
Cum a ajuns să spioneze pentru Rusia o femeie de serviciu din Bulgaria
În urmă cu aproximativ 10 ani, Tsvetanka D., cetățean bulgar, s-a mutat în capitala Austriei, Viena. Pentru o perioadă, ea a lucrat ca femeie de serviciu. Nu se știe dacă a mai avut vreun loc de muncă după aceea, scrie DW.
Orice ar fi făcut, se pare că avea mult timp liber, deoarece era foarte activă pe rețelele de socializare. De-a lungul anilor, postările sale împotriva vaccinurilor COVID-19 și în sprijinul politicilor Rusiei și al Partidului Libertății (FPÖ) de extremă dreaptă din Austria au crescut din ce în ce mai mult.
„Posta mereu prostii pe Facebook – pro Putin, pro Rusia… chestii de genul ăsta”, spune Plamen B., un cetățean bulgar care a angajat-o pe Tsvetanka D. la o firmă de curățenie din Viena pentru o scurtă perioadă în 2015.
„Dar mai degrabă ca o persoană tipic confuză, una dintre acele persoane care sunt foarte sensibile la propagandă”, a spus el.
Însă Tsvetanka D. nu era deloc „tipică”. Potrivit informațiilor furnizate la 24 martie de Direcția Protecției de Stat și Serviciului de Informații din Austria (DNS), Tsvetanka D. era într-adevăr angajată, dar nu la un loc de muncă obișnuit: Ea lucra în schimb ca agent rus. Deși DNS nu a dezvăluit efectiv numele cetățeanului bulgar în cauză, acesta a fost făcut public ulterior de BBC.
Ce a făcut Tsvetanka D.?
Tsvetanka D. a fost în mod evident însărcinată cu răspândirea dezinformării rusești în Austria.
În acest scop, ea a postat autocolante în capitala austriacă. Autocolantele trebuiau să pară pro-ucrainene, dar de fapt conțineau simboluri naziste. Scopul era de a răspândi dezinformarea rusă conform căreia ucrainenii sunt naziști.
Ea a fost însărcinată, de asemenea, să răspândească dezinformări similare online. Tsvetanka D. a recunoscut în fața autorităților austriece că perioada sa cea mai activă a fost în 2022, anul în care Rusia și-a început invazia totală a Ucrainei.
Dar se pare că i s-au încredințat și sarcini mai complicate, cum ar fi supravegherea unor ținte precum Omar Haijawi-Pirchner, șeful DNS, jurnalistul de investigație Christo Grozev și Anna Thalhammer, redactor-șef al săptămânalului austriac de știri “profil”, cunoscut pentru jurnalismul său de investigație.
„La sfârșitul verii trecute, am primit un telefon de la agenția responsabilă pentru protecția Constituției”, a declarat Thalhammer pentru DW.
„Mi-au spus că a existat un plan de a-mi fura laptopul și telefonul mobil și de a le aduce la Moscova”, a spus ea. „În decembrie, m-au sunat din nou pentru a-mi spune că mă pot uita la dosarele de la procuratură. Aceste dosare conțineau detalii, printre altele că într-adevăr era doamna D. cea care mă urmărea de luni de zile.”
Tsvetanka D. ar fi trebuit chiar să-l filmeze pe jurnalistul de investigații Christo Grozev, care a fost pus pe lista persoanelor căutate de Ministerul rus de Interne în 2022. În acest scop, ea a închiriat un apartament în Viena, vizavi de locul în care locuia acesta la acea vreme.
Cum a fost recrutată Tsvetanka D.?
Persoane din Viena care o cunosc pe Tsvetanka D. spun că, atunci când pandemia de COVID-19 a început în 2020, ea a început să răspândească informații incorecte și înșelătoare despre virus și, ulterior, despre vaccinuri.
Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că Bulgaria este țara cu cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva COVID din Uniunea Europeană. Acest lucru se datorează răspândirii de informații incorecte și neîncrederii față de vaccinuri în general.
Este probabil că acesta este modul în care Tsvetanka D. a ajuns în atenția unei celule de spioni ruși care opera din Regatul Unit. Celula era formată din bulgari care locuiau în Regatul Unit. Șase dintre aceștia au fost condamnați pentru efectuarea de operațiuni de spionaj la începutul lunii martie.
Filiera Marsalek-Wirecard
Toți bulgarii condamnați au lucrat pentru Jan Marsalek, cetățean austriac și fost director de operațiuni al Wirecard, societate germană de procesare a plăților aflată în colaps.
Se presupune că Marsalek a fugit la Moscova și a coordonat de acolo operațiuni de spionaj și dezinformare în Europa.
Christo Grozev a fost ținta celor mai multe dintre aceste operațiuni. Într-adevăr, potrivit informațiilor de la Londra, existau planuri de răpire și chiar de ucidere a acestuia.
Tsvetanka D. trebuia să ajute la toate acestea, la fel ca o altă femeie bulgară, a cărei identitate a fost descoperită de BBC: Cvetelina G. lucra la aeroportul din capitala Bulgariei, Sofia, unde urmărea cum și când jurnaliștii și disidenții ruși intrau și ieșeau din țară.
De asemenea, Anna Thalhammer a petrecut mult timp cercetându-l pe Jan Marsalek și a dezvăluit, printre altele, că doi foști ofițeri austrieci, Egisto O. și Thomas V., au colaborat cu serviciile ruse și au fost contacte ale lui Marsalek.
Serviciile secrete rusești recrutează “oameni normali”
Țvetanka D. a fost recrutată de trei dintre bulgarii din Marea Britanie. Unul dintre ei a fost Vanya G.
Atât ea, cât și Tsvetanka D. susțin că nu știau exact ce fac. Potrivit Vaniei G., partenerul ei, Biser D., care era și el membru al celulei de spionaj din Londra, a mințit-o, spunându-i că lucrau pentru Interpol. Tsvetanka D. a spus exact aceeași poveste la Viena.
Vanya G. este cosmeticiană. Potrivit persoanelor din Londra care o cunosc, ea nu era interesată de politică.
„Oamenii care o cunosc pe Vanya o descriu ca pe o femeie foarte liniștită și naivă”, spune Vasil Hristov, jurnalist bulgar în Marea Britanie și președinte al Asociației presei străine din Londra. „Potrivit mai multor experți, serviciile secrete rusești recrutează în mod intenționat oameni foarte normali, care nu ies în evidență. Profilul lui Vanya se încadrează perfect în acest cadru”, a declarat Hristov pentru DW.
Jurnalista Anna Thalhammer nu crede afirmația lui Tsvetanka D. că nu avea nicio idee despre ceea ce făcea.
„Presupunerea că un spion rus arestat va spune adevărul este ridicolă”, a spus ea. „Ea a spus o poveste complet neverosimilă despre cum nu știa cine sunt eu, cine este Hristo Grozev și cine este Haijawi-Pirchner. Este ridicol: Urmărești pe cineva timp de câteva săptămâni, dar susții că nu știi cine este acea persoană și că nici măcar nu ai căutat-o pe Google.”
Agenți ruși încă activi în Europa
Membrii celulei cu sediul la Londra așteaptă în prezent hotărârea finală a instanței.
Tsvetanka D. se află în prezent în Austria. Deși investigațiile continuă, ea nu mai este în arest.
În ceea ce o privește pe Cvetelina G., celălalt presupus membru al grupului, nimic nu pare să se fi schimbat. La momentul publicării, autoritățile bulgare nu au făcut niciun comentariu pe această temă.
Înseamnă acest lucru că rețeaua de spionaj a lui Marsalek s-a prăbușit? Anna Thalhammer este sigură că nu. „Informațiile pe care le dețin sunt că autoritățile presupun că există și alte celule”, spune ea.
„Ideea acestei structuri este că, dacă acoperirea unei celule este aruncată în aer, există o alta care așteaptă în culise. Adesea, în mod intenționat, acestea nu sunt în contact unele cu altele, dar lucrează la același obiectiv”, spune Thalhammer.
Se pare că bulgarii sunt adesea implicați.
„Se pare că aceștia nu sunt spioni bine pregătiți, ci infractori care execută ordine”, spune Thalhammer. „Numele bulgarilor apar în mod regulat în rețelele de spionaj rusești. Este evident că există o cooperare între rețelele criminale din Bulgaria și Rusia.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.