G4Media.ro

Cubul Rubik este considerat acel hobby retro care poate genera o stare…

Sursa Foto: Captură DW

Cubul Rubik este considerat acel hobby retro care poate genera o stare de fericire, potrivit oamenilor de știință

Sute de mii de persoane iau parte la concursuri de „speedcubing” – rezolvarea rapidă a cubului Rubik – în întreaga lume. Cercetători din Statele Unite și Europa au ajuns recent la concluzia că acest hobby poate genera o stare de fericire, transmite BBC.

Într-o zi friguroasă de noiembrie, sute de oameni s-au adunat la o arenă din Coventry, care a găzduit anterior concerte susținute de Oasis, Rihanna și Harry Styles, pentru un eveniment de un tip foarte diferit.

„Speedcubing”-ul este popular încă din anii 1980, iar recordul mondial pentru o singură rezolvare în această probă este deținut în prezent de Max Park din SUA, cu un timp de doar 3,13 secunde. Este departe de viteza inițială a lui Ernő Rubik, profesor de arhitectură, care a inventat cubul Rubik în 1974 și a avut nevoie de aproximativ o lună pentru a-l rezolva.
În prezent, aproximativ 412 000 de persoane au luat parte la concursuri de speedcubing în întreaga lume. Popularitatea a crescut și ea, vânzările globale raportate de produse Rubik’s Cube fiind de 86,6 milioane de dolari (67 milioane de lire sterline) în 2023, în creștere cu 13,5% față de 2022. (Marca a fost achiziționată de o companie multinațională canadiană de jucării Spin Master în 2021).

Dar acum, oamenii de știință au lăudat speedcubing-ul, în special, ca fiind nu numai un hobby popular, ci și unul care ar putea avea beneficii pentru bunăstare.
„Speedcubing-ul oferă o combinație unică de provocare cognitivă, [alături de] conexiune socială și realizări personale care contribuie la fericire”, spune Polina Beloborodova, cercetător asociat la Centrul pentru minți sănătoase al Universității Wisconsin-Madison.

Speedcubing-ul satisface nevoia psihologică de bază de competență, sentimentul de eficacitate și măiestrie”, explică Dr. Beloborodova. Aceasta implică o serie de factori, inclusiv rezolvarea problemelor, memoria, raționamentul spațial și coordonarea motorie.

Dar rezolvarea cubului poate provoca, de asemenea, fericire, deoarece atinge alte emoții, potrivit Dr. Julia Christensen, cercetător principal la Institutul Max Planck pentru Estetică Empirică din Germania. „Uimirea, frumusețea, emoția, toate acestea sunt emoții estetice, iar experimentarea lor ne oferă un sentiment extrem de fericire”, spune ea.

„De exemplu, atunci când un model este modelul potrivit, când o mișcare este deosebit de uimitoare pe cub, aceste emoții estetice pot oferi experiențe transformatoare.”

Unii speedcuberi au descris starea de spirit pe care o poate aduce această activitate drept un sentiment de „flow”.

Sursa: BBC

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.