Cu o picătură de sânge și un mic sistem atașat la un smartphone, am putea testa de acasă problemele de coagulare a sângelui
Cercetătorii de la Universitatea Washington au dezvoltat un nou test de coagulare a sângelui care utilizează doar o singură picătură de sânge și un smartphone, căruia i-au atașat un suport de plastic ce susține o cupă mică sub camera telefonului. Picătura de sânge pusă în această cupă care conține și o mică particla de cupru este agitată cu ajutorul vibrațiilor telefonului, în timp ce camera monitorizează mișcarea particulei de cupru, care încetinește pe măsură ce sângele se încheagă și, în cele din urmă se oprește, când sângele s-a coagulat.
Echipa de cercetători și-a publicat aceste descoperiri pe 11 februarie în Nature Communication, precizând că această metodă se încadrează în intervalul de precizie al instrumentelor standard din domeniu.
Cheagurile de sânge se formează în mod natural, ca o modalitate de a opri sângerarea atunci când cineva este rănit. Dar cheagurile de sânge la pacienții cu probleme medicale, cum ar fi valvele cardiace mecanice sau alte afecțiuni cardiace, pot duce la un accident vascular cerebral sau la un atac de cord. Acesta este motivul pentru care milioane de americani iau medicamente pentru subțierea sângelui, cum ar fi warfarina, care îngreunează coagularea sângelui lor. Cu toate acestea, warfarina nu este perfectă și necesită ca pacienții să fie testați frecvent pentru a se asigura că sângele lor se află în intervalul corect – sângele care se coagulează prea ușor ar putea duce în continuare la un accident vascular cerebral sau la un atac de cord, în timp ce sângele care nu se coagulează poate duce la o sângerare prelungită după o rană. Pentru a fi testați, pacienții trebuie fie să meargă la laboratorul unei clinici, fie să folosească un sistem de testare la domiciliu, care este costisitor, se poate citi într-un articol publicat pe siteul Universității Washington.
Cercetătorii au dorit un dispozitiv ieftin care să funcționeze în mod similar cu modul în care funcționează monitoarele de glicemie la domiciliu pentru persoanele cu diabet: o persoană își poate înțepa degetul și poate testa o picătură de sânge.
Echipa de cercetare a testat această metodă pe trei tipuri diferite de probe de sânge, începând cu plasma, o componentă a sângelui care este transparentă și, prin urmare, mai ușor de testat. Cercetătorii au testat plasma de la 140 de pacienți anonimi de la Centrul Medical al Universității din Washington, dar și plasma de la 79 de pacienți cu probleme cunoscute de coagulare a sângelui. Testul a avut rezultate similare cu cele ale testelor disponibile în comerț.
Pentru a imita ceea ce ar experimenta un pacient la domiciliu, echipa a testat apoi sângele integral de la 80 de pacienți anonimi. Și de această dată testul a dat rezultate care s-au situat în intervalul de acuratețe al testelor din comerț.
Următorul pas al cercetării este testarea pe care și-o vor face singuri pacienții la domiciliu. În plus, specialiștii doresc să vadă cum se comportă sistemul în zone și țări cu resurse mai limitate. (Sursa foto: Unsplash / John Tuesday)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii