G4Media.ro

Cu ce preț i-a ieșit președintelui Iohannis primul pas din jocul anticipatelor

Cu ce preț i-a ieșit președintelui Iohannis primul pas din jocul anticipatelor

Președintele Klaus Iohannis se dovedește a fi un jucător tăcut, dar eficient. După votul la moțiunea de cenzură care a dus la căderea guvernului Dăncilă, domnul Iohannis a făcut un pas hotărât în față, anunțând sec: ”Rezolvat!”. Și-a marcat în acest fel victoria și a sugerat că nu este deloc străin de jocurile de culise care au dus la scoaterea PSD de la guvernre.

Tot atunci, pe data de 10 octombrie 2019, în discursul său de învingător, Klaus Iohannis a promis că ”bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici”, că începe un proces care ”se numește intrarea în istorie a PSD”, iar de atunci a vorbit mereu despre ”România fără PSD la conducere”. În acest sens, tot președintele Iohannis a verbalizat nevoia de anticipate, pentru a scăpa România de majoritatea toxică din Parlament.

Klaus Iohannis are acum un nou motiv să spună ”Rezolvat”. Primul pas către anticipate a fost făcut, a constatat miercuri seara la Cotroceni șeful statului, după care a adăugat: ”Mă voi implica în continuare pentru a construi o majoritate solidă”. De unde se poate înțelege că s-a implicat și până acum pentru a obține primul pas către anticipate, adică în a se asigura că guvernul Orban pică în Parlament.

Ajunși în această etapă, să tragem linie. Cât a costat până acum factura ambițiilor prezidențiale? Primul pas făcut către anticipate se face cu un preț destul de mare: sacrificarea alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Cu sau fără o înțelegere cu Marcel Ciolacu, guvernul Orban a căzut în Parlament după ce și-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar primul efect este că legea nu mai are cum să intre în vigoare în acest an și nu se mai poate adopta nici OUG.

În realitate, nici primarii PSD, nici primarii PNL nu-și doreau această lege. Alegerile într-un singur tur avantajează primarii deja existenți, majoritatea lor provenind din cele două mari partide. Din această mutare, câștigă vechiul sistem de partide și de complicități, care s-a văzut periclitat de apariția Alianței USR/ PLUS.

Cu alte cuvinte, lupta președintelui Iohannis cu PSD, pe care l-a trimis în opoziție pentru a se reforma și transforma în partid european, debutează în forță prin consolidarea bazei de putere a PSD, care este reprezentată de primari și de șefii de consilii județene. În cazul șefilor de consilii județene, Guvernul Orban a făcut o mare concesie PSD, renunțând să mai adopte cu o zi înainte de moțiunea de cenzură, când a trecut prin guvern nu mai putin de 25 de OUG-uri, ordonanța de urgență prin care șefii de consilii județene ar urma să fie aleși prin votul consilierilor.

Este OUG-ul care-i salvează de fapt pe baroni gen Oprișan de la Vrancea, Buzatu de la Vaslui sau Arsene de la Neamț. PSD numără în prezent peste jumătate din totalul CJ-urilor din România. Prin menținerea actualului sistem de alegeri, prin votul direct al cetățenilor, pesediștii au șansă să-și mențină o parte dintre CJ-uri. Dacă ajungeau la mâna consilierilor, o previzibilă alianță între liberali și consilierii Alianței USR/PLUS risca să-i scoată pe foarte mulți din dispozitiv.

Guvernul Orban a renunțat în mod suprizător să mai adopte OUG-ul care schimba sistemul de vot, ministrul justiției invocând în timpul ședinței de guvern de marți vulnerabilități de ordin constituțional. Alt gest care ajută PSD să-și mențină baza de putere, în ciuda retoricii prezidențiale că partidul care era să distrugă România și să o scoată din lumea civilizată trebuie decuplat de la resurse și de la conducerea țării.

Acum, ajunși în acest punct, cu guvernul Orban picat în parlament, cu alegerea primarilor în două tururi omorâtă, cu slabe șanse de resuscitare în acest an, cu securizarea baronilor aflați în poziții de șefi de Consilii Județene, există riscul real ca PSD să boicoteze varianta alegerilor anticipate.

Să nu uităm că PMP și ALDE au oameni în guvernul Orban, vreo 30 de secretari de stat și de prefecți. Prin urmare, cel puțin aceste partide vor avea tot interesul să se agațe de guvernare dacă se poate cel puțin până în toamnă și nu doresc anticipate deoarece riscă să nu mai intre în Parlament. Nici o bună parte din parlamentarii PSD nu dorește să rămână fără indemnizație, secretară, mașină la scară sau pensie specială mai ales că mulți nu au perspectiva de a fi realeși, cu partidul prăbușit la 20%.

Chiar și Klaus Iohannis a luat în calcul riscul de a nu ajunge în cele din urmă la alegeri anticipate, avertizând că dacă va constata că partidele nu le doresc, atunci va căuta să instaleze un guvern reformist format în jurul PNL. Dacă vom ajunge să nu avem în final nici anticipate, nici alegerea primarilor în două tururi de scrutin (cu Bucureștiul aproape făcut cadou Gabrielei Firea), atunci din toată afacerea n-au câștigat decât cele două mari partide.

Marele perdant va fi Alianța USR/PLUS. Liderul USR, Dan Barna, a ridicat deja suspiciunea de la tribuna Parlamentului că am putea să asistăm la USL 2. Ar fi însă o nouă înțelegere între cele două mari partide făcută de această dată pe sub masă, nu la vedere, dar având în esență același scop: menținerea vechiului establishment de putere, salvarea marilor rețele transpartinice, mufate la resursele publice, protejarea de apariția unui jucător nou și imprevizibil în politica locală și în Parlament.

Dacă alegerile anticipate vor ieși în cele din urmă, iar prețul plătit pentru formarea unei noi majorități reformiste în Parlament sunt concesiile de mai sus făcute PSD, atunci compromisul merită cu o singură condiție: ca noua majoritate să treacă urgent la reformarea statului, la reorganizarea administrativă, schimbarea Constituției și alte măsuri urgente de care țara are nevoie.

Dacă toate acestea nu se întâmplă, atunci putem spune că am asistat doar la o mare butaforie, la mutări prin care vechiul sistem de partide s-a autoconservat, având tendința de a împinge spre margine orice nou venit care le amenință hegemonia.

Citește și

Dan Barna: Nu vom vota niciun viitor Guvern și nu mergem cu nicio propunere la Cotroceni/ PNL trebuie să demonstreze că nu există un nou USL nominalizând candidați comuni cu USR-PLUS în marile orașe

Iohannis: Convoc mâine partidele la consultări și probabil seara voi anunța persoana desemnată pentru a forma un nou guvern / Dacă partidele nu doresc anticipate, voi insista pentru Guvern construit de și în jurul PNL

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

68 comentarii

  1. O analiza destul de pertinenta…

    • Votanții care au fugit de Barna au ramas cu gândul la banii lui… la banii „primarului” nu se gandeste nimeni
      Nu e prost ala care cheltuieste fondurile europene e prost ăla care le aloca, discretionar

    • Un comentariu destul de infantil

  2. Ufff, nu să scăpăm odată de psd?

    • Pardon, nu scăpăm.

    • Ufff, nu scăpăm odată de anonimii patetici?

  3. Intram intr-o perioda de interimat ce se resfringe si asupra deciziei Romaniei in cadrul UE. Trebuie sa avem rabdare si sa nu ne mai amagim .Totul se va decide la vot in cele doua etape numite alegeri locale si parlamentare . Ca principiu general tot ceea ce vedem ca ne inconjoara se datoreaza miscarilor de parlamentari facute de la stinga la dreapta si de la dreapta la stinga ,doar in interes de grup . Partide mici, decid de fapt poltica mare a tarii . Poate ar trebui la vot sa ne regindim atitudinea .

    • Da, să nu mai votăm partide balama, curve politice care își vând votul după cum bate vântul.

    • Deja PNL a pus bazele unor alegeri ce vor permite o regindire de atitudine raportata la partidele de buzunar . Trei zile pentru alegeri parlamentare in diaspora si votul pe liste separate oriunde te-ai afla , reprezinta drumul spre un vot masiv ,ce anuleaza sansele unora de accedere in parlament .

    • @Principiul
      Degeaba sunt 3 zile si liste separate, daca mandatele sunt neproportionale cu numarul de votanti. Maresc cica numarul de parlamentari de diaspora la 16 (nici 3% din mandate) cand votantii din strainatate au reprezentat 10% din voturi la ultimele alegeri…Pot vota milioane de expati, dar doar 16 mandate la sunt atribuite.
      Si nici macar alea 16 nu sunt sigure, ca PSD-ul si ALDE se gandesc cu mana Avocatului Poporului sa conteste ordonanta, ca cica creste numarul de parlamentari, in loc sa scada, ca asa au gandit ordonanta PNL-ul, parca anume sa nu deranjeze trocul care are scop tinerea nou-venitilor afara din politica (USR-PLUS). Vor ramane tot 8 mandate. Pot sa vina 3 milioane la vot, ca tot 1% si ceva din parlamentari vor fi numiti de ei.
      Singura solutie va ramane o reforma constitutionala care sa introduca in constitutie parlament cu 300 membri, unicameral, cu diaspora corect reprezentata. Si poate punem si baza legilor electorale acolo (doua tururi la locale, mod alegere presedinti CJ, numar zile vot) , sa nu se mai schimbe legea electorala dupa interesul maximizarii voturilor celor de la putere. Dar asta necesita un nou parlament cu cel putin doua treimi dispusi sa faca asta. Acolo se va vedea daca PNL doreste reforma sau doar vrea sa-si pastreze numarul de voturi si sa faca mai grea intrarea partidelor noi in politica.

  4. Dar tristă

  5. Mai devreme sau mai târziu se va ajunge la alegeri parlamentare… Atunci o sa se vadă dacă romanii au învățat ceva din dezastrul ultimilor 3 ani…daca nu, foarte bine, ne meritam soarta în continuare…iar tot ce se întâmplă pana atunci sunt gainareli politice și jocuri de culise… Dar partidele și soarta tarii tot la mana cetățenilor va sta la un moment DAT… atunci sa vedem ce poate romanul…

    • De acord. Ipotetic vorbind, lumea se agață de al doilea tur de teama aleșilor actuali (PSD, PNL), implicit influența lor. Cu alte cuvinte, hai sa trecem prin al doilea tur, fiindcă sunt destui idioți in popor ce ii votează pe actualii primari etc.
      Cât timp fiecare om din țară are ceva în cap, e responsabil ptr propriul vot, al doilea tur devine redundant. Înțeleg perfect raționamentul, dar e deranjanta scuza asta de a acoperi prostia multor romani prin mai multe tururi de scrutin. De ce tot timpul sunt necesare compromisuri de genul asta? De ce lumea nu se dezvoltă, educă? Acolo e problema. Și tot acolo e și soluția ptr anihilarea dobitocilor din politică, justiție, sistemul public etc.

  6. Există o ieșire, dar improbabilă datorită emoțiilor și manipulărilor: vot masiv USR din prima.

  7. Cu alte cuvinte… „rezolvat! Nu se poate”. Bravo, Iohannis&guvernul meu! V-ați dat mâna să-i faceți pesedeului traiul mai dulce, ați reînviat USL-ul. Ponta (și alte secături) se visează deja pe cai mari.

  8. Banciu dixit: pnl este un psd mai mic si mai prost

  9. E un scenariu negru.
    Dar eu m-am săturat să ne plângem și să spunem că degeaba. Acum avem ce vota. Da, Alianța nu e perfectă, și nici nu trebuie să fie, dar ei sunt mult mai OK. Acum totuși încep să înțeleg de ce USR nu a vrut să se bage la guvernare.
    Și totuși, scenariile astea trebuiau să fie preconizate încă din momentul căderii Guvernului Dăncilă. Păi cum au reușit peneliștii să dea jos guvernul?

    • Nu inteleg si nu o sa inteleg de ce oamenii voteaza de 30 de ani aceleași partide/persoane. Iar cand in sfarsit au o alternativa, reprezentata de oameni noi, o marginalizeaza lasandu-se manipulati de aceleasi persoane care se învârt in viata politica de 30 de ani (parlamentari, primari…) Pur si simplu le e greu sa gândească… „Salvatorul de azi” PNL, a fost „groparul de ieri”, care a votat cot la cot cu PSD alegerea primarilor intr-un tur. Si multe alte mizeri facute ca partener in USL.

  10. Ambiții prezidențiale? Adică nu e bine dacă vor fi alegeri anticipate și se va constitui o nouă majoritate parlamentară, care să reflecte opțiunile la zi ale electoratului, categoric altele decât cele de la precedentele alegeri parlamentare – dovadă scrutinul europarlamentar?

  11. Vom asista la un USL ( PNL+PSD) ceva mai spalat si parfumat.
    USR-ul este sperietorea estblishmentului romanesc – nu a emis deocamdata pretentii de sinecuri si este imprevizibil- ar putea chiar dori o reformare a societatii.

  12. Afinitatea domnului Tapalaga spre USR se vede reiese din din in acest articol.Nimic nou !

    • Cred ca toata lumea ar trebui sa aiba afinitate catre cel mai curat partid din Romania, nu o fi perfect, dar cu siguranta e cel mai curat.

    • Bine ca nu se reiese afinitatea spre PSD.
      Da-o naibii de treaba. Si eu i-am simtit afinitatea spre Iohannis si PNL inainte de prezidentiale, si uite acum ce zice de ei.

      Macar acolo aveam ceva mai concret – aveau si content PNL pe care l-au primit pentru promovare. Bine ca si-au dat seama ca nu e un model de afacere bun.

      Asa ca hai sictir cu nimic noul.

  13. O lecție dură despre ce înseamnă neprezentarea la vot : la aproape 4 ani de la greșeala din 2016 suntem în pericol ca PSD să câștige la alegerile locale!! Cost total : 8 ani de PSD, de subdezvoltate !

    • Trolul nomnim se sperie că e ”în pericol” să-și scoată capul din fund. De fapt, sunt slabe șanse.

  14. Vorba unuia: „Președintele are toate cartile in mana.”
    Eu zic asa: are intr-o mana cartile in care i-a dat mama omida si i-a iesit ca pnl-ul trebuie sa fie la guvernare, iar in cealalta mana are Constitutia, al carei garant se zice ca este.
    Daca astia adunati in jurul psd-ului ii prezinta o lista cu peste 233 de parlamentari care vor vota un guvern R. Pricopie (deci o majoritate, conform Constitutiei), sunt tare curios ce mana va alege.

    • Lasa-ma cu listele psdiste, presedintele a spus ca este exclus un premier sustinut de o majoritate in jurul psd. Ce vrei mai clar de-atat?

    • Majoritatea respectivă ,dacă nu este luată în calcul de garantul constituției ,nu se va prezenta în parlament și nu se va face cvorum .
      Așa locatarul de la Cotroceni va învăța să respecte spiritul constituției ,pentru că cei care au redactat constituția nu și-au închipuit că România va avea președinți tari de cap ca să mă exprim cât pot de a adecvat .

    • Nu mai are Presedintele obligatia sa propuna un PM sustinut de PSD pentru ca nu mai exista acea majoritate reiesita din alegerile 2016. Aceea s-a pierdut o data cu guvernul dancila (as zice ca chiar de la grindeanu putea sa considere ca nu mai exista suport pentru acceptarea unui prim inistru sustinut de psd).
      Acum urmeaza doar combinatii de conjunctura asa cum a fost si guvernul Orban.
      Guvern care a rezistat destul de mult, avand in vedere ca nu avea nicun fel de consens in afara de jos dancila, niciun capitol sau paragraf de program care sa intruneasca o majoritate cat de cat.
      Cred ca nici Orban nu se astepta sa fie lasat sa realizeze cat de cat ceva… macar bugetul a trecut, ceea ce nu-i de colea.
      Acum si daca nu voteaza nimeni, presedintele are motive sa strige de doua ori si apoi sa dizolve Parlamentul.
      Chiar il vede cineva acceptand pe unu care ca ministru al educatie nu stia care-i treaba cu romulus si remus si de unde au supt? Ala credea ca de la „vulpe”.

  15. Daca vom avea iar o majoritate a infractorilor in parlament, e clar ca se apropie anticipatele.

    • Majoritate a infractorilor in parlament era chiar si cu guvern PNL.
      Sau se uita cumva ca PSD are cca 43%?

    • Ai dreptate!
      Nu am formulat corect.
      Dar probabil ai inteles ca ma refer la legiferarea in favoarea si folosul exclusiv al infractorilor.

  16. pinele si pizede si iudemere sunt aceeasi mizerie. nu mai vorbim de ponta-pinochio!
    romaleshii au votat pinele pt ca au mintea scurta si au uitat de usele.

  17. Securistii lui Iohannis au dat jos guvernul Orban
    Peste o lună vom avea un guvern condus de Pricopie, gazda lui Iohannis la dezbaterea aia dubioasa de la snpa

  18. din articol si din comentarii reiese ca se plange tare de grija usr plus,ca ticalosii de pnl si au dat mana cu psd sa i ingroape!eu nu cred asa ceva!toti bocitorii,de la dan tapalaga,liviu avram,ioana ene dogioiu,s.a. neaga dreptul pnl ului de a avea propria strategie si de a folosi ce metode doresc pentru a o pune in practica!daca vor avea succes se va vedea la alegerile ce urmeaza,pana acum de vreun an de zile le a iesit!eu mai am rabdare

  19. ”Dacă toate acestea nu se întâmplă, atunci putem spune că am asistat doar la o mare butaforie, la mutări prin care vechiul sistem de partide s-a autoconservat, având tendința de a împinge spre margine orice nou venit care le amenință hegemonia.”

    AM CITAT EXACT ! SI TOT EXACT AȘA SE VA ȘI ÎNTÂMPLA ! Ceea ce in ultimă instanță inseamnă un MARE REGRES POLITIC ÎN ROMANIA ! O nouă clasă politică angrenată in mecanismul democratic din RO, înseamnă forța, responsabilitatea si MATURIZAREA electoratului tânăr si nu a unei generații ” încremenite în proiecte ”( stânga/dreapta )care se cramponează limitativ si dual la ceea ce a fost timp de 30 de ani in RO. Marja de manevră a acestei noi generatii în politica noastră s-a restrâns , iar asta creează noi si dificile probleme. DE CE ? 1) Brexitul merge inainte si nu ține seama de nimic ce-i stă in cale. 2 )Problema SUA pe INTERN și pe EXTERN nu e rezolvată și va dura 3) Problema UE idem ! Una peste alta mecanismul politic s-a rigidizat si nu e OK deloc tocmai in condițiile arătate. LUMEA NU STĂ ÎN LOC NICI DUPĂ ACEST PERIPLU DE 3 DECENII . CONSERVATORISM ? In RO ? Ce să conservi ? Reflexele comunistoide formate si persistente în două generații ?

  20. CTP si-a dat arama pe fata. In toate comentariile scuipa PNL cu o ura proletara. Inca o data se demonstreaza ca toti formatorii astia de opinie sunt in slujba mafiei si se activeaza la comanda. Da ma jegule cu kk in PNL pana nu mai poti la postul securist Digi 24 si arata ce maciucar esti pana la capat. Nu mi-ai placut niciodata ai iesit in evidenta doar cu gura mara. Marele penismen care comenteaza o mare campioana precum Simona Halep. El un neica nimeni nici copil de mingi nu l-ai pune.

  21. Ce rost au anticipatele cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile la termen?

    Modificări ale legislației electorale în anul alegerilor este o practică nefastă.
    Să se cupleze alegerile locale cu cele generale, să se introducă 2 tururi la primari și alte reforme dorite, dar din 2024, printr-un consens al tuturor partidelor.

    USR iese cel mai prost din toată combinația pentru că singur s-a plasat pe o poziție radicală, a alienat o mare parte din alegători prin discursul ultra-progresist, de extrema-stângă și a făcut ifose de fată mare ori de câte ori a fost cazul să pună osul la treabă. Vor OG cu 2 tururi pentru că simt că îi paște irelevanța după locale.

    • Ce rost au alegerile cu 6 luni inainte de termen?! Ce rost a avut 23 August ’44?!
      In rest, de acord.

  22. Trăiţi cu iluzia că PNL dă doi bani pe voi, dar iată că PNL dă în cap partidelor non-securiste.

  23. Gresit,dle Tapalaga!!Primarii pnl isi doresc alegeri in 2 tururi,pentru ca au dovedit ca au facut ceva pentru comunitatile unde sunt alesi:au accesat bani europeni si au inceput sa dezvolte comunitatile,fata de pesedisti care nu doresc sa se intalneasca cu adevarat cu cetatenii,pentru ca nu au facut decat sa-i tina in saracie si sa-i alunge din tara ! Sunteti prea pe fata pro-usr,macar asumati-va cum a facut guran,nu ?

  24. Eu nu inteleg de ce atatea tanguiri. Majoritatea romanilor vor anticipate, dar – ce sa vezi? – nu se pot intampla cu un guvern in functie. Desi DT, IED s.a. se exprima ca si cum s-ar putea.

  25. PNL a jucat foarte bine în condițiile date. Stau bine în sondaje și și-au asumat acțiunea politică. Prostia asta a unora cu blatul și înțelegerea cu PSD e doar găselnița unor ziariști obsedați de scenarii. Există interese care, uneori, pot coincide cu ale adversarului. Că așa e în democrație.

    Oricum, PNL va îngropa în curând PSD. USR s-au uitat în sfârșit pe sondaje și acum se cer la guvernare și vor candidați comuni la locale. Ar fi bine să se alăture PNL-ului și să uite de fantezii.

    • O democrație sănătoasă are la baza pluralismul, inclusiv partide din astea „fanteziste” cum e USR+.
      Apropo, unii nu am uitat blatul PCR-PNL, nici suspendarea neconstituțională a lui Băsescu, nici pe domnul europarlamentar Blaga, nici pe traseiștii alde sau psd care s-au înșurubat in PNL și cu siguranță nu vom uita cele 25 de OUG date în miezul nopții.
      PNL este raul mai mic in comparație cu PSD-PCR, dar tot un rau rămâne.

  26. Stai sa vezi factura la sfarsitul anului 2020! Acela va fi pretul real.

  27. Cu chestia asta „tacut, dar eficient” nu se poate nicicum impaca Dambovita – legat de Iohannis. Iohannis este judecat atat de mult – si superficial – doar in virtutea aparentelor incat o parte dintre comentatori (de rea credinta) influenteaza o buna parte din public (prost la cap).

  28. Deciziile politice, cand NU ai majoritatea absoluta, se iau si prin compromisuri. Alegerile in 2 tururi este unul dintre aceste compromisuri. Se practica in toata lumea, iar Romania nu este vreun taram al inocentei politice.

    Apoi: alegerea intr-un singur tur se practica si-n alte tari, mai democratice ca Romania, cu succes. Practic, prin insistenta asta cu 2 tururi admitem explicit ca suntem o tara inapoiata, in carje. Daca un partid (nou) vrea sa castige niste alegeri locale, nu are decat sa se faca cunoscut, sa fie activ, sa faca cea mai stralucitoare campanie electorala etc. Un partid nou (ca USR sau PLUS) nu are decat sa convinga electoratul cu mijloacele legale ca e bun de votat si va fi votat. Un tur sau doua, votul este perfect legal si perfect democratic. Si PNL a trecut prin 12%, si prin 20%. Acum a ajuns la peste 40%. Trebuie munca, trebuie compromisuri (in limita legii), trebuie rabdare – si stiu ca din asta nu prea e.

    • In politică se fac compromisuri, așa este, însă nu faci orice compromis mai ales atunci când nu ai nimic de câștigat…as vrea sa explice cineva din PNL lista de la europarlamentare.

  29. Nicio sansa pt schimbarea in bine a Romaniei. Tot circul asta cu daramarea guvernului dancila, apoi orban, arata clar blatul psd-pnl. Nu vor fi nici alegeri in 2 tururi, nici anticipate. Intre timp USR-PLUS sant impinsi spre margine, iar noi asistam cu ochii holbati la mascarada uslista. Rusine romani!!

  30. FELICIT PNL pentru Lovitura de maiestru dat „Terfelistilor ” de la Alianta USR/PLUS , „neo-maxistii ” lui Barna si Ciolos inca NU s-au prins ca sunt „inghesuiti ” pe topogan , vor vedea abia cind vor fi la sub 5% .In politica nu ai mama nici tata se da la temelie , la cap dar si la ce doare mai tare , la inima , altfel nu cistigi.La prezidentiale , NU s-au prins de Blatul celor „vechi din politica ” PSD si PNL , dupa care s-au incolonat frumos si l-au votat pe KWJ ,dupa ce au spus ca „Barna a furat de la handicapati”, ca doar nu era s-o voteze pe Veorica .A urmat „Protocolul” ?? Primari in 2 tururi , Desfintarea pensilor speciale , Alegeri anticipate , Desfintarea SS , Marirea numarului de parlamentari pentru Diaspora , etc. Ce s-a intmplat ? Un BLAT ORDINAR marca USL , ?? si a tuturor din „Vechea clasa politica” Alianta USR/PLUS pe NICAIERI ?? Felicit ! „Vechea clasa politica ” si pe Artizanii „care este ” . Dl Ciolosi si Dl Barna , s-au prins de ce se intmpla cu ei ? ??

  31. Bazaconii.
    Zarurile au fost aruncate si se invart clar spre 6:6. PSD nu se mai poate opune anticipatelor. De la prima solicitare, ceasul incepe sa ticaie pentru cele 60 zile. O sesizare la CCR nu face decat sa-i intarzie tot pe ei. Daca nu asigura forumul, dupa 60 zile sunt dizolvati chiar si fara a doua solicitare, am mai demonstrate asta!

    Cat despre alegerile locale, nu vad care e problema. Opozitia la actualii primary si sefi de CJ nu are decat sa negocieze cate un singur contracandidat si problema e rezolvata. In plus, si primarii si sefii de CJ isi vor blastema zilele in functii timp de 4 ani cu o putere PNL-USR. Daca-i apuca in libertate!

    Despre ultima gaselnita, Barna si acuzatia ca asistam la USL 2. Total gresit. Mai intai ca PNL este raliat si aliniat perfect la ordinele de la Cotroceni, practice e mai mult decat partidul lui KWI, este partidul privilegiat putin peste Constitutie. Apoi, nu Barna are legitimitatea sa declare ceva. Daca USR are o problema, aceasta este tocmai Barna, Ciolos si Plus, unelte ale secu de a controla USR. USR este singurul partid necontrolabil care poate asigura saltul catre o adevarata democratie europeana. Nu faci reforme cu mostenitorii impostorilor nomenclaturisti, nu dai inainte cu alde Ciolos, Turcana, fratii Orban, Barna si altii ca ei, sau cu analfabetii de ministrii „liberali” din guvern, propusi din teritoriu. Nu am castigat pana acum decat un singur premiu: spiritul USR. E tot ce avem. Restul e metamofoza