Cuba slăbește șurubul: Guvernul comunist de la Havana a anunțat că va permite activitatea privată în majoritatea sectoarelor, o reformă majoră în această ţară în care statul şi întreprinderile de stat domină economia, greu afectată de pandemie
Cuba va permite de acum înainte companiilor private să activeze în aproape toate sectoarele.
Măsura, dezvăluită în august 2020 de ministrul muncii, Marta Elena Feito, a fost aprobată vineri, 5 februarie, în Consiliul de miniştri, potrivit cotidianului Granma, organ oficial al Partidului comunist aflat la putere.
Revoluţia socialistă condusă de Fidel Castro în 1959 a dus la un val de naţionalizări şi la acapararea de către stat a întregii economii cubaneze.
Deschiderea sectorului particular a început timid în anii 1990, înainte de a fi pe deplin autorizată în 2010, chiar dacă adevăratul său avânt datează de la încălzirea istorică a relaţiilor dintre Cuba şi Statele Unite iniţiată la sfârşitul lui 2014 sub Barack Obama. Dar rămânea limitată la o listă de activităţi fixate de stat.
„Lista anterioară a celor 127 de activităţi (autorizate) este eliminată”, a arătat ministrul muncii. Invers, de acum o listă va stabili sectoarele rezervate statului, care vor fi o minoritate: „din cele peste 2.000 de activităţi în care este permisă exercitarea muncii private (…) nu vor fi limitate, parţial sau total, decât 124”, a explicat ea, fără alte detalii.
„O etapă importantă pentru a creşte locurile de muncă”
Sectoare strategice ca presa, sănătatea şi apărarea vor urma sa rămână interzise activităţii private. „Munca privată să continua să se dezvolte, acesta este obiectivul acestei reforme de perfecţionare” a sectorului, a dat asigurări ministrul.
Reforma este o etapă importantă pentru a spori locurile de muncă”, a subliniat pe Twitter ministrul economiei, Alejandro Gil. Ea merge „în acelaşi sens cu unificarea monetară” intrată în vigoare la începutul lui ianuarie.
Aceste două reforme urmăresc să relanseze economia: ea a scăzut cu 11% în 2020 sub efectul pandemiei de Covid-19, care a privat Cuba de preţioasa valută a turiştilor.
Peste 600.000 de cubanezi muncesc în sectorul particular, adică 14,5% din populaţia activă, în această insulă de 11,2 milioane de locuitori. Ei sunt angajaţi esenţialmente în gastronomie, transporturi (taxiuri) şi închirierea de camere pentru turişti.
Potrivit ministrului muncii, sectorul privat „a fost dur afectat de embargoul” american sub administraţia lui Donald Trump şi „de asemenea de efectele pandemiei”, care i-a determinat pe mulţi dintre ei să-şi suspende licenţa (până la 40% din total potrivit cifrelor oficiale).
Pentru a facilita lucrurile, guvernul a mai anunţat crearea unui ghişeu unic pentru a solicita licenţă în sectorul privat. „E important ca lucrurile să se petreacă bine”, a subliniat prim-ministrul, Manuel Marrero. Dar rămâne o revendicare în suspans: posibilitatea de a crea întreprinderi mici şi mijlocii.
Sursa: France 24 / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank