G4Media.ro

Culturile de pomi fructiferi pot fi afectate doar dacă valul de frig…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Culturile de pomi fructiferi pot fi afectate doar dacă valul de frig se prelungește / ”Temperatura la care ar putea fi afectați pomii ar fi intervalul minus 5-8 grade”

Șansele sunt destul de mici deoarece scăderile de temperaturi anunțate de Administrația Națională de Meteorologie ar afecta doar zonele de munte, unde nu există livezi, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Târgu Mureș.
Șefa Departamentului de Climatologie din cadrul ANM, Roxana Bojariu, a precizat că la această dată se înregistrează o împrimăvărare târzie în estul Transilvaniei, respectiv nordul județului Mureș și în Brașov, Covasna și Harghita, care sunt județe de munte.

„În cea mai mare parte a județului Mureș avem o situație bună, cu un indice de împrimăvărare în valori normale. Excepție fac zonele de munte din nord-estul județului, ca și în cazul Brașovului, ca și Harghita și Covasna, cu valori întârziate. Valuri de temperaturi mai scăzute pot să apară chiar și în perioade de primăvară târzie, însă durata lor este cea importantă pentru agricultură. Așa cum avem acum informațiile, nu există indicii pentru o perioadă îndelungată de temperaturi scăzute”, a spus Roxana Bojariu.
Și directorul Executiv al Direcției Agricole Mureș, Silvia Jude, spune că e nevoie de câteva zile de frig ca să fie atinși pomii fructiferi sau de temperaturi de până la minus 7-8 grade, ceea ce nu se prevede.

„Apă este suficientă în sol pentru culturile agricole însămânțate în toamnă și pentru plantațiile pomicole și viticole. Deocamdată, conform informărilor meteo, nu sunt informări că ar fi temperaturi cu minus, pentru a fi afectate plantațiile în caz de îngheț. Plantații avem în zona Reghin-Batoș și Polod, în suprafață de 2882 de hectare. Temperatura la care ar putea fi afectați pomii ar fi intervalul minus 5-8 grade”, a precizat Silvia Jude.
Indicele de împrimăvărare, sau potențialul termic al trecerii de la iarnă la primăvară e întârziat în estul Transilvaniei, spre deosebire de zonele exterioare arcului carpatic, unde primăvara și-a intrat în drepturi, pomii au înflorit, iar riscul de compromitere a culturilor e mai mare dacă apare vreun val de îngheț.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...