UPDATE Cum a ajuns fostul pesedist Cristian Rizea în jocurile politice ale Moscovei și ale corupților de la Chișinău. Candidează independent
UPDATE 15.28: Cristian Rizea a declarat vineri după-amiază că va candida independent, potrivit Ziarul de Gardă. El a admis că e în negocieri cu trei partide, după ce vineri dimineață declarase în presa de la Chișinău că va candida la alegerile parlamentare din Republica Moldova pe listele Partidului Acasă Construim Europa (PACE).
Ce este PACE, partidul cu care a negociat Rizea. Formațiunea este condusă de Gheorghe Cavcaliuc, general în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova.
PACE pretinde că este un partid de factură proeuropeană, menit să rupă voturi din zona PAS și a celorlalte partide proeuropene veritabile din Republica Moldova.
„Respect legea și mergem mai departe alături de cetățenii Republicii Moldova. Voi reuși într-o lună să adun toate semnăturile. Alături de mine sunt oamenii simpli care au suferit abuzuri din cauza acestui sistem mafiot controlat de Dodon și Plahotniuc. Calea Moldovei este drumul european. Dacă ajung în Parlament voi susține toate proiectele legislative promovate de PAS și Maia Sandu”, a spus Rizea, vineri, la depunerea actelor necesare înregistrării candidaturii sale la Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova.
Rizea a fost trimis în judecată în Republica Moldova la finele lunii martie de către procurorii anticorupție din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) din Republica Moldova pentru fals în declarații în momentul cererii pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova înaintată în 2017.
Fostul deputat PSD se declară nevinovat și susține că dosarele din Republica Moldova sunt făcute la comanda liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon și a oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc.
Pe numele lui Rizea, procurorii moldoveni au deschis un dosar în decembrie 2020, atunci când l-au acuzat oficial de fals în declarații în procesul de obținere a cetățeniei moldovenești. Anchetatorii de peste Prut spun că Rizea ar fi ascuns faptul că este urmărit penal în România, chestiune care îl excludea automat de la dreptul de primi cetățenia moldoveanească.
În Republica Moldova, Rizea și-a pierdut cetățenia moldovenească încă din 2 noiembrie 2020, atunci când fostul președinte Igor Dodon a semnat decretul prezidențial în acest sens. Imediat după decizia lui Dodon, Ministerul Justiției din România a trimis, pe 4 noiembrie 2020, Republicii Moldova o cerere de extrădare pe numele lui Rizea.
Rizea a primit cetățenia moldovenească pe 28 decembrie 2017, în condițiile în care a primit o sentință pe 7 decembrie 2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România, definitivă prin decizia penală din 18 martie 2019, acesta era judecat și condamnat la închisoare, cu executare, pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Rizea are de executat în România pe pedeapsă de patru ani și opt luni de închisoare.
Fugit în Republica Moldova, Rizea a publicat o carte de dezvăluiri despre mai multe personaje-cheie din PSD și corupția din partid.
Cine este Cavcaliuc, șeful de partid al lui Rizea
Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, șeful partidului lui Rizea, este în prezent cercetat penal în două dosare pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.
Procurorii susțin că în cursul anului 2015, Cavcaliuc ar fi aplicat ilegal stimulări, sancțiuni disciplinare, avansări, transferuri, concedieri, ar fi acordat grade speciale și concedii, fără a avea împuterniciri în acest sens, prejudiciind statul în proporții deosebit de mari.
În decembrie 2015, Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a publicat o anchetă realizată în parteneriat cu Ziarul de Gardă, în care arăta că Gheorghe Cavcaliuc, care avea un salariu lunar de 10.000 de lei, își construia o vilă de lux la marginea Chișinăului.
„Până va fi gata noua locuință, omul legii, care în 2009 a cerut, iar peste un an judecătororii au decis să-i dea apartament de la stat, locuiește într-un apartament cu trei camere în Capitală, înregistrat pe numele socrilor săi pensionari.
Jurnaliștii au mai scris că Gheorghe Cavcaliuc se implică, discret, în afaceri, fiind beneficiarul unei firme care produce materiale de construcții, scria portalul anticoruptie.md.
„SRL-ul își are sediul într-un imobil construit recent, înregistrat pe numele părinților săi care, la fel ca și socrii, sunt pensionari. Între timp, fiind șef al IGP, Cavcaliuc nu a uitat de finii și apropiații săi, pe care i-a promovat în diverse funcții importante, acordându-le inclusiv grade speciale”, se mai arată în investigație.
Legăturile lui Cavcaliuc cu prietenii Rusiei din România
De mai multe luni, Cavcaliuc vizitează des România. La începutul acestui an, Cavcaliuc s-a întâlnit la București președintele Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă (CCECRR), Tudor Afanasov, cu care s-a fotografiat pentru rețelele de socializare ale PACE.
„Președintele (CCECRR), Tudor Afanasov, a declarat că susține apariția pe eşichierul politic din R. Moldova a Partidului PACE, care pune accentul pe dezvoltarea, prosperarea țării, păstrarea și promovarea valorilor primite de la strămoși”, scria Cavcaliuc.
„Este un prim pas important de colaborarea între PACE și Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă (CCECRR) cu care suntem încrezători că vom realiza proiecte inedite pentru societate”, a declarat vicepreședintele PACE, responsabilă de domeniul Artei și Culturii, Lenuța Burghilă.
În anii 2000, Lenuța Burghilă era interpreta preferata a fostului președinte comunist Vladimir Voronin pentru care făcea des concerte la activitățile politice ale Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM). Burghilă apare într-un raport al Curții de Conturi cu o sumă de patru milioane de lei moldovenești (astăzi circa 200.000 euro -n.r.) pe care a primit-o pentru în proiectul „Caravela Culturii” între 2005-2009 pe vremea lui Vladimir Voronin.
Dosar penal pentru stroprirea unui adversar politic cu „verde de Paris”
De asemenea președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a fost recunoscut pe 22 aprilie în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare: „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”, potrivit anticoruptie.md.
De altfel, Cavcaliuc a recunoscut public cu nonșalanță că și-a dat acord pentru gestul colegilor săi din PACE pentru a-l stropi cu Verde de Paris pe un adversar politic.
„Este o decizie asumată a partidului și toți funcționarii din țara asta care s-au vaccinat înaintea medicilor au făcut abuz de funcțiile lor, vor fi vopsiți cu verde de briliant de membrii partidului PACE ca oamenii să-i cunoască că ei sunt niște trădător”, a declarat Cavcaliuc la postul TV8.
Pe 7 aprilie, membri ai PACE, filiala Sângerei, l-au oprit în stradă pe vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru, și l-au stropit pe acesta pe față cu verde de briliant. Activiștii l-au acuzat pe funcționar că s-ar fi „vaccinat anti-Covid fără rând”.
„În prezent, alți patru membri, inclusiv președintele organizației teritoriale a partidului PACE, sunt cercetați în acest dosar. Președintele organizației teritoriale Sângerei a partidului continuă să se afle în arest la domiciliu, după ce magistrații de la Curtea de Apel Bălți au respins contestația procurorilor prin care insistau pe arestarea acestuia”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.
Ceilalți membri sunt cercetați în libertate, având interdicția de a părăsi Republica Moldova. Acțiunile de urmărire penală sunt în derulare, iar Procuratura va reveni cu detalii pe parcurs. Pentru aceste acțiuni, legislația din Republica Moldova prevede amendă sau închisoare maximă de până la cinci ani.
Liderul PACE, responsabil de interceptărea adversarilor politici și jurnaliștilor pe vremea lui Plahotniuc
Potrivit unei investigații a jurnalișilor de la RISE Moldova, Cavcaliuc a fost direct implicat în interceptarea și ascultarea și urmărirea ilegală a adversarilor politici ai oligarhului Vlad Plahotniuc, până în iunie 2019, liderul Partidului Democrat aflat la putere în Republica Moldova, dar și a unor jurnaliști incomozi regimului oligarhic instituit de Plahotniuc la Chișinău.
Interceptările ar fi fost făcute de către Serviciul de Securitate și Informații și de către Inspectoratul de Poliție condus pe atunci de Gheorghe Cavcaliuc, spunea la acea vreme deputatul PPDA, Chiril Moțpan.
Potrivit RISE Moldova, autoritățile au desfășurat o campanie de interceptări și filări a opozanților guvernării democrate sub paravanul unor dosare penale, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă.
Astfel, 52 de persoane printre care politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști au numărat printre victimelor unor astfel de acțiuni. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată, fiindu-le instalate în locuințe microfoane și camere video.
Printre persoanele care ar fi fost interceptate, potrivit lui Moțpan, sunt directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, jurnalistele de la TV 8 Natalia Morari, Mariana Rață și Angela Gonța; jurnaliștii Jurnal TV Anatolie Durbală, Constantin Cheianu, Vasile Năstase (deja deputat), Val Butnaru, Vladimir Berghii, Alina Cujba; jurnaliștii Ion Preașcăde la RISE Moldova și, Valentina Ursu de la Europa Liberă, sau directorul portalului Agora.md, Tudor Darie.
foto: Cristian Rizea la intrarea în clădirea DNA. Sursa/G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii