G4Media.ro

Cu lacătul pe școli după un an ca o vacanță în educație,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cu lacătul pe școli după un an ca o vacanță în educație, Ciolacu și Ciucă sunt ocupați cu rotativa la guvernare. Greva profesorilor, discutată într-o joi

Greva generală din educație închide școlile cu o lună mai devreme, lasă în aer milioane de părinți și copii, dar subiectul nu există pe agenda guvernanților. După ședințe de partid dedicate exclusiv negocierilor pentru împărțit ministerele la rotativa guvernamentală, premierul în funcție Nicolae Ciucă și viitorul premier Marcel Ciolacu au ieșit în conferințe de presă în care nu au pomenit despre greva profesorilor.

Marcel Ciolacu a răspuns abia după ce a fost întrebat pe acest subiect că este posibil ca joi să fie o discuție cu sindicatele. Și atât! Nici Ciucă, nici Ciolacu nu au dat fuga la guvern sau în coaliție să vadă cum rezolvă această problemă. Au discuții grele la partid despre cum își împart ministere, cine dă vreo funcție, cine își umflă vreun post. Subiectul grevei profesorilor nu a ajuns în ședințele PNL și PSD nici ca fapt divers. Nu-i de mirare că sunt complet dezinteresați de problemele școlii: avem un premier acuzat de plagiat și un viitor premier cu școlile terminate cam târziu.

Între ce se întâmplă în societate, problemele reale ale oamenilor și ceea ce-i preocupă pe liderii politici, pe cei care guvernează și administrează țara se cască o prăpastie tot mai mare. Puțin le pasă oamenilor cine rămâne la ministerul X, dacă va fi de la PSD sau PNL. Problemele de azi sunt altele și presante.

Au trecut deja ore de când sindicatele au anunțat că de luni se închid școlile pe termen nelimitat, pe motiv de grevă. Au trecut ore de când zeci de mii de copii din clasele a opta și a douăsprezecea încing telefoanele cu mesaje între ei și către părinți, neliniștiți că Evaluarea Națională și Bacalaureatul s-ar putea amâna cine știe când. Sute de mii de părinți se întreabă ce fac de luni cu copiii din clasele mici care nu pot rămâne singuri acasă, cum îi liniștesc pe cei mai mari care știau de peste un an de zile când sunt programate examenele, câți bani vor trebui să mai scoată din buzunare pentru eventuale meditații suplimentare.

La Ministerul Educației e liniște: nici ministra Ligia Deca, nici măcar un secretar de stat nu au ieșit după anunțul sindicatelor cu vreun mesaj către elevi, către părinți, către sindicate, o invitație la minister acum. „Stăm până mâine dimineață, până luni dimineață dacă e nevoie, dar găsim soluții astfel încât copiii să nu fie afectați”, ar fi fost un mesaj de liniștire și încurajare.

  • Update: Prinsă de jurnaliști pe holurile Senatului, Ligia Deca a spus că „în zilele ce urmează” va chema la discuții reprezentanții federațiilor sindicale, după ce astăzi a semnat ordinul de ministru privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă.

Între timp, legile educației merg ca unse pe repede-nainte în Parlament. Emanate din unicul proiect anunțat de Klaus Iohannis în cele două mandate, „România educată”, în aceste legi capitale pentru formarea viitoarelor generații au fost îndesate o sumedenie de măsuri criticate de specialiști, de societatea civilă, de asociațiile de părinți, de organizațiile elevilor. Amintim doar examenul de admitere organizat de licee peste examenele de la evaluarea națională, reducerea numărului de probe la Bacalaureat dar includerea religiei ca probă opțională, prescrierea plagiatelor, posibilitatea ca rectorii în funcții deja de aproape zece ani să mai rămână încă zece.

Ironie, acestea vor fi la vot final în Parlament chiar în ziua în care va începe greva generală în educație, pe 22 mai.

Școlile se vor închide după un an școlar cu multe vacanțe, multe zile libere, punți de câte 3-4 libere, săptămâni întregi de activități așa-zis „altfel” sau „verzi”. De fapt, tot felul de forme de chiul organizat și legalizat. În primul an școlar fără teze la gimnaziu, fără nicio medie până la finalul anului școlar, fără simulare de evaluare națională la clasa a VII-a (un exercițiu foarte bun pentru copiii care intră în clasa a VIII-a).

În loc să formeze tineri conștiincioși, antrenați în autoevaluare și verificare a cunoștințelor, învățați să învețe permanent într-o lume aflată continuu și rapid în schimbare, copiii noștri deprind cel mai bine din școală să fie leneși, delăsători, să trateze superficial învățarea.

În continuare decidenții politici pregătesc noi măsuri care să golească școala de conținutul esențial – mai puțină matematică și fără ore de fizică, chimie, biologie și geografie în trunchiul comun al tuturor specializărilor de la liceu.

Între timp, părinții pompează tot mai mulți bani în meditații și începând de la clase tot mai mici, în buzunarele profesorilor care pentru salarii mai mari anunță cinic grevă generală în prag de examene pentru copii. Nicio revendicare de reformă sau de eliminare a tot ce este nociv în legile educației.

Despre contrareforma din legile emanate de proiectul „România educată” a scris pe larg Edupedu.ro:

Dezastrul de la Educație care ar fi dus la demiterea Ligiei Deca într-un Guvern normal: ministrul susține că elevii pot fi primiți pe ușa din dos de licee dacă pică admiterea, crede că există profesori de „discipline importante“ și restul, argumentează menținerea titularizării prin faptul că meseria de profesor atrage absolvenți proști de facultate

Tunurile politice și imobiliare din Legea Deca. Proiectul întoarce definitiv școala cu fața către ierarhiile politice de putere / Analiza proiectului cu care Iohannis vrea să își salveze mandatele

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Când profesorii devin elevi si politicienii „ajung” profesori. Mă refer la atitudinea sfidatoare si dezinteresul pentru ce va urma.

  2. Ați votat PSDNL 55%, deci nu vreți Educație. Votați hoți și apoi vă plângeți că nu merge nimic. E normal, ați votat hoți, ca întotdeauna.

  3. Lasă că așa a făcut tot românul! Și medicul și magistratul și ceferistul șamd.

  4. Știi tu? :))

  5. N-avem știri despre negocierile lui Boloș și Budăi cu CE?!!! E trecut de ora 19…

  6. Au dreptate sindicatele. Nu se mai poate continua așa. Sunt prea puține luni de vacanță, prea puține sărbători și punți între sarbatori, prea puține săptămâni „altfel” și „verzi”. Tezele, testele și verificările trebuie scoase complet, nu doar de la ciclul gimnazial. Când sa mai faci meditații cu atâtea teze și teste pe cap?

    • Asha sxcrie pe copiuta de la partid? Da’ la functionari, parlamentari, ministri, politisti, etc cum e? Aia muncesc zi-lumina de primesc de cateva opri bune mai mult? Sau specialii cu pensie cumulata cu salariul la stat care ridica 10.000 de eur, aia muncesc 48 de ore pe zi?

  7. Ăsta din poză e Ciucă sau Ciolacu?!!

  8. ciutacu

  9. ma-ciuci cu ciolaci in coada,esantionul de analfabeti functional de buzau…ce sa decida bun pentru invatamant unii ce n-au lucrat pina la 37 de ani?