Cum a ajuns Ucraina în centrul conspirațiilor legate de tentativa de asasinat asupra lui Trump
Tentativa de asasinat împotriva fostului președinte american Donald Trump, a doua în ultimele câteva săptămâni, a dus la apariția rapidă a unor teorii ale conspirației în spațiul politic american, inclusiv una populară în cercurile de dreapta, care susține că bărbatul suspectat de posibilul atentat are legături cu Ucraina și cu războiul pe care guvernul de la Kiev îl poartă împotriva forțelor de ocupație ale Rusiei. Cum a ajuns Ucraina să fie arătată cu degetul pentru atacul eșuat împotriva liderului republican și ce legături are Brigada Azov cu suspectul Ryan Wesley Routh?
Trump, din nou în vizor
Fostul președinte Donald Trump a fost dus la adăpost duminică de agenții din Secret Service după ceea ce FBI a numit o aparentă tentativă de asasinat pe terenul de golf deținut de fostul om de afaceri în Florida.
Incidentul a avut loc la Trump International Golf Club din West Palm Beach, la aproximativ 15 minute de reședința lui Trump de la Mar-a-Lago din Sunshine State.
Potrivit poliției locale, un bărbat înarmat a fost observat pentru prima dată de agenții Secret Service, care verificau terenul de golf în timp ce fostul președinte era angajat într-o partidă cu un prieten. Agenții merg de obicei cu câțiva zeci de metri înainte pentru a efectua controale de securitate.
Gura unei arme de foc – descrisă inițial ca o pușcă în stil AK-47 de către șeriful Ric Bradshaw – a fost observată de un agent ieșind din arbuștii care mărginesc cursul de golf. În acel moment, Trump se afla la aproximativ 275-460 metri de bărbatul înarmat, a spus ofițerul.
“Un agent a confruntat imediat” persoana care ținea pușca, iar suspectul a fugit, a spus șeriful Bradshaw. “Secret Service a făcut exact ceea ce ar fi trebuit făcut.”
Șeriful a afirmat că agenții din unitatea de pază a liderilor americani a deschis focul când l-au văzut pe bărbatul înarmat și au tras patru până la cinci gloanțe, fără însă să-l nimerească.
Suspectul a scăpat pușca și a fugit într-un vehicul, abandonând arma împreună cu două rucsacuri, o lunetă folosită pentru pusti și o cameră GoPro, a spus șeriful Bradshaw.
Un martor l-a văzut pe bărbat fugind din tufiș într-o mașină Nissan de culoare neagră, a declarat ofițerul. Martorul a făcut o fotografie cu mașina și a oferit-o forțelor de ordine, care l-au reținut pe suspect în timp ce acesta conducea spre nord pe autostrada I-95, după ce a traversat Martin County, la aproximativ 61 km de terenul de golf al lui Trump.
O înregistrare video publicată de autorități luni a arătat momentul în care suspectul, identificat drept Ryan Wesley Routh, în vârstă de 58 de ani, din Hawaii, a fost reținut. Suspectul a fost prins la circa 40 de minute de locul în care a stat ascuns lângă terenul de golf.
Întrebat dacă știe de ce a fost oprit, suspectul “a răspuns afirmativ,” au afirmat procurorii federali. Plăcuța de înmatriculare de pe vehiculul său a fost raportată furată de la o altă mașină.
Potrivit declarațiilor făcute de procurorii care se ocupă de caz, presupusul asasin al lui Trump și-a făcut o ascunzătoare lângă terenul de golf al fostului președinte și a stat acolo timp de aproape 12 ore înainte de aparenta tentativă de asasinat.
Telefonul mobil al lui Routh a fost localizat la marginea terenului de golf Trump International West Palm Beach, începând cu ora 1:59 a.m. duminică dimineața, se arată în plângerea penală federală.
Țeava armei lui a fost reperată de un agent al Secret Service în jurul orei 13:30 duminică, în timp ce Trump era la câteva sute de metri distanță.
Trump nu a fost rănit în timpul incidentului.
La scurt timp după ce incidentul a fost confirmat de echipa sa de campanie, republicanul a publicat o declarație, în care scria: “Au fost împușcături în apropierea mea, dar înainte ca zvonurile să înceapă să scape de sub control, am vrut să auziți mai întâi de la mine: SUNT ÎNTREG ȘI NEVĂTĂMAT.”
Trump i-a dat amănunte despre caz prezentatorului Fox News, Sean Hannity, care a repetat momentul duminică seara în timpul emisiunii sale.
“Erau la a cincea gaură, erau pe cale să lovească,” a spus Hannity. Fostul președinte a auzit “pop pop, pop pop,” a spus jurnalistul. “În câteva secunde, agenții Secret Service s-a năpustit asupra președintelui (și) l-a acoperit.” Potrivit lui Hannity, un vehicul blindat l-a dus imediat pe liderul republican la adăpost.
Mai mulți susținători ai lui Trump s-au adunat după incident în jurul reședinței fostului președinte din Mar-a-Lago, precum și în jurul clubului de golf în care a avut loc tentativa de atentat.
Unii dintre ei au fost fotografiați purtând șepci MAGA (Make America Great Again) și fluturând bannere, afișe și steaguri americane pe care scria “America First.”
De partea sa, fostul președinte a încercat să dea vina pe președintele Joe Biden și pe vicepreședinta Kamala Harris – rivala sa la alegerile din noiembrie – pentru tentativa de asasinat.
“Retorica lor face ca eu să fiu împușcat, când eu sunt cel care va salva țara și ei sunt cei care distrug țara – atât din interior, cât și din exterior,” a spus Trump.
Incidentul de duminică a avut loc la aproape două luni după un atentat produs la un miting electoral ținut de Trump în Butler, Pennsylvania. În acel incident, candidatul republican a fost rănit și unul dintre suporterii săi a fost ucis după ce un asasin a deschis focul cu o armă de asalt.
Noua tentativă de asasinare a lui Trump a ridicat întrebări cu privire la siguranța candidaților la președinția SUA – mai mulți congresmeni, atât republicani, cât și democrați, cerând ca securitatea candidaților la Casa Albă să fie întărită.
Legăturile cu Ucraina
Ryan Wesley Routh a fost identificat drept suspectul în tentativa de asasinare a lui Trump de duminică. El a apărut luni în fața unui judecător din Florida, fiind acuzat de infracțiuni federale cu arme de foc – deținerea unei arme de foc de către un infractor condamnat și deținerea unei arme de foc cu un număr de serie obstrucționat. Procurorii au afirmat că suspectul a avut la el o pușcă de tip SKS.
Interesant este că acuzațiile nu au inclus nicio referire la încercarea de a-l ucide pe Trump, deși FBI a spus că investighează incidentul de duminică ca o tentativă de asasinat. De asemenea, nu este clar dacă Routh a tras cu arma în timpul incidentului.
Procurorul din Palm Beach, Dave Aronberg, a declarat că Routh este pasibil “de mult timp în închisoare.” Acuzațiile care i-au fost aduse ar putea să-l trimită până la 20 de ani în închisoare.
Bărbatul este din Carolina de Nord și și-a petrecut cea mai mare parte a vieții acolo, dar cel mai recent a locuit în Hawaii.
El a votat pentru Trump în 2016, dar ulterior s-a întors împotriva republicanului și a făcut declarații de sprijin și contribuții unor politiucieni democrați.
Routh a fost înregistrat ca alegător neafiliat în Carolina de Nord, dar pare să fi votat la cele mai recente alegeri primare democrate din martie, potrivit înregistrărilor din acel stat.
O fotografie publicată de agenția Associated Press arată un camion în fața casei lui Routh din Hawaii având un autocolant de campanie Biden-Harris.
În trecut, Routh a susținut și candidați precum Tulsi Gabbard, o democrată care a părăsit între timp partidul și s-a alăturat echipei lui Trump, sau foștii candidați republicani la președinție Vivek Ramaswamy și Nikki Haley.
New York Post a scris că Routh are o istorie de susținere online a cauzelor progresiste și a făcut 19 donații candidaților democrați începând cu 2019.
De asemenea, cazierul acestuia a indicat că problemele juridice ale lui Routh datează din anii 1990. El a fost acuzat și condamnat pentru numeroase infracțiuni în districtul Guilford din Carolina de Nord între 2002 și 2010, potrivit înregistrărilor online.
În 2002, el a fost acuzat pentru deținerea unei mitraliere, care a fost menționată în dosarele instanței drept “armă de distrugere în masă.”
Într-un alt incident, înregistrările arată că el a fost acuzat de infracțiuni, inclusiv lovire și fugă, rezistență la arestare și încălcarea regimului armelor.
Printre presupusele sale infracțiuni se numără și conducerea cu permis reținut și deținerea de bunuri furate.
Unele voci, în special din dreapta eșichierului politic american, s-au referit însă la legăturile lui Routh cu Ucraina, despre care au spus că sunt indicii ale unui complot mai mare al “globaliștilor care susțin Kievul” de a-l asasina pe Trump.
Astfel, BBC a scris că suspectul în atentatul ratat împotriva lui Trump este un susținător ferm al Ucrainei, care însă a fost respins de forțele armate ale guvernului de la Kiev și nu a reușit să contribuie la efortul de război al ucrainenilor.
Potrivit BBC Verify, care a analizat profilurile de pe rețele sociale care se potrivesc cu numele lui Routh, acesta a cerut luptătorilor străini să meargă în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor ruse.
Routh, care nu are experiență militară, a declarat pentru New York Times în 2023 că a călătorit în Ucraina imediat după invazia Rusiei din 2022 pentru a găsi recruți militari printre soldații afgani care fugiseră de talibani.
“Routh, care a petrecut câteva luni în Ucraina anul trecut, a declarat că plănuiește să-i mute pe foștii soldați afgani, în unele cazuri ilegal, din Pakistan și Iran în Ucraina. El a spus că zeci și-au exprimat interesul. “Probabil putem cumpăra niște pașapoarte prin Pakistan, deoarece este o țară atât de coruptă,” a spus el într-un interviu de la Washington,” potrivit materialului publicat la vremea respectivă de NY Times.
Potrivit informațiilor, el pare că a fost implicat în eforturile de recrutare pentru Ucraina chiar în această vară, scriind pe Facebook în iulie: “Soldați, vă rog să nu mă sunați. Încă încercăm să facem ca Ucraina să accepte soldați afgani și sperăm să avem câteva răspunsuri în lunile care vin… vă rog să aveți răbdare.”
Într-o carte auto-publicată în februarie 2023, Routh a vorbit despre modul în care eforturile sale au fost primite în Ucraina. “Încă nu am văzut… cea mai mică cantitate de apreciere sau respect,” a scris el.
În carte, Routh a spus că a petrecut cinci luni în Ucraina și a lucrat la diferite proiecte, inclusiv un program de construire de drone. El susține că eforturile sale s-au încheiat cu eșec sau au fost oprite de autorități.
Cartea conține, de asemenea, un pasaj în care el încurajează oficialii iranieni să încerce să-l omoare pe Trump. “Sunteți liber să-l asasinați pe Trump,” a scris el.
Susținătorii lui Trump susțin însă că un indiciu specific arată faptul că încercarea de asasinare a liderului republican este parte a unui complot mai mare. Astfel, aceștia se referă la faptul că Routh pare să fi știut programul lui Trump, deși acesta nu era public. Un fost oficial FBI s-a referit la această posibilitate, pe care a descris-o drept “înfricoșătoare.”
Chris Swecker, un fost director adjunct al FBI, a declarat pentru Newsweek că agenții federali și alte forțe de ordine vor investiga modul în care Ryan Wesley Routh părea să știe că Trump s-ar afla la clubul său de golf din West Palm Beach duminică.
“Cea mai mare întrebare la care trebuie să răspundă este: De unde știa potențialul asasin că (Trump) se află în acel loc în acel moment?” a afirmat Swecker, care a lucrat în anchetele penale ale FBI.
“Există doar trei răspunsuri posibile: a ghicit și a avut mare noroc; l-a supravegheat pe Trump și l-a urmărit pe terenul de golf sau a avut informații privilegiate despre programul lui Trump.”
“Ultimul răspuns este înfricoșător și sugerează că o altă persoană a fost implicată,” a afirmat fostul oficial FBI.
Iar oficialii de la Kremlin au făcut și ei referire la Ucraina când au fost solicitați să comenteze noua tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump.
“Nu noi ar trebui să reflectăm, ci serviciile de informații americane. În orice caz, jocul cu focul are consecințe,” a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre eveniment, o critică a sprijinului american pentru Ucraina în conflictul împotriva Rusiei.
Reuters a reamintit că Routh a vizitat Kievul în vara anului 2022 pentru a încuraja oamenii să lupte în Ucraina, potrivit unui interviu pe care l-a acordat în acel an unei instituții media din România.
“Multe conflicte sunt gri, dar acesta este cu siguranță alb și negru. Este binele împotriva răului,” a declarat Ryan Routh într-un interviu acordat Newsweek România în iunie 2022. Routh a afirmat în interviul din 2022 că dorea să lupte în Ucraina, dar fusese refuzat din cauza vârstei sale și a lipsei de experiență în armată.
“Dacă guvernele nu trimit militari, atunci noi, civilii, trebuie să preluăm frâiele și să facem lucrurile să se întâmple. Avem câțiva oameni grozavi aici, dar este un număr infim de oameni care ar trebui să fie aici.”
Toate acestea i-au făcut pe unii comentatori de dreapta să afirme că “globaliștii care susțin Ucraina” au încercat “să-l omoare (din nou) pe Trump.”
“În timp ce primele rapoarte sunt variabile, la fel ca multe din stânga și dreapta, Routh părea a fi tulburat și isteric în privința Ucrainei și incapabil să înțeleagă eforturi precum cele întreprinse de Trump pentru a plasa interesele americane înaintea Ucrainei sau Rusiei și să-și exprime precauție cu privire la un Al Trelia Război Mondial,” a scris blogul.
Potrivit autorului, tentativa de asasinare a lui Trump de duminică vine după cea din iulie, când “publicului i s-a spus puțin despre motivația acelui atacator, în ciuda faptului că FBI-ul ar avea acces la telefonul său și la alte informații despre opiniile și antecedentele sale. A fost și acela un agent auto-numit al Ucrainei? Lipsa de informare publică ridică multe întrebări. Tăcerea despre motivele lui este asurzitoare.”
În continuare, autorul afirmă că aceasta “nu ar fi prima sau a doua oară când Ucraina ar încerca să-l doboare pe Trump,” dându-l ca exemplu pe colonelul Alex Vindman, ofițerul din Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă, care a fost născut în Ucraina și care a depus mărturie împotriva lui Trump în cadrul primului proces de destituire a republicanului, în februarie 2020. Trump a fost acuzat atunci că a blocat finanțarea militară pentru Ucraina, cerându-i în schimb președintelui Volodimir Zelenski anchetarea presupuselor acte de corupție ale familiei lui Joe Biden în Ucraina.
“Dacă este ales, Trump… ar trebui să-și folosească autoritatea constituțională în calitate de comandant șef al forțelor armate pentru a opri ajutorul acordat Ucrainei și pentru a anula desfășurarea de forțe americane către NATO europeană până când aceasta va plăti factura pentru Ucraina. Nu numai că ar trebui să caute un acord cu Rusia pentru a pune capăt războiului, dar ar trebui să acționeze din plin și să renunțe la sancțiuni împotriva Rusiei ca parte a acordului. Nu numai că va pune capăt practicii stupide de a împinge Rusia în brațele Chinei și Iranului, dar va oferi și o alinare atât de necesară americanilor care plătesc prețuri mai mari pentru energie (care duc la prețuri mai mari la alimente și la toate celelalte articole).
Ucraina, guvernul său corupt, lobbyiștii săi, idioții săi utili din Congres și asasinii săi auto-numiți au făcut destule pentru a-i face rău lui Trump și impulsului popular pe care îl reprezintă – precum și intereselor de securitate națională ale Statelor Unite. Aceștia nu sunt băieții buni. Nici rușii nu sunt, motiv pentru care SUA ar trebui să aibă grijă de propriile interese. Trump ar trebui să facă din acest lucru o piatră de temelie a unei politici externe “America First” pentru al doilea mandat,” a concluzionat autorul, a cărui opinie a fost îmbrățișată și de alți comentatori de dreapta din Statele Unite.
Reacții de la Kiev
Teoria potrivit căreia Ucraina și aliații săi ar fi implicați în tentativa de asasinare a lui Trump nu a rămas fără urmări. O sursă din cadrul autorităților ucrainene a declarat că verifică rolul jucat de Ryan Routh în Ucraina.
De asemenea, Legiunea Internațională pentru Apărarea Ucrainei și Brigada Azov au negat ambele informațiile conform cărora presupusul asasin al lui Trump ar fi fost unul dintre membrii lor.
Suspectul care ar fi încercat să-l asasineze pe fostul președinte american nu era membru al Legiunii Internaționale a Ucrainei sau al Brigăzii Azov, au declarat luni cele două unități, în contextul rapoartelor și videoclipurilor de pe rețelele de socializare care îl leagă de ele.
“Am dori să clarificăm că Ryan Wesley Routh nu a făcut niciodată parte, nu a fost asociat sau legat de Legiunea Internațională în nicio calitate,” a declarat unitatea pentru Euronews. “Orice afirmații sau sugestii care indică altfel sunt complet inexacte.”
Euronews a precizat că Legiunea Internațională pentru Apărarea Ucrainei, numită și Legiunea Străină Ucraineană, este o unitate a armatei ucrainene compusă din voluntari străini. Unitatea a fost înființată în februarie 2022, imediat după atacul Rusiei.
Între timp, pe rețelele de socializare a apărut un videoclip care leagă Routh de Brigada Azov, susținând că acesta a participat la un eveniment din 2022 pentru a sprijini brigada din Mariupol a unității.
Brigada Azov a spus că evenimentul a fost o demonstrație pașnică deschisă tuturor și că Routh nu a făcut niciodată parte din unitate.
“Am dori să afirmăm oficial că Ryan Wesley Routh nu are nicio legătură cu Azov și nu a avut niciodată nicio legătură cu Azov,” a spus unitatea într-un comunicat pe X. (https://x.com/azov_media/status/1835632251473739813)
“Credem că răspândirea narațiunii despre posibila legătură dintre Azov și Ryan Wesley Routh face jocul propagandei ruse și discreditează Brigada a 12-a Forței Speciale Azov a Gărzii Naționale a Ucrainei și Forțele de Securitate și Apărare ale Ucrainei în general,” a adăugat unitatea.
Surse: CNN, New York Post, Axios, Reuters, BBC, New York Times, Newsweek, Euronews, Substack, X
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii