Cum a ajuns procesul de corupție al lui Mircea Beuran de la Tribunalul București la Giurgiu: mediatizarea excesivă și notorietatea inculpatului afectează imparțialitatea întregii instanțe
Procesul în care medicul Mircea Beuran este judecat pentru mită va fi tranșat de Tribunalul Giurgiu, după ce Curtea de Apel București a decis mutarea de la Tribunalul Capitalei.
CAB a considerat că mediatizarea excesivă și notorietatea inculpatului „sunt împrejurări de natură a afecta aparența de imparțialitate a unei întregi instanțe, respectiv Tribunalul Bucuresti”, potrivit motivării de strămutare a procesului.
Instanța mai consideră că „în justiție nu este suficient ca judecătorul să fie imparțial; mai este necesar ca părțile să creadă în această imparțialitate, iar dacă au îndoieli, suspiciuni, care generează o bănuială legitimă, soluția strămutării restabilește încrederea în imparțialitatea justiției.”
Pasajul relevant din motivarea CAB privind strămutarea procesului lui Mircea Beuran:
„Practica si doctrina au stabilit ca motivele de „bănuială legitimă” care justifică strămutarea, sunt reglementate sub forma unor ipoteze cu mare caracter de generalitate și nu au legătură cu situația personală a unui judecător sau a fiecărui judecător, ci reprezintă diverse împrejurări care, din cauza circumstanțelor procesului, calității părților din proces ori unor relații conflictuale locale, afectează aparența de imparțialitate a unei întregi instanțe și implicit a tuturor judecătorilor care o compun: o mediatizare considerată excesivă a stării de fapt dintr-un dosar în presa locală, marea notorietate a uneia dintre părțile dosarului datorită calității acesteia, de natură să influențeze aparența de imparțialitate a judecatorilor, etc.. Apreciem ca mediatizarea excesivă a cauzei si notorietatea inculpatului sunt imprejurari de natura a afecta aparența de imparțialitate a unei întregi instanțe, respectiv Tribunalul Bucuresti. Pentru a exista încredere în justiție nu este suficient ca judecătorul să fie imparțial; mai este necesar ca părțile să creadă în această imparțialitate, iar dacă au îndoieli (suspiciuni) care generează o bănuială legitimă, soluția strămutării restabilește încrederea în imparțialitatea justiției, protejând astfel prestigiul acesteia.ă favorizarea sau defavorizarea vreuneia.”
Reamintim că, în vară, tot CAB a decis rejudecarea procesului de eliberare a lui Liviu Dragnea şi strămutarea la Tribunalul Giurgiu. Judecătoarea de la CAB care a luat această decizie se numeşte Nicoleta Nolden (fostă Cristuș) şi este o apropiată a Liei Savonea, fostă şefă a Curţii de Apel Bucureşti, după cum a arătat G4media.ro în repetate rânduri.
Context. Pe 29 aprilie 2020, Mircea Beuran, care îndeplinea la data faptei funcţiile de preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, respectiv şef al disciplinei Chirurgie Generală în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” Bucureşti, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
Procurorii susţineau că, pe 18 decembrie 2018, Mircea Beuran ar fi primit de la un alt medic (martor în dosar) bani şi bunuri în valoare de peste 10.000 de euro, în schimbul numirii într-un post de asistent universitar la UMF „Carol Davila”. (Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii