Cu cât rămâne în buzunar un muncitor sezonier după trei luni de cules sparanghel în Germania
Ştirea i-a liniştit pe fermierii germani: România a permis unor muncitori sezonieri să părăsească ţara pe calea aerului. Este însă ştirea la fel de bună şi pentru muncitori? Mobilul lui Ioan a sunat la puţin timp după anunţul guvernului român de a acorda permise speciale de ieşire. La data de 4 aprilie, ministrul de interne Vela a anunţat că de acum încolo li se va permite muncitorilor sezonieri să plece din ţară cu avionul, în ciuda coronavirusului, transmite postul de radio Deutsche Welle.
„O experienţă neplăcută”
Ioan a lucrat anul trecut pentru prima dată în Germana la o întreprindere care cultiva sparanghel în apropiere de Münster. După aproape trei luni de muncă istovitoare de 10 ore pe zi fără pauză, s-a întors în ţară cu mai puţin de 1.850 de euro în buzunar. Din salariul său fuseseră reţinuţi circa 1.000 de euro pentru cazare, mâncare şi utilităţi.
„Nu a fost o experienţă plăcută”, povesteşte pentru Deutsche Welle. La ferma respectivă muncea împreună cu alţi 120 de muncitori, majoritatea din România, câţiva fiind din Bulgaria.
Cei mai mulţi nu vorbeau limba germană şi veniseră în Germania printr-un intermediar. Acelaşi intermediar l-a sunat din nou pe Ioan în urmă cu câteva zile, promiţându-i de această dată condiţii mai bune şi bani. „Au nevoie urgentă de noi, pun până şi avioane pentru noi” i-a spus.
Lipsesc 300.000 de mâini de lucru
Într-adevăr, Germania are în acest timp o mare nevoie de forţă de muncă. Fermierii germani au nevoie de mai bine de 300.000 de lucrători.
Pentru a limita răspândirea virusului însă guvernul intezisese intrarea muncitorilor sezonieri din alte ţări. Fermierii şi-au pus speranţele în piaţa locală de lucru şi în colaborare cu Ministerul pentru Alimentaţie şi Economie Agricolă au creat platforma de internet daslandhilft.de pe care angajatorii îşi puteau posta anunţurile.
Potrivit ministrului de resort Klöckner, reacţia a fost la început uriaşă, 16.000 de oameni declarându-se în primele zile dispuşi să muncească în sectorul agricol. Printre aceştia chiar şi fotbalişti. Însă fără experienţă sau cu o experienţă minimă cu greu ar putea cineva ajuta la recoltarea sparanghelului.
Permis special şi zboruri pentru muncitorii sezonieri
La începutul lunii aprilie a venit vestea bună pentru fermieri: în următoarele două luni este permisă intrarea a 80.000 de lucrători din ţările Europei de Est. Asupra acestui aspect au convenit în prealabil miniştrii pentru economie agricolă şi de interne din Germania.
O decizie politică binevenită, după cum a precizat preşedintele asociaţiei fermierilor Joachim Rukvid.
„Salutăm decizia guvernului de a permite intrarea în ţară a muncitorilor sezonieri din estul Europei”, a spus preşedintele, adăugând că „fermele vor respecta strict instrucţiunile şi dispoziţiile institutului epidemiologic Robert Koch pentru a limita la minimum pericolul de transmitere a virusului.
Această reglementare ne va ajuta să continuăm funcţionarea afacerilor noastre”. Transportul lucrătorilor a fost preluat, printre altele de Eurowings, filiala Lufthansa.
Carantină de muncă
Pentru lucrători sunt însă în vigoare restricţii severe. În primele 14 zile, nou-sosiţii trăiesc separat de ceilalţi şi nu li se permite să părăsească spaţiul fermei. În camere se permite cazarea doar a jumătate din numărul de lucrători, iar vizitele sunt interzise.
Hainele şi farfuriile trebuie spălate la cel puţin 60 de grade. Guvernul vorbeşte despre o „carantină de facto cu posibilitatea de a munci”. După ce şi-a pierdut recent locul de muncă din cauza coronavirusului, Ioan a decis să meargă din nou în Germania pentru recoltarea sparanghelului. Şi speră că, de această dată, lucrurile vor merge mai bine.
Sursa: Deutsche Welle/ Autor: Alina Kühnel/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
45 comentarii