G4Media.ro

Cu soldați și tancuri trimise în România, Franța încearcă să valorifice și…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cu soldați și tancuri trimise în România, Franța încearcă să valorifice și financiar legăturile militare, potrivit unor surse Reuters

Franța încearcă în continuare să obțină contracte militare profitabile în România, după ce a trimis în țară tancuri de luptă și un sistem de apărare aeriană, ca parte a eforturilor de a consolida rândurile NATO pe flancul estic, au declarat surse diplomatice pentru Reuters.

Parisul conduce un grup de luptă NATO în România de aproximativ 800 de soldați, dintre care 500 de soldați francezi, alături de alții din Olanda și Belgia. Parisul a desfășurat, de asemenea, un sistem de rachete sol-aer.

Ministrul de externe, Catherine Colonna, a fost în vizită în baza militară de la Cincu vineri alături de omologii săi olandez și român, înainte de a purta discuții cu oficiali români, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis.

„Avem o relație strategică foarte puternică cu România. Au trecut 15 ani, dar realitatea este că, de când am desfășurat batalionul (de tancuri) Leclerc și sistemul de apărare aeriană Mamba (SAMP/T), parteneriatul a devenit mai dens”, a declarat o sursă diplomatică franceză înaintea vizitei.

„Așa că sperăm să cimentăm acest lucru cu o cooperare pe proiecte industriale care sunt foarte atractive”, a mai spus sursa.

În fruntea listei ar fi finalizarea unui acord în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro (1,35 miliarde de dolari) pentru vânzarea a patru nave de război care să contribuie la asigurarea securității în Marea Neagră.

Acesta se află în negocieri din 2019, dar a stagnat parțial din cauza creșterii costurilor materiilor prime.

Marina militară a României este cea mai puțin modernizată dintre ramurile sale militare. România, stat NATO din 2004 și membru al UE din 2007, și-a accelerat cheltuielile pentru apărare până la 2,5% din PIB în acest an, arată Reuters.

Cele două țări au semnat, de asemenea, o scrisoare de intenție cu privire la posibila achiziționare de submarine de către București, dar nu s-a întâmplat mare lucru de la schimbarea ministrului apărării de anul trecut.

„Vom merge mai departe în acest dosar (al navelor de război)”, a declarat diplomatul. „Dar nu doar pentru a vorbi despre asta, există discuții și despre submarine”.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Macrou e pus în funcție de fabricanți, trebuie sa fie recunascator

  2. Degeaba se dau zglobii Franțujii, și ei ca și noi sunt scla ve ții Unchiului Sam, o lecuță la un nivel mai sus da totuși nu mai sus decât Germania