Culisele ședinței în care Teodosie a primit un avertisment de la conducerea Bisericii: cum s-a ajuns la decizia fără precedent, de ce a devenit Vasile Bănescu o țintă și cum își crește patriarhul Daniel controlul în BOR
Conducerea colectivă a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a decis joi să îi dea un avertisment public Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, o măsură fără precedent față de un înalt ierarh în ultimele decenii. Sfântul Sinod a vrut să evite până în ultimul moment sancțiunea, sperând la o rezolvare internă, dar refuzul lui Teodosie de a-și cere scuze pentru comportament a dus la escaladarea situației, potrivit surselor G4Media.
Patriarhul Daniel și mai mulți ierarhi ai BOR au sperat să aplaneze tensiunile provocate de Teodosie, care presează constant pentru reînființarea Mitropoliei Tomisului (vezi aici care e miza lui Teodosie – accesul la funcția supremă în biserică). Capii BOR au vrut să evite perpetuarea scandalului public și victimizarea lui Teodosie. Șeful bisericii din Dobrogea a refuzat însă să dea înapoi, așa că Patriarhul Daniel și aliații săi din sinod nu au avut de ales decât să aprobe sancționarea cu avertisment a lui Teodosie pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii, propunere venită de la comisia canonică.
Mai mult, Sfântul Sinod a anunțat public că dacă Teodosie ”va recidiva”, va fi trimis la judecata internă a BOR (Consistoriul Arhieresc Prim). O posibilă sancțiune e suspendarea lui Teodosie din funcția de arhiepiscop, dar Patriarhul vrea să evite această situație pentru că Teodosie are o masă semnificativă de susținători și ar putea forța o schismă în sânul Bisericii Ortodoxe Române.
Patriarhul și aliații săi știu însă că Teodosie nu mai are nimic de pierdut și se așteaptă că acesta să continue sfidarea regulilor interne ale BOR, potrivit surselor G4Media.
Un alt moment tensionat din ședința Sfântului Sinod a fost intenția unui număr semnificativ al ierarhilor ca Vasile Bănescu, considerat mâna dreaptă a Patriarhului Daniel, să fie demis din funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei. El a fost însă apărat de patriarh, care a respins cererea de demitere și a luat doar decizia de a reorganiza biroul de presă al Patriarhiei, potrivit informațiilor G4Media. Ca urmare, Bănescu a rămas purtător de cuvânt al Patriarhiei.
Bănescu a devenit o țintă pentru ierarhii ultra-conservatori din Sfântul Sinod pentru că e văzut ca ecumenist, implicat în controverse politice precum cele cu Gabriela Firea și AUR, dar și pentru că a contestat public comportamentul unor capi ai BOR.
O altă decizie importantă a Sfântului Sinod e întărirea rolului pe care îl are Corpul de control al patriarhului. E un instrument prin care Patriarhul Daniel verifică modul în care preoții și ierarhii gestionează banii Bisericii. Sinodul a decis angajarea de economiști și auditori financiari cu experiență.
Decizia Sfântului Sinod duce la creșterea controlului Patriarhului Daniel asupra mitropoliilor pentru că poate verifica cheltuirea banilor, au declarat pentru G4Media surse apropiate conducerii BOR.
O hotărâre cu implicații politice a Sfântului Sinod este înființarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina. Conducerea BOR a decis ”binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”.
Cu alte cuvinte, etnicii români din Ucraina sunt încurajați să se apropie de Patriarhia Română, așa cum s-a întâmplat și cu credincioșii din Republica Moldova. Miza în ambele cazuri este diminuarea influenței Bisericii Ortodoxe Ruse asupra etnicilor români, în contextul politicii agresive a Moscovei în regiune.
Citește aici principalele hotărâri ale Sfântului Sinod
Citește aici comunicatul Sfântului Sinod legat de sancționarea ÎPS Teodosie
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii