G4Media.ro

UPDATE Cu trei zile înainte de alegeri, guvernul PSD-PNL decide creșterea salariului…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

UPDATE Cu trei zile înainte de alegeri, guvernul PSD-PNL decide creșterea salariului minim brut la 3.700 de lei / Mediul de afaceri a criticat măsura

Ministerul Muncii anunţă, joi, după aprobarea majorării salariului minim, că vor beneficia de această măsură 1.871.266 de salariaţi, transmite News.ro.

”Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, faţă de 3.300 lei cât este în prezent. Măsura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă şi reducerea muncii la negru şi la nivel economic, prin creşterea consumului, cu influenţă şi asupra importului bunurilor de consum şi sporirea puterii de cumpărare a salariaţilor”, au transmis, joi, oficialii Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, apreciază că  ”demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaţilor din România şi să reducă sărăcia în muncă”.

”Majorarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată presupune o apropiere a remuneraţiei de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experienţa anilor trecuţi, creşterea salariului minim a adus şi o creştere pe verticală a majorităţii salariilor, nu doar pentru cele minime”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Potrivit datelor transmise de oficialii ministerului, tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună.

Valoare netă majorată a salariului minim brut pe ţară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.

”În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariaţi, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariaţi activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariaţi. Aceasta nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Muncii.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, în şedinţa Executivului, că cea mai aşteptată decizie pe care Guvernul o ia este creşterea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. Şeful Executivului a mai spus că a aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate, astfel că angajaţii primesc în plus 284 de lei pe lună.

Articolul inițial:

Guvernul va aproba în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, potrivit agendei ședinței de executiv. Decizia e luată cu trei zile înainte de alegerile locale și europarlamentare.

Mediul de afaceri a criticat măsura și a arătat că nu are justificare economică, ducând la creșterea costurilor pentru companiile private.

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.700 de lei lunar începând cu data de 1 iulie 2024, ceea ce reprezintă o creştere de 12,12% faţă de luna iunie 2024”, se arată în nota de fundamentare a proiectului, citată de Agerpres

Industria muncii a avertizat că ”o nouă creștere a salariului minim ar intensifica presiunile asupra companiilor, în special în industriile cu marje mici de profit”, potrivit Economedia.

În acest moment, între 30-35% din angajații români cu norma întreagă primesc salariul minim pe economie.

În 2023, companiile au fost deja supuse la două majorări ale salariului mediu, în condițiile unui nivel scăzut de productivitate și creștere economică. O nouă creștere a salariului minim ar intensifica presiunile asupra acestora, în special în industriile cu marje mici de profit, care sunt cel mai puternic afectate, a declarat Ana Vișian, marketing manager Bestjobs, pentru Economedia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

39 comentarii

  1. Tupeu maxim, votați-i din nou

    • duc la indeplinire Programul_de_Guvernare, nu vor sa piarda nimic din vedere.
      Ciuca isi propusese sa reproiecteze SEAP / SICAP dar si-a dat seama ca unii vor ramane fara bani

  2. Vai săracele companii , era mai indicat o fiscalitate mai redusă pe salariu da deh PSDNL ul are nevoie de cașcaval de la prostani . Iar companiile dacă vor să ajute să facă o grevă fiscală și să ceară o taxare mai mică a muncii în așa fel încât să rămână și omul care muncește cu un salariu decent nu numai să trăiască de pe o zi pe alta .

  3. Găleată roșie psdnl-ista, se dă acum pe card, la aceste alegeri! 🤪

    • depinde cum e scrisa legea… le da, dar le da daca nu da faliment firma peste 1 an

    • Acum e bătaia peștelui, nu contează că la anu ne vor întinde câinii!

  4. Purgatoriu economic aceasta coalitie. Niste destrabalati fara minte care pun presiune pe companii prin modificări fiscale facute peste noapte. Dominoul a fost pornit, inflatia galopeaza si la anul sa vezi cum scade puterea de cumparare pana la limita inimaginabilului. E buna si criza, asa vedem cine a dus tara la sapa de lemn.si poate o sa scap vreodata de ei. Votati PSD/PNL si veti vede cum cade toata economia in cap. Dupa ce se termina banii din PNRR vai de noi.

  5. Avand in vedere ca sunt spamat pe tot internetul cu reclame PSD-PNL va marturisesc un secret:
    CPC-ul in Romania (cost per click) e undeva la 0.18euro.
    De fiecare data cand mi se prezinta o reclama PSDista sau PNLista, ma asigur ca nu las acesti bani neconsumati si interactionez zilnic cu sute de reclame PSD-iste si PNListe.
    Nu e mult, undeva la 15-45euro/zi de la mine.. imaginati-va daca 10.000 de persoane ar face asta.
    Indemnati-va prietenii sa interactioneze cu drag si spor cand vad reclame PNL-ist si PSD-iste, nu lasati banii aia neconsumati, e pacat de ei :))

    • +1

    • Banii PSD-PNL sunt tot de la noi, stati linistiti! Vor fura si mai mult , vor creste si mai mult taxele

  6. Disperare maxima la pnl.

    Ciuma Rosie multumeste pnl ului si generalului care I au dus la sccoruri astronomice in localele din 2024.

  7. Salariul brut la 3500 minim .Scazi 40% impozite la stat și iei in mână mărețul salariu de 2100 lei adică 400 euro.Asta se întâmplă la privat .Ura PCR

  8. Sint joburi si joburi. 30%-35% care primesc minim, banuiesc ca sint cei mai putin calificati si cei la primul job. De observat procentul, urias!
    Si asa, cu o masura p*p*lista in ultima secunda, si-au asigurat votantii. Patura aceea (sociala) ferfenita, pe care o cultiva cu mare atentie. Toti oamenii acestia nu vor intelege niciodata legatura dintre aceste masuri (si altele) si dezastrul din economie, de ex. Chiar daca ar intelege, nu le pasa.
    Nu pot decat sa vad cum isi asigura doua categorii de ”fideli PSDPNL”: cei cu salarii mari la stat si pensii speciale si s@racii, cei cu minimumul marit in prag de alegeri. Cine face socoteala in procente? Mai sint si cei naivi care cred inca in PNL.

    • Scuze, textul este trunchiat, scoase idei, ca sa fie lasat de algoritmul cerber. Printre ele, o referire la educatie, mai bine zis, needucatia, ca politica de stat. Nu stiu ce nu le place cand nu le place si basta, ;)! Sa vedem.

    • Privatul ca sa dea aceste mariri de salariu ghiciti ce va face? Va creste preturile, deci inflatie mai mare. Asa ca marirea data acum o topeste instant inflatia creata! Dar da, merge sa prostesti lumea ca sa mai fii votata o tura!

    • Smenul e că BNR spune public că inflația va fi pe trend descendent!
      Nici ăștia din BNR nu mai sunt normali la cap de mult timp, de prea mult timp!
      Adică salarii medii mărite, pensii medii mărite taxe mărite, dar nu, astea,in capul lor, nu induc gratuit masă monetară suplimentară, nu, la ei e invers, va scădea rata inflației! Ceva e putred acolo, nu în Danemarca!

  9. cred ca ar trebui impartite firmele in doua: care fac afaceri cu statul si care nu fac. Sa mareasca primele… doar primele

  10. Ura!ura!O sa imi creasca salariu…
    Votam Kiolaku+kiuca

  11. Salariile bugetarilor și pensiile speciale sînt scumpe, e foame mare de bani la buget.
    Psdnl au 3 soluții :
    – tipăresc bani cu Manole Isarescu
    – Împrumută bani
    – jefuiesc privatul

    Varianta 3 le place cel mai mult neocomuniștilor, pentru că cei din privat nu votează Ciuma roșie.

  12. ultimele zile de campanie. Coalitia e efervescenta – defileaza pe plaja impopotonata cu pene de papagal, sirag de perle false si sageti cu varfuri din aurul prostilor. Ce ne spun? Nimic relevant, in soapta, sa fie liniste.

  13. Si uite asa inflatia va continua sa creasca frumos pentru ca fiti sigur ca aceste majorari din pix date de guvern vor fi suportate prin cresteri de preturi pt orice , produse, servicii, etc … Guvernul de fapt creeaza inflatie!

    • Monsieour, problema este rezolvată dacă implementăm rapid un impozit progresiv în două praguri. 25% pentru persoanele cu salarii medii.În plus, oferim bugetarilor o mărire din pix pentru a-i împiedica să plângă 😂

    • Eu sunt de acord cu impoz progresiva. Dar vreau sa vad ca nu imi scade salariul si vreau sa vad ce beneficii am. Altfel, oferte din afara, am destule. Stiu stiu… Si afara exista impozitare progresiva, dar avolo stiu cu ce se mananca, mai clar, mai pe fata. Stiu si ce inseamna pt mine sa lucrez afara in domeniul meu.

    • sbec,
      Impozitare progresivă pentru cei care muncesc până la 65 de ani pentru a plăti salarii speciale la stat de 4-5.000 de euro și apoi pensii speciale de la 45 de ani unora care au muncit doar 15 ani ? Ești comunist ?
      Impozitul progresiv are oarecare noimă în țări unde din banii colectați se fac spitale, autostrăzi, educație, protecție socială reală.
      În România impozit progresiv înseamnă jefuirea celor din privat, care nu votează Psd (Ciuma roșie).

  14. Bravo G4Media .

    Primii la care citesc stirea.
    Asta inseamna ca daca lucrurile merg bine , vor avea oamenii mai multi bani.

    Bineinteles, daca as fi patron , as cauta sa reduc costurile cu forta de munca, sa fac cu 4 oameni ce faceam cu 5 inainte , sa introduc automatizari , AI.

    Dar nu sunt patron.

    • Tot ce ai scris tu acolo inseamna alti bani. Daca n-are bani sa tine un angajat in plus, mai mult ca sigur nu are bani de automatizari. Ma întreb ce o sa-i spui patronului când îți cere sa faci și munca colegului pe aceeași salariu ca nu are bani sa va tina pe amândoi….

  15. Sigur este o masura electorala, dar in conditiile in care statistica spune ca cifra de afaceri si profiturile companiilor au crescut este greu sa comentezi referitor la o cresterea a salariului minim. Iar daca nu iti permiti sa platesti nici macar salariul minim atunci intrebarea este de ce mai ti deschisa afacerea?!

  16. Da,si cum au plafonat aproape totul,dupa ce nu vor mai fi plafonarile ,o sa fie egal cu 0 toata maririle lor plus ca dupa aleger or sa bubuie toate taxele iar

  17. Sunt 5 milioane in privat, care înțeleg cum ii f ră PSD-PNL. Să nu mai voteze așa ceva pentru a nu mai avea astfel de abjecții in campania electorală!

  18. Deci prostu’ de la finante (de dreapta) a semnat…

  19. Efectiv privații sunt pedepsiți pe față fiindcă sunt privați și fiindcă-i țin în brațe pe umflații ăștia de bugetari și de speciali, fi-mi-ar scârbă…

  20. Normal, se vede de pe Lună că este electorală! Anul ăsta totul este electoral! Fi-mi-ar scârbă!

    • Daca pt alegerile locale au dat pomana asta impovaratoare pt privat, va dati seama cu ce mitocanii vor veni pt alegerile din toamna…?!?

  21. Ce toxic e sa prezinti lucruri incomplete. Decizia maririi salariilor e luata mai de mult si era cunoscuta in spatiul public. Romania a vrea sa adere la salariul minim european, iar aceasa marire era necesara. Nu ma credeti pe cuvând, cautați singuri.

    • De ce nu au mai tinut-o 4 zile dacă se discuta de atâta amar de timp? Venitul minim european se discuta la nivel de proiect, normele adoptate momentan care se vor a ne duce către un venit minim comun la nivel ue sunt e fapt niște directive pe care Ciolacu tocmai le-a calcat în picioare pentru ca ele incep cu date clare din piață despre nivelul de trai din fiecare tara si ce ar însemna un salariu minim decent și se termina cu negocieri colective. Noi nu avem nimic aici, Ciolacu ne vorbește despre un salariu minim european care nici el nu știe cât ar trebui sa fie.

  22. De fapt marea pacaleala in ceea ce priveste salariile din Romania, cele nete, sunt contributiile sociale pe care le plateste angajatul. (Le plateste?). La salarii egale intr-o tara oarecare din vest (cu impozite mari de 35% dar contributii sociale mult mai mici) si in Romania (impozit mic dar contributii sociale uriase, teoretic, nu stiu cum functioneaza de fapt), omul primeste net in Romania cu 10% mai putin decat intr-o tara ff dezvoltata, care are un nivel f ridicat in toate domeniile, sanatate, educatie, infrastructura, etc. Impozite ca impozite, progresive sau nu dar totul pare o mare spalare pe maini de griji a statului. Oricum ai gandi! Dupa 30 de ani cu stiri voi cine!