Cum a ajuns Cumpănașu, alimentat cu zeci de milioane de sistemul de educație și suspect într-un dosar DNA, să pozeze în omul anti-sistem pe rețeaua chinezească TikTok. Plus: țipete și aluzii cu tentă sexuală la adresa copiilor
Alexandru Cumpănașu are peste 500.000 de urmăritori – mulți dintre ei copii și adolescenți – pe platforma socială chinezească TikTok, unde postează zilnic zeci de clipuri în care critică profesorii și sistemul de educație, cărora le adresează deseori cuvinte disprețuitoare. Mai mult, Cumpănașu are dese episoade în care țipă sau face aluzii cu tentă sexuală la adresa tinerilor. E același Alexandru Cumpănașu care a primit de la sistemul de educație contracte de zeci de milioane de lei și care l-a avut subordonat chiar pe actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.
- Aproape 1.000 dintre acești urmăritori au fost acumulați, după observațiile noastre, în aproximativ o oră în cursul zilei de luni, înainte ca cifrele să înceapă să scadă (aprox. o sută în câteva minute)
Pe TikTok, Cumpănașu se prezintă ca Profu Online care face „mentorat și coaching pentru elevi, studenți și părinți” și le promite că dă în judecată școli și profesori, potrivit Libertatea. De ce se dau teme de vacanță, cum să reclami un profesor care te-a insultat, de ce ai voie să-ți ții camera închisă la orele online – la acest tip de probleme răspunde Alexandru Cumpănașu, îndemnându-i pe copii să se revolte împotriva cadrelor didactice.
În plus, el poartă discuții cu tentă sexuală cu adolescenții care îl urmăresc, după cum scrie Aktual24. „Eu cred ca tu ai un par frumos, nu eu, dar ma rog… Eu nu-mi inchipui sa (neinteligibil) unei fete de 16 ani, cum esti, o fata destul de dezvoltata, la liceu sportiv sa faci in fiecare zi… Pana la urma nu e de profesor sau de profesoara… pana la urma de colegii tai care stau se uita la fundul tau, adica sunt niste chestii care pe mine m-ar fi marcat pe viata, ti-o spun sincer”, i-a spus Cumpanasu unei eleve. Într-un alt clip TikTok s-a lăudat cu „dotarile”: „Nu, este din fabrica si functioneaza perfect, spre dezamagirea si invidia voastra (…) Ce sa-ti spun tie, nu e vina mea cu tu n-ai: masina respectiva, casa respectiva, fata respectiva sau, in cazul asta, alte dotari. Ele au venit natural din fabrica. Nu toata lumea are sansa asta, eu ii multumesc lui mama si tata.
Cum l-a făcut ”Sistemul” om pe Cumpănașu
În ultimii ani, Cumpănașu a fost însă un apropiat al sistemului de educație, ca și al celui de securitate. El este președintele Coaliției pentru Modernizarea României, un ONG care a reunit sub umbrela sa zeci de alte asociații, instituții, universități. El nu are facultatea făcută, dar a fost șeful tuturor rectorilor din România. Iar universitățile pe care le conduceau, Ministerul Educației și alte instituții ale statului i-au alimentat conturile cu zeci de milioane de euro.
De atlfel, Cumpănașu este acuzat de DNA Constanța de fraudă cu fonduri europene, procurorii susținând că ar fi mințit că are studii superioare pentru ocuparea postului de expert în cadrul unui proiect mai vechi realizat de ONG-ul său cu Ministerul Dezvoltării și SNSPA, o universitate de studii politice din București.
Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Academia de Poliție, Autoritatea pentru Cercetare, primării de sector – toate aceste instituții au fost parteneri în proiecte de zeci de milioane de lei cu Asociația pentru Implementarea Democrației, ONG-ul fondat și condus de Alexandru Cumpănașu.
Citește mai jos lista contractelor lui Alexandru Cumpănașu cu universități și instituții de stat:
ONG-istul abonat la bani publici a candidat la prezidențialele din 2019 pe seama tragediei din Caracal. El și-a construit în ultimii ani o rețea de colaborări care l-a pus în situația de a fi șeful, în cadrul Coaliţiei Naţională pentru Modernizarea României (CNMR), unui fost premier interimar, al unor miniștri și șefi de mari universități.
Cumpănașu s-a remarcat și printr-o serie de interviuri realizate la diverse televiziuni cu șefi din poliție, servicii secrete, educație ori ambasadorul Rusiei. El a strâns sub conducerea lui, în Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR), zeci de instituții, asociații, sindicate, universități ori patronate.
Printre subordonații de la acel moment ai lui Cumpănașu din CNMR s-au numărat un fost prim-ministru interimar și actual ministru al Educației (Sorin Cîmpeanu), un fost șef al SRI (Costin Georgescu), fostul negociator – șef cu UE (Vasile Pușcaș), un fost șef al Armatei Române (generalul Constantin Degeratu). Printre cei care l-au susținut pe Cumpănașu, aducându-și organizațiile sub umbrela Coaliţiei Naţională pentru Modernizarea României, s-au numărat Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și rectorul UBB Cluj, precum și rectorii celor mai mari universități din țară, reuniți în două instituții distincte: Consiliul Național al Rectorilor și Consorțiul Universitaria. De altfel, Marilen Pirtea, șeful Universității de Vest din Timișoara și lider PNL, a semnat cu Cumpănașu un protocol de colaborare în 2015.
În 2019, când Cumpănașu a intrat în competiția pentru prezidențiale, cei mai mulți reprezentanți ai sistemului universitar s-au dezis de el. Consiliul Național al Rectorilor (CNR), care reunește rectorii tuturor universităților din România și este condusă de Sorin Cîmpeanu, s-a delimitat abia pe 1 septembrie 2019 de Alexandru Cumpănașu, anunțând într-un comunicat de presă că se suspendă pe termen neliminat din Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) pentru a păstra universitățile ”în afara jocului politic”.
Cumpănașu a ajuns în atenția opiniei publice prin intermediul a două ONG-uri abonate la bani publici: Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) și Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR). El a fost abonat la bani publici, cu precădere din zona Ministerului de Interne (unde Cumpănașu și-a păstrat permanent relații la vârful instituției) și Ministerul Dezvoltării și Administrației.
Pe lângă banii câștigați din contracte cu statul, Alexandru Cumpănașu a câștigat în 2018 un salariu de 78.983 lei de la compania Romaqua, de unde soția sa a primit tot ca salariu 87.687 de lei, potrivit declarației de avere postate pe site-ul Biroului Electoral Central. Cine controlează Romaqua. Compania care produce și distribuie apa Borsec, cu o cifră de afaceri uriașă (823 milioane de lei în 2018, potrivit portalului Confidas) a fost populată de la momentul privatizării cu foști ofițeri ai Direcției Informații Externe (DIE) din temuta Securitate ceaușistă, după cum arată o investigație realizată de Mihai Munteanu pentru Evenimentul Zilei în anul 2008. Articolul a dispărut de pe site-ul Evz.ro, dar a fost copiat integral pe un blog. Printre generalii DIE care l-au flancat pe acționarul majoritar Octavian Crețu se numără, potrivit investigației citate, Constantin Rotaru (pensionat în SIE, a fost director- adjunct al ICE Dunărea între 1986-1989, fost șef al Grivco International, fost director adjunct SIE, acum administrator al Romaqua Group). Emilian Ivan a fost alt personaj – cheie în Romaqua, potrivit investigației citate: General în rezervă SIE, fost ofiţer în spionajul ceauşist, specializat pe spaţiul american, cu acoperire diplomatică.
Mai mult, Cumpănașu a fost vicepreședinte al Fundației Colegiului Național de Apărare, o instituție care instruiește mii de decidenți din administrația publică centrală și locală din România. Fundația l-a suspendat din funcție în septembrie 2019.
Cumpănașu este și mason, membru al Marii Loje Naționale din România, potrivit declarației sale de interese din 2019. (Foto: Alexandru Cumpănașu – InquamPhotos / Octav Ganea)
Citește și:
- Straniul caz al lui Alexandru Cumpănașu: crescut cu bani de la stat dați de PSD, a ajuns să fie șeful unui fost premier și al rectorilor de mari universități. E susținut de politicieni, sindicaliști și patroni
- DOCUMENT Alexandru Cumpănașu a fost singurul român care a beneficiat în 2019 de protecție și mașină de lux de la Ministerul de Interne pentru că ar fi primit amenințări
- Cumpănașu confirmă dosarul de la DNA Constanța. Fostul candidat e suspect pentru fraudă cu fonduri europene / E suspectat că a minţit că are studii superioare într-un proiect cu fonduri UE al SNSPA
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii