Cu ce preț i-a ieșit președintelui Iohannis primul pas din jocul anticipatelor
Președintele Klaus Iohannis se dovedește a fi un jucător tăcut, dar eficient. După votul la moțiunea de cenzură care a dus la căderea guvernului Dăncilă, domnul Iohannis a făcut un pas hotărât în față, anunțând sec: ”Rezolvat!”. Și-a marcat în acest fel victoria și a sugerat că nu este deloc străin de jocurile de culise care au dus la scoaterea PSD de la guvernre.
Tot atunci, pe data de 10 octombrie 2019, în discursul său de învingător, Klaus Iohannis a promis că ”bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici”, că începe un proces care ”se numește intrarea în istorie a PSD”, iar de atunci a vorbit mereu despre ”România fără PSD la conducere”. În acest sens, tot președintele Iohannis a verbalizat nevoia de anticipate, pentru a scăpa România de majoritatea toxică din Parlament.
Klaus Iohannis are acum un nou motiv să spună ”Rezolvat”. Primul pas către anticipate a fost făcut, a constatat miercuri seara la Cotroceni șeful statului, după care a adăugat: ”Mă voi implica în continuare pentru a construi o majoritate solidă”. De unde se poate înțelege că s-a implicat și până acum pentru a obține primul pas către anticipate, adică în a se asigura că guvernul Orban pică în Parlament.
Ajunși în această etapă, să tragem linie. Cât a costat până acum factura ambițiilor prezidențiale? Primul pas făcut către anticipate se face cu un preț destul de mare: sacrificarea alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Cu sau fără o înțelegere cu Marcel Ciolacu, guvernul Orban a căzut în Parlament după ce și-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar primul efect este că legea nu mai are cum să intre în vigoare în acest an și nu se mai poate adopta nici OUG.
În realitate, nici primarii PSD, nici primarii PNL nu-și doreau această lege. Alegerile într-un singur tur avantajează primarii deja existenți, majoritatea lor provenind din cele două mari partide. Din această mutare, câștigă vechiul sistem de partide și de complicități, care s-a văzut periclitat de apariția Alianței USR/ PLUS.
Cu alte cuvinte, lupta președintelui Iohannis cu PSD, pe care l-a trimis în opoziție pentru a se reforma și transforma în partid european, debutează în forță prin consolidarea bazei de putere a PSD, care este reprezentată de primari și de șefii de consilii județene. În cazul șefilor de consilii județene, Guvernul Orban a făcut o mare concesie PSD, renunțând să mai adopte cu o zi înainte de moțiunea de cenzură, când a trecut prin guvern nu mai putin de 25 de OUG-uri, ordonanța de urgență prin care șefii de consilii județene ar urma să fie aleși prin votul consilierilor.
Este OUG-ul care-i salvează de fapt pe baroni gen Oprișan de la Vrancea, Buzatu de la Vaslui sau Arsene de la Neamț. PSD numără în prezent peste jumătate din totalul CJ-urilor din România. Prin menținerea actualului sistem de alegeri, prin votul direct al cetățenilor, pesediștii au șansă să-și mențină o parte dintre CJ-uri. Dacă ajungeau la mâna consilierilor, o previzibilă alianță între liberali și consilierii Alianței USR/PLUS risca să-i scoată pe foarte mulți din dispozitiv.
Guvernul Orban a renunțat în mod suprizător să mai adopte OUG-ul care schimba sistemul de vot, ministrul justiției invocând în timpul ședinței de guvern de marți vulnerabilități de ordin constituțional. Alt gest care ajută PSD să-și mențină baza de putere, în ciuda retoricii prezidențiale că partidul care era să distrugă România și să o scoată din lumea civilizată trebuie decuplat de la resurse și de la conducerea țării.
Acum, ajunși în acest punct, cu guvernul Orban picat în parlament, cu alegerea primarilor în două tururi omorâtă, cu slabe șanse de resuscitare în acest an, cu securizarea baronilor aflați în poziții de șefi de Consilii Județene, există riscul real ca PSD să boicoteze varianta alegerilor anticipate.
Să nu uităm că PMP și ALDE au oameni în guvernul Orban, vreo 30 de secretari de stat și de prefecți. Prin urmare, cel puțin aceste partide vor avea tot interesul să se agațe de guvernare dacă se poate cel puțin până în toamnă și nu doresc anticipate deoarece riscă să nu mai intre în Parlament. Nici o bună parte din parlamentarii PSD nu dorește să rămână fără indemnizație, secretară, mașină la scară sau pensie specială mai ales că mulți nu au perspectiva de a fi realeși, cu partidul prăbușit la 20%.
Chiar și Klaus Iohannis a luat în calcul riscul de a nu ajunge în cele din urmă la alegeri anticipate, avertizând că dacă va constata că partidele nu le doresc, atunci va căuta să instaleze un guvern reformist format în jurul PNL. Dacă vom ajunge să nu avem în final nici anticipate, nici alegerea primarilor în două tururi de scrutin (cu Bucureștiul aproape făcut cadou Gabrielei Firea), atunci din toată afacerea n-au câștigat decât cele două mari partide.
Marele perdant va fi Alianța USR/PLUS. Liderul USR, Dan Barna, a ridicat deja suspiciunea de la tribuna Parlamentului că am putea să asistăm la USL 2. Ar fi însă o nouă înțelegere între cele două mari partide făcută de această dată pe sub masă, nu la vedere, dar având în esență același scop: menținerea vechiului establishment de putere, salvarea marilor rețele transpartinice, mufate la resursele publice, protejarea de apariția unui jucător nou și imprevizibil în politica locală și în Parlament.
Dacă alegerile anticipate vor ieși în cele din urmă, iar prețul plătit pentru formarea unei noi majorități reformiste în Parlament sunt concesiile de mai sus făcute PSD, atunci compromisul merită cu o singură condiție: ca noua majoritate să treacă urgent la reformarea statului, la reorganizarea administrativă, schimbarea Constituției și alte măsuri urgente de care țara are nevoie.
Dacă toate acestea nu se întâmplă, atunci putem spune că am asistat doar la o mare butaforie, la mutări prin care vechiul sistem de partide s-a autoconservat, având tendința de a împinge spre margine orice nou venit care le amenință hegemonia.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
68 comentarii