Cum a ajuns USR partidul oamenilor fericiți
Membrii Comitetului Politic USR au votat, duminică, formarea alianței Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei și au anunțat lista comună pentru europarlamentare. Evenimentul a făcut mai mulți politicieni fericiți.
Doar Elena Lasconi, pusă inițial cap de listă la europarlamentare cu mâna liderului USR și dată jos la fel de arbitrar, le-a stricat invitaților buna dispoziție ridicând o serie de probleme cât se poate de serioase referitoare la democrația internă călcată în picioare în mod sistematic în ultima vreme.
Profund nefericit a fost și europarlamentarul Vlad Gheorghe, care se comporta ca și cum ar fi în drum spre AUR, din cauză că n-a fost lăsat de bodyguarzi să intre la evenimentul USR dar mai ales că a pierdut locul pe listă.
În rest, voie bună, toată lumea happy.
Fericit este Cătălin Drulă că partidul pe care îl conduce precis, matematic, fără dezbateri și nuanțe, execută comenzile venite de la vârf ca un soft fără viruși. Tot mai multe voci USR – erori de programare – îl acuză că a instalat verticala puterii și a omorât democrația internă. Dar unde s-a pomenit ca un program de calculator să-i spună inginerului IT ce să facă?
Fericit este Nicușor Dan că USR, partid abandonat prin demisie în 2017, n-a găsit altă soluție pentru primăria București și îl susține la un nou mandat.
Fericit este Dan Barna, perdantul alegerilor prezidențiale din 2019, că deschide lista de europarlamentare și are asigurat pentru următorii cinci ani un loc călduț la Bruxelles. Fericit este încă o dată Cătălin Drulă că scapă de Dan Barna.
Fericit este Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății vizat de ancheta în dosarul vaccinurilor, că deși nu are mari performante politice în afara trecerii la momentul oportun de la PLUS la USR, viața i-a oferit o plăcută supriză și iată-l pe locul doi, eligibil, pe lista fericiților în drum spre Bruxelles.
Fericit este Eugen Tomac deoarece indifrent ce se întâmplă cu PMP în instanță, dacă va câștiga el sau Cristian Diaconescu lupta pentru șefia moștenirii lăsate de Traian Băsescu, cariera sa politică continuă în capitala Europei cu un nou mandat de europarlamentar.
Fericit este Ludovic Orban că a reușit performanța politică a de reveni în prim plan prin fuziunea nucleară cu USR, partid care s-a opus din răsputeri nominalizării sale în funcția de premier. Cătălin Drulă afirma prin noiembrie 2020 că USR se opune nominalizării lui Orban la șefia Guvernului deoarece ”a picat grav” testul onestității și al loialității (…) prin minciunile la adresa USR”.
Trei ani mai târziu, Orban a trecut testul lui Drulă și iată-l zâmbind larg în poza fericirii împreună cu Dreapta Unită! Cel puțin parlamentar tot se alege.
Fericiți cei săraci cu duhul.
Cu toată Dreapta Unită, partidul băltește în sondaje undeva la 14 la sută, mult sub scorul istoric obținut în urmă cu patru ani.
Cum a ajuns un partid de opoziție să fie ironizat până și de reprezentanții puterii, culmea, că nu prea face opoziție? Pesedistul Sorin Grindeanu le-a reproșat de curând că USR este ”pe modul avion” și că-i lasă în acest fel pe cei de la AUR să ocupe tot terenul. Generos, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus deunăzi despre Drulă că ”poate mai mult”. Ce poate fi mai umilitor decât să ajungă pesediștii să-ți facă galerie?
Cea mai vizibilă explicație pentru eșecul USR în opoziție este imaginea fericirii descrisă mai sus: liderii partidului au devenit autosuficienți. Se mulțumesc cu puțin pentru partid dacă asta înseamnă mult pentru ei.
USR s-a instituționalizat și a funcționează aproape la fel ca restul partidelor, deși a promis mereu că va fi altfel. Vitalitatea partidului s-a pierdut pe drum după ce partidul a intrat în Parlament, a trecut o tură scurtă prin guvernare și s-a concentrat apoi pe luptele intestine pentru putere.
Deciziile se iau de sus în jos, opoziția se face mai mult pe Facebook și prin comunicate iar când ”ai lor” ajung anchetați de procurori, dosarul este politic. Din sloganul ”Fără penali în funcții publice” și lupta pentru justiție n-a mai rămas mare lucru. Dezamăgiți, mai mulți au părăsit partidul sau au renunțat la activism.
Liderii USR se plâng de boicotul media și de comploturi din partea serviciilor, dar nimic nu poate justifica totuși lipsa de imaginație politică de care ceilalți nu duc lipsă.
Azi, partidul flămând de putere, care își consumă aproape toată energia în stradă, se numește AUR. Ascensiunea periculoasă a partidului extremist, cu discurs anti-UE și cu narative convenabile Rusiei, a determinat coaliția PSD-PNL să ia în calcul serios comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pentru a-i mai tăia din elan lui George Simion.
Numai că dacă se ajunge aici, USR ar fi și el lovit în plin deoarece, la fel ca AUR, nu prea dispune de infrastructura de primari pe care îi vor mobiliza PSD și PNL pentru a-și maximiza rezultatele electorale.
În cazul comasării alegerilor, partidul oamenilor fericiți riscă să pice înapoi sub pragul psihologic de 10 procente. Puțin pentru partid, suficient pentru cei care operează mecanic azi softul USR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
99 comentarii