
Cum a ajuns Victor Ponta la un pas de finala prezidențială? O nouă aroganță a PSD și PNL față de propriile electorate
Sondajul Verifield de luni îl dă pe Victor Ponta pe locul doi în cursa prezidențială, după George Simion. Cum a ajuns să stea atât de bine un candidat care, teoretic, nu are un partid în spate? E un nou caz Călin Georgescu sau un fel de vampir care revine din moartea politică? Toate datele indică acum o nouă eroare politică a liderilor PSD și PNL, la fel ca în noiembrie 2024, de care va beneficia un terț.
- Potrivit sondajului Verifield prezentat de Nicușor Dan, George Simion conduce cursa prezidențială cu 35%, urmat de Victor Ponta cu 21,2%, Nicușor Dan cu 20,8% și Crin Antonescu, candidatul marii coaliții de guvernare, abia pe locul patru cu 16,4%. Informația despre ascensiunea lui Ponta a fost confirmată și de Remus Ștefureac (Inscop).
Surpriza Victor Ponta e provocată de o decizie politică fără precedent a conducerii PSD: fără candidat propriu la prezidențiale. Sunt două explicații posibile pentru decizia lui Ciolacu&co. Prima – Marcel Ciolacu a înțeles că el nu mai poate candida după dezastrul de la alegerile din noiembrie și nu a vrut să lase alt PSD-ist să devină lider de facto al partidului transformându-l în candidat. A doua posibilă explicație – are o înțelegere secretă cu Victor Ponta. Ciolacu însuși a respins public în mod categoric al doilea scenariu, dar trebuie să luăm cu mare precauție declarația premierului după marile minciuni din ultimul an – că nu a zburat cu avionul privat Nordis sau că PSD nu-i dă voturi lui George Simion.
Dacă mergem pe primul scenariu, înseamnă că Marcel Ciolacu i-a lăsat pe votanții PSD fără candidat. Liderul PSD a explicat această decizie susținând că nu vrea să repete situația din 2024, când stabilitatea coaliției de guvernare a fost periclitată de candidaturi separate PSD și PNL la prezidențiale.
E aproape de neconceput un asemenea comportament politic într-o democrație consolidată. Cum e posibil ca partidul cu cel mai mare număr de membri să nu aibă candidat? Vă imaginați CDU sau SPD fără candidați separați când făceau parte din marea coaliție de guvernare din Germania?
Rămași fără candidat, votanții PSD au refuzat soluția artificială numită Crin Antonescu și s-au orientat rapid spre Victor Ponta, pe care îl consideră de-al lor. Crin Antonescu e detestat de mulți votanți PSD nu doar pentru că e liberal, ci și pentru lunga perioadă de inactivitate. ”Să stai zece ani pe banii soției, așa ceva nu se face”, mi-a spus un primar PSD. ”Nu putem să mânăm votanții ca pe oi. Nu vor s-audă de Crin, nu îl respectă pe Ciolacu după dezastrul de anul trecut și îl votează pe Ponta”, mi-a spus alt primar PSD.
Ce a făcut acum Marcel Ciolacu e o mare distorsiune a politicii. Să îți lași alegătorii fără candidat e la fel de grav ca și mutarea voturilor PSD în noiembrie la George Simion, o eroare politică gravă, care l-a scos practic pe Ciolacu din finală.
Și PNL și-a încălcat pactul cu propriii alegători când l-a propus pe Crin Antonescu candidat. E un nume venit de nicăieri, fără contact cu baza partidului, o fantomă a trecutului cu o susținere obscură de la Hubert Thuma și Eduard Hellvig, respins și el chiar de unii dintre votanții liberali. E de neînțeles cum Ilie Bolojan, președintele partidului, a permis o astfel de candidatură, în loc să își asume să intre în cursă. În fond, funcția de președinte de partid vine și cu avantaje, și cu riscuri. Știu că a pus și el pe primul loc stabilitatea coaliției și nevoia reformelor bugetare. Dar pe votanți cine îi reprezintă? Nu acesta e rolul liderilor de partid, să își asume bătăliile dure?
Așa s-a ajuns în situația în care Crin Antonescu pare să urmeze parcursul lui Nicolae Ciucă: un candidat impopular până și în propriul partid, promovat mai mult de trusturile media prietene (vezi sondajul așa-zisei case ARA de la Antena 3) decât de activul PNL, care nu crede în el.
Cine ar fi crezut că Victor Ponta și Crin Antonescu, autorii tentativei de lovitură de stat din 2012, vor ajunge să lupte pentru președinția României 13 ani mai târziu? În mod normal, ei ar fi trebuit să fie măturați de pe scena politică și lăsați să-și ronțăie pensiile speciale în anonimat. Dar aroganța liderilor PSD și PNL, incapabili să înțeleagă votul de protest din iarna lui 2024, i-a adus din nou în prim-plan. Iar în cazul lui Ponta, ceea ce părea o candidatură gândită cu prietenul lui Sebastian Ghiță doar pentru a mai aduce niște reclamă la RTV subvenționată din bani publici s-ar putea transforma într-o potențială revenire politică fără precedent.
E posibil ca nici unul dintre ei să nu ajungă în finala prezidențială, să fie bătuți în turul 1 de George Simion și Nicușor Dan. Eventuala retragere a Elenei Lasconi în favoarea lui Nicușor Dan ar putea să producă un șoc politic care să inverseze tendința actuală.
Dar marele pericol pentru Victor Ponta e tocmai Sebastian Ghiță, mogulul fugar la Belgrad care l-a transformat pe fostul premier PSD în proiectul său politic. Ponta a recunoscut în interviul G4Media că s-a văzut de curând cu Ghiță la Belgrad, dar a încercat să minimalizeze relația cu patronul România TV. Puțin credibil. Relația lor e notorie în statul român.
Afacerile murdare ale lui Ghiță, protecția primită din partea președintelui pro-rus Aleksandar Vucic, agenda pro-rusă a România TV, lobby-ul pe lângă membrii familiei Trump sunt tot atâtea vulnerabilități pentru Ponta. Și să nu uităm de momentul definitoriu din 2016, când Ghiță a făcut publice numele unor presupuși agenți CIA staționați la București, un act profund ostil față de SUA.
Ponta însuși știe că Sebastian Ghiță e marea lui vulnerabilitate. De aici și comportamentul lui fără precedent, i-a dat un avertisment public prietenului său în timpul interviului de la G4Media: ”părerea mea pe care i-am spus-o la Belgrad este că orice mogul de presă din România care vrea să pună președinți, ajunge el rău”.
Vom vedea pe 4 mai dacă electoratul își va aminti cât de toxic e Sebastian Ghiță, omul care a reușit să scape de arest într-un dosar DNA fugind la Belgrad, la prietenul său Vucic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii