G4Media.ro

Culisele schimbărilor de la Curtea de Apel București: Judecătoarele înlocuite din complet…

Foto: Agerpres / Cristina Matei

Culisele schimbărilor de la Curtea de Apel București: Judecătoarele înlocuite din complet urmau să se pronunțe în dosarul ”Vizită la Trump” privindu-i pe Liviu Dragnea și Cristi Burci / Cazul a ajuns la judecătoarea care a suspendat condamnarea lui Puiu Popoviciu și l-a eliberat pe Dragnea

Judecătoarele Carmen Cristina Craiu și Mihaela Niță de la Curtea Apel București (CAB) – înlocuite din completurile C1 și C11 prin decizii administrative ale Colegiului de conducere al CAB – urmau să se pronunțe în dosarul ”Vizită la Trump” privindu-i pe fostul lider PSD Liviu Dragnea și pe omul de afaceri Cristi Burci, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Informația a fost confirmată de surse oficiale din cadrul CAB.

În locul celor două judecătoare, în complet au fost numiți doi magistrați considerați apropiați de fosta șefa a CAB și CSM, actuala judecătoare la Înalta Curte de Casație și Justiție, Lia Savonea. Judecătoarea Adriana Pencea este cea care a suspendat condamnarea fugarului Puiu Popoviciu și l-a eliberat pe Dragnea din penitenciar.

Dosarul ”Vizită la Trump” se află la Curtea de Apel București, în contestație, în procedură de cameră preliminară. Anul trecut, Tribunalul Capitalei a decis anularea audierilor făcute de FBI și retrimiterea cazului la DNA.

Potrivit legii, camera preliminară (faza procesului penal în care sunt verificate aspectele de ordin procedural) este de 60 de zile. În cazul de față, sunt aproape 3 ani de când dosarul este în această procedură.

Timeline cu schimbările completului de judecată

Completul C1 de la Secția I-a Penală a CAB – care judecă dosarul ”Vizită la Trump” în contestație, în cameră preliminară – era alcătuit din judecătoarele Carmen Cristina Craiu și Mihaela Niță.

19 decembrie 2023: Prin decizia Colegiului de conducere al CAB, completul a fost reconfigurat. În locul judecătoarei Niță a fost introdus judecătorul Laurențiu Modoran.

27 decembrie 2023: Judecătoarele Carmen Cristina Craiu și Mihaela Niță solicită la Tribunalul Argeș suspendarea deciziei Colegiului de conducere al CAB de reconfigurare a completului C1.

23 ianuarie 2024: Cererea de abținere formulată de judecătoarea Carmen Cristina Craiu este respinsă.

20 februarie 2024: Prin decizia Colegiului de conducere al CAB, judecătoarea Carmen Cristina Craiu este înlocuită cu judecătoarea Adriana Pencea.

22 februarie 2024: Judecătoarea Mihaela Boștină de la Tribunalul Argeș suspendă decizia Colegiului de conducere al CAB de reconfigurare a completurilor din care făceau parte judecătoarele Carmen Cristina Craiu și Mihaela Niță.

23 februarie 2024: A doua zi, Inspecția judiciară este sesizată cu privire la judecătoarea Mihaela Boștină.

4 martie 2024: Noul complet Pencea-Modoran rămâne în pronunțare în dosarul ”Vizită la Trump”.

20 martie 2024: completul Pencea-Modoran urmează să pronunțe decizia privind contestația DNA față de decizia Tribunalului București de anulare a probelor făcute de FBI și retrimitere a dosarului ”Vizită la Trump” la DNA.

Ce a stabilit judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București

27 octombrie 2022: A exclus audierile făcute de FBI în dosarul ”Vizită la Trump” și a cerut DNA să remedieze presupuse vicii de procedură.

26 aprilie 2023: Tribunalul București a decis să retrimită la DNA dosarul care investighează modul în care Liviu Dragnea a ajuns la ceremonia de inaugurare a fostului președinte Donald Trump. Decizia a fost contestată de procurori și dosarul a ajuns în procedură de cameră preliminară la CAB.

Care e miza

Completul Pencea-Modoran trebuie să decidă dacă retrimite dosarul la DNA și menține anularea probelor făcute de FBI sau dă undă verde începerii procesului pe fond, cu probele intacte. Potrivit surselor G4media.ro, miza mișcărilor din culise privind dosarul ”Vizită la Trump” este salvarea omului de afaceri, Cristian Burci.

Cristian Burci este patronul ziarului Adevărul și fost proprietar al Prima TV. Este considerat un om de afaceri apropiat de PSD, cu relații transpartinice. A fost unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri pe lângă fostul premier Viorica Dăncilă.

Cristian Burci ar fi plecat din țară în timpul pandemiei de coronaviurs. În februarie 2022, televiziunile difuzau imagini de la nunta lui din Abu Dhabi cu o fostă iubită a lui Radu Mazăre.

Cine sunt noii judecători care urmează să decidă soarta dosarului ”Vizită la Trump”

Judecătoarea Adriana Pencea a fost șefa Tribunalului Giurgiu până să fie adusă de fosta șefă a CAB Lia Savonea la București.

A suspendat condamnarea lui Puiu Popoviciu

Pe 26 mai 2023, ea a admis cererea de revizuire formulată de fugarul Puiu Popoviciu, a dispus rejudecarea dosarului Băneasa și a suspendat executarea sentinței de condamnare de 7 ani de detenție.

Urmarea a fost că judecătoarea Liana Arsene, care judeca latura civilă a dosarului Băneasa, a retras mandatul european de arestare emis pe numele lui Popoviciu. Judecătoarea Arsene este șefa CAB și considerată în mediile justiției drept o apropiată a fostei șefe a CSM, Lia Savonea.

Mai departe, consecința a fost că Înalta Curte de Justiție a Marii Britanii a respins definitiv extrădarea omului de afaceri în România. Detalii aici. 

L-a eliberat pe Dragnea din penitenciar

În iulie 2021, judecătoarea Pencea a făcut parte din completul care l-a eliberat din penitenciar pe fostul lider PSD Liviu Dragnea. Aceasta după ce Judecătoria Sectorului 5 și Tribunalul București i-au respins lui Dragnea cererea de eliberare.

Ulterior, fostul lider PSD a făcut o cerere de strămutare pe motiv că în Capitală nu ar fi avut parte de judecători imparţiali. Strămutarea a fost admisă de judecătoarea Nicoleta Nolden (fostă Cristuș), acum pensionară. Nolden a anulat decizia Tribunalului București, a decis rejudecarea şi strămutarea procesului privind eliberarea lui Dragnea la Tribunalul Giurgiu.

Apoi, judecătoarele Adriana Pencea și Oița Ghiță de la Tribunalul Giurgiu au decis punerea lui Dragnea în libertate. Detalii aici. 

Numită de CSM-ul  dominat de Savonea

În 2018, Adriana Pencea (fostă Filip) a fost numită în funcția de șefă a Tribunalului Giurgiu de către Secţia pentru judecători a CSM pentru un mandat de 3 ani, începând cu 1 ianuarie 2019 până pe 1 ianuarie 2022.

Comisiile de examinare pentru funcţiile de conducere au fost desemnate de Secţia pentru judecători a CSM, au explicat mai mulţi magistraţi pentru G4media.ro. Secţia pentru judecători a CSM era dominată de gruparea judecătoarei Lia Savonea, şefă a CSM în 2019.

S-a delimitat de protestele din Justiție pe vremea lui Dragnea

Numele judecătoarei Adriana Pencea se află și pe lista şefilor de instanţe care, în martie 2019, s-au delimitat de protestele magistraţilor împotriva modificărilor operate de PSD-ALDE-UDMR la legile Justiţiei. Vezi aici.

L-a eliberat pe Sile Cămătaru

În noiembrie 2012, judecătoarea Adriana Filip (actuală Pencea) l-a eliberat din arest pe Sile Cămătaru. În urma unui denunţ potrivit căruia ar fi primit suma de 100.000 de euro pentru eliberarea interlopului, judecătoarea a fost anchetată de DNA, însă investigaţia nu a confirmat suspiciunile. Potrivit declaraţiilor sale de avere, soţul judecătoarei este director de alimentaţie publică la firma Amon SRL, care operează restaurantul Perla de pe faleza Dunării din Giurgiu.

Prietenă cu o avocată PSD, anchetată de DIICOT în dosarul clanului Butoane

În 2021, publicația clujust.ro publica fotografii de pe Facebook cu judecătoarea Adriana Pencea, aflată în vacanță cu avocata Crina Stoianovici, anchetată de DIICOT în dosarul clanului Butoane din Giurgiu. Acum, fotografiile nu se mai regăsesc pe profilul de Facebook al avocatei Stoianovici. Sunt în schimb nenumărate fotografii ale acesteia cu lideri PSD precum Niculae Bădălău, Marcel Ciolacu, Viorica Dăncilă sau Marian Mina.

Potrivit unor surse judiciare, până în 2008, Adriana Filip a fost procuror DIICOT Giurgiu. A devenit judecătoare și președintele Judecătoriei Giurgiu. Ea ar fi fiica fostului judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Pascu Ghiciu, sora lui Alexandru Ghiciu, ofițer SIE, și fina fostului parlamentar PNL Dragoș Ujeniuc.

Băga bani în sutienul dansatoarelor

Celălalt judecător numit în completul care judecă dosarul ”Vizită la Trump” este Laurențiu Modoran. Recent, el a făcut obiectul publicării în presă a unui clip video de la o petrecere în care se vede cum bagă bancnote în sutienul unor dansatoare.

Judecător ”civilist”

El a fost ”civilist” (specializat în dosare care analizează drepturile de proprietate intelectuală). Ca și judecătoarea Pencea provine de la Judecătoria Giurgiu. A ajuns recent la CAB pe locurile judecătoarelor Daniela Panioglu și Alina Guluțanu, judecătoare excluse din magistratură, reîntoarse și mutate la Secția Contencios. Citește detalii despre el aici.

Despre ce este vorba în dosarul ”Vizită la Trump”

În mai 2021, DNA l-a trimis în judecată pe fostul lider PSD Liviu Dragnea, acuzat de trafic de influență în legătură cu vizita făcută în ianuarie 2017 la Washington, cu ocazia inaugurării președintelui SUA de la acel moment, Donald Trump.

Alături de Dragnea, au fost deferiți justiției pentru cumpărare de influență și omul de afaceri Cristian Burci, patron al ziarului Adevărul și fost patron al Prima TV, fiul lui, Carlo Burci, și Dan Valentin Belcea, prieten și partener de afaceri al lui Cristi Burci, CEO al off-shore-ului controlat de Burci, Celeran Ventures LLC din Tortola, Insulele Virgine Britanice.

Contracte pentru Apărare

Potrivit procurorului DNA Jean Uncheșelu (acum, la Parchetul European), fostul lider PSD Liviu Dragnea și-ar fi traficat influența pe lângă premierul Sorin Grindeanu și reprezentanți ai MAPN și MAI astfel încât compania Circinius Defence LLC să obțină contracte cu Armata României pentru ”sistemul C4I cu capabilități de integrare ISTAR” și pentru un Centru de Analiză a Informațiilor din Surse Deschise (Open-Source intelligence – OSINT) pentru MAPN și MAI.

Compania Circinius Defence LLC este controlată, prin fondul de investiții Broidy Capital Management, de Elliott Broidy, unul dintre fundraiserii și vicepreședinții Comitetului de inaugurare al fostului președinte al SUA, Donald Trump.

În 2009, Broidy a recunoscut la New York că a dat mită 1.000.000 de dolari unor oficiali ai statului și manageri ai fondurilor private de pensii, potrivit presei americane.

Comisionul lui Burci

Potrivit DNA, comisionul lui Cristi Burci din miliardele pentru Armată puse la bătaie de Dragnea ar fi fost cu peste 6 zerouri, în dolari. ”În data de 03 august 2017, Cristian Burci i-a solicitat Florentinei Ciobanu, una din angajatele sale, să printeze un document în care sunt calculate procentele de câștig în cadrul programului C4ISR, conform căruia el urma să câștige un procent de 15 % din valoarea contractului, respectiv o sumă cuprinsă între 25.650.000 USD și 51.300.000 USD”, se arată în rechizitoriul DNA. Detalii aici. 

Audiați de FBI

Elliott Broidy, Cristi Burci, fiul lui – Carlo Burci, Steve Loglisci – un om de afaceri american cu investiții imobiliare și Alan Blaine Stone – CEO-ul Circinius Defence LLC au fost audiați de către FBI, în cadul comisiei rogatorii cu România.

Un alt cap de acuzare pentru Dragnea

Jurnalistul Dan Tăpălagă, pe atunci la Hotnews.ro, a dezvăluit încă din noiembrie 2017 că Gheorghe Dimitrescu este cel care a plătit din partea PSD 100.000 de dolari unei firme de lobby pentru a-i aranja lui Liviu Dragnea, „cât mai curand posibil”, întâlniri la vârful administrației americane. În schimb, Dragnea l-ar fi ajutat pe Dimitrescu să ajungă consul la Bonn.

G4media.ro, amenințată de Elliott Broidy

G4Media.ro a a scris pe larg despre legăturile dintre Elliott Broidy, Cristian Burci și Liviu Dragnea în România. Am fost amenințați inclusiv cu un proces la Londra de către avocații lui Elliott Broidy, o evidentă tentativă de intimidare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ma intreb daca mai mira pe cineva ce se intampla la/in CAB?!? Cum am mai spus, a fost si a ramas cea mai toxica instanta din Ro., toxicitatea asta este motivul principal pentru care foarte multi magistrati tineri isi pun examenele/evaluarile de promovare in stand by…..foarte putini vor sa riste suspendarea. Adevarul este ca si in magistratura, ca si in societatea romaneasca, reformistii adevarati sunt minoritari, astfel se explica si componenta mlastinoasa a membrilor CSM, institutia care se ocupa/dirijeaza/uneori masluieste, aproape tot ce misca in justitie prin „arma” sa principala Inspectia Jud.; mai sunt inca slabe puseuri de independenta judecatoreasca prin Inalta Curte, dar si alea sunt pe cale desiparitie, are grija Corbu….Ce se intampla in justitie este consecinta directa a votului politic in alegeri, ce se intampla azi in CAB…”multumim din inima” johannis si camarila nevazuta sustinatoare si mai ales diriguitoare!

    • Justitia din Romania este o rusine!
      Este vinovata de inflorirea coruptiei si a intregii haite de infractori.

  2. Puiu Popoviciu…Cristi Burci… Acestea sunt nume grele, nu pot fi deranjate de justiția din România! Aceștia pot plăti oricând lobby negativ la adresa României și chiar are efect.

  3. Schimbarea membrilor completurilor de judecată prin decizie administrativă.mi se pare o acțiune hei rupista, ilegală .O astfel de măsură se aprobă de președintele instanței CAB, potrivit art.7 al.1 lit.h, teza finala din Regulamentul de organizare și funcționare al instanțelor judecatoresti, în mod excepțional, din cauze obiective care sa justifice excepția, fiind vorba de un complet specializat în materia Legii 78/2000.Din economia textului de lege reiese că trebuie sa existe o propunere de schimbare a membrilor completurilor, un act de aprobare =dispoziție, decizie, ordin al presedintelui instanței motivat în ce privește excepția și cauzele obiective care au condus la schimbarea componentei completului/completurilor inițial/e de judecată. Ulterior, Colegiul de conducere al CAB trebuie sa emită o hotărâre prin care sa avizeze noua componență a completurilor specializate constituite, ca efect al deciziei/ dispoziției/ordinului președintelui CAB, potrivit art.17 al.1 lit b din Regulamentul de organizare și funcționare a instanțelor de judecată, avizare care daca e făcută aprobă practic motivarea din decizia președintelui instanței.Ori din cerința celor două texte legale citate rezultă obligativitatea existenței unei motivari prealabile a deciziei de schimbare intempestivă a membrilor completului de judecată, ceea ce din cele referite în articol pe marginea procesului de la Tribunalul Argeș nu există, ceea ce face ca hotărârea și dispozițiile luate privind schimbarea componenței membrilor completului de judecată sa fie nelegala, nulă de drept pentru nemotivare, pe care legea o cere ca prealabilă, nu ulterioară.

  4. DNA ar putea să ceară repunerea cauzei pe rol pentru punerea în discuție a nulitatii absolute, constând în nelegala compunere a completului de judecată.

  5. Păi nu era justiția legată la ochi și imparțială că doar de-aia îi plătim regește?