G4Media.ro

Cum a ajuns genul muzical Afrobeats în fruntea line-up-ului Glastonbury

Foto: Deezer/ Burna Boy

Cum a ajuns genul muzical Afrobeats în fruntea line-up-ului Glastonbury

Duminică seara, megastarul Afrobeats Burna Boy va urca pe Pyramid Stage de la Glastonbury, scrie BBC.

Deși a mai cântat la cel mai mare festival din Marea Britanie, aceasta este prima dată când va urca pe celebra scenă principală, care a fost punctul central al Glastonbury timp de decenii.

Ayra Starr, o altă vedetă Afrobeats, a cântat și ea sâmbătă pe Pyramid Stage, în timp ce Tems a avut un loc pe Other Stage.
Din Africa de Vest pe scena mondială, Afrobeats a crescut rapid pentru a domina listele de redare și radioul.

Pe Spotify, genul Afrobeats a crescut cu 1.200% din 2017.

Dar acum, când artiștii săi cântă la vârful celui mai mare festival din Marea Britanie, se simte că un alt prag a fost trecut.

„Este timpul nostru”, a declarat Starr pentru BBC News. „A trecut mult timp și merităm asta”.

Așadar, despre ce este vorba în Afrobeats și cum a luat amploare?

Genul își are rădăcinile în Nigeria și Ghana, și a început să crească rapid în popularitate în anii 2010, cu primele succese ale unor artiști precum Fuse ODG și D’banj.

Nu trebuie confundat cu „Afrobeat” – fără „s”. Aceasta este o mișcare creată în anii 1960 și 1970 de artistul și activistul Fela Kuti.
Stilul muzical al lui Kuti este o fuziune a ritmurilor tradiționale africane cu funk, jazz și highlife.

Ca o coincidență, Kuti însuși a cântat la Glastonbury în 1984, iar în acest an, fiul său Femi Kuti a cântat pe Pyramid Stage.
Dar Afrobeats, cu „s”, este un sunet complet diferit. În general, este văzut ca o fuziune a stilurilor muzicale tradiționale vest-africane cu pop, rap și dancehall occidental.

„Afrobeat se adresează unui public mult mai în vârstă”, a declarat DJ Edu, care prezintă emisiunea AfroSounds de la BBC 1Xtra.

„Afrobeats a fost mult impulsionat de social media”, a spus el, adăugând că tinerii, care călătoresc în diferite părți ale lumii, au contribuit, de asemenea, la răspândirea sunetului.

Au existat provocări, desigur. DJ Edu a spus că mulți dintre cei care au început să cânte Afrobeats nu erau familiarizați cu industria muzicală.

„Erau doar niște copii care făceau muzică din dormitoarele lor, fără să se preocupe de streaming sau de drepturi de autor. Aceasta a fost marea problemă, nu exista nicio structură”, a spus el.

Dar, pe măsură ce artiștii mai mari au început să facă progrese, cei mai tineri au putut învăța de la ei și să-și traseze propriul drum în industrie, a adăugat el.

DJ din Regatul Unit au început să fuzioneze muzica pop cu ritmuri nigeriene și ghaneze, aducând sunetele la noi audiențe.

Cântecele din acest gen au început să intre în mod regulat în mainstream, primul mare succes global fiind lansarea piesei Oliver Twist de către artistul D’banj în 2012.

Piesa a intrat în top 10 în UK Singles Chart și a ocupat locul doi în UK R&B Charts.

Acesta este adesea descris ca fiind primul moment în care Afrobeats s-a impus cu adevărat în Regatul Unit.

Creșterea în popularitate

Din acel moment, Afrobeats s-a răspândit rapid în întreaga lume. Acesta a fost adesea descris ca fiind unul dintre cele mai mari exporturi culturale ale Africii.

„Am așteptat globalizarea Afrobeats, iar acum se întâmplă”, a spus Starr, vorbind înainte de spectacolul ei de la Glastonbury. „Dar nu este vorba doar de ceea ce vedeți astăzi. Sunt ani și generații de muzicieni și de muncă grea care au făcut-o ceea ce este acum.”

TikTok și YouTube – unde mulți oameni descoperă muzică nouă – au jucat un rol important în aducerea Afrobeats la noi audiențe din Marea Britanie, SUA și nu numai.

Un exemplu este piesa Love Nwantiti a artistului nigerian CKay, care a devenit virală pe aplicație și a devenit cel mai căutat cântec din lume pe Shazam în 2021.

Melodiile cântăreților Davido, Burna Boy și Wizkid au câștigat, de asemenea, popularitate prin rutinele lor de dans TikTok.

Colaborările cu artiști precum Beyoncé, Drake și Justin Bieber au contribuit, de asemenea, la ridicarea scenei Afrobeats la noi înălțimi.

De exemplu, Drake l-a inclus pe Wizkid pe albumul One Dance din 2016 – care a contribuit la punerea în lumină a cântărețului și a genului pe care îl reprezintă.

În vara anului 2023, Burna Boy a intrat în istorie când a devenit primul artist african care a fost cap de afiș al unui spectacol pe un stadion din Marea Britanie, în fața unei mulțimi de 60 000 de spectatori care au vândut toate biletele la London Stadium.

„Ascensiunea genului nu a fost altceva decât meteorică”, a declarat pentru BBC News Sheniece Charway, managerul YouTube pentru relațiile cu artiștii pentru muzica și cultura de culoare.

„Afrobeats a declanșat o revoluție globală, iar traiectoria sa captivantă nu dă semne de încetinire”. „Muzica populară este muzică pop și Afrobeats a devenit muzică populară la nivel global”, a adăugat ea.

„Vedem oameni precum Wizkid, Libianca și Burna Boy având succes la nivel mondial, ceea ce arată că publicul lor este peste tot.”
Ca semn al popularității globale uriașe a genului, acesta a fost inclus ca o categorie într-o serie de premii importante.

Billboard din SUA a adăugat recent o categorie Afrobeats, iar Burna Boy și Rema, un alt star nigerian, au fost recompensați în cadrul evenimentului din noiembrie.

Burna Boy, care a primit și un premiu Grammy, și-a dedicat premiul „Africii și fiecărui artist care vine acum din Africa”.

Între timp, Rema a câștigat un gong pentru piesa sa aproape omniprezentă Calm Down, care a doborât mai multe recorduri de streaming și de topuri.

Piesa, la care a participat Selena Gomez, a devenit prima piesă condusă de un artist african care a atins un miliard de stream-uri pe Spotify.

Acceptând premiul Billboard pentru cel mai bun cântec Afrobeats, Rema le-a mulțumit fanilor săi și a numit premiul „o celebrare a unității și a dominației globale a Afrobeats”.

MTV VMAs, Grammys și American Music Awards au adăugat recent și categoria pentru cel mai bun Afrobeats.

DJ Edu spune că această recunoaștere a însemnat mult pentru artiștii Afrobeats. „[Aceasta] arată că există o lumină la capătul tunelului pentru această muzică”, a spus el.

Oamenii sunt „înnebuniți

Pentru Starr, o parte din motivul pentru creșterea uriașă a Afrobeats este faptul că sunetul este copleșitor de pozitiv.
„Afrobeats înseamnă plăcere. Trebuie să te distrezi, trebuie să fii într-un club sau la o petrecere pentru a face muzica pe care oamenii vor să danseze. Iar nouă ne place să dansăm”, a spus ea.

„Simt că acesta este motivul pentru care este timpul nostru. Cred că Dumnezeu a făcut-o așa – pentru că noi facem muzică pozitivă, facem muzică cu vibrații înalte.”

Între timp, în Regatul Unit, artiștii britanici și-au dezvoltat propriul stil și propriul sunet, cum ar fi Afroswing, care îmbină Afrobeats cu dancehall, grime, rap și R&B.

Producătorul Jae5, câștigător al premiului Grammy și stabilit în Regatul Unit, a produs mega-hituri pentru Burna Boy și Dave.

„Influența principală cu care infuz lucrurile este cultura africană”, a declarat el pentru BBC News.

„Voi face un cântec hip-hop și va avea încă multe elemente de percuție. Aș putea face o baladă și voi avea mai multe elemente de percuție decât o piesă normală. Așadar, sunetul african este ceea ce este continuu în muzica mea. Groove-ul din Africa este foarte diferit de groove-ul de aici.”

După ce a făcut înconjurul lumii și a ajuns la Glastonbury, ce urmează pentru Afrobeats?

Jae5 îl vede din ce în ce mai puternic, deoarece oamenii sunt „îndrăgostiți” de acest sunet.

„Lumea este imensă și Afrobeats are atât de mult spațiu să crească”, a spus el. „Și faptul că [fanii] îl primesc în felul în care îl primesc este uimitor.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.