G4Media.ro

Cucerirea spațiului. Directorul NASA se declară îngrijorat de viitoarea staţie spaţială a…

Foto: nasa.gov

Cucerirea spațiului. Directorul NASA se declară îngrijorat de viitoarea staţie spaţială a Chinei

Directorul NASA s-a declarat miercuri îngrijorat de posibilitatea ca Statele Unite „să cedeze teren” în faţa Chinei în domeniul spaţial dacă niciun proiect privat nu va înlocui Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care va ajunge peste câţiva ani la finalul ciclului ei de funcţionare, în contextul în care autorităţile de la Beijing intenţionează să lanseze pe orbită o staţie proprie, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Există un lucru care mă îngrijorează. China este pe cale să construiască cu mare rapiditate ceea ce reprezentanţii ei numesc ‘staţia spaţială internaţională chineză'”, a declarat Jim Bridenstine, administratorul general al NASA în timpul unei audieri în faţa Congresului american.

„Ei (chinezii, n.r.) sunt pe cale să o promoveze foarte repede în rândul tuturor partenerilor noştri internaţionali, în care noi am investit atât de mult. Ar fi tragic, după tot acest timp şi după atât de multe eforturi, să abandonăm orbita terestră joasă şi să cedăm acest teritoriu„, a adăugat el.

ISS, asamblată începând din 1998 de Statele Unite şi de Rusia în parteneriat cu Canada, Uniunea Europeană şi Japonia, urmează să fie scoasă din funcţiune până în 2030.

NASA nu doreşte să o înlocuiască cu o altă staţie, dar şi-ar dori să păstreze o prezenţă americană pe orbita terestră joasă (ISS se află la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri) graţie sectorului privat, pentru care NASA ar fi un simplu client.

Din punct de vedere strategic, Statele Unite şi-ar păstra astfel o prezenţă pe orbita terestră joasă, în timp ce ar dedica majoritatea bugetului său unor misiuni spaţiale pe Lună, pe Marte şi unor explorări ale altor corpuri cereşti mai îndepărtate.

Însă rentabilitatea unui astfel de proiect pentru companiile investitoare rămâne de dovedit, iar Jim Bridenstine a cerut mai multe fonduri de la Congresul american pentru a contribui la programul de „comercializare” a orbitei terestre joase. Pentru moment, politicienii din Congres au reticenţe în această privinţă.

Viitoarea staţie chineză, Tiangong, va fi mai mică decât ISS şi ar trebui să fie lansată pe orbită în jurul anului 2022, potrivit agenţiei de presă Xinhua, care a raportat anul trecut că mai multe ţări ar dori să se asocieze acestui proiect prin expedierea pe orbită a unor experimente ştiinţifice, iar printre statele interesate s-ar afla Franţa, Germania, Japonia, Peru şi Kenya.

Foto: nasa.gov

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Si cand te gandesti ca astia acum 30 de ani inca mai arau cu bivoli pe camp.
    De ce nu a ajuns romanii la nivelul Chinei?

    • Pentru ca romanii sunt 80% rai si ticalosi.

    • Inca mai ara si cu boii pe camp.
      Chinezii au de toate.
      In Shanghai la 500 de metri de cea mai inalta cladire din Asia de SE am vazut blocuri fara canalizare … Baie pe trotuar.

  2. De ce sa fii ingrijorat D-le Director de la NASA , numai SUA are voie in spatiu(COSMOS) ?

  3. Ideea e ca toate tarile tehnologizate au renuntat sa produca pt ca le furau chiezii toate patentele si proprietatea intelectuala, care costa imens. Asa ca au zis. ok.. faceti-le voi, ca nu merita sa inovam. Oricum spionati si furati.

    Sa vezi cum se afunda China, cand nu mai au ce fura si va trebui sa inoveze ei la nivelul la care produc. Deocamdata mai e pe val, dar ii vedem 5 ani fara idei furate cu ce noutati vin si cum se vor mentine.

  4. Trimite china o cosmelie? Poate trimite si SUA, ca spatiul e vast, si tehnologia exista de 50 de ani.

    Duce China un pasager somalez in cosmos? Poate duce si SUA doi, ca nu era ala singurul somalez.

    Pana una-alta, China nu are nici cosmelie spatiala, nici colaborari cu astronautii somalezi. Deci am citit la o milogeala a unor bugetari, echivalentul american al ghiorlaielilor lui Chirila.