G4Media.ro

Cum a ajuns România cel mai mare exportator de forță de muncă…

Cum a ajuns România cel mai mare exportator de forță de muncă brută în vremuri de criză

Guvernul austriac a anunțat joi că a ajuns la o înțelegere cu guvernul român și cu cel maghiar, astfel încât îngrijitorii din România să poată ajunge în Austria cu un tren special de la începutul lunii mai. Conform datelor oficiale, din cele 33.000 de persoane care au nevoie de îngrijire 24 de ore din 24, jumătate se bazează pe îngrijitori români.

Pentru a rezolva această problemă presantă, guvernul austriac s-a pus în mișcare și a negociat cu Budapesta, pentru a le permite românilor să traverseze țara cu trenul, și cu Bucureștiul, pentru a lăsa muncitorii să plece.

Nu este primul guvern care cere derogări de la restricțiile de călătorie și de izolare. Cunoaștem deja cazul Germaniei, care la rândul ei a intervenit pe lângă autoritățile române pentru a le permite muncitorilor sezonieri să vină la cules de sparanghel.

Faptul că guvernele acestor țări s-au mobilizat instituțional pentru a deschide cu toate riscurile accesul muncitorilor români arată că ei au devenit ”systemrelevant”, adică de prezența lor depinde buna funcționare a unor sectoare din economie sau din societate. Pur și simplu aceste țări nu se mai descurcă în unele activități fără ei.

În general, vorbim de forță de muncă brută, slab calificată: îngrijitoare, bone, muncitori în agricultură, culegători. Italia, Spania, Franța, Belgia, Marea Britanie au ajuns și ele dependente de muncitorii Europei de Est, în special de români și de bulgari.

După izbucnirea epidemiei de coronavirus, britancii au crezut că-i vor putea înlocui cu forța de muncă locală, cu muncitorii concediați pe fondul crizei. Pentru locurile disponibile în agricultură s-au înscris 35.000 de britanici, însa doar pentru a le refuza. Numai 20% au finalizat procesul de aplicare și doar 9%, adică vreo 3000 de persoane, s-au angajat efectiv.

Britanicii nu mai vor să muncească în agricultură sau să desfășoare activități de muncitor necalificat, nici măcar în situații de criză majoră. De unde și presiunea pe guvernele acestor țări să facă ceva pentru ca produsele agricole (sparanghel, căpșuni, salată, fructe) să nu putrezească pe câmp. Oamenii trebuie să mânânce, fermele să vândă, banii să se miște.

Asistăm la o adevărată competiție în Europa pentru importul rapid de muncitori.

Guvernele trec peste restricțiile impuse propriilor cetățeni, ignoră criticile celor care-i acuză că pun în pericol sănătatea tuturor pentru a salva niște afaceri și fac tot ce le stă în putință pentru a importa forță de muncă ieftină dar vitală. Sezonierii, de pildă, sunt plăți cu 9 euro pe oră, din care se scad de cele mai multe ori cheltuielile cu mâncarea și cazarea.

Deutsche Welle a calculat cu cât rămâne în buzunar un muncitor sezonier: ”Ioan a lucrat anul trecut pentru prima dată în Germana la o întreprindere care cultiva sparanghel în apropiere de Münster. După aproape trei luni de muncă istovitoare de 10 ore pe zi fără pauză, s-a întors în ţară cu mai puţin de 1.850 de euro în buzunar. Din salariul său fuseseră reţinuţi circa 1.000 de euro pentru cazare, mâncare şi utilităţi.”

Chiar și așa, tot sunt bani mulți pentru muncitori care nu știu să facă nimic altceva. În țară, nu ar avea unde să-i câștige iar din ei vor puta trăi restul anului.

Cine sunt însă acești muncitori? De unde a apărut această masă uriașă de forță de muncă brută în România? Cum am ajuns cel mai mare exportator de brațe din Europa?

În primul rând, ei sunt dovada vie a dezastrului din sistemul de educație românesc. Distrugerea școlilor profesionale și a învățământului dual au lăsat în urmă armate de oameni fără meserie. Numărul mare de analfabeți funcțional, rezultat din toate măsurătorile PISA, tot aici se vede.

Apoi, corupția guvernelor din ultimele decenii și incompetența multor primari, incapacitatea administrativă în absorbția de fonduri europene, a mărit gradul de sărăcie în comunitățile rurale. Micile gospodării au ajuns în pragul falimentului, nici măcar agricultura de subzistență n-a mai devenit rentabilă în fața prețurilor mici din supermarket.

În toate aceste comunități lăsate în voia sorții, firmele de recrutare au găsit forță de muncă brută. Așa a început comerțul cu oameni, supervizat azi de guverne disperate că n-are cine să culeagă produsele agricole sau să facă munci pe care cetățenii lor mai educați nu le vor.

Între timp, s-a dezvoltat o industrie întreagă a comerțului cu brațe de muncă ieftine, atât de ieftine încât rentează să le aduci cu chartere plătite din banii angajatorului.

Guvernul României acceptă toate aceste derogări, cu toate riscurile de a plimba virusului dintr-o țară în alta și înapoi, conștient că nu are ce să le ofere acestor oameni și că tensiunile și problemele din societate s-ar agrava dacă ar încerca să-i țină pe loc din cauza pandemiei.

Existența lor nu este nici un motiv de mândrie pentru noi, dimpotrivă. Sunt expresia eșecului nostru. Sigur, ei trimit bani în țară, dar dacă azi erau muncitori calificați sau capabili să producă valoare adăugată în România, contribuția lor la dezvoltarea țării era mult mai mare.

Nu este doar vina lor că s-a ajuns aici.

Exportăm și medici la greu,  IT-ști sau ingineri, veți spune, nu doar necalificați. Așa e, dar ei sunt altă poveste. Ei pleacă și nu se mai întorc. Categoria de care vorbim aici pendulează între Est și Vest, cu un geamantan și o plasă de rafie, în șlapi pe aeroport.

Acești muncitori de compătimit pentru dramele, riscurile și greutățile prin care trec azi reprezintă și un motiv ca germanii, britancii și austriecii să se uite cu mai puțin dispreț la est-europenii de care se plâng mereu că le-au tulburat traiul tihnit.

Cei de care se plângeau erau însă cei veniți din Țăndărei, Teliu, Săcele sau Ferentari, mai puțin interesați de agricultură sau îngrijire. În media s-au văzut multă vreme doar ei, însă azi se văd mai ales ceilalți, muncitorii cu cârca.

Occidentul bogat admite azi că a ajuns dependent de forța de muncă brută din Estul sărac, iar noi exportăm discret, fără prea multe scrupule, cea mai căutată marfă în vremuri de criză: forța de muncă brută, necalificată, rezultatul eșecului nostru ca societate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

62 comentarii

  1. guvernul roman trebue
    – sa ceara ridicarea salariilor acestor muncitori de la 9 euro pe ora macar la 15 euro/ora, fiecare muncitor risca cu sanatatea sa iesind din carantina, deci riscurile trebue remunerate
    – fiecare tara sa dea garantii ca daca muncitorii se inbolnavesc atunci vor fi tratati de sistemele medicale a tarilor gazde la fel cum sunt tratatii rezidentii, si chiar in primul rind fiecare muncitor sa primeasca asigurare medicala automat din prima zi de lucru

    • @unreal:
      Spui prostii ! De cand ai auzit tu ca statul are dreptul sa se amestece in negocierea unor contracte intre doua entitati private ?
      Statul roman nu se baga unde ii fierbe oala aici pe plan intern si unde este obligat sa se bage pt ca este administrator si se baga intr-o conventie privata !

      PS. S-au intors lucratori romani in Romania inainte de incheierea contractelor si nu am aflat noi ?

      PPS. Daca statul austriac nu cere muncitorilor romani certificate de sanatate inseamna ca isi asuma starea lor de sanatate si orice imbolnavire se asimileaza accidentului de munca !

    • Mars, ma, de cand statul austriac se baga in seama in treburi private asa si statul roman se poate baga! Tu chiar nu vezi ce retardat esti cu “privatul” tau cand scrie mare “STATUL AUSTRIAC NEGOCIAZA, CERE, MITUIESTE IN STANGA SI IN DREAPTA ETC” ?!

    • @susufler0

      Prostii spui tu. Pai guvernul tocmai a facut asta cand a negociat cu guvernele straine derogări de la restricțiile de călătorie și de izolare pentru muncitorii romani.

    • Ceea ce se intimpla de 30 de ani este sclavagirea poporului Roman si jefuirea Romaniei. Finalul acestei actiuni va veni in momentul in care nu vor mai avea ce lua de pe tara. Tara e terminata si plina de tradatori si hoti.

    • @unreal

      Draga Domnule,

      Simt ca trebuie sa aduc cateva precizari, pentru ca exista o foarte mare neintelegere in Romania. Exista 2 forme de angajare:
      -angajare directa la producator (acei 9 eur pe ora
      -angajare la o firma romaneasca, care face contract cu producatorul Vest (muncitorii detasati)

      Asadar:
      Cazul 1°- muncitorul are un contract de munca local (Vest) ia 100% din salariul sau, beneficiaza de asistenta medicala, de cotizatiile de somaj si de pensie. Exact ca oricine dintre cei 27 de cetateni UE. Nu exista NICI O DIFERENTA intre Dv si mine (cetatean francez) daca ne angajam la cineva, in absolut oricare dintre 27 tari UE.
      Cazul 2°- muncitorul are un contract de munca roman local (Est) si ia numai o parte din salariul sau. Restul, il ia firma romaneasca care l’a „angajat” si l’a „vandut” producatorului Vest. Nu cotizeaza pentru somaj, nu beneficiaza de somaj, nici de pensie, necotizand. Este asigurat medical, pentru urgente, ca absolut orice cetatean UE, in absolut oricare stat UE.

      Voilà, sper ca v’am expus exact. Ceea ce se relateaza in articol, este un „muncitor detasat”. EL nu este angajatul producatorului Vest, ci al intermediarului roman, cu un contract de munca roman.

    • ion din balon:
      Esti aproape de nivelul unui analfabet functional pesedist, Ioane ! Statul austriac discuta cu statul roman despre derogari privind restrictiile de calatorie si de izolare impuse, despre crearea unui culoar de transport, a unui coridor de trecere, nu negociaza conditii de munca , salarii, etc !
      In rest te pretezi la ordinarii : inventezi citate pt a da impresia ca ai argumente !
      Losere, esti jalnic !

    • Mars, ma, a doua oara! Lacheule!

    • @Dan13:
      Chiar am de a face numai cu analfabeti functionali ?
      Cred ca si ftie trebuie sa-ti desenez cum i-am desenat lui @ion din balon ca sa pricepi ! In commentul meu m-am referit la faptul ca statul roman nu se poate amesteca intr-o conventie, intr-un contract de munca incheiat cu angajatorul austriac care este o entitate privata. Adica nu poate discuta clauzele contractuale privind obiectul contractului, durata lui, in ce consta prestatia angajatului si care este cuantumul salariului negociat de parti.
      Discutiile privind derogari de la restrictiile de calatorie si de izolare, privind crearea unui culoar de transport sunt discutii ce exced contractele individuale de munca.
      La asta a fost referirea mea, nu-i vina mea ca nu ai priceput-o 1 Cel putin nu aui facut gresala sa te comporti ca un loser precum @Ion din balon !

    • @Ion din balon:
      Mustesti de „argumente”, nataraule !

      PS. Nu ti-au spus ? Nu ti-au spus ca s-a spart balonul si din cauza asta ai aparut tu pe lume ? Si ca de atunci esuezi intr-una ! Nu te-ai saturat inca ? ?

    • @Susufler0
      Parțial adevărat deoarece satul român monitorizează intern aplicarea legislației muncii și este obligat să o facă și comunitar.

    • N-o sa va mai faceti bine niciodata si se vede treaba asta din reflexe si nu m-as mira de veti impinge lucrurile pana-ntra-acolo incat sa va amanetati viitorul copiilor si pe cel al nepotilor cu pretentiile astea stupide, ca Statul sa va dea si Statul sa va faca toate mofturile…
      Tineti minte trei cuvinte (poate patru): STATUL E DOAR ARBITRU, adica supravegheaza meciul si scoate cartonasele galbene si rosii. Jocul e jucat de jucatori – unii mai talentati, pe bani mai multi – altii mai lipsiti de talent, pe bani mai putini (fara nicio legatura cu talentul muncitorilor romani)…
      Ati priceput…?!

    • baaaa, daca un nemtalau de-al tau plus gunoaiele din benelux cu sparanghelul lua un extracomunitar trebuia sa-l plateasca cu salariul minim nemtesc. daca ia un sclavete din romania ala e platit la nivelul salariilor romanesti si asigurari nemtesti pauza fiindca e detasat. crezi ca in africa de nord nu sunt capsunari si sparanghelari disponibili?! sunt dar sunt mai scumpi si „are drepturi” pe care sclavetii din romania nu le au ca ei „este detasati”. nu e frumoasa uniunea pentru unii?

    • Poi daca statul nu se ocupa de investit in nimic, de ce ar investi in educatie cand un popor needucat e mult mai usor de prostit? Cei educati se duc in strainatate ca sa nu mai auda de statul roman care nu are nici cea mai mica forma de respect pentru cetateni….Lipsa de respect, batjocura si lipsa de protectie sunt primele motive pentru ei si mai apoi banul….

  2. Ati tot votat hoti, PSD, ALDE, UDMR, Pro Ponta, PNL, unde sa mai vezi cativa cinstiti de la USR si PLUS, daca poporul e obisnuit cu hoti? Este 100% vina votantilor.

    Aveti exact ce votati. Votati cu hoti, exact asta aveti, conducatori care va jupoaie.

    Nu va mai plangeti, asumati-va raspunderea si data viitoare votati mai bine.

    • Daca am scrie si corect… votati cu hotii, se scrie cu 2 de „i”. Dar lasa ca nu conteaza… bine ca ai cu cine sa votezi.
      Sloganuri de 2 bani, de obicei nu fac atacuri la persoana… dar nu am cunoscut pana acum pe cineva mai spalat pe creier ca tine. Scuza-ma.

    • Absolut corect . PSD și lingăii săi, principalu vinovat de situația actuală din țară.

  3. Analiza lucida! Doare la basca insa pe Sica Mandolina si Iohannis! PNL PSD ACEEASI COCINA DE PORCI

  4. Tapalaga, atunci care-i problema daca chiar tu recunosti ca acesti zilieri nu puteau castiga 1850 de euro in trei luni ( in lei inseamna aprox. 2835 lei/ luna) ?
    Nimeni nu e vinovat de situatia creata !

    Apropo, cel mai mare cultivator de sparanghel autohton este, bineinteles, un neamt care da faliment si care nu are mana de lucru pt ca nu ii plateste pe romani cum ii platesc connationalii lui in Germania, adica prost in raport cu muncitorii sezonieri germani ci ofera salariu la nivelul salariilor ce se practica in Romania adica si mai proaste ! Crede cineva ca daca neamtul le oferea sparanghelistilor romani salariul pe care acestia il castiga in Germania, se mai carabaneau sezonierii romani pana acolo ? Deci statul roman asigura unor romani dreptul la munca permitandu-le sa munceasca unde vor si unde castiga mai bine ?

    DT, dar ce scrupule ar trebui sa isi faca statul vis a vis de cei care pleaca la munca in mediul privat in afara tarii ?

    PS. Este al doile articol aberant pe tema asta pe care il produci in ultimele zile ! Nici tu nu intelegi ce vrei, nu-i asa, Dane ? :)))

    • Vad ca ai devenit expert si in sparanghel :)) Ce e asa greu de inteles ca te poti intoarce de la sparanghel cu 1850 euro in trei luni sau chiar cu tzeapa? Te poti intoarce cu banii astia daca bagi 8-10ore nu 12-14!La tara sau in provincie in oraselele chinuite salariul minim e chiar minim sau chiar mai jos de minim la negru deci ei fac in germania de 3 ori mai mult decat ar face la ei in oras si nici n-ar suferi ca nu-l vede nimeni injosindu-se ca ultimul sclav care e in germania!

    • Esti savuros ! Ma contrazici intarindu-mi spusele de fapt ! :))))

  5. Cred ca e patetic articolul.
    Nu spune nimic despre spiritul de aventura al acestor indivizi care nu au nimic si nici nu vor sa faca Nimic aici.
    Au plâns santierele după ei.
    Dar nu servesc!
    Am încercat sa angajez un astfel de individ sa dea cu sapa prin grădina blocului.
    O saptamana am cautat si nu a vrut unul.
    Si dădeam eu ban pentru curățenie pentru ca societatile Primăriei nu vor sa faca.
    Iar cetatenii iubitori de natură si animale au transformat 300 mp de spatiu verde in toaleta de câini.

    • Jenanta postarea ta !!!
      E o piata libera pt forta de munca si fiecare alege ce e mai bine pt el !!
      Daca nu ai gasit angajat , inseamna ca oferta ta nu a fost agreata de potentialii doritori . Probabil ca trebuie sa umbli la oferta de salariu .Unii sufera ca nu mai pot gasi sclavi la colt de strada.

    • Chestia e ca de la nemti ramine cu 600 de euro in mina lunar – bani curati. In Romania ar echivala cu 1000, daca pui intretinere si mincare. Pentru un om fara scoala e enorm. Dvs. cit ii dadeati, de curiozitate?

    • chestia e ca am un amic care lucreaza pentru niste greci la catastife pentru 2 blocuri in constructie. banii pentru necalificati erau 150 de lei pe zi la gri plus masa pranz si cazare la container si nu mai gaseau oameni nici asa ca romanului ii pute munca in romania ca aici nu poate sa fie sclav ca il vede soacra si varu’, dar poate sa fie sclav in germania ca acolo nu-l vede nimeni. 20 de zile de sclavagism ca in germania 3000 de lei facuti in romania in bucuresti. asa ca problema s-a rezolvat cu vietnamezi de care erau foarte multumiti si, culmea, si vietnamezii erau multumiti!

  6. Bravo Tapalaga ai pus punctul pe i.
    Occidentul arogant si bogat nu se coboara la asemenea nivel si folosesc sclavi romani.
    Felicitari inca odata.

  7. Ehehee… domnu’ Dan… ce confuzie epica!

    Pai domnu’ Dan, vezi matale, omu’ nu e o marfa. Si nu este nici “cel mai de pret capital” cum ne/va invata marxismul. Omul – ptiu! Puschea pe limba! – e liber! Intelegeti, jupan Dan: LIBER! Libertatea este un drept fundamental, inca. Nu poti tu, “nici Imparatu’” sa-l ingradeasca oricum. Si cand spun ORICUM iti comunic cu deplina deferenta ca si in Romania OMUL e LIBER sa mearga la MUNCA, tovarasu’ Dan… da, da, ai voie sa mergi la serviciu si in caz de “situatie de urgenta”, “prietene”…

    Asa ceva nu se poate ingradi la gramada, ca la puscarie. Vrei un exemplu? Uite-te domnu’ Dan, la vanzatorii de la: Carrefour, kauflan, Auchan, Lidl, Mega Image, Profi etc, etc, etc… crezi ca sunt “testati, testati, testati” zilnic, ceas de ceas si in proprtie de masa, domnu’ Dan?

    Aaaa, ca poti tu Guvern, sa nu lasi lumea sa umble aiurea, cu “stay fucking home”, in caz de urgenta, e una. Dar nu poti (si aici e confuzia dumneavoastra – ma scuzati daca v-am ciobit smaltul de “priceput”!) SA II INTERZICI SA MEARGA LA MUNCA!

    Ai/ati priceput?

    PS – Domnu’ Dan, sa stiti ca si Domnu’ Tari (moticicleanu, ALDE, baiatu lu’ securistu’ Dan Amedeo Lazarescu, facea aceasi confuzie om-marfa si compara situatia cu motorina pompata la Sarbi cand cu embargou’ – stiu ei: Tariceanu, ministrul industriilor la vremea aia, Magureanu si cu Iliescu ce vorbesc…)

    • Nu va suparati prea tare. Stie si Dan asta ,dar vrea -sa testeze terenul- cum se zice si atit . Nu se poate confunda un text cu parerea celui ce scrie textul , in cazul nostru sunt masuri diferite .

    • Lacheii vestului sunt numerosi si mereu odihniti in Romania. Omule, omul in nevoie nu e liber, este vanat de agentii, telefoane, mesaje pe whatsapp, vizite in sat si multa,multa vrajeala pentru niste oameni nu prea inteligenti care nici nu stiu ce semneaza sau unde se duc exact. Sunt sigur ca daca era un articol cu ceva automatizari umpleai comentariile cu roboti, ca nu mai e nevoie de oameni pentru muncile repetitive, ca o sa stam toti acasa, ca suntem depasiti, platitudinile obisnuite ale lacheilor vestului!

    • autoR are multa dreptate.

      Autorul articolului, dl. Tapalaga, pleaca de la ideea ca omul este o marfa stapanita de catre statul birocratic. Principiul liberalismului clasic in sensul ca individul este liber sa isi urmareasca telurile prin interactiunea cu alti indivizi este total necunoscut autorului articolului.

  8. Ceva nu se leaga….

    „…Sezonierii, de pildă, sunt plăți cu 9 euro pe oră, din care se scad de cele mai multe ori cheltuielile cu mâncarea și cazarea. Deutsche Welle a calculat cu cât rămâne în buzunar un muncitor sezonier: ”Ioan a lucrat anul trecut pentru prima dată în Germana la o întreprindere care cultiva sparanghel în apropiere de Münster. După aproape trei luni de muncă istovitoare de 10 ore pe zi fără pauză, s-a întors în ţară cu mai puţin de 1.850 de euro în buzunar. Din salariul său fuseseră reţinuţi circa 1.000 de euro pentru cazare, mâncare şi utilităţi.”

    Pai 9 euro pe ora x 10 ore/zi x 30 aile / luna x 3 luni = 8100 euro
    Hai 7000 ca n-o fi lucrat zi de zi. Minus 1000 euro mancare si casa pe luna…. si tot ii raman 4500 de euro….. Sau te pomenesti ca i-a oprit si taxe si impozite???? PAi in cazul in care depasea 70 de zile trebuia sa-i faca contract de munca. Deci ceva este putred in Germania. Sau cineva minte!

    • Sunt „muncitori detasati”. Cu un contract romanesc, facut cu o societate romaneasca.
      Iar societatea, vinde producatorului Vest, cu 9 euro pe ora, un „muncitor angajat”.

      Diferenta intre cei 9 euro pe ora (platiti angajatorului roman) de care producatorul Vest si salariul platit de angajatorul Est (roman), este castigul angajatorului Est (roman)

      Asadar, in primul rand, romanii, sunt exploatati de catre… romani 🙁

    • sunt detasati. o alta sclavie specifica benelux+germania, marii campioni la vrajeala din UE. cum crezi ca se obtine excedentul ala in mizeriile alea de tari?! plus ca multe ferme nu platesc nici macar la ora, ci la kilogram :)))

  9. In primul rand toti cei care au plecat au facut-o voluntar, informati sau mai putin informati (cei mai greu de cap) de situatia creata de pandemie, pentru a castiga un salariu cinstit, salariu pe care sigur nu aveau cum sa-l castige aici. Acesti oameni, necalificati si fara sa stie mare lucru, asa cum sunt caracterizati, sunt oameni cinstiti si de buna credinta. Nu fura, nu dau in cap si nu fac rascoale ca nu mai au bani. Merg la munca cinstita, subliniez asta si incearca sa supravietuiasca in aceste vremuri grele.
    In al doilea rand, ca dezastrul din invatamantul romanesc ni se sparge in cap dupa 30 de ani de ciuma rosie ( adica coruptie, furaciune, plagiat, interese, mafie, etc) nu mai mira pe nimeni. Eu zic ca am ajuns la fundul gropii si nu stiu cum ne vom ridica de acolo.
    Ce este cu adevarat trist, e ca nu vad nici cea mai mica vointa la PNL (ei vor castiga alegerile), de a reforma statul roman care este o increngatura de incompetenta imensa amestecata cu o coruptie endemica, care pur si simplu ne-a distrus ca natie.
    Atat timp cat nu se va taia in carne vie, nu se vor schimba politrucii cu specialisti (chiar si adusi de afara), nu se va pedepsi drastic coruptia, nu avem nici o sansa. Chiar sunt curios ce va face noul guvern de dupa alegeri. Vor mai suporta sa ne taram ca niste nevertebrate prin noroi?! Sau mai bine spus cat vom mai rezista ca natiune in ritmul asta?!

    • Totul se va schimba , altfel natia dispare .

    • Si de ce e rau ca dispare natia?
      Personal mi se pare un lucru bun!Sau tu esti roman d’ala mandru?
      Personal sunt curios cati din cei care se duc la munca in Germania au invatat si ei o boaba de germana!?

    • Adica e normal sa traim in submediocritate? Sa nu avem idealuri? Nu pentru noi, dar pentru copiii nostri eu cred ca merita sa vrem o tara mai buna. Pentru mine asta inseamna patriotism. Sa faci ceva pentru tara, deci si pentru oamenii care traiesc pe aici si nu vorbe goale gen „mandri ca suntem romani” si 30% dintre ei au toaleta in fundu’ gradinii.

    • Sincer ma doar in cur de tara! Nu sunt patriot !
      Mi e rusine am aceasta nationalitate!Din pacate asta nu poate fi retrasa si nici nu poti renunta la ea!
      Cel mult sa schimbi numele ca sa se piarda cat de cat urma!

    • Chapeau bas,d-le Ion!
      Ați punctat foarte bine realitatea de fapt.
      Dar nu am speranțe că după alegeri se va schimba ceva.
      PSD va câștiga din nou partida și își va împlini vocația și misiunea:distrugerea definitivă a României ca stat european civilizat.

  10. atât timp cât vin unii, oricare ar fi aceștia (conaționali sau străini), să indruge prin Constituție sau orice alt document, despre libertățile și drepturile fundamentale ale omului, ideea de libertate este spulberata in mii de permisiuni. Sclav, stăpân, că s-a găsit Marx mai deștept sa capitalizeze omul, poate doar și-a imaginat ceva și a murit înainte să găsească antidotul.

    Atât Ion, cat și autoR va scăldați in false impresii imperialiste, pe care nu vi le împărtășesc, având în vedere deportările neascultatorilor de Coroana in Dobrogea.
    Ce a făcut Ion Antonescu cu țiganii din Bucuresti? Doar a continuat politica regala instapanita după masonul Ioan Alexandru Cuza.

    • Bati campii si nu spui cu subiect si predicat ce anume vrei sa ne explici. E plin pe aici de parerologi, extrem de vagi in exprimare care de fapt nu zic nimic, ci doar arunca vorbe goale dar care suna ca tinichelele aruncate pe pavaj.
      Ma faci „sa ma rad” cu „impresiile imperialiste” si cu opresiunea tiganilor. Traim alte timpuri, asa ca lasa-ma cu vina colectiva si altele la fel. Ce ai face tu personal, pentru a fi mai bine in tara asta?

    • Doamnă Theodora,cu subiect,predicat și dicție,CE VREȚI SĂ SPUNEȚI?
      Ce e aia „impresii imperialiste” atunci când cineva nu se rușinează că aparține unei națiuni anume?De toată jena este să îți fie rușine că te tragi din aceasta!
      Ce bai aveți cu Constituția,despre ce ați dori dvs.să vorbească ea?
      Englezii sunt cam unicii care nu au Constituție,ci Magna Charta din care derivă legi și reguli imubile pentru britanici.

  11. Dragi jurnalisti de la @G4Media,

    Romania, nu face altceva decat sa copieze ceea ce s’a intamplat de’a lungul secolelor (exceptand perioadele de razboi) Rand pe rand, au emigrat:
    -irlandezii (in America)
    -spaniolii
    -portughezii
    -italienii
    -polonezii
    -romanii

    Absolut toti, de-a lungul timpului, au emigrat dintr’o singura si unica cauza: SARACIA. Bineinteles, discutam despre emigratia de masa, nu cea politica, religioasa, artistica, etc. Discutam despre emigratia economica.

    Actualmente, dupa marea emigrgatie poloneza de dupa 2004, a urmat emigratia economica romana. Exact ca emigratia africana sau chineza. Din cauza saraciei si a dorintei de trai mai bun, mai ales pentru cei care se proiecteaza prin copiii (actuali sau viitori) ai sai. Pentru a le asigura un nivel de trai, de educatie, de sanatate, de stabilitate si de incredere in societate. Si este un sentiment si o dorinta absolut normala, pentru fiecare dintre noi.

    Ceea ce ne deosebeste, este FRICA. Frica de necunoscut. Numai persoanele curajoase, isi parasesc locul unde s’au nascut, au crescut si au trait. Iti trebuie o mare doza de curaj, sa pleci si sa schimbi absolut totul. Bravo lor, ii admir in aceasi masura pe toti, indiferent din ce tara sau din ce continent vin.

    Restul, este blabla.

  12. @unreal

    Dragi contributori,

    Simt ca trebuie sa aduc cateva precizari, pentru ca exista o foarte mare neintelegere in Romania. Iar Redactia @G4Media, nu au facut meseria lor de jurnalisti, si nu au analizat sau cercetata, inainte de a publica acest articol.

    Exista 2 forme de angajare:
    -angajare directa la producator (acei 9 eur pe ora)
    -angajare la o firma romaneasca, care face contract cu producatorul Vest (muncitorii detasati)

    Asadar:

    Cazul 1°- muncitorul are un contract de munca local (Vest) ia 100% din salariul sau, beneficiaza de asistenta medicala, de cotizatiile de somaj si de pensie. Exact ca oricine dintre cei 27 de cetateni UE. Nu exista NICI O DIFERENTA intre Dv si mine (cetatean francez) daca ne angajam la cineva, in absolut oricare dintre 27 tari UE.
    Cazul 2°- muncitorul are un contract de munca roman local (Est) si ia numai o parte din salariul sau. Restul, il ia firma romaneasca care l’a „angajat” si l’a „vandut” producatorului Vest. Nu cotizeaza pentru somaj, nu beneficiaza de somaj, nici de pensie, necotizand. Este asigurat medical, pentru urgente, ca absolut orice cetatean UE, in absolut oricare stat UE.

    Voilà, sper ca v’am expus exact. Ceea ce se relateaza in articol, este un „muncitor detasat”. EL nu este angajatul producatorului Vest, ci al intermediarului roman, cu un contract de munca roman.

    • Exact aceste este motivul pentru care se întorc acasă cu puțini bani.
      Fimele care intermediază în Romania îî tratează abuziv.

    • @Devil Shaiseh

      Exact. De aceea aceasta forma numita „muncitori detasati”, trebuie desfiintata. Pentru ca nu respecta conditiile de „interim” Vest. Exista o sumedenie de firme/societati, care angajeaza muncitori, pentru un producator:
      – ca intermediari de angajare (si sunt platiti la comision, angajatul neavand contract cu ei)
      – ca intermediari de forta de munca (si au contract in direct, cu producatorul si angajatii)

      In ambele cazuri, societatile de interim (intermediarii) castiga. INSA: nici un angajat pe teritoriul unei tari din Vest (angajat direct) nu are salariul sub minimul legal, stabilit prin legea tarii respective.
      In plus, are dreptul la prima de masa, de transport, etc.

      De aceea a fost inventat acest concept oribil, numit „muncitori detasati”. Pentru a tine salariile joase (la nivelul minim legal) si pentru a oferi preturi foarte joase, la ofertele de preturi, pentru diferitele santiere.
      Ex: X si eu, participam la oferta de santier. X face o oferta mult sub oferta mea, deoarece foloseste muncitori platiti la minim, fara restul (mancare, transport, cazare, cotizatii somaj, pensie, asigurare medicala, etc) Eu, nu pot face asta, pentru ca ptr orice angajat al meu, trebuie sa platesc deja tot ceea ce este in plus fata de salariu (cotizatii) plus diferenta intre brut si net (cotizatii la stat)

      Practic, ma costa intre 1,5-2,5 fara de un muncitor detasat.
      Iar pe X nu il costa decat ceea ce a oferit in Romania.

      De aceea, in agricultura, Nemtii, Britanicii, doresc „muncitori detasati” din Est. Angajatorii, nu platest 1 eur in plus, fata de cei 9 eur. Ei avand un contract cu intermediarul roman, nu cu muncitorii. Muncitorii, nu sunt angajatii lor.

      Tarile din Sud (si Franta) nu prea practica acest lucru. Fac ele destule (muncitori nedeclarati) insa nu prea folosesc in agricultura, muncitorii detasati.

  13. PSD și lingăii săi, principalul vinovat pentru această situație. Trebuie să dea socoteală pentru asta.

  14. In Imperiul Roman, la recensamant, bogatii erau inegistrati cu marimea averii, iar saracii, cu numarul de copii. Nobilii dadeau imperiului grau, iar prolii dadeau carne umana.

    Radeam cand ne spunea unul-altul ca vom fi piata de desfacere. Acum nici macar asta nu mai e. Nu romanii manaca sparanghelul nemtesc sau capsunile spaniole. Nicolae Bahan si-a dat viata ca sa puna pe masa niste mamaliga.

    Guvernul roman trebuia sa nu aprobe derogari de la carantina. Guvernul roman este de vina.

  15. basisme… pacat ca la atat se reduce jurnalismul pe g4

  16. Analiza făcută de Dan Tăpălagă este incompletă și orientată pe o concluzie pe care dorește să o impună.
    În esență tragedia este felul în care România și-a tratat cetățenii timp de 30.
    Toți stim că aceasta a fost politica PSD care și-a bătut joc de toate resursele țării.
    Nimic nu poate fi reparat peste noapte, iar cu parlamentul actual tendința este de agravare a problemelor pe care deja le avem.

  17. Rezultatul esecului nostru ca societate sint hoardele de bugetari si functionari, hoardele din militie/armata/’servicii’, hoardele de interlopi.
    Oamenii care muncesc cinstit NU SINT un esec, musiu Tapalaga! Iar daca omanenii aia, pe care-i numesti din prostie ‘esec’, daca statau in tara, plateau tot atit cit in Germania pe cazare, masa, utilitati, DAR nu mai ramineau cu nimic in mina.

  18. Romanul se deplaseaza mii de km sa culeaga sparanghel nemtesc, care ajunge in cele din urma si pe masa romanilor. Hilar si paradoxal, dar oamenii pleaca la munca acolo unde se munceste. Romania importa 60% produse agricole de care are nevoie, exporta grau si importa patiserie, exporta miei vii si importa branza.
    Da, este adevarat, unii se pacalesc, vin acasa cu bani putini, dar asta nu datorita capitalistilor hapsani din vest, ci datorita firmelor de recrutare romanesti, asa cum f bine explica @el, dar se vede ca nu se intelege sau nu se vrea. Cu cine poate negocia un biet roman, care nu cunoaste limba tarii in care va lucra si care, asa cum spune Tapalaga, se plimba pe aeroporturile Europei in trening, slapi si cu un rucsac carpit in spate ? Pai tot cu romanii lui, care-l vand la preturi mici. Asa a ajuns Romania cel mai mare exportator de mana de lucru din UE. Nu pt ca romanii ar fi cei mai buni muncitori, ci pt ca-si « dau jos chilotii ». Dar in curand problema « muncitorilor detasati » o sa se rezolve la nivelul UE. Unele tari ex Belgia modifica legislatia si nu peste mult timp nu vor mai accepta « muncitori detasati », prefera sa-si creeze in Romania propriile birouri de interim, asa cum se intampla in cazul asistentelor medicale. Aceste birouri de interim respecta legislatia tarilor de origine, remunereaza persoanele angajate cu salar decent +toate drepturile sociale de care beneficiaza cetatenii tarii respective. Si asta nu pt ca un patron german ar fi f preocupat de starea materiala a muncitorului roman la el acasa, in Romania, ci pt ca el, patronul este acuzat in Germania de dumping social. Asta este un semnal pozitiv pt noi, vedem ca Europa sociala se infiripa.

    • Tarile sudice nu practica detasarea desi nu-i opreste nimeni, detasarea fiind o magarie inventata in laboratoarele saxone de neosclavagism cu fata umana. In tarile sudice mai degraba lucrezi la negru, dar in niciun caz cu smecheria cu detasarea!

    • @Ion. Tu stii ce inseamna sa lucrezi la negru, stii ce risca cei care practica asta? Esti prins de politie si ti se interzice pt cativa ani sa intri in tara respectiva, fiscul te controleaza si-ti poate lua toata agoniseala, presupunand ca ai facut-o la negru, iar angajatorului i se poate inchide societatea (firma). Asta in situatia in care masurile aplicate sunt conform legii; in Romania si unele tari din sud, legile nu se aplica decat unora. A propos, stii cat castiga la negru in Italia un roman in agricultura? „Muncitori detasati” este o forma legala, angajatorul plateste pt angajat cotizatii de sanatate pt urgente, dar nu toti muncitorii romani cunosc aspectul asta. Daca esti victima unui accident de munca sau faci infarct miocardic, in Germania esti tratat la spital german, pe cand in Italia poti sa mori linistit daca nu esti declarat. Dar asa cum am spus, o sa se termine cu detasatii -este o injustitie sociala.

    • Povesti. Stiu ce inseamna sa muncesti la negru. Inseamna la fel dar lipseste o hartie igienica si n-ai pensie sau asigurare medicala. Urgenta e asigurata peste tot in UE, testat personal fara nicio asigurare de calatorie sau locala in mai multe tari UE, probleme fara internare. Deci, daca boss-ul e corect iei banii cu care te-ai intels, daca boss-ul nu e corect nu iei banii nici cu contract si nici la negru.

  19. Dacă s-ar întoarce românii acasă din străinătate va fi încă o revoluție in țară, dar data asta fara sa fie furată, furate vor fi averile hoților de 30ani,si,asta că nu vor avea ce pune pe masă, sistemul actual se ține în picioare doar cu ajutorul banilor trimisi acasă de ei si mizeaza pe acest fapt sa nu vina acasa…. Jaja sau ce credeați ca bancile astea au venit cu bani din vest? ca sa
    să dea credite aici? Nu exportam nimic care sa aduca bani net

  20. Intreb cu toata sinceritatea/naivitatea – deci nu retoric: refugiatii nu muncesc? Nici in Germania? De ce e nevoie de estici, cand le-au sosit atatia refugiati? Nu de aceea au fost adusi, parca? – pentru intinerirea populatiei si revigorarea fortei de munca?

  21. Sistemul de subvenții din agricultura al Uniunii Europene distruge România .
    Politicienii trebuie sa rezolve aceasta problema sau ne vom trezi fără țara .