Cum a ajuns Giorgiana Hosu șefa DIICOT, în ciuda avizului negativ al CSM. Principalele scandaluri în care a fost implicată
Giorgiana Hosu a fost numită la șefia DIICOT în luna februarie 2020, când conducea în calitate de interimar instituția. La propunerea ministrului Justitiției, Cătălin Predoiu, președintele Klaus Iohannis a acceptat-o pe Hosu fără să țină cont de avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorii din CSM se opuseseră numirii ei din mai multe motive, conform explicațiilor oficiale:
- Aceasta a demonstrat o lipsă a capacității de analiză retrospectivă, de învățare din experiențele trecute și superficialitate în asumarea nevoii unei viziuni viitoare concrete, de gestionare a unor situații de criză, inerente în activitate.
- A arătat o necunoaștere a realității infracționale pe anumite domenii.
- Deși întârzierea în soluționarea cauzelor economico-financiare a fost identificată ca vulnerabilitate instituțională, Hosu a propus schimbarea competenței materiale în materia evaziunii fiscale fără a-și însoți propunerea de o analiză a numărului unor astfel de cauze la nivel național, precum și de o evaluare a impactului sub aspectul resursei umane specializate în instrumentarea acestor infracțiuni.
- Nu este conectată la realitățile instituționale europene, concluzie extrasă din răspunsul acesteia referitor la operaționalizarea Parchetului European.
În ciuda nemulțumirilor apărute în rândul asociațiilor din justiție, dar și dinspre societatea civilă, Predoiu nu s-a dezis de alegerea sa: ”Cred în decizia pe care am luat-o şi a doua oară aş face exact, exact acelaşi lucru.”
Dosarele instrumentate
Cele mai recente cazuri instrumentate de Giorgiana Hosu sunt dosarele 10 august și crimele de la Caracal.
Hosu s-a ocupat, însă, și de dosarul omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la 8 ani de închisoare pentru falimentarea CFR Mesagerie, dar și de dosarul Manhattan al lui Omar Hayssam în care sirianul a fost condamnat la 24 de ani de închisoare.
Principalele scandaluri legate de Hosu
Hosu a fost procurorul care, după ce a lucrat în cazul 10 august, clasat de colegul său, Doru Stoica, a cerut redeschiderea dosarului, trimițând, în mod eronat, decizia Curții de Apel pentru confirmare. Numai că a greșit instanța, chiar de 10 august. Potrivit Codului de Procedură Penală, instanța competentă nu era Curtea de Apel, ci Tribunalul București.
În timpul procedurii de numire la șefia DIICOT, în presă a apărut informația potrivit căreia așa-numitul ”om în alb”, colonelul Cătălin Paraschiv, unul dintre șefii Jandarmeriei care a acționat în Piața Victoriei în noaptea de 10 august, l-a ajutat pe soțul șefei DIICOT într-un dosar penal, cu o caracterizare frumoasă, cei doi fiind prieteni.
În aceeași perioadă, a fost în lumina reflectoarelor pentru modul în care s-a ocupat de cazul Caracal. De altfel, la interviul pentru ocuparea funcției de șef al DIICOT din fața comisiei din Ministerul Justiției, Hosu a recunoscut faptul că, în dosarul Caracal, instituția a avut deficiențe de comunicare. Procurorul a spus că își asumă comunicarea defectuoasă de care a dat dovadă instituția în cazul Caracal, însă anchetatorii au lucrat eficient.
Cine este Giorgiana Hosu
Giorgiana Hosu are peste 20 de ani vechime în magistratură, ea activând ca adjunct al DIICOT și în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de 5 ani Serviciul de combatere a macrocriminalității economico-finanicare al unități de parchet.
După ce Alina Bica și-a dat demisia în 2015 din funcția de procuror-șef al instituției, Hosu a preluat interimatul. Hosu a candidat fără succes în 2015 la funcţia de procuror-şef al DIICOT, pierzând competiţia în favoarea lui Daniel Horodniceanu. În mai 2016, Giorgiana Hosu a depus o cerere la CSM prin care a solicitat încetarea activităţii la DIICOT, ea revenind la Parchetul General.
Potrivit declarației de avere, Hosu are un credit în valoare de 45.000 lei, scadent la finele lui 2020 și venituri anuale de la PICCJ și DIICOT în valoare de 10.844 lei, respectiv 98.854 lei.
Soțul lui Hosu, care lucrează la Centrul pentru despăgubiri, are un venit anual de 89.622 lei și o pensie de la MAI în valoare de 124.800 lei pe an.
Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii