Cum a ajuns PNL sacul de box al PSD. Ciucă și Bode acceptă orice compromis ca să rămână în funcții, liberalii și-au pierdut orice ascendent moral în coaliție
Praful s-a ales de discursul anti-corupție și anti-PSD cu care liberalii au ajuns la putere. PSD-iștii îi mitraliază pe PNL-iști la foc automat pe teme inimaginabile acum doi ani: plagiat, justiție, integritate. PNL e în genunchi, o văd mai toți liderii partidului, dar sunt paralizați în fața triadei Iohannis-Ciucă-Bode. Cei trei sunt prizonierii PSD și acceptă, de dragul supraviețuirii politice, să fie călcați în picioare de Ciolacu & co.
- Pe scurt, de ce e important pentru liberali. Dacă PNL continuă pe tendința actuală de scădere, pentru activul de partid ar putea fi un dezastru: după alegerile din 2024, un mare număr de parlamentari, eurodeputați, primari și consilieri își vor pierde posturile
Anul a început cu PSD în ofensivă totală. Cu voie de la Marcel Ciolacu, lideri din eșaloanele doi și trei ale PSD critică vârfurile PNL în fiecare zi.
Am ajuns în situația ridicolă în care personaje precum pesedistul Marian Mina să îi ridiculizeze și să ceară public demisia unor miniștri vizibili ai liberalilor precum ”plagiatorul” Lucian Bode, Cătălin Predoiu ”surse neoficiale” și Virgil Popescu ”combinatorul din Energie”.
În caz că nu știți cine e Marian Mina, el e finul lui Niculae Bădălău (fost baron PSD arestat preventiv pentru corupție) și prin 2019 îi atribuia contracte din bani publici nașului lui Gabi Bădălău, fiul ministrului PSD de la acea vreme. Mina e unul dintre personajele-cheie ale caracatiței PSD-iste din Giurgiu, un județ în care social-democrații au început deja atacul la primarii liberali vizați de racolări.
Iar Mina nu e decât ultimul dintr-un lung șir de pesediști care lovesc zilnic la temelia unui PNL care a alunecat deja spre 20% în sondaje și e pe tendință de scădere.
Cum își permit pesediștii să utilizeze temele favorite ale PNL pentru a-i ataca tocmai pe liberali? Sunt trei motive.
În primul rând, vulnerabilitățile PNL. Asupra lui Ciucă planează o suspiciune puternică de plagiat pe care a rezolvat-o temporar cu ajutorul unor decizii extrem de controversate în justiție. Bode are o decizie de plagiat dată de Comisia de Etică a UBB, iar asupra lui planează și suspiciunea din scandalul BMW-uri pentru Poliție, plus eșecul Schengen. Cătălin Predoiu s-a faultat singur când a anunțat public rezultatul unui proces neîncheiat, iar ulterior s-a justificat spunând că a fost prost informat de ”surse neoficiale”.
Toate aceste vulnerabilități au transformat PNL dintr-un partid ce părea să sprijine valorile morale clamate (curățenie, justiție independentă, integritate politică și academică, profesionalism) într-unul acuzat că măsluiește procese (vezi ”metoda coperta” din dosarul lui Ciucă) și care nu dă doi bani pe corectitudinea academică.
Dacă adăugăm și performanțele procurorilor-șefi numiți de PNL cu mâna președintelui Iohannis, liberalii se confruntă cu un dezastru de imagine. Giorgiana Hosu a avut un mandat catastrofal la DIICOT, încheiat cu demisia. Gabriela Scutea a avut un mandat extrem de slab la Parchetul General, marcat de dosare distruse, iar Crin Bologa – un parcurs mediocru la DNA, cu ținta pusă mai degrabă pe corupția mică.
În al doilea rând, imaginea PNL e a unui partid în genunchi. Klaus Iohannis a ajuns la cea mai mică cotă de încredere după ce a adus PSD la guvernare și a ratat Schengen. Nicolae Ciucă e perceput ca un lider inabil, nepriceput. Nu impune mare respect nici în partid, nici în afara lui. Cât despre restul liderilor liberali cu potențial, precum Emil Boc ori Ilie Bolojan, aceștia sunt practic invizibili la nivel național după ce Iohannis a impus în partid echipa Ciucă – Bode.
În al treilea rând, agenda personală a lui Ciucă îi dictează acestuia o poziție de non-combat față de PSD.
Astfel, Marcel Ciolacu amenință tot mai direct că nu preia guvernarea dacă PNL refuză o redistribuire a ministerelor. Ultimul avertisment a venit vineri, de la Brăila, când șeful PSD a spus că nu vrea ca funcțiile ministeriale ”să fie trase din căciulă, în funcție de de rezultatele din județe”, cu trimitere la împărțirea din 2021.
Or, ieșirea PSD de la guvernare ar fi catastrofală pentru PNL. Fie urmează anticipate, iar liberalii stau prost în sondaje, fie PNL continuă guvernarea cu toate celelalte facțiuni parlamentare – un dezastru politic evident, mai ales cu o opoziție formată din PSD și AUR. În ambele situații, poziția lui Nicolae Ciucă și Lucian Bode la șefia partidului ar fi serios puse la îndoială.
Așadar, Ciucă e obligat să tacă și să-nghită toate înjurăturile venite de la PSD. El nu poate să riposteze, conștient că PSD ar putea folosi inflamarea spiritelor ca să justifice ieșirea de la guvernare într-un an extrem de greu.
În plus, după cum îl suspectează tot mai mulți lideri PNL, Ciucă ar avea o înțelegere personală cu Ciolacu, pentru care generalul e sacul de box politic perfect. Ciolacu îl ajută pe Ciucă să supraviețuiască la șefia PNL și după rocadă (eventual chiar șantajând PNL), câștigul PSD fiind un non-combat total al liberalilor la parlamentarele din 2024. Mai mult: ca viitor candidat PNL la prezidențiale, Ciucă are șanse reale să iasă pe locul 3 în primul tur și să lase calea deschisă unei finale Ciolacu-George Simion, adică singura finală pe care un candidat PSD poate fi sigur că o va câștiga.
Să nu uităm că la PNL funcționează o regulă strictă, aplicată lui Ludovic Orban și Florin Cîțu: președintele partidului e debarcat rapid din funcție după ce pierde postul de premier.
Pe scurt, PNL sub conducerea lui Iohannis, Ciucă și Bode e condamnat să fie ciuca bătăilor pentru PSD. Și e doar începutul, după cum spune un liberal sub protecția anonimatului: ”dacă acum se poartă așa PSD, după ce vor prelua și postul de premier va fi dezastru”.
Și problemele pentru liberali continuă: Marcel Ciolacu joacă tot mai apăsat rolul de politician atașat de valorile justiției. Doar azi a spus explicit, legat de dosarul Pițurcă – măști supraevaluate, că cine a furat trebuie să meargă la pușcărie. Ironia supremă: PSD, partidul lui Năstase și Dragnea, le dă lecții de integritate liberalilor. Și ca polii politici să fie complet inversați e suficientă imaginea de la ședințele celor două partide: PSD-iștii fac reuniunea de partid la Sinaia transparent și cu presă, în timp ce liberalii s-au strâns duminică la Vila Lac și au bruiat telefoanele timp de cinci ore.
Ca să scape de noua imagine de partid care începe să călărească justiția și bunul simț, PNL are o singură soluție: să scape de Lucian Bode și Cătălin Predoiu și să înceapă reconstrucția fibrei morale. Fără o reconstrucție a valorilor fundamentale ale partidului, PNL riscă să fie perceput ca un batalion de manevră sub comanda unui general certat cu cartea și cu legea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
44 comentarii