Cum a ajuns un fost căpitan al Forțelor Speciale din Armata SUA spion în serviciul Rusiei / A primit în schimb 1000 $, o sticlă de coniac și o uniformă militară rusească
Un fost căpitan al Forțelor Speciale din Armata SUA, care, anul trecut, a recunoscut că a fost spion în serviciul Rusiei, a fost condamnat, vineri, la peste 15 ani închisoare de către un tribunal federal din Alexandria, scrie The Washington Post, citată de Rador.
În luna noiembrie a anului trecut, Peter Dzibinski Debbibs, în vârstă de 46 de ani, s-a recunoscut vinovat după ce fusese acuzat că ar fi conspirat ca să strângă sau să ofere informații în sprijinul unui guvern străin.
Potrivit dosarului din instanță, înaintea arestării sale survenite în luna august, după ce nu trecut un test cu detectorul de minciuni, inculpatul locuia în localitatea Manassas, din statul Virginia.
În textul verdictului, procurorii au precizat că, „în toată perioada în care a fost înrolat în armată, el a colaborat cu agenți ai serviciilor rusești de informații”. Potrivit documentelor din instanță, Debbins a spus că ar fi acționat din loialitate față de familia sa, din motive de ordin financiar și din cauza unor probleme pe care le-a avut cu Armata SUA.
Mama sa venise din Rusia, iar el s-a declarat drept un „fiu al Rusiei”, care s-a gândit că Statele Unite „trebuie puse la punct”.
„Acțiunile sale ar putea periclita armata mulți ani de-acum înainte”, a declarat într-o scrisoare adresată instanței generalul-maior John W. Brennan, comandantul Forțelor Speciale.
Procurorul adjunct al Statelor Unite, Thomas Traxler, a declarat în fața judecătorului-șef al tribunalului districtual, Claude M. Hilton, că Debbins „i-a trădat personal pe oamenii alături de care lucra, inclusiv o persoană din subordinea lui”.
Traxler a mai spus că, în scrisoarea de patru pagini trimisă instanței înaintea pronunțării verdictului, Debbins „a căutat să se prezinte drept victimă”. În scrisoare, Debbins a pretins următoarele: „Am fost victima unor împrejurări, nu am știut cum să scap și nu mi-a mai păsat de cariera mea militară”.
Traxler a cerut condamnarea sa la 17 ani închisoare.
Procurorii au afirmat că Debbins a fost abordat pentru prima oară de agenți ruși în 1996, pe vremea când el studia în Celiabinsk, și că, ulterior, el s-a căsătorit cu o femeie din localitate al cărei tată era colonel în cadrul Forțelor Aeriene Rusești.
În calitate de cadru al Corpului de Instrucție destinat Ofițerilor în Rezervă, activitatea sa avea deja un nivel relativ secret. El a devenit membru activ al Armatei SUA în 1998, fiind mobilizat în Coreea de Sud, de unde le-a transmis rușilor informații despre locație.
Potrivit documentelor aflate la dosar, pentru serviciile sale, Debbins a primit în schimb $1000, o sticlă de coniac și o uniformă militară rusească. Debbins le-a spus agenților că le oferă informații din loialitate, și nu pentru bani. Dar ulterior, el le-a declarat autorităților americane că spera ca aceste relații să îl ajute să înceapă o carieră ca om de afaceri în Rusia.
În anul 2010, deși existau deja temeri legate de relațiile sale cu Rusia și de încălcarea regulilor de securitate, Debbins a primit din nou misiuni cu caracter secret. Colaboratorii săi ruși l-au încurajat să găsească un post în guvernul SUA, dar, potrivit autorităților, el dorea să rămână în sectorul privat.
A depus, fără succes însă, peste 10 cereri de angajare la CIA și la NSA, în cele din urmă, el ajungând să lucreze ca analist al activității informatice rusești atât pentru Armata SUA, cât și pentru Serviciul de Informații din cadrul Departamentului Apărării. El chiar a instruit o serie de angajați ai Departamentului Apărării în probleme legate de securitate și contrainformații.
De asemenea, el a încercat, dar nu a reușit, să se angajeze la FBI și în Consiliul pentru Securitate Națională al președintelui Donald Trump. Debbins era absolvent, iar ulterior devenise profesor la Institutul pentru Politică Mondială din Washington D.C., o școală mică, dar influentă a politicii externe conservatoare. Fostul consilier al lui Trump pentru securitate națională, Michael Flynn și un angajat militar, Erik Prince, au amândoi legături cu această școală.
Debbins i-a spus judecătorului că, din cauza necazurilor de care a avut parte în viața sa, „suferă de un stres traumatic încă nediagnosticat” și că, „nefiind sănătos și fiind lipsit de discernământ, a intrat într-o conspirație. Tot ce am făcut a fost o greșeală pe care am tot ispășit-o în ultimii 11 ani”.
Directivele federale cu privire la pedepse sugerau o condamnare cuprinsă între 188 și 235 de luni de închisoare. Judecătorul Hilton a declarat că, în opinia sa, intervalul era corect, drept care a impus o condamnare de 188 de luni.
„Debbins și-a vândut în mod flagrant și repetat țara timp de 14 ani, inclusiv pe vremea când era căpitan al Forțelor Speciale ale SUA”, a declarat Raj Parekh, judecător adjunct al Districtului de Est din Virginia.
„Informațiile pe care inculpatul le-a transmis agenților ruși au pus în pericol securitatea națională a SUA și au amenințat siguranța camarazilor săi. Această condamnare evidențiază ferma noastră hotărâre de a-i trage la răspundere pe toți cei care și-au încălcat jurământul și de a-i aduce în fața instanței pentru faptele lor extrem de grave”.
Sursa: Washingtonpost.com/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga
Sursa Foto: Sofrep.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.