Cu noua linie europeană cu aromă franțuzească, Macron își construiește influența viitoare
După ce s-a străduit în ultimii doi ani să-și impună voința la Bruxelles, Emmanuel Macron poate să-și revendice victoria în negocierile pentru noua echipă de lideri la nivelul Europei, semn că președintele francez ar putea exercita o influență mai mare în anii următori, comentează Reuters.
Maratonul negocierilor sinuoase de trei zile s-a încheiat marți, când liderii UE au acceptat propunerea lui Macron de a le plasa pe Christine Lagarde din Franța la Banca Centrală Europeană și pe Ursula von der Leyen din Germania la Comisia Europeană.
Liderul francez i-a prezentat varianta acestui duo feminin de centru-dreapta Angelei Merkel cu o zi înainte, a declarat o sursă UE, oferindu-i cancelarului german o modalitate onorabilă de a renunța la candidatul său favorit, Manfred Weber, pe care Macron l-a respins cu fermitate.
Noua formulă, care îi include și pe premierul belgian, Charles Michel, la Consiliul European și pe spaniolul Josep Borrell, vorbitor de limbă franceză, ca șef al politicii externe, are o aromă distinctă franțuzească.
„A ieșit destul de bine”, a comentat un diplomat UE pentru Reuters.
„El a fost forța din spatele numirii lui Von der Leyen la Comisie, aliatul său liberal, Michel, a obținut Consiliul și a aliniat-o frumos pe Lagarde pentru BCE, în vreme ce Borrell, Von der Leyen vorbesc fluent franceza.”
În ciuda înțelegerii care domnește între liderii UE, imediat după alegerea sa în 2017, liderul francez eurofil s-a luptat să-și impună agenda ambițioasă pentru o integrare sporită în zona euro și s-a ținut departe de chestiuni precum Brexit și politica comercială, lovind opoziția Berlinului și cea pro austeritate a țărilor nordice.
Dar, după alegerile pentru Parlamentul European din mai, care au dat partidului lui Macron un cuvânt decisiv în gruparea liberală Renew Europe, indispensabilă pentru formarea unei majorități, președintele francez are acum suficienți aliați pentru a se face auzit, spun analistii.
Împreună cu liderii de centru-stânga și liberal, printre care prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, portughezul Antonio Costa, belgianul Charles Michel și Xavier Bettel din Luxemburg, a format o contrapondere la Berlin.
„Acum este în centrul jocului, dar și în centrul spectrului politic european”, a declarat pentru Reuters Eric Maurice, șeful Biroului din Bruxelles al think-thank-ului Fundației Schuman.
„Cu un președinte al Comisiei Europene compatibil, o influență mai mare în Parlamentul European și aliați în Consiliului european, ne putem imagina că acum va fi capabil să împingă schimbarea”, a adăugat el.
„Ambiguitate constructivă”
Un alt motiv pentru succesul lui Macron a fost abilitatea diplomatică. Și-a ținut cărțile la piept mare parte din negocieri și nu și-a pus greutatea în spatele unui singur candidat, fie el și negociatorul pentru Brexit, Michel Barnier, un francez, vehiculat în repetate rânduri pentru conducerea Comisiei Europene.
„Tot timpul a menținut un fel de ambiguitate constructivă și a avut intelingența de a nu forța pentru Michel Barnier”, spune Eric Maurice.
Alți lideri UE au fost mai puțin prevăzători și au plătit prețul.
„El părea că are un plan B, nu sunt sigur că este cazul lui Sanchez, care se confruntă cu multă furie în rândul socialiștilor pentru renunțarea la (Frans) Timmermans și Merkel, care s-au confruntat cu o revoltă din partea Partidului Popular European duminică după-amiază”, a spus un diplomat UE.
Delegația franceză s-a arătat modestă, în pofida acuzațiilor tradiționale privind nivelul de aroganță al Franței și a lui Macron. „Este un bun rezultat pentru Franța”, a spus simplu un diplomat francez, miercuri, după summit.
Desigur, refuzul lui Macron de a-l accepta pe Weber și campania sa deschisă de luni de zile împotriva sistemului Spitzenkandidaten pentru Comisia Europeană vor lăsa o cicatrice în Germania, spun diplomații.
Dar, oferind Germaniei posibilitatea de a avea primul său cetățean german în fruntea executivului european, din anii 1960, el poate pretinde că a pus Europa în fața partidului, iar în același timp împrăștie acuzațiile tot mai înfloritoare privind comportamentul antigerman.
„Prin punerea pe masă a numelui lui Von der Leyen, el și-a îndreptat relația cu Germania, refuzându-i candidatul”, a declarat Gerard Araud, fost ambasador francez, pe Twitter.
Diplomații spun că Macron va continua să se confrunte cu opoziția asupra unor chestiuni cheie, inclusiv din partea Olandei privind reforma zonei euro sau din partea grupului de țări din Estul Europei, Vișegrad, privind statul de drept sau imigrația.
Dar acum Merkel se află la sfârșitul mandatului său, Macron poate pretinde mantia de lider de facto al UE, spun observatorii.
Sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii