Culisele răzgândirii lui Viktor Orban: Giorgia Meloni și Emmanuel Macron au jucat roluri-cheie, cu ajutorul diplomației și al vinului francez
Liderii UE au ajuns joi la un acord privind acordarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro Ucrainei, după ce premierului ungar Viktor Orban a cedat și a renunțat la veto. A fost nevoie de o ofensivă diplomatică de luni de zile din partea premierului italian Giorgia Meloni și de ospitalitate din partea francezilor pentru a-l convinge pe premierul ungar Viktor Orbán să accepte să sprijine trimiterea unui ajutor de 50 de miliarde de euro către Ucraina, arată Politico.
Meloni a condus conversațiile cu Orbán datorită relației lor de lungă durată, ambii având în trecut poziții radicale pe teme precum imigrația sau politicile de mediu. „A încercat de mai multe ori să fie o punte de legătură și impresia este că de data aceasta a funcționat”, a declarat un diplomat pentru Politico.
Liderii UE au anunțat acest progres semnificativ într-un moment în care ajutorul Statelor Unite pentru Ucraina este blocat de luni de zile în Congres și în condițiile în care Ucraina avea nevoie de o injecție vitală de bani în războiul său cu Rusia, care stagnează.
Un oficial din biroul lui Meloni a declarat că aceasta și-a început ofensiva diplomatică cu luni în urmă, cu discuții și întâlniri la care au participat diverși miniștri și oficiali. Iar miercuri seară, delegațiile au lucrat până târziu în noapte pentru a asigura un progres cu Orbán.
Săptămâna aceasta, Meloni și-a intensificat eforturile, vorbind cu Orbán la telefon, întâlnindu-se cu acesta la elegantul Hotel Amigo din Bruxelles pentru o discuție de o oră, și din nou joi dimineața, înainte de începerea reuniunii.
Miercuri seara, președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit și el cu Orbán, după ce a petrecut săptămâni întregi concentrat pe construirea de punți cu acesta. La începutul acestei luni, el a încercat să îl convingă pe liderul ungar în timpul unui prânz la Elysée. În timpul acelui prânz, Macron i-a cerut lui Orbán să îi împărtășească viziunea sa despre cum să integreze mai bine țările din estul UE.
Macron a jucat un rol-cheie în aceste negocieri, au subliniat francezii, o opinie care a fost împărtășită de oficialii care nu sunt francezi. „El nu a vrut niciodată să îl antagonizeze pe Orbán, ci mai degrabă să îl aducă la bord. Este abordarea care dă roade astăzi”, a declarat un apropiat al președintelui francez.
Aceste ofensive de farmec au permis președintelui Consiliului European, Charles Michel, să înceapă imediat summitul prin anunțarea acordului mult așteptat, a declarat un oficial informat despre discuțiile din sală.
Michel a sărit peste formalități, prezentând rapid detaliile acordului cu Orbán, la care niciun lider nu a obiectat, inclusiv mici concesii pentru Ungaria. O discuție anuală privind pachetul de ajutor și, „dacă este necesar”, o revizuire peste doi ani, i-ar „permite lui Orbán să salveze aparențele acasă”, a declarat un diplomat UE.
Ungaria s-a grăbit să prezinte rezultatul ca pe o victorie pentru Budapesta. Directorul politic al lui Orbán, Balázs Orbán – care nu este rudă cu premierul ungar – a afirmat că Budapesta a obținut ceea ce și-a dorit de la summit.
„La sfârșitul primului an, ajutorul pentru Ucraina trebuie renegociat, iar la sfârșitul celui de-al doilea an, întreaga problemă va fi reconsiderată în contextul bugetului UE pentru următoarea perioadă”, a scris Balázs Orbán pe X.
Chiar mai importantă pentru a face ca Budapesta să treacă peste limită a fost o frază adăugată în text, care face referire la concluziile anterioare ale summitului, care oferă garanții că modul în care este evaluat statul de drept în Ungaria de către Comisia Europeană se face într-un mod corect și obiectiv. Acest lucru a fost făcut pentru a restabili neîncrederea profundă pe care Budapesta o are față de Comisie în ceea ce privește vărsarea de bani către Ungaria. „Orbán a obținut angajamentul de a fi tratat corect”, a declarat un diplomat european.
Diplomații și oficialii au declarat că Orbán a trebuit pur și simplu să cedeze pentru a evita o criză politică majoră. Iar înainte de anunțul de joi, liderii nu s-au sfiit să arate Ungariei cine este la conducere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank