G4Media.ro

Cu ce se ocupă și cine conduce Ofsted, forul englez dat drept…

Foto: Freepik.com

Cu ce se ocupă și cine conduce Ofsted, forul englez dat drept model pentru planul Ministerului Educației de a reforma ARACIP? “Muftiul” lui Radu Szekely – cavaler pentru activități în educație

Ofsted, “echivalentul” englez al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), a fost invocat de un reprezentant al Ministerului Educației pentru încercarea de a reforma instituția care se ocupă cu evaluarea și acreditarea școlilor. Reformă care ar presupune, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică, un proces decizional în care, pe teme de strictă specialitate, să contribuie și reprezentanți ai cultelor, ai altor ministere (Interne, Apărare etc.), ai sindicatelor, părinților și ai altor părți. Or, în Ofsted-ul dat drept model pentru acest proces, consiliul decident este format din experți sau persoane profund implicate în educație și în celelalte domenii pe care acest for – spre deosebire de cel românesc – le acoperă. Ce face și prin cine acționează forul englez dat drept exemplu de echipa aflată acum la conducerea Ministerului Educației?

Context:

Edupedu.ro a scris, joi, că un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere de MinisteruL Educației vizează reorganizarea ARACIP, printr-o schimbare din temelie a structurii acestei agenții. Potrivit proiectului, ea ar fi condusă de un Consiliu format din 20 de reprezentanți, din care doar 4 sunt specialiști – ceilalți sunt reprezentanți ai Ministerului Educației, Ministerului Finanțelor, Ministerului Dezvoltării, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, reprezentanți ai cultelor, ai sindicatelor, ai minorităților, școlilor particulare, ai asociațiilor de părinți – Citeșțe pe larg despre proiect

Într-un interviu acordat Edupedu.ro, întrebat dacă pentru schimbările de la ARACIP Ministerul Educației ia în considerare un model din altă țară, secretarul de stat Radu Szekely a menționat: “de exemplu OFSTED în Marea Britanie are niște standarde de evaluare a școlilor și se uită la rezultate în primul rând. Se uită la rezultate, se uită la modul în care elevii progresează, la echitate, la lucruri care nu se regăsesc, de exemplu, în standardele noastre, nu se regăsesc suficient de pregnant.” Întrebat dacă în Consiliul Ofsted sunt prezenți, ca în proiectul românesc, reprezentanți ai părinților, ai sindicatelor, ai ministerului, Radu Szekely a spus că Ofsted “are un alt tip de conducere, nu este atât de democratică”. – Citește pe larg aici

  • Radu Szekely a menționat Ofsted și într-un mesaj publicat vineri pe Facebook: “În Consiliul aceste agenții, conform propriului lor site web, se regăsesc 10 oameni. Președintele este o profesoară, cu titlul de Her Majesty’s Chief Inspector. Printre ceilalți sunt o astronomă, un economist – reprezentant al patronatelor din industrii, directoarea unei rețele de școli private, o avocata specializată în drepturile copilului, o specialistă în comunicare (și baroneasă), o fostă jurnalistă – actualmente deputat conservator. Ceilalți trei sunt din învățământ. L.E. Am omis, se pare, să menționez că din consiliu face parte și un cleric, un muftiu. Scuze, nu a fost intenționat, mulțumesc de precizare!” Oficialul român continuă: “Este oare o dovadă de încercare a guvernului britanic în ultimii zeci de ani de a desființa Ofsted-ul, plasându-l sub supravegherea societății pe care o deservește, mai degrabă decât în mâna unui singur om și a angajaților lui? Crearea de mecanisme de control și echilibru, cu participarea reprezentanților beneficiarilor și ai altor părți implicate, este un semn de slăbiciune a sistemului de educație sau un element al unei democrații funcționale?”

Cât de validă este comparația între ceea ce propune proiectul de HG aflat acum în dezbatere în România și modelul englez oferit? Cât de corecte sunt trimiterile lui Radu Szekely?

Citește analiza integrală pe Edupedu.ro

Foto: School photo created by freepik – www.freepik.com

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. De ce nu se preiau structurile si modurile de organizare a continuturilor la materii precum matematica ( unde se folosesc calculatoare pt calcule inutile in anii de liceu sau se invata multa statistica ) ori biologia unde nu mai este o materie descriptiva ca in secolul 19 ( asa cum e la noi ) ci orientata spre experimente cu ceva chimie , fizica si matematica . Ar trebui lucrat si aici. Continuturile la noi vin din anii 60-70 . Adica de acum mai bine de 50 de ani.

  2. Nerelevant articol. Ce îl face să creadă pe autor că viitorii membri ai Consiliului ARACIP nu vor avea competențe și experiență în educație? Cultele din România au școli deci au de unde să aleagă pe cineva care are experiență în educație, care a văzut de-a lungul timpului cu ce s-au confruntat aceste școli, care este specificul lor care face ca ele să nu se încadreze în patul lui Procust actual. La fel pentru reprezentanții celorlalte categorii. Vor aduce cu toții o experiență în educație valoroasă care va rezolva problema actuală: ARACIP nu ține cont de realitatea din teren.

    • @Ana-Maria Brezniceanu – Mai fata, trezeste-te, esti in mileniul 3! Nu au ce sa caute cultele in educatia copiilor, tinerilor! Faptul ca au scoli cultele nu are nicio relevanta.
      Va dau un exercitiu, ce-ar fi fost ca mintile luminate din istoria umanitatii sa nu fi fost infranate de religie? Ce-ar fi fost sa nu fi existat evul mediu, ev profund viciat de religie?
      Cand o sa inteleaga omenirea ca religia, credinta nu are ce sa caute in stiinta si educatie?

  3. Kafka ,cita ignoranta:
    Sa nu confundam cultele cu oameni de stiinta crestini:
    Louise Pasteur: microbiolog
    Isaac Newton: alchimist, teolog, matematician, fizician, astronom
    Blaise Pascal: matematician.
    Nicolae Paulescu: medic
    Leon Danila: neurochirurg Inca in viata
    George Manu: fizician
    Toti acestia au crezut si cred in Dumnezeu.
    Evul mediu: sa le multumiti papalitatii pentru el, ei sint autorii, suprimarea bibliei si contra reforma protestanta.
    Europa asa cum o stim se datoreaza ideilor protestante, abolirea sclaviei, etc
    Cornilescu a scos poporul din intuneric punindu i in mana Cuvintul lui Dumnezeu.
    Deci adevarata stiinta nu este in contradictie cu Dumnezeu, bigotismul, misticismul,fanatismul Da!