G4Media.ro

Culmea sfidării: pentru pușcăriași aveți timp, pentru buget, nu

Culmea sfidării: pentru pușcăriași aveți timp, pentru buget, nu

După ce au aruncat economia în aer cu ordonanța lăcomiei, Vîlcov și Dragnea – adevărații șefi ai guvernului – au plecat într-un concediu prelungit. Meritau, să recunoaștem, la cât s-au spetit pentru țară. Și-au lăsat în urmă locotenenții să hămăie zi-lumină despre abuzuri, stat paralel și condițiile grele din pușcării. Niciun cuvânt însă de la PSD despre buget, în ciuda blocajelor din administrație, în ciuda faptului că România deține președinția UE și guvernul își clamează seriozitatea și preocuparea față de soarta Uniunii Europene.

Adevărul gol-goluț e că am ajuns rușinea Europei. Disprețul față de acest guvern și acest parlament s-au văzut plenar la dezbaterea de săptămâna trecută din Parlamentul European, când cei mai mulți eurodeputați nu au făcut nici cel mai mic efort să-și ascundă preocuparea față de scopurile și metodele Puterii de la București.

Revin. Suntem la finalul lunii ianuarie și guvernul, văduvit de tătucii Dragnea și Vîlcov, nu a prezentat nici măcar proiectul bugetului. Nu avem nici un indiciu oficial despre construcția bugetului, despre marile direcții de investiții, despre pomenile inerente anului dublu electoral. În absența bugetului, activitatea multor instituții sau companii publice e parțial blocată – nu pot încheia contracte pe termen lung, nu știu care sunt alocările bugetare etc.

În schimb, oamenii Puterii continuă un război absurd cu economia reală, cu BNR, cu multinaționalele și cu companiile de stat din energie.

Un cuvânt despre companiile de stat din energie. Ele sunt victime evidente atât ale ordonanței lăcomiei (care a impus o taxă nouă de 2% din cifra de afaceri), dar și ale proiectului de ordin ANRE prin care vor fi obligate să-și vândă ieftin producția către furnizori. Nu e deloc o întâmplare: PSD are un plan clar de devalizare a giganților energetici pentru a se răzbuna pe ALDE, care nu cedează sub nicio formă Ministerul Energiei, gestionarul acestor mari companii. În aceeași cheie trebuie citită și intenția lui Dragnea de a crea marele Fond Suveran, de fapt o încercare patetică de a smulge companiile energetice de la ALDE.

Cine pierde din acest război politic? Tocmai companiile energetice, lăsate fără bani de investiții și dezvoltare, ca să nu mai punem la socoteală managementul oricum deficitar al oamenilor controlați acum de partidul lui Tăriceanu și Chițoiu.

Nu știu să mai fi existat în istoria recentă a UE un stat care să preia președinția rotativă a Consiliului fără un buget propriu. Ca o găină fără cap, România acționează haotic atât în plan intern, cât și extern. Prioritățile guvernului pentru președinția UE sunt o colecție de platitudini și obiective mărunte, cu zero creativitate și originalitate.

Colac peste pupăză, premierul Dăncilă și ministrul Teodorovici vorbesc întruna despre consensul necesar pentru adoptarea bugetului UE pentru perioada 2021 – 2027. Câtă credibilitate să aibă când ei nu îndrăznesc să publice proiectul de buget în absența stăpânilor plecați de trei săptămâni prin țările calde, la plajă cu prietenii?

Nu doar absența lui Dragnea și Vîlcov îi oprește de la adoptarea bugetului în guvern și trimiterea către Parlament. Pentru a proiecta bugetul 2019 cu un deficit sub 3% e nevoie de multă creativitate, adică venituri umflate și cheltuieli ascunse. Or, calculele nu li se închid nici acum, cu toate supraestimările încercate la veniturile prognozate. Iminența unor noi taxe în 2019 e evidentă, pentru că măririle semnificative de salarii și pensii trebuie compensate.

Săptămâna viitoare e, probabil, momentul propice pentru publicarea schiței de buget: urmează iar o minivacanță pentru bugetari și elevi, orașele se vor goli, Valea Prahovei va geme de turiști, adică timingul perfect pentru un proiect de buget plin de hibe. Exact cum au făcut și cu ordonanța lăcomiei, adoptată în prag de Crăciun.

Până atunci, ca să abată atenția de la problema reală a bugetului și a economiei, PSD și ALDE aruncă fumigene peste fumigene. Ajutați de o Curte Constituțională controlată cu mână de fier, oamenii Puterii încearcă să confiște agenda publică și să impună temele care-i rod pe penali. Și cum atacul la justiție le iese de minune, să nu vă mirați dacă și atacul la economie va da rapid rezultate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Cine a votat PSD? Nu eu.

  2. Culmea patriotismului: pentru UE aveti timp, pentru Romania nu!

  3. Cred ca după marea resuscitare din brațele amantelor cred ca va urma o răzbunare impotriva statului de drept.
    Sau cum zic ei statul paralel
    Se va trece la un război de gherilă total pentru ca in mai sunt europarlamentarele.
    In mod sigur vor fi niste pomeni electorale ca sa-si asigure votul de siguranta.
    După care ,in forta, planul pentru Cotroceni.

    • Din 2016, au mai murit de batranete vreo 140000 de votanti PSD.

    • @zise dobre: Nu te bucura degeaba ca asta-i boala care se ia ………..si nici nu te doboara cand speri tu adica numai la batranete ! E cam macabru nu-i asa dar , din pacate, asta-i o relitate chiar daca ai votat cu unii sau altii.

    • Dispar in jur de 70000 pe an, se mira si gainarul Dragnea cand a vazut ca nu poate sa stranga mai mult de 120000 de slugi la mitingul sclavilor PSD din 9 iunie.

    • @zise dobre

      Se pare ca esti bunicel la aritmetica dar la subtilitatile limbii romane esti foarte slab.
      Citeste de cateva ori pana intelegi !

    • Pentru ca pot!…….pentru ca le permitem!

  4. Din nefericire, marile demonstrații din iarna trecută din București și din marile orașe ale țării nu s-au materializat cu nimic concret. Era absolut necesar să apară lideri, programe, forte politice noi care să pună în fața poporului un proiect de țară concis, sustenabil care să creeze premise să aruncăm în neant această perioadă de greață, scârbă și noroi ce ne inundă țara, după alegerile din 2016.
    Cred că am ratat această șansă… Parcă ne urmărește un blestem, nu reușim să inchegăm nimic, bâjbâim ca orbetii în întuneric…
    Drama este că neputința noastră o vor plăti copiii noștri… Ceea ce trăim e un coșmar care nu se mai termină…!

    • Aiurea, romanii puteau vota USR in 2016, n-au facut-o de prosti deprimati ce sunt.

      Romanii de rand care n-au votat sunt de vina pentru calamitatea PSDista. Unii s-au mai desteptat si vor vota anul asta si anul viitor.

      Restul isi fac bagajele, cum ii sade bine unui patriot.

  5. Baieti nu disperati s-au mobilizat multe forte benefice.COnstitutia trebuie neaparat amendata, rafinata completata, mai ales in ceea ce priveste legea referendumului.

  6. Am o întrebare care mă macină. Cum naiba se face că doi penali condamnați la închisoare cu executare (în primă instanță, ce-i drept), au dreptul de a părăsi țara??? Adică astea 2 lepre, Vâlcov și Dragnea, sunt condamnate la închisoare CU EXECUTARE, și totuși ei pleacă în concedii peste mări și țări. Dacă nu se mai întorc (Doamne-ajută aș zice)? Răspunde cineva pentru fuga lor, ipotetic vorbind? Legea permite condamnaților cu executare, chiar în primă instanță, să părăsească țara? Dacă da, atunci e o lege proastă!

    • Asta e problema? Ca pot sa plece din tara? Cum se face ca doi condamnati penal POT SA CONDUCA O TARA?!?!?!?! Asta e intrebarea corecta.

  7. Eu cred ca absenta bugetului nu se datoreaza in primul rand faptului ca nu li se inchid calculele la 3% inca. Eu cred ca lor le convine, chiar doresc, sa aiba zero predictibilitate fianciara – pentru ca astfel toata lumea care depinde a banii publici sa fie la mana la discretia PSD – adica la mana lui Dragnea.

    Aceasta clica de mafioti (votati de naivi, analfabeti si disperati) se bucura sa vada ca unii vin cu explicatii civilizate gen „nu li se incheie socotelile inca”, pentru ca asa lumea nu-si da seama de adevaratul scop. Li sa falfaie de 3%, adevaratul scop este sa obisnuiasca lumea cu ideea deciziei discretionare si modul de guvernare despotic.

    • Buna supozitie, si mie mi se pare la fel, ca este o alta linie lasata intentionat in necunoscut, pentru ca atunci cand lucrurile sunt vagi, exista spatiu de manevra. Iar manevrele lor sunt penale 100%.

  8. Smarandescule, nu te mai da cult si lasa-l pe Emil Cioran cu ale lui. Postac psdos!

  9. unii dintre noi si a prostiei, tu esti dovada