G4Media.ro

Culisele noului acord al coaliției, relatate de Kelemen Hunor: Am ajutat USR…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Culisele noului acord al coaliției, relatate de Kelemen Hunor: Am ajutat USR PLUS să iasă din fundătura politică / Pauza de la negocieri, provocată de alegerea primarilor în două tururi

Într-un interviu acordat pentru portalul de limba maghiară Maszol.ro, vicepremierul Kelemen Hunor a dezvăluit câteva elemente din culisele negocierilor pentru soluționarea crizei coaliției de guvernare, generată de demiterea ministrului sănătății.

Potrivit lui Kelemen ”în realitate, în documentul semnat marți nu au fost introduse reguli care să fi schimbat în mod esențial funcționarea de până acum a coaliției. Dar, întrucât completarea a liniștit tensiunile dintre PNL și USR-PLUS, UDMR nu a văzut niciun obstacol să semneze ceva ce este de la sine înțeles în funcționarea unei coaliții”.

”USR-PLUS s-a plasat într-o fundătură prin solicitarea schimbării premierului. Pentru ca ei să a iasă cumva din acest impas, au cerut ca din programul de guvernare să scoatem în evidență câteva puncte în acest act adițional. Așa au apărut în document prioritățile legate de sănătate și justiție, care în fapt, și până acum au fost pe agendă în coaliție, pentru că redactarea noului proiect de lege pe justiție a început, legea privind desființarea SIJ este pe ordinea Parlamentului. Dar noi am spus: dacă prin acest fapt ajutăm partenerul de coaliție să-și elibereze brațele și picioarele legate, atunci este în ordine, semnăm actul adițional”.

La întrebarea reporterului ”deci, pe fond, documentul semnat marți seara în a servit ca USR-PLUS să se retragă din acest conflict generat de ei cu o pierdere cât mai mică?”, președintele UDMR a răspuns: ”²Așa este. A trebuit să ajutăm USR-PLUS, și noi i-am ajutat”.

Kelemen Hunor a spus și care este cea mai problematică prevedere din acord, din punctul de vedere al UDMR: ”Este care împuternicește partidele din coaliție, ca în cazul proiectelor de lege nesusținute de parteneri, să încerce să obțină susținere de la partidele de opoziție. Cine a solicitat acest lucru, care este povestea acestei prevederi? USR-PLUS încă din decembrie a dorit ca programul de guvernare să conțină introducerea votului în două tururi la alegerile primarilor. La negocierile din coaliție de marți au cerut ca acest lucru să fie inclus în actul adițional. Noi nu am acceptat acest lucru în decembrie și nici ieri. Ieri am spus că alegerea primarilor în două tururi nu este în programul de guvernare, deci dacă o includem acum, atunci potrivit legii și parlamentul trebuie să voteze, întrucât se modifică programul de guvernare. Pe de altă parte, la negocieri, am spus liderilor USR-PLUS și faptul că ei știu foarte bine că UDMR nu sprijină alegerea primarilor în două tururi. La care ei au întrebat: ce se întâmplă dacă ei totuși introduc în parlament un proiect de lege în acest sens? Răspunsul nostru a fost că nu se întâmplă nimic, doar că noi nu avem obligația de a o vota. Până la urmă ne-am înțeles că nu îngrădim dreptul niciunui partener de coaliție în a introduce un proiect de lege asupra căruia nu există un acord al coaliției, dar nici nu obligăm ceilalți doi parteneri să sprijine proiectul în cauză. Așa s-a inclus această prevedere în actul adițional. Apropo, tocmai din această cauză a cerut USR-PLUS o pauză în negocierile de ieri, pentru că noi am fost împotrivă ca în actul adițional să se includă alegerea primarilor în două tururi”.

În încheierea interviului, la întrebarea jurnalistului dacă se poate numi terapie de grup ce s-a întâmplat luni și marți, Kelemen a arătat că ”într-adevăr, dintr-o anumită perspectivă se poate numi terapie de grup, și cred că, deși pe politicieni liberali și USR-PLUS se văd urmele loviturilor, vom putea să colaborăm întăriți. Ne-am asumat împreună această responsabilitate, niciun partener de coaliție nu poate guverna fără celălalt”.

Foto: Kelemen Hunor (InquamPhotos / Octav Ganea)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Destul de clar si la obiect comentariul sefului UDMR ce impreuna cu toti membrii coalitiei au reusit sa depaseasca a un moment delicat .Documentul semnat marti nu are nici o influenta juridica asupra modului de functionare a guvernului , devenit in urma votului -Guvernul Romaniei – Atributiile Guvernului Romaniei si cele ale Prim Minstrului Guvernului Romaniei sunt bine cunoscute de toata lumea .Semnatura pe toate actele oficiale ce sunt emise de acest guvern nu este a sefilor din coalitie ca si raspunderea in fata natiunii .Procedura nu a insemnat nimic altceva decit incercarea de a detensiona o situatie penibila ce continea o critica adresata chiar guvernului pe care tu l-ai aprobat .

    • Comentariul asta zici ca-i un comunicat guvernamental. Numai acolo vezi un asemenea limbaj de lemn.
      Kelemen Hunor este individul care impreuna cu Dragnea si Tariceanu au incercat sa puna botnita justitiei si asta nu pentru ca-l da cinstea afara din casa. Acum ne da lectii de democratie, cand mare parte din probleme sunt generate chiar de opozitia lui la reforme. Ipocrit si mincinos.

    • da, bine zis, Mitica.

    • Mitica ! La tine care parte e de lemn ? la mine limbajul –la tine ? …. nu vreau sa te jignesc prea tare , dar probabil ca ai inteles

    • Mitica!? La virsta ta probabil ca deja ai sters totul cu buretele .

  2. Dacă nu votați voi , alegerea primarilor 2 tururi , v-or vota cei de la aur , dar sigur va fi sabotata inițiativa de către penele și pesede, ca lor le convine de minune asa.
    Olguta primar din primul tur cu doar 12% .

    • UDMR-ului îi convin alegerile de primari într-un tur, pentru căașa reușesc să câștige de două cicluri electorale primăria Satu Mare și mai nou și Tg Mureș. Nu- vor să renunțe la orașele astea

  3. se vede ca sunt o gasca mizerabila….usr+ trebuia sa le dea cu sec serios nu doar la tv

  4. Ati ajutat infractorii la desfiintarea SIIJ si in comisia juridica de ridicare a imunitatii.

  5. Votul într-un singur tur este foarte deceptiv în cazul în care participarea la vot este mică ( cum, deobicei se întâmplă în România ). Sunt nenumărate cazurile în care cu votul abia peste 10 % a celor cu drept de vot a fost ales primarul. Din acest punct de vedere legitimitatea multor primari este în regulă NUMAI din punct de vedere legal dar nu și din punctul de vedere al reprezentativității comunității pe care o gestionează. Cred că este general valabilă observația potrivit căreia un canditat sau un partid care are un sprijin scăzut al alegătorilor, are deobicei mai mari șanse de reușită în caz de prezență mică. Evident, pentru udmr – care, cu excepția unor județe, nu este puternic reprezentat în teritoriu – menținerea unui singur tur este foarte important, deoarece așa a putut să accede la mult mai multe funcții de primari sau vicepriari. Dar și partide ca USR+ și AUR au avut de câștigat la alegerile din anul trecut. Contracararea parțială a efectelor primului tur ar putea fi realizată cu ridicarea pragului minim de participare la vot existent în general, nu numai la locale, ci și la toate ( locale, parlamentare, prezindențiale și europene ). Evident, educarea civică a populației este foarte importantă. Să nu uităm însă, că în general, intenția de vot depinde, în cea mai mare măsură de încrederea pe care electoratul o are ( sau nu ) în ecosistemul politic. Aici e de lucrat cel mai mult.

  6. Normal că a pus umărul să nu cadă guvernul! Pai când a mai avut UDMR atâtea ministere și atâția șefi?! Niciodată!