Cum a ajuns medicamentul rusesc Arbidol să se vândă ca leac anti-COVID, spre disperarea unor medici: importat de George Becali și acceptat o perioadă de Ministerul Sănătății, la mare căutare acum pe „piața neagră” și promovat oficial de un sindicat din Poliție și vămi
O adevărată rețea subterană de furnizare a unui medicament rusesc, promovat mai ales de George Becali ca tratament garantat pentru COVID, s-a dezvoltat în România odată cu pandemia. Arbidol sau Umifenovir, un antiviral pentru gripă, se vinde pe „piața neagră” cu 200-300 de lei cutia, deși eficiența sa nu este clar dovedită.
Medicamentul, apărut cu peste 30 de ani în urmă pentru tratarea gripei, se vinde la liber în Rusia, adică fără prescripție medicală, precum și în Moldova, Ucraina și este folosit în China, însă nu a fost autorizat niciodată în Uniunea Europeană sau în Statele Unite ale Americii.
Totuși, medicamentul rusesc a ajuns să fie cunoscut românilor ca posibil leac anti-COVID cu girul Ministerului Sănătății și al mai multor medici. Efectele sale în lupta cu coronavirusul nu sunt clar certificate, deși unii medici spun că au fost mulțumiți de rezultatele obținute. Aceștia nu recomandă în niciun caz automedicația.
Cum a ajuns Arbidolul în spitalele din România
În mai 2020, Ministerul Sănătății condus de Nelu Tătaru includea medicamentul în protocolul de tratament al pacienților cu COVID, deși Arbidolul nu este autorizat în Uniunea Europeană. Medicamentul era recomandat pentru formele ușoare și medii ale bolii.
G4Media.ro a scris la acea vreme că medicamentul era adus de George Becali, care declara că a discutat cu fiica doctorului Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”.
„Nu mai cumpăr măști pentru spitale pentru că se ocupă statul de asta. Dar am vorbit din nou cu fata domnului Streinu Cercel și am comandat un medicament care nu mai există. Era foarte bucuroasă că am reușit pentru că nu mai e acest medicament. Se numește Arbidol. L-am comandat și l-am plătit deja. Aduc 100.000 de bucăți din Rusia”, declara Gigi Becali, citat de Gazeta Sporturilor.
Deși neaprobat în Uniunea Europeană, medicamentul a fost menținut aproape un an în protocolul de tratament pentru COVID din România și a fost folosit de mai multe spitale din țară.
În primele luni ale pandemiei, mii de bolnavi din România au fost trataţi cu Arbidol, scria Libertatea în urmă cu un an, când medicamentul se afla încă în protocolul de tratament aprobat de Ministerul Sănătății pentru pacienții de peste 12 ani infectați cu SARS-Cov-2.
Surse apropiate lui Becali declarau pentru Libertatea că importul celor 100.000 de pastile s-a făcut prin clinica acestuia din Bucureşti, ImunoMedica, iar ulterior spitalele ar fi ridicat direct de la vamă donaţiile. Becali a adus în ţară necesarul de Arbidol pentru aproximativ 2.000 de pacienţi.
Institutul „Matei Balș” din București și Spitalul de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi se află printre spitalele care l-au folosit în tratarea pacienților cu forme ușoare de COVID, iar unii medici spuneau că a fost util.
„Eu personal l-am folosit la 10-20 de pacienţi, conform protocolului eliberat de Ministerul Sănătăţii. Nouă ne-a părut rău că s-a terminat, dădea rezultate bune”, declara pentru Libertatea dr. Andrei Vâţă, de la Spitalul de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi.
„E un antiviral în regulă, are un preţ mic, putem să-l avem uşor la îndemână pentru mulţi pacienţi, dar e adevărat că-l dăm în general pentru formele uşoare şi cel mult medii”, spunea și dr. Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”.
După un an, Ministerul Sănătății expediază Arbidolul în lista antiviralelor „cu activitate insuficient demonstrată/ nedemonstrată”, alături de Ivermectină
Protocolul pentru tratamentul pacienților cu COVID a evoluat odată cu pandemia, cu studiile făcute pentru diferite medicamente și experiența în tratarea bolnavilor. Până în primăvara lui 2021, Arbidolul a fost menținut în protocolul de tratament.
În aprilie 2021, Ministerul Sănătății elimină Arbidolul (umifenovir) din protocol și îl trece în lista cu „alte antivirale de administrare orală, cu activitate insuficient demonstrată/nedemonstrată”, în care se mai află Ivermectina și Hidroxiclorochina.
„Având în vedere rata redusă de efecte adverse legate de administrarea sa, umifenovirul a fost considerat o alternativă utilizabilă pentru formele ușoare sau medii de boală, fără dovezi semnificative ale eficienței sale”, se arată în ordinul ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă.
„De-a lungul pandemiei, au fost multe antivirale încercate, dar Arbidolul a fost printre ele. A fost folosit în unele zone din lume – în cantitate mare în Rusia și spațiul ex-sovietic, iar apoi a fost folosit și în alte țări. Dar n-a căpătat o aprobare definitivă în așa fel încât să fie adus oficial. Nu se pune problema că nu poate fi folosit, l-am avut și noi, la nivel de studiu cu rezultate bune, dar această situație trebuie văzută așa cum e, nu e nimic miraculos”, a declarat dr. Adrian Marinescu pentru Europa Liberă.
Doctorul spune că medicamentul este util, dar în niciun caz de luat acasă fără prescripție medicală.
„Trebuie să înțelegem că medicamentele au nevoie de o prescripție, că e medic de familie sau alt medic, cineva trebuie să ni-l recomande. Se dă în funcție de situație și de evoluție. Noi l-am folosit, în măsura în care l-am avut, a fost la nivel de sponsorizare. Și cu efecte bune, n-aș spune că miraculoase”, a mai spus Adrian Marinescu.
„Din punct de vedere științific, ceea ce trebuie să înțelegem foarte clar este că în momentul de față nu există variantă de prevenție – adică să am o dovadă clară că voi face o formă ușoară. Singurul medicament de prevenție este vaccinul, cu dovezi clare. Celelalte medicamente pot fi utile în momentul în care am deja infecția, sunt la începutul bolii, am medicamentul – și nu numai Arbidolul, toate celelalte antivirale – și atunci probabilitatea e mai mică de a face o formă severă. (…) În al doilea rând, în afară de anticorpii monoclonali, care au demonstrat o eficiență absolut clară, despre celelalte putem vorbi că sunt utile, dar din păcate nu-ți garantează. Nu înseamnă că dacă iau un antiviral ca Arbidol sau Favipiravir sigur voi face o formă ușoară”, a precizat medicul.
Mai încrezători în Arbidolul promovat intens de George Becali și vândut pe „piața neagră” decât în vaccin
În timp ce campania de vaccinare anti-COVID se prăbușea, faima Arbidolului creștea, fiind promovat inclusiv prin clipuri pe Youtube.
Chiar recent, în 19 octombrie, sindicatul ProLex, care reunește angajați din poliție și vămi, a anunțat, printr-un comunicat oficial și un clip pe Youtube, că oferă gratuit membrilor săi care se îmbolnăvesc de COVID câte o cutie de Arbidol, „medicament minune”, pe baza unei cereri și a unei recomandări medicale, deși acesta nu există pe piața legală de medicamente din România.
Notă. G4Media.ro a încercat să îl contacteze telefonic și prin mesaje pe președintele sindicatului, Vasile Lincu, pentru a-l întreba de unde a procurat aceste medicament, însă acesta nu a răspuns.
- UPDATE 22.00 Ulterior publicării articolului, Lincu a transmis printr-un SMS că medicamentul oferit membrilor de sindicat este adus din Ucraina și Moldova. Întrebat cât costă o cutie, acesta transmis că este cumpărat de sindicat la „prețul de farmacie plus transport” și oferit membrilor de sindicat conform criteriilor anunțate în comunicat. „Avem peste 15.000 de membri, dar, la nivel de excepție, am dat și liderilor altor sindicate aflați în spital, bolnavi de COVID, precum și soților/soțiilor membrilor”, a mai transmis Vasile Lincu.
https://www.youtube.com/watch?v=dfA3RPvhdQc
George Becali susține că are fabrică pentru a produce Arbidol și cere să fie aprobat în România.
„Orice medicament poate fi fabricat la noi, în România. E foarte simplu, orice medicament are o analiză de substanţe şi iei substanţa aia activă, pui concentraţia cât trebuie să o pui, iei din China şi din India substanţa activă şi faci medicamentul ăla. Pot să fabric Arbidol pentru toată ţara, am aparatul care face 10.000 de pastile pe oră. Substanţa activă se ia din India sau din China. E foarte ieftină. Pe mine mă costă un tratament de Arbidol 3 euro. Avem fabrică de Arbidol la Otopeni, care fabrică pentru Rusia. La clinica mea am luat aprobare să fabric Arbidol, deci la ora asta eu fabric Arbidol, am aparatură pentru a face 10.000 de pastile pe oră. Ei îţi dau aprobare să fabrici, dar strict pentru pacienţii mei, nu îţi dau voie să îl pui pe piaţă. (…) Dacă ei îmi aprobă, iau substanţă activă din India pentru Arbidol. În 3-4 zile vine substanţa şi după fabric pentru toată România, fac cadou. De ce de la mine nu primiţi şi de la olandezi primiţi?”, a declarat George Becali cel mai recent pentru Antena 3.
Antena 3 a realizat și un reportaj despre vânzarea pe „piața neagră” a medicamentului, cu accent pe lipsa autorizării acestuia de a fi vândut în România și l-a interogat pe ministrul Sănătății, Cseke Attila, de ce acesta nu se comercializează legal. Cseke Attila a răspuns că în privința medicamentelor, doar comisia de specialitate din minister poate să se pronunțe.
„Am cerut o opinie, un punct de vedere legat de acest lucru, în momentul în care vom avea acest punct de vedere, sigur că putem să facem sau nu facem ceva. Încă o dată accentuez orice introducere pe piaţă a unui medicament se face la recomandarea specialiştilor”, a subliniat Cseke Attila.
De altfel, Dan Negru, una dintre vedetele trustului, deplângea și el în urmă cu câteva zile lipsa din farmacii a Arbidolului, insinuând că autoritățile nu vor să aducă „medicamente bune” în România.
„«Niște Arbidol să ne aduci când mai filmezi la Chișinău.» Am sute de astfel de mesaje de la colegi, prieteni, vecini, vedete, oameni simpli sau celebri. Farmaciile din Chișinău sunt pline cu români care cumpără antivirale. Bune/rele, nu mă pricep.
Bișnița cu Arbidol i-a făcut pe unii mai bogați decăt investiția in Bitcoin 😂 Moldovenii au antivirale, le au și ungurii și bulgarii. Bune/rele,vecinii din jur le au. Romanii fac cozi la farmaciile din Chișinău. Noul turism e cel farmaceutic. Noul turism e ăla farmaceutic. Dacă medicamentele sunt proaste, statul nu face nimic sa oprească aducerea lor. Dacă sunt bune, nu face nimic ca să la aducă. Noi, victime colaterale ale celor care se cred importanți”, a scris Dan Negru pe pagina sa de Facebook în 30 octombrie.
Pe internet se găsesc destui vânzători de Arbidol, la prețuri de 200-300 de lei cutia cu 10 tablete. Și sunt și destui cumpărători, care nu se știe după ce indicații se tratează. Zeci de anunțuri de vânzare a Arbidolului se găsesc la o simplă căutare, printre cele de Ivermectină. Iată doar câteva:
Există și concurență, astfel că unii dintre cei care pun anunțuri de vânzare își promovează produsul ca fiind „Arbidol autentic”.
Cunoscutul medic cardiolog Vasi Rădulescu a tras un semnal de alarmă recent despre tratamentul după ureche cu Arbidol.
„Știm că de la ruși avem crivățul, ceva curente de manipulare, dar și tratamente minune. Rușii ne-au vrut mereu binele, iar acum ne trimit arbidol cu basculanta. E un tratament antiviral foarte popular pe internet. Se ia preventiv, se ia în boală, se ia după boală. Dacă a zis și oierul al cărui nume începe cu bec (a nu se înțelege vreo aluzie la iluminare, nu) că e bun, atunci e bun! Fanii îl iau, că e girat bine. Nu mai contează ce zic medicii.
Să revenim la oile noastre. Arbidol este un antiviral construit împotriva virusurilor tip INFLUENZA. Adică cele care dau GRIPA. El nu a fost făcut pentru Sars-Cov-2, ci pentru alte tipuri de virusuri. Dincolo de acest anacronism, vă mai spun că nici până azi nu avem vreun studiu relevant, serios, mare, care să demonstreze eficiența umifenovirului în Covid-19. E așa, un fum. Nici pe gripă nu are rezultate clare. Arbidol (substanța activă este umifenovir) nici nu e aprobat de FDA și nu va fi niciodată, că acolo te duci cu cifre clare, nu cu vrăjeli. Nu merge nici dacă încerci să mituiești comisia cu vodcă!
Aduc aminte că orice antiviral are riscuri semnificative și NU trebuie luat fără indicația clară a medicului. Se ia ideal sub strictă supraveghere. Nu mai luați medicamente de capul vostru. Vă pot face mult rău.
😂 Ca un fun fact, în 2007 Academia Rusă de Stiințe Medicale a declarat că Arbidol NU are efecte dovedite științific”, a scris dr. Vasi Rădulescu pe pagina sa de Facebook.
Foto sus: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
72 comentarii