Cultivatorii italieni depozitează fructele în peșteri pentru a reduce facturile la energie
Cultivatorii de mere din nordul Italiei folosesc frigidere naturale săpate sub un deal pentru a-și depozita recolta într-un mediu controlat, care rămâne la o temperatură constantă în toate anotimpurile, relatează Reuters.
La trei sute de metri sub livezile lor de fructe din Predaia, un mic oraș din regiunea Trentino, grupul Melinda a creat 34 de zone de refrigerare în peșteri vaste, unde pot păstra 12-13% din producția lor și își reduc costurile energetice.
În interiorul zonelor refrigerate din peșteri, merele sunt depozitate în cutii de plastic stivuite și sunt deplasate de muncitori cu căști de protecție care operează stivuitoare.
„La nivel de impact asupra mediului, am văzut mai multe avantaje și randamente”, a declarat Mauro Erlicher, managerul fabricii subterane.
„Unul dintre ele este cu siguranță în ceea ce privește nivelul de energie, deoarece, în urma unui test efectuat anul trecut… am măsurat o economie de 32% de energie electrică în peșteră.”
Peșterile stochează în prezent aproximativ 30.000 de tone de mere, cifră care se așteaptă să crească la 40.000 de tone în viitorul apropiat.
Erlicher a explicat cum marile camere de depozitare frigorifică de la suprafață folosesc un „panou sandwich” izolat cu poliuretan și foi de metal pentru a menține răcoarea în interior.
În peșterile subterane, rocile acționează ca „panou sandwich”, astfel încât este „cât se poate de natural”
Înainte ca peșterile să poată fi folosite, rocile sunt răcite cu un gaz până la o adâncime de 5-7 metri, ceea ce înseamnă că apoi mențin o temperatură constantă de 1 grad Celsius.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii