G4Media.ro

Cultivatorii de sfeclă de zahăr cer Guvernului să oprească de urgență importul…

Sursa foto: Pixabay

Cultivatorii de sfeclă de zahăr cer Guvernului să oprească de urgență importul de zahăr din Ucraina / ”Fabricile de zahăr nu pot produce zahărul sub 800 de euro/tonă zahăr alb” / Din Ucraina vine cu 500-600 de lei

Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România solicită guvernului să intervină de urgență pentru stoparea importurilor de zahăr din Ucraina cel puțin pentru o perioadă de 3-4 luni, anunță președintele Federației, Florentina Iacob.

În adresa formulată de Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România se arată faptul că industria zahărului românesc a trecut prin momente grele și în țară mai există doar două fabrici de zahăr, informează Agrointel.

”Prețurile cu care se ofertează astăzi zahărul de proveniență ucraineană sunt de 500-600 de euro/ton a zahăr alb în vreme ce fabricile de zahăr nu pot produce zahărul sub 800 de euro/tonă zahăr alb. Această diferență substanțială pune în pericol continuarea activității în fabricile de zahăr, periclitând cultura sfeclei de zahăr în România, existând pericolul abandonării de către fermieri a acești culturi având pe cale de consecință distrugerea industriei zahărului românesc, industrie cu o tradiție de peste 150 de ani ”, a arătat Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. 500 – 600 lei tona, cum e scris in titlu, sau 500 – 600 de euro, cum e in articol?
    Domnii patronii români nu pot scădea și ei marja de profit?
    In ultimii doi ani au dublat, triplat sau chiar mai mult l, prețul. E ușor când nu ai concurență.
    Patrioții de patroni care plătesc salarii de mizerie angajaților, ar trebui să își regândească afacerile. De ce nu au protestat și la importurile din Ungaria?

    • La noi e preț de monopol. Din 41 de fabrici de zahăr au rămas doar 2, fiind dărîmate și vîndute la fier vechi. De pildă Combinatul de la Tătăranu, construit numai cu inox alimentar în 3 ani (și a funcționat doar 2) , a fost dărîmat și vîndut de oamenii lui Năstase în doar 3 luni (cărat în port cu camioanele acum vreo 22 ani).

  2. Din 33 de fabrici au rămas intr adevăr doar 2.Una ambalează zahăr vrac din Germania iar cealaltă abia, abia se mai menține procesând sfeclă. Adevărat că erau(ca toată industria comunistă) energofage,dar tot adevarat era că consumau energia produsă intern.Si tot atât de adevarat este că în ziua de azi era imposibil să funcționeze profitabil in sistem privat cu concurența existentă.Iar de retehnologizare nici vorbă…

  3. Da-o draq de economie de piata,sa se interzica importurile la orice sa poata si „patriotii” de patroni romani sa faca ce preturi vor ei asa din pix.Amaratii aia de ucrainieni se afla de doi ani in razboi,li se bombardeaza fabrici,silozuri,li s-au furat vapoare de cereale de catre „eliberatori”,nu pot accesa fonduri europene si tot reusesc sa produca mai mult si mai ieftin decat bisnitarii de pe la noi.