Cum a ajuns fostul ambasador al Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, să fie prezentat că lucrează ca avocat pentru un grup de oameni de afaceri controversați, cu condamări la închisoare pentru corupție sau cu discurs anti-american și pro-rusesc/ UPDATE Reacția lui Zuckerman
Fostul ambasador al Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, a participat, marți, la lansarea unui proiect imobiliar la Cluj, fiind prezentat drept avocat al proiectului de către organizatori. Fostul ambasador al Statelor Unite în România din perioada administraţiei Trump, românul Adrian Zuckerman, a cărui misiune la Bucureşti s-a încheiat în ianuarie 2021, s-a alăturat după ce a ieșit din mandat firmei globale de avocatură DLA Piper specializată în real estate, la biroul din New York al acesteia. DLA Piper este a treia firmă de avocatură din SUA din punct de vedere al veniturilor şi una dintre cele mai mari din lume. Zuckerman s-a remarcat în ultimul an de mandat printr-o susținere fățișă a PNL în campaniile electorale pentru alegerile locale și parlamentare.
”Consorțiul PHG s-a alăturat Grupului TSC pentru a dezvolta cel mai mare proiect imobiliar din Sud Estul Europei. La Cluj, pe șantierul proiectului a fost prezent și fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii, Excelența sa Dl. Adrian Zuckerman, care va reprezenta capitalul investițional american, sub egida mesajului ”Au venit americanii la Cluj”. Nu în ultimul rând, Excelența sa Dl. Adrian Zuckerman va reprezenta întregul proiect la nivel internațional, în calitate de avocat al proiectului. Consorțiul PHG îi are ca acționari pe Maricel Păcuraru, Miron Mitrea, Bobby Păunescu, Cozmin Gușă, Gabriel Oprea și Iulian Horneț”, scie site-ul solidnews.ro
Potrivit sursei citate, consorțiul condus de Maricel Păcuraru, împreună cu reprezentanții ”Transilvania Smart City”, Adrian Alexandrov și Adrian Gurzău, au încheiat parteneriatul pentru dezvoltarea și finalizarea unui proiect estimat ca valoare de piață la peste 2 miliarde de euro. Potrivit solidnews.ro, mega cartierul cu 10.000 de locuințe va fi ridicat pe strada Moș Ioan Roată, pe dealul situat la 2 kilometri de Iulius Mall Cluj.
Context
Maricel Păcuraru a fost condamnat pentru corupție la patru ani de închisoare în dosarul Poșta Română în 2014 și eliberat condiționat în 2017. Pe 3 noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv pe Maricel Pacuraru si pe fostul director al Postei Romane Mihai Toader la cate patru ani de inchisoare cu executare, in dosarul privind politele de asigurare pentru angajati, in care prejudiciul este de peste patru milioane de euro.
Miron Mitrea (partenerul său de faceri, și el condamnat definitiv pentru corupție) a fost și el condamnat pentru corupție și eliberat în 2016. A fost coleg de Penitenciar cu Păcuraru la Poarta Albă.
A fost condamnat în februarie 2015 la doi ani de închisoare pentru luare de mită şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. În perioada 2001-2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite de peste 900.000 lei în schimbul numirii acesteia în funcţia de şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.
În acest moment, acționarii „Transilvania Smart City” sunt Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, cu care are un copil, și Adrian Gurzău, finul Elenei Udrea.
Elena Udrea este acum în închisoare, după condamnare definitivă din dosarul Gala Bute.
Un alt participant la proiect este Cozmin Gușă, potrivit comunicatului citat. Gușă s-a remarcat în ultimul an prin promovarea constantă a unor idei similare cu cele ale propagandei ruse cu privire la invazia din Ucraina.
În iunie 2021, publicația Evenimentul Zilei, despre care DNA susține că este controlată de Elena Udrea ca urmare a unei mite primite de la magnatul Energiei Bogdan Buzăianu, a titrat că ”Elena Udrea a dat lovitura în imobiliare: construiește 10.000 de apartamente în Cluj”. Ulterior, publicația a retras informația, care se mai regăsește totuși în URL. Noul titlu al articolului este: ”Mega proiect imobiliar la Cluj. E cel mai mare din Europa de Sud-Est”, iar în conținut nu se mai face nicio referire la Elena Udrea.
Totuși, informația a apucat să fie preluată de cotidianul adevarul.ro care titrează într-un articol din 17 iunie, citând Evenimentul Zilei: ”Elena Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România. Ideile par luate din filme SF: cumpărături cu drone şi telegondolă spre aeroport”.
În articol se arată că ”printre investitorii Transilvania Smart City, cartierul de lux care se va construi la Cluj, s-ar număra şi Elena Udrea şi partenerul ei, Andrei Alexandrov, scrie Evenimentul Zilei”.
Costurile investiției vor depăşi 700 de milioane de euro, notează adevărul.ro, preluând EVZ, și arată că în proiect sunt implicate mai multe companii, precum SC Realtopfarma SA, SC Chester SRL, SC Merlin Construcții SRL și SDC Imobiliare. ”Finanţarea megaproiectului se face din surse proprii ale proprietarilor si din finanţări externe, mai multe fonduri mari de investiţii de afară fiind implicate”, notează adevărul.ro.
Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial, firma Realtopfarma e deținută în proporție de 50 % de Adrian Alexandrov, soțul Elenei Udrea. Ceilalți acționari sunt Mariana-Livia și Gheorghe Petrovan din Sighetu Marmației. Datele de la Registrul Comerțului arată că firma Realtopfarma era deținută prin acțiuni la purtător. În 2020 însă, soții Petrovan au intrat la vedere în firmă. În aprilie anul trecut, ei au decis schimbarea administratorului companiei și au numit-o pe Otilia Nicoleta Androne, o tânără de 29 de ani, născută în Buzău.
Otilia Nicoleta Androne a fost consilieră și șefă de cabinet a Elenei Udrea, la Camera Deputaților (sursa: jurnalul.ro) În 2016, Otilia Nicoleta Androne a candidat la Consiliul Local al Sectorului 6, la Consiliul General al Municipiului București și pentru un post de parlamentar la Camera Deputaților. Este membru PMP. Potrivit declarației de avere de anul trecut, în martie 2020, Otilia Nicoleta Androne era director al grupului de consilieri ai președintelui Senatului.
Documentele companiei publicate în MOF indică faptul că o altă firmă implicată în proiectul imobiliar de la Cluj, Chester Investments Group, a fost preluată în ianuarie 2021 de către compania Realtopfarma cu sediul în satul Tămași, comuna Corbeanca, Ilfov, de la britanicul Benady Maurice Moses. Administratorii Chester Investments Group sunt Adrian Alexandrov și Adrian Gurzău, un fost deputat PMP, fin al Elenei Udrea, judecat și el pentru corupție.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii