G4Media.ro

Cu noua linie europeană cu aromă franțuzească, Macron își construiește influența viitoare

Sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Cu noua linie europeană cu aromă franțuzească, Macron își construiește influența viitoare

După ce s-a străduit în ultimii doi ani să-și impună voința la Bruxelles, Emmanuel Macron poate să-și revendice victoria în negocierile pentru noua echipă de lideri la nivelul Europei, semn că președintele francez ar putea exercita o influență mai mare în anii următori, comentează Reuters.

Maratonul negocierilor sinuoase de trei zile s-a încheiat marți, când liderii UE au acceptat propunerea lui Macron de a le plasa pe Christine Lagarde din Franța la Banca Centrală Europeană și pe Ursula von der Leyen din Germania la Comisia Europeană.

Liderul francez i-a prezentat varianta acestui duo feminin de centru-dreapta Angelei Merkel cu o zi înainte, a declarat o sursă UE, oferindu-i cancelarului german o modalitate onorabilă de a renunța la candidatul său favorit, Manfred Weber, pe care Macron l-a respins cu fermitate.

Noua formulă, care îi include și pe premierul belgian, Charles Michel, la Consiliul European și pe spaniolul Josep Borrell, vorbitor de limbă franceză, ca șef al politicii externe, are o aromă distinctă franțuzească.

„A ieșit destul de bine”, a comentat un diplomat UE pentru Reuters.

„El a fost forța din spatele numirii lui Von der Leyen la Comisie, aliatul său liberal, Michel, a obținut Consiliul și a aliniat-o frumos pe Lagarde pentru BCE, în vreme ce Borrell, Von der Leyen vorbesc fluent franceza.”

În ciuda înțelegerii care domnește între liderii UE, imediat după alegerea sa în 2017, liderul francez eurofil s-a luptat să-și impună agenda ambițioasă pentru o integrare sporită în zona euro și s-a ținut departe de chestiuni precum Brexit și politica comercială, lovind opoziția Berlinului și cea pro austeritate a țărilor nordice.

Dar, după alegerile pentru Parlamentul European din mai, care au dat partidului lui Macron un cuvânt decisiv în gruparea liberală Renew Europe, indispensabilă pentru formarea unei majorități, președintele francez are acum suficienți aliați pentru a se face auzit, spun analistii.

Împreună cu liderii de centru-stânga și liberal, printre care prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, portughezul Antonio Costa, belgianul Charles Michel și Xavier Bettel din Luxemburg, a format o contrapondere la Berlin.

„Acum este în centrul jocului, dar și în centrul spectrului politic european”, a declarat pentru Reuters Eric Maurice, șeful Biroului din Bruxelles al think-thank-ului Fundației Schuman.

„Cu un președinte al Comisiei Europene compatibil, o influență mai mare în Parlamentul European și aliați în Consiliului european, ne putem imagina că acum va fi capabil să împingă schimbarea”, a adăugat el.

„Ambiguitate constructivă”

Un alt motiv pentru succesul lui Macron a fost abilitatea diplomatică. Și-a ținut cărțile la piept mare parte din negocieri și nu și-a pus greutatea în spatele unui singur candidat, fie el și negociatorul pentru Brexit, Michel Barnier, un francez, vehiculat în repetate rânduri pentru conducerea Comisiei Europene.

„Tot timpul a menținut un fel de ambiguitate constructivă și a avut intelingența de a nu forța pentru Michel Barnier”, spune Eric Maurice.

Alți lideri UE au fost mai puțin prevăzători și au plătit prețul.

„El părea că are un plan B, nu sunt sigur că este cazul lui Sanchez, care se confruntă cu multă furie în rândul socialiștilor pentru renunțarea la (Frans) Timmermans și Merkel, care s-au confruntat cu o revoltă din partea Partidului Popular European duminică după-amiază”, a spus un diplomat UE.

Delegația franceză s-a arătat modestă, în pofida acuzațiilor tradiționale privind nivelul de aroganță al Franței și a lui Macron. „Este un bun rezultat pentru Franța”, a spus simplu un diplomat francez, miercuri, după summit.

Desigur, refuzul lui Macron de a-l accepta pe Weber și campania sa deschisă de luni de zile împotriva sistemului Spitzenkandidaten pentru Comisia Europeană vor lăsa o cicatrice în Germania, spun diplomații.

Dar, oferind Germaniei posibilitatea de a avea primul său cetățean german în fruntea executivului european, din anii 1960, el poate pretinde că a pus Europa în fața partidului, iar în același timp împrăștie acuzațiile tot mai înfloritoare privind comportamentul antigerman.

„Prin punerea pe masă a numelui lui Von der Leyen, el și-a îndreptat relația cu Germania, refuzându-i candidatul”, a declarat Gerard Araud, fost ambasador francez, pe Twitter.

Diplomații spun că Macron va continua să se confrunte cu opoziția asupra unor chestiuni cheie, inclusiv din partea Olandei privind reforma zonei euro sau din partea grupului de țări din Estul Europei, Vișegrad, privind statul de drept sau imigrația.

Dar acum Merkel se află la sfârșitul mandatului său, Macron poate pretinde mantia de lider de facto al UE, spun observatorii.

Sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Acum e clar!
    Votul alegătorilor nu a contat.
    Dregatorii au ales pentru funcții.
    Votul popular a fost iluzia vândută.
    Asa numiții lideri europeni sunt niste mameluci care trag sfori.
    Si au interese.
    Cu siguranta trebuie schimbat sistemul de numiri în functiile importante.
    Votul popular a important.
    Si trebuie reflectat in reprezentativitate la funcții.
    Cancelarul H2 e vinovată de criza Brexit din 2015 cu imigrația si acum cu aceste miscări ciudate.
    Nu stiu cine o scoate ca mare lider politic pentru ca de fapt este mare la greseli istorice mari pentru UE.
    Despre AntiVestaGalbena se poate spune ca a reusit sa puna femei in multe posturi care-i vor mări influenta in UE.
    Dar cred ca va pierde alegerile din France.
    Nu ai cum sa mai ai incredere in acesti cameleoni politici care isi fac nevoile pe votul popular.
    Demagogi!
    Când in Europa domină dictatura se propavaduia democratia iar când se zice ca e democrație merge snur CURVIA.
    POLITICA.

    • Nu esti obligat sa comentezi pe subiecte care te depasesc.
      Votul popular este baza, este forma de mandatare a politicienilor. Apoi politicienii iau acest mandat si lucreaza pe baza lui detaliilor incat gurvernarea sa poata functiona. Asta este ideea. Stiu, este greu de inteles pentru PUNISTI

    • Errata ultima propozitie:
      Stiu, este greu de inteles pentru PUTINISTI.

    • Daaa, toți trolii ăștia care si-au ratat misiunea, cum e și trandafir asta și ion pe balon sunt atat de dobitoci incat nu pot pricepe ca prosteli d-astea cu UE nu mai tin. Oricate greseli ar face aia, oamenii care au trait cu mafiotii astia pe care ii slujesc ei, postacii au inteles unde duce coruptia, ce inseamna sa fii furat sau folosit. Fiind idioti, trolii tot o tin langa cu aceeasi placa al carei efect a fost 26 mai. E bine ca ei continua pe aceeasi linie, au „infrant” binisor.

  2. Cocalari politici europeni!

  3. Au fost alegeriEUROPARLAMENTARE. Adica ati ales oamenii care va reprezinta in Parlament. In functie de procentul in alegeri castigati de formatiuni, se constituie grupuri parlamentare. Apoi, in functie de de acele procente din alegeri, sefii executivi ai statelor membre UE (presedinti/cancelari/prim ministri) participa la organizarea institutiilor UE cu rol executiv. Comisia europeana, etc. sunt institutii eminamente politice cu rol executiv, nu elective. Exact ca in in politica interna. Voi votati membrii Guvernului, sau membrii Parlamentului?!!!
    Latrati la luna, fara sa aveti minima cultura politica.

    • parlamentul european e zero barat daca n-ai aflat pana acum.

    • Daca un PSDist spune ca PE „e zero barat” (ce o mai fi insemnand si asta in mintea lui bolnava?) atunci e adevarat 100%, fiindca PSDistii preiau tot ce minte Sputnik.

    • @ion umflat ca un balon (cel putin la cap). Ce legatura are ceea ce am spus eu cu ceea ce ai spus tu?
      Oricum, ca troll pesedist habar nu ai ce inseamna legislativ si executiv.
      hai, vezi ca se face miting pentru eliberarea lui Dragnea, dupa ce cacatii de tradatori de la CCR au statuat ca un judecator de penal din cadrul ICCJ trebuie sa aiba o sapca de culoare roz pe care trebuie sa scrie „specializat in litigii de coruptie”.

  4. Parfumul frantuzesc folosit de Macron are esenta de trandafir,pute a socialism de la o posta!Nu pot uita manevrele facute impreuna cu psdistii lui dragnea de a impiedica alegerea Laurei Codruta Kovesi!Cat de ipocrit poti sa fi sa sustii lupta anticoruptie in fata alegatorilor tai, iar in culise sa accepti sustinerea lui dancila pt.candidatul tau ca procuror european??Cand un intreg parlament european a votat pentru cel mai bine pregatit procuror ,in cazul asta romanca noastra cu sute de dosare de mari borfasi politici incheiate cu succes,fata de amaratul ala al lor,cu doar unul sau doua ?!?

    • Politica este o curva peste tot. Ce tot va asteptati la mirese? Sunt compromisuri, jocuri, etc. DAR TOATE AU O LIMITA IN TARILE CIVILIZATE. EXISTA O LINIE ROSIE.
      Diferenta si frustrarea este ca la noi in tara nu SE CHEAMA POLITICA. Este un grup infranctional care conduce Romania de 30 de ani. Unde se fura ca in codru netinand cont ca se moare cu zile in spitale, pe sosele…
      Iar nationalistul fara dinti, de tip antenist, sarac si rupt in cur, da vina pe strainatate ca suntem asa. LE SPUN ACELOR LICHELE FARA CREIER SI INTOXICATE: maaa, aia cand au venit in tara sa ne f*** nu ne-au fortat sa luam spaga. NOI AM VANDUT TARA..prin conducatorii nostri…NU AIA NE-AU FURAT-O.

    • @Lia

      Comentariul tau are « parfum » de manipulare.
      Europarlamentarii lui Macron au intrat in PE dupa 26 mai, deci exclus ca ei sa se fi aliat cu dancila de Romania.

      Da, francezii si-au sustinut propriul candidat, e f normal.

  5. Influenta lui Macron in UE e foarte proasta pentru UE, si se intinde ca o pegra. Omul e foarte diplomat, plus ca stie perfect cum sa se bage pe sub pielea doamnelor de varsta a treia, ca doar e insurat cu o astfel de doamna. Macron n-are niciun plan propriu-zis, este un om al haosului, metafore si vrajeli, cu care-a legat la ochi lumea, cand de fapt era cu ochiul pe bani – Banca Centrala Europeana, deoarece e in gaura cu banii, dupa politicile economice dezastruoase din tara. In articol scrie ca nu s-a amestecat in brexit, ba s-a amestecat, si-nca foarte urat, pentru ca nu vrea doar ca UK sa plece din UE, ci sa-i si umileasca, visul dintotdeauna al francezilor. Plecarea UK din UE le pica absolut perfect, din cauza ca mare parte din locurile de europarlamentari ale englezilor vor fi redistribuite francezilot, si asa isi mareste numarul de europarlamentari si influenta.

    • Buna ziua, doamna Constantinescu. Imi permit sa va atrag atentia ca sunteti prost informata. Stiti ca datele cu privire la (eventuala) redistribuire a locurilor ramase vacante dupa Brexit sunt publice si le putem cauta, nu? Allons-y, wikipedia e gratis, au si tabel:

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/2019_European_Parliament_election#Potential_post-Brexit_allocation

      (Va trimit la versiunea in engleza intrucat nu va banuiesc de francofonie.)

      Doar 27 de locuri se vor redistribui unor state membre care erau pana acum sub-reprezentate (tari mari cu populatie numeroasa si/sau demografie pozitiva ca Suedia, Olanda si Franta). Restul de 46 sunt chipurile puse la pastrare pentru eventuale extinderi in viitor, la Pastele Cailor. Puteti filtra tabelul din sectiunea „Alocare potentiala post-Brexit” facand click pe sageata din dreapta capului de tabel, langa „Change”, si ne iese asa:

      Franta: +5
      Spania: +5
      Italia: +3
      Olanda: +3
      Irlanda: +2
      Austria: +1
      Croatia: +1
      Danemarca: +1
      Estonia: +1
      Finlanda: +1
      Polonia: +1
      Romania: +1
      Slovacia: +1
      Suedia: +1

      Sa inteleg ca il banuiti si pe Mark Rutte de conspiratie pro-Brexit pentru 3 amarati de europarlamentari, din care 2 vor reveni opozitiei?

      Apoi, nu stiu ce aveti cu viata personala a presedintelui Frantei, dar nu va face cinste, nici nu va ajuta sa va construiti o argumentatie peste nivel de precupete care comenteaza politica europeana peste taraba cu patrunjel si ceapa.

      „de fapt era cu ochiul pe bani – Banca Centrala Europeana, deoarece e in gaura cu banii, dupa politicile economice dezastruoase din tara.”

      Dumneavoastra cum va inchipuiti ca functioneaza BCE? Credeti ca va merge la Lagarde (sau pentru ca nu e sigur ca e 100% numita inca, sa zicem la Villleroy de Galhau sau la Sylvie Goulard) la sfarsitul lunii: „Da’ si mie niste bani de tigari, fata.” Planul, indiferent ca va convine dumneavoastra sau nu, era sa asigure continuitatea lui Draghi + contrabalansarea influentei catastrofale a politicilor monetare sustinute de CDU.

      „e in gaura cu banii”

      Explicati-ne sa intelegem si noi cum anume? Va rugam frumos, am vrea sa stim in conditiile in care Franta se imprumuta la dobanzi negative. Investitiile straine si capitalizarea companiilor franceze sunt la nivel record:

      https://uk.reuters.com/article/uk-france-economy-industry/foreign-investment-in-french-industry-booming-ey-idUKKCN1NK1AN

      „dupa politicile economice dezastruoase din tara.”

      Care sunt acelea, doamna Constantinescu? Numiti 3:
      1.
      2.
      3.

      Ii anuntati si pe investitorii astia care arunca cu bani in Franta? Ei nu se pricep ca dumneavoastra. Sa stiti ca analiza economica pentru investitori se plateste greu de tot. Daca aveti vreun scoop si stiti ceva ce noi nu stim despre economia franceza, e o adevarata mina de aur. Bon chance.

    • Sau chiar bonne chance. 😀

    • Gabriela,este un comportament tipic pentru un politician francez ,sufera cam toti de aroganta,suficienta ,vorbarie multa, intr-un cuvant: sindromul Napoleon! Ai dreptate si in privinta banilor,tipul a fost doar ministrul economiei in guvernul socialist!Francezii l-au votat presedine doar ca le sufla in ceafa gretoasa aia de le pen !

    • @sveil
      Multumesc de informatii, puteai sa mi le dai si in franceza, ca ma descurcam. Asadar, din cele 27 de locuri libere, daca se intampla Brexit, 5 vor reveni Frantei din start. Vizavi de cele 5 care vor fi ale Spaniei, ma indoiesc sa nu alunece spre Macron cateva, am remarcat ca s-au inteles foarte bine la negocieri, Sanchez al Spaniei si Macron. In rest, la ce sirena este dl. Macron, mira-m-as sa nu farmece si pe altii new entries spre a adera la Renew.
      Zau, despre dna Lagarde numai de bine, insa din cate am vazut, a servit o suma foarte serioasa din bugetul Frantei spre un domn Bernard Tapie, justitia franceza a spus in 2016 ca nu este frumos si nici legal, si-a gasit-o vinovata de neglijenta in serviciu.
      Nicio problema, fac un exercitiu de imaginatie si merg pe mana ta, cum ca Franta n-are probleme pecuniare si politicile lui Macron sunt superbe, mirobolante etc. Si-atunci de ce-a innebunit alergand in toate partile, tragand manunchiuri de sfori si incurcand borangicul dlor Weber si Timmermans, ca s-apara de dupa colt cu pupaturi de maini la dna Merkel, careia-i face o propunere de nerefuzat – dna Leyden, prietena dumneaei de 20 de ani, la pachet cu dna Lagarde la BCE? Propunere care, ce sa vezi, e acceptata, si-apare drept salvatorul UE, dintr-o sobolanie si-o itaraie pe care chiar el o produsese(Renew).
      Eu zic sa fim de acord ca nu suntem de acord vizavi de Macron, si gata.
      PS. Eu nu barfesc, asa cum ma acuzi. Este un aspect de notorietate publica faptul ca dl. Macron relationeaza foarte bine cu dne cu 20-30 de ani mai mari decat dumnealui, si-atunci m-am gandit ca stie cum s-o faca tocmai pentru ca sotia dumnealui e o persoana de varsta a treia.

    • Cu placere.
      Una e sa avem informatia corecta, si alta e sa o folosim pentru a ne indrepta rationamentele strambe. Revin cu intrebarea la care nu mi-ati raspuns:

      „Sa inteleg ca il banuiti si pe Mark Rutte de conspiratie pro-Brexit pentru 3 amarati de europarlamentari, din care 2 vor reveni opozitiei?”

      Vedeti, era si acolo un indiciu. Din cele 5 locuri care revin Frantei, doar 2 vor merge la Renaissance, cel putin 1 se va irosi fiind alocat fascistilor care n-au nici supergrupul mult trambitat (inclusiv aici pe G4) si nu reprezinta nimic in Europa. La fel in Spania, cel putin 1 loc ar ajunge la colegii dvs. din PPE, sa manance si gura flamanda a PP-ului o paine ca au multi vietasi dupa gratii sau prin procese, etc. Pe langa ca sunt doar 5, se mai si dilueaza si e absurd sa le folosesti ca argument, 2 locuri din 705. Refuz sa cred ca o profesoara de limba romana nu isi da seama ca:
      „din cauza ca mare parte din locurile de europarlamentari ale englezilor vor fi redistribuite francezilot”
      e un rationament gresit, dovedit cu numere, negru pe alb. Nu inteleg de ce insistati.

      „ma indoiesc sa nu alunece spre Macron cateva, am remarcat ca s-au inteles foarte bine la negocieri, Sanchez al Spaniei si Macron.”

      Da, evident, sunt intr-o alianta, de ce nu s-ar intelege?

      „In rest, la ce sirena este dl. Macron, mira-m-as sa nu farmece si pe altii new entries spre a adera la Renew.”

      Posibil, asa cum au facut si PNL traseism in 2014.

      Nu stiu ce treaba are doamna Lagarde cu discutia de fata. N-am zis nimic de dansa, nici de rau, nici de bine. Nu era alegerea mea. Daca doriti, discutam de ce Benoît Cœuré sau Goulard ar fi fost mai potriviti, insa cum Merkel si PPE-ul nu ar accepta in veci si prefera una de-a lor, asa cu bube cum e, nu vad ce rost are.

      „fac un exercitiu de imaginatie si merg pe mana ta, cum ca Franta n-are probleme pecuniare”

      De ce imaginatie? Toate datele sunt publice, le puteti verifica. Trebuie sa recunoasteti ca e o mare diferenta in afirmatia asta pe care mi-o atribuiti si „e in gaura cu banii”. Fiecare tara si fiecare economie are problemele ei, Franta are mult de recuperat si pentru ca timp de 40 de ani nu a avut nicio „sirena” care sa aiba curajul de a-si asuma reformele. Unele ii vor reusi, altele se vor poticni, altele vor da rezultate peste 15 ani, etc. Ideea e ca daca vreti sa discutam macroeconomie, aveti macar putina curiozitate intelectuala inainte sa va apucati de postat.

      „Si-atunci de ce-a innebunit alergand in toate partile, tragand manunchiuri de sfori si incurcand borangicul dlor Weber si Timmermans”

      Dumneavoastra daca cititi comentariul in care imi raspundeti intr-o lucrare a unui elev, sincer, ce nota ii dati? Strict pentru coerenta si legatura intre idei. O sa va raspund, chiar daca dv. nu vreti sa raspundeti intrebarilor mele.
      Presupusele probleme pecuniare ale Frantei (chiar daca piata si investitiile spun altceva)=sula
      Controlul institutiilor europene=prefectura

      Sigur ca e o simplificare (evident ca vrea sa aiba ceva de spus in politica monetara a zonei euro, nu inteleg de ce n-ar vrea, e in fisa postului), dar din pacate asta e nivelul intrebarii. Macron nu si-a ascuns niciodata opozitia fata de oameni ca Weber si Jens Wiedmann (fostul consilier al Angelei Merkel, omul care l-a dat in judecata pe Draghi apoi luna trecuta a dat-o tardiv la intors cand a inteles ca CDU a pierdut controlul). Obiectivul lui a fost sa-i indeparteze din functii pentru ca nu e de acord cu ei si politicile pe care le sustin, nici pentru Franta nici pentru Europa, economia si bunastarea uneia e strans legata de cealalta, lucru valabil pentru toate statele mari din UE. Nu era nimic nebulos, nici alunecos, sau orice alta metafora acvatica doriti sa folositi.

    • Foarte frumos dialogul dvs. 🙂
      Un singur accent referitor la UK: in cazul in care nu parasesc totusi U.E. (pana nu vedem „documentul” se poate intampla orice), vor ramane in actualul ciclu politic european fara nici o functie importanta ! Nu ca nu ar merita asta, la haosul pe care l-au produs; daca totusi raman, autoritatea lor in interiorul U.E. va fi grav diminuata pe termen mediu.
      Jocurile stabilirii functiilor post-alegeri au fost facute complet fara britanici, si in mod paradoxal asta a fost un alt factor care a contribuit la complicarea lor.

  6. Stimata D-na SVeil, va pierdeti timpul pretios cu postaca pnlista Gabriela Constantinescu, Lia, o mahalagioaica. N-are interes pentru o argumentatie logica, deoarece logica-i lipseste. Dar deh, castiga si ea un ban, pensiile sunt mici in Romania.

    • @sincer
      Sincer, bati campii. La modul cel mai serios, chiar tu cred ca esti un postac, deoarece nici macar sa-ti dai numele nu poti, or pe facebook, bunaoara, asta e primul indiciu pentru conturi false, adica postaci. Nu sunt pensionara nicidecum, intr-o zi voi fi, dar mai am mult pana atunci. Sunt profesoara de romana/franceza, asadar referitor la faza cu logica ce mi-ar lipsi, mai taie coada vulpii!

  7. Nu e nici o victorie macronista. Anuntul cu nominalizarea
    Ursulei von der Leyen n-a venit din intitiativa lui,ca doar nu
    era sa-l dea Angela Merkel sau altcineva din interiorul PPE.
    Emanuel a fost pus sa faca nominalizarea,ca o recunoastere ca a
    pierdut. Valonul liberal care va conduce Consiliul ,nu e omul
    lui. Nici Cristine Lagarde,care-i crestin democrata de-a lui
    Joseph Daul. Macron a mancat papara si a facut prostia sa-si bata
    joc de socialisti. Si Timmermans nu va uita,nici Sanchez care
    s-a afisat cu el.Ati vazut reactia salii la discursul lui Ciolos.
    Verhovstadt deja a inceput sa sape.