G4Media.ro

Cu 20% mai multe avioane NATO au interceptat aeronave ruseşti în Marea…

Sursa foto: Wikipedia/ Russian Air Force – Dmitriy Pichugin

Cu 20% mai multe avioane NATO au interceptat aeronave ruseşti în Marea Baltică, în 2024/ Alianţa a observat o schimbare în strategia Rusiei, dar nu este clar de ce Moscova şi-a schimbat comportamentul

Ridicarea avioanelor NATO pentru interceptarea avioanelor ruseşti care se apropie de spaţiul aerian aliat de deasupra regiunii Mării Baltice a crescut cu 20 până la 25 la sută în primul trimestru al anului 2024, a declarat joi o sursă NATO, activitatea crescută a Rusiei datorându-se probabil intensificării exerciţiilor desfăşurate de NATO, relatează Reuters, citată de News.ro.

Sursa a refuzat să ofere o cifră concretă a numărului de zboruri militare ruseşti întâlnite în apropierea teritoriului NATO.

Anul trecut, NATO a declarat că avioanele de luptă aliate au decolat de peste 300 de ori pentru a intercepta avioane militare ruseşti, majoritatea incidentelor având loc deasupra Mării Baltice.

De atunci, însă, NATO a observat o schimbare în ceea ce priveşte tipul de avioane ruseşti reperate în apropierea teritoriului aliat, a declarat pentru Reuters sursa, care a vorbit sub rezerva anonimatului. Spre deosebire de trecut, în prezent, piloţii occidentali abia dacă mai detectează avioane de luptă sau bombardiere strategice ruseşti care se apropie de spaţiul aerian aliat, majoritatea interceptărilor implicând avioane de supraveghere sau, uneori, avioane de transport, a precizat sursa.

Nu este clar de ce Rusia şi-a schimbat comportamentul, dar există o presupunere că Moscova are nevoie de bombardierele şi avioanele sale de luptă în Ucraina, deoarece luptele din această ţară au crescut în intensitate, a adăugat sursa.

NATO spune că avioanele militare ruseşti obişnuiesc să nu transmită codul transponder care să indice poziţia şi altitudinea lor, de asemenea nu prezintă un plan de zbor şi nu comunică cu controlorii de trafic aerian.

După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, alianţa militară occidentală şi-a intensificat prezenţa de-a lungul flancului său estic, trimiţând mai multe avioane de luptă acolo şi instituind apărări aeriene la sol.

De asemenea, NATO a desfăşurat avioane de vânătoare suplimentare în România, după loviturile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii ucrainene din apropierea graniţei de sud-est a alianţei.

La începutul anului, NATO a lansat cel mai mare exerciţiu de după Războiul Rece, implicând aproximativ 90.000 de soldaţi. Exerciţiile sunt menite să repete executarea de către NATO a planurilor sale regionale – primele planuri de apărare pe care alianţa le-a elaborat în ultimele decenii – care detaliază modul în care ar răspunde la un atac rusesc.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...