Culise de la negocierile dintre USR și PLUS: Partidul lui Barna cere un număr de locuri eligibile la parlamentare egal cu cel obținut în 2016. Formațiunea lui Cioloș vrea ”competiție deschisă între partide” pentru stabilirea candidaților
USR cere ca negocierile cu PLUS pentru încheierea alianței politice să plece de la numărul de senatori și deputați pe care Uniunea l-a obținut în 2016 și abia de la acest prag în sus să se meargă pe paritate, au declarat surse participante la negocieri pentru G4Media.ro.
În schimb, PLUS venit cu propunerea ca toți candidații să fie stabiliți printr-o competiție deschisă între partide, astfel încât să fie selectați cei mai buni potențiali aleși locali sau centrali din fiecare comunitate, au mai explicat sursele citate.
Ultima rundă de discuții dintre echipele de negociatori ale USR și PLUS a avut loc luni după-amiază, o alta fiind programată pentru marți seară.
”A fost prima dată când am negociat cu adevărat, până acum au fost doar tatonări. Am discutat cu textul proiectului de acord în față. Cantitativ, am parcurs mai mult de jumătate din document”, a explicat unul dintre participanții la discuții.
Surse din cadrul PLUS au declarat că negocierile sunt îngreunate de pretențiile ridicate de USR: pe de o parte, fuziune între cele două partide și, pe de altă parte, cerințele partidului condus de Dan Barna în privința stabilirii candidaților pe locuri eligibile: doi candidați USR la un candidat PLUS. Potrivit acestor surse, USR a cerut și ca toate locurile de senatori și deputați obținute în 2016 să îi fie garantate la alegerile din 2020.
”Fuziune le-am spus clar că nu dorim, avem 13.000 de membri, ei au 10.000. Cu cifrele în față, ei au mai puțini membri decât noi”, au mai explicat sursele din cadrul PLUS.
În schimb, surse din cadrul USR au explicat că echipa de negociatori a Uniunii nu a cerut ca actualii parlamentari, cu nume și prenume, să fie puși pe viitoarele liste, ci ca partidul să primească din start 43 de locuri de senatori și deputați, atâția câți a obținut la alegerile din 2016, și de la acest număr în sus să se meargă pe paritate între USR și PLUS.
”Noi venim în această alianță cu o zestre”, au declarat sursele din cadrul USR, argumentând solicitarea ca negocierile să plece de la numărul de parlamentari din 2016.
Totuși, în ciuda acestor divergențe, negocierile au evoluat luni în ritm alert, fiind parcurs mai mult de jumătate din textul proiectului de acord politic.
Printre variantele de selectare a candidaților, în special la alegerile locale, s-a luat în discuție un mecanism care să presupună mai multe faze. Astfel, într-o primă etapă, candidații ar urma să fie stabiliți la nivel local de către cele două partide.
Dacă nu se ajunge la o înțelegere, se trece la etapa a doua: efectuarea de sondaje pentru stabilirea ponderii celor două partide în cadrul alianței și selectarea candidaților în funcție de câte procente are fiecare formațiune. Potrivit surselor participante la negocieri, la nivelul municipiilor reședințe de județ ar urma să fie realizate sondaje separate.
În fine, dacă nici în urma acestei proceduri nu se cade la înțelegere, propunerea este să fie organizate alegeri primare: candidații să fie selectați prin votul membrilor USR și PLUS (competiție închisă), o idee luată în discuție fiind chiar ca și cei care nu sunt membri de partid să poată vota (competiție deschisă).
Sursele participante la discuții au mai explicat și că intenția este ca negocierile să se încheie până la finalul acestei săptămâni, cel târziu până săptămâna viitoare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
46 comentarii