Cuc s-a autodenunțat că a cerut lista pasagerilor Tarom. Acum două luni, el spunea că un asemenea comportament ”este îngrijorător, sunt lucruri confidențiale”
Ministrul Răzvan Cuc a admis vineri seară că i-a cerut fostei șefe a TAROM, Mădălina Mezei, numele parlamentarilor care aveau programate zboruri în ziua moțiunii de cenzură și care erau cursele care îi aduceau la București. Acestea sunt informații la care, potrivit legii, nu ar trebui să aibă acces. În urmă cu aproape două luni, chiar Cuc se arata deranjat de faptul că în presă au apărut informații că el a zburat la Salonic, în Grecia, la bordul unei aeronave TAROM.
„Am întrebat-o, într-adevăr, pe doamna Mezei, ce parlamentari zboară, dacă totul este în regulă, și dacă își fac cursele cum trebuie”, a declarat Răzvan Cuc, într-o conferință de presă, încercând să răspundă acuzațiilor fostei șefe a TAROM.
Mădălina Mezei declarase cu câteva ore înainte: „Mi-a cerut domnul ministru să identific senatorii și deputații aflați la bord. I-am arătat, după care a zis că mă contactează a două zi să îmi spună finalul deciziei dumnealui. (..) A doua zi domnul ministru m-a chemat și mi-a spus că trebuie să anulăm una dintre curse și că să procedez în sensul asta. Și atunci i-am spus că din păcate asta nu stă în puterea mea”.
În urmă cu două luni, pe 26 august, tot din cladirea Ministerului Transporturilor, Răzvan Cuc se declara îngrijorat în legătură cu faptul că informații referitoare la numele unui pasager al TAROM și data când a efectuat o călătorie ajung să fie cunoscute de terțe persoane atât de ușor. Sigur, atunci era vorba despre un zbor pe care chiar el îl efectuase la Salonic.
„Nu vreau să cred că oricine pleacă cu o companie națională poate ajunge subiect de presă. Este destul de îngrijorător pentru că acestea sunt lucruri confidențiale. Iar dacă managementul TAROM nu poate să gestioneze astfel de lucruri este foarte periculos”, a declarat atunci Răzvan Cuc.
Atât numele asociat unei rezervări și unui bilet de avion, cât și data la care este programată călătoria sunt așa numite de legislație date PNR, la care ministrul Transporturilor nu ar trebui să aibă acces, deși nu ar trebui să le ceară, iar fosta directoare a TAROM nu ar fi trebuit să i le dea.
Potrivit legislației, datele din registrele cu numele pasagerilor pot fi trimise:
către autoritățile române în cadrul cooperării transfrontaliere pentru prevenirea și combaterea actelor de terorism, a infracțiunilor conexe acestora și a infracțiunilor contra securității naționale, precum și pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor la adresa securității naționale;
către organele judiciare în condițiile Codului de procedură penală;
către organele de stat cu atribuții în domeniul securității naționale.
Potrivit legii nr. 284/2018, datele colectate de la transportatorii aerieni de către Unitatea națională de informații privind pasagerii, o structură de specialitate, fără personalitate juridică, în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, pot fi transmise către următoarele autorități competente:
- a) Poliția Română;
- b) Poliția de Frontieră Română;
- c) Direcția Generală de Protecție Internă;
- d) Direcția Generală Anticorupție;
- e) Serviciul Român de Informații;
- f) Serviciul de Informații Externe;
- g) Ministerul Apărării Naționale: Direcția generală de informații a apărării;
- h) Ministerul Public;
- i) Agenția Națională de Administrare Fiscală: Direcția Generală a Vămilor.
Potrivit site-ului TAROM, pasagerii furnizează aceste date cu caracter personal în scopul efectuării rezervărilor, emiterii unui bilet, obţinerii unor servicii auxiliare, facilitării procedurilor de graniţă şi asigurării accesului oficiilor guvernamentale la aceste date. „În acest sens, pasagerul autorizează transportatorul să reţină aceste date şi să le transmită oficiilor proprii, agenţilor autorizaţi, altor transportatori, furnizorilor de servicii auxiliare sau autorităţilor guvernamentale, indiferent de ţara în care îşi au sediul”, scrie pe site-ul companiei de stat.
Foto: Inquam Photos – George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii