G4Media.ro

UPDATE Culisele summitului istoric de la Bruxelles: Votul decisiv pentru Moldova și…

sursa foto: Facebook/Viktor Orban

UPDATE Culisele summitului istoric de la Bruxelles: Votul decisiv pentru Moldova și Ucraina a fost dat de liderii UE când Viktor Orban a ieșit din sală / Reacția lui Viktor Orban: „Ucraina nu este pregătită”

Potriv surselor G4Media votul pentru aprobarea începerii negocierii aderării Republcii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană a avut loc joi seară, după dezbateri aprinse.

UPDATE

Premierul ungar a anunțat că s-a abţinut joi la votul liderilor statelor membre asupra deschiderii negocierilor cu Ucraina, acuzând o „decizie proastă”, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.

„Ungaria nu vrea să împărtăşească responsabilitatea” acestei alegeri „iraţionale” a celorlalte 26 de ţări şi deci „s-a abţinut”, a afirmat Viktor Orban într-o înregistrare postată pe Facebook. „Ucraina nu este pregătită”, a repetat responsabilul naţionalist.

„Extinderea este un proces juridic amănunţit şi bazat pe merit. Am fixat şapte condiţii şi, conform evaluării Comisiei însăşi, trei dintre ele nu au fost îndeplinite”, a declarat el la sosirea la summitul de la Bruxelles. „Deci nu suntem în poziţia de a începe negocierile”, a adăugat el.

Inflexibil asupra chestiunii, el a ameninţat să-şi folosească dreptul de veto, în contextul în care este necesar votul în unanimitate al Celor 27 în decizii privind extinderea. În cele din urmă el a dat însă înapoi.

Viktor Orban şi-a anunţat şi dezacordul faţă de un nou ajutor financiar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro, sub formă de subvenţii şi credite, pentru perioada 2024-2027.

„Dacă vreţi bani pe termen lung, o sumă mare de bani, asta trebuie să se facă în afara bugetului” comun, a spus premierul ungar.

Știrea inițială:

Viktor Orban, liderul maghiar care s-a opus public aderării, a ieșit din sală înainte avotului, astfel că nu a votat deloc. Viktor Orban știa că urmează acest vot, nu a fost o idee a reprezentanților celorlalte state de a vota în acel moment, ci a fost o înțelegere mutuală, spun sursele G4Media.

Au fost în total 26 de voturi pentru, unanimitatea celor care erau la masă, în acela moment.

Acest comportament vine la capătul unor săptămâni de speculații în care Orban a spus că Ucraina nu este pregătită pentru aderare.

La sosirea la summitul de la Bruxelles, premierul ungar Viktor Orbán a declarat reporterilor că au avut loc multe discuții și că poziția Ungariei este clară: în ceea ce privește aderarea la UE, condițiile prealabile pentru Ucraina nu au fost îndeplinite, Consiliul nu este în măsură să ia o decizie – iar Ungaria nu va ceda.

Totodatăm Comisia Europeană a anunțat miercuri că deblochează 10 miliarde de euro destinate Ungariei – aproximativ o treime din suma totală suspendată în prezent din cauza unei serii de probleme legate de statul de drept.

Decizia a venit într-un context politic din ce în ce mai tensionat, în condițiile în care premierul Viktor Orbán își intensifică campania de opoziție pentru a împiedica deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, pentru a bloca un fond special de 50 de miliarde de euro pentru a susține bugetul națiunii devastate de război și pentru a opri acordarea de noi ajutoare militare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. 😃😃😃
    Koldustarisznyás Miniszterelnök Úr….

  2. A luat banii si a plecat. Interesul poarta fesul.

  3. Altfel spus, mita a functionat!

  4. Ma intreb ce-a simtit batosul asta cand a iesit cu coada intre picioare ?! Totusi, 26 de state impotriva unui singur, spune ceva.

  5. Poate ca il excita gandul unei granite comune cu Rusia sau viseaza la imperiul ruso-ungar.

  6. Pentru cititorul inclinat sa creada ca Ungaria este cumva marginalizata si suporta consecinte economice datorita acestei pozitii sau altor situatii cand a santajat ordinar UE, doresc sa mentionez un aspect factual: cei mai mari investitori straini din Ungaria sunt Mercedes, Audi, Opel si BMW, ultimul face acum o investitie majora chiar. Pe de alta parte, cele mai mari investitii din Romania ale Germaniei sunt Lidl si Kaufland. Sesizati ironia situatiei? Ungaria este tara unde complexul industrial auto german a gasit un loc ideal sa-si faca fabrici si sa produca tehnologie de inalta finete, iar Romania este tara unde UE vinde mancare, produsa in mare parte in tarile din vest. Ce sper eu, este ca in urmatoarele decenii Ucraina sa intre in UE, sa devina o economie puternica si sa nu uite niciodata cum Ungaria, cand lor le mor oamenii pe capete si cimitirele sunt pline de tineri, le-a facut aceste lucruri si sa existe un pret.

    • @Alx3w _ „Ungaria este tara unde complexul industrial auto german a gasit un loc ideal…”

      Adevărat, dar unii dintre acești investitori au încercat întâi în România…Incredibil dar adevărat. Demersurile lor au eșuat din trei motive, aparent la fel de incredibile….

      Primul, România și-a legat în mod periculos economia de Renault și Ford, care contribuie substanțial la PIB. iar aceștia au făcut presiuni să nu fie acceptat un alt investitor în domeniu (a se vedea japonezii, Suzuki spre exemplu). Dacă Renault strănută, economia României răcește rău de tot.

      Al doilea, lipsa infrastructurii de transport și nu doar.

      Apoi, orice investiție în România suferă procesul de „zeciuială”, greu de explicat germanilor,

      În fine, atunci când un producător german a dorit să fabrice autobuze cu stea în frunte, un influent om de afaceri al planetei a spus că dacă nu va fi scăpat de urmărirea penală fiu-său, va face tot ce poate pentru a zădărnici investiția. Și pe la Balc, pe undeva, a reușit. Lobby negativ în privința investițiilor străine avem și din partea domnului Popoviciu ș.a. care șantajează statul român, plătind împotriva sa tocmai din banii (mulți) furați de aici.

  7. Deci UE functioneaza fara probleme fara Ungaria Solutia fireasca este sa o scoata de tot din UE Sa adere la CSI ca tot impartasesc aceleasi valori si se inteleg perfect (de altfel si unii si altii vin tot din Asia – Mongolia)