G4Media.ro

Cum a câștigat, la Curtea Europeană de Justiție, un român stabilit în…

sursa foto: Unsplash/ Kelly Sikkema

Cum a câștigat, la Curtea Europeană de Justiție, un român stabilit în Irlanda bătălia cu Dublinul pentru alocația copiilor săi

Persoana stabilită într-o altă ţară a UE decât cea de origine are dreptul la alocaţie inclusiv pentru copiii săi cu reşedinţa în altă ţară membră a comunităţii, a stabilit Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), potrivit Deutsche Welle.

Ocuparea unui loc de muncă nu reprezintă o condiţie pentru prestaţiile familiale a decis, pe 7 februarie 2019, CEJ. Verdictul a fost pronunţat în urma plângerii înaintate de către un român stabilit în Irlanda. Între 2003 şi 2009, Eugen B. a muncit legal în Irlanda. În 2009, după ce şi-a pierdut locul de muncă, a primit indemnizaţie de şomaj cu caracter contributiv timp de un an de zile, apoi o prestaţie de şomaj cu caracter necontributiv (între 2010 şi 2013). Ulterior, Eugen B. a beneficiat de ajutor în caz de boală.

Bărbatul a putut încasa alocaţia pentru cei doi copii ai săi, cu reşedinţa în România, cu excepţia intervalului aprilie 2010 – ianuarie 2013. Refuzul autorităţilor irlandeze s-a bazat pe faptul că solicitantul n-ar fi îndeplinit condiţiile necesare pentru încasarea alocaţiei pentru copiii săi, cu reşedinţa în străinătate, întrucât nu a desfăşurat o activitate salarială în intervalul 2010-2013. O decizie pe care românul a contestat-o în instanţă. În fața „High Court” (Înalta Curte, Irlanda), Eugen B. a susţinut că refuzul autorităţilor irlandeze se bazează pe o interpretare eronată a dreptului comunitar.

Conform verdictului Curţii Europene de Justiţie, pronunţat pe 7 februarie, Regulamentul european privind coordonarea sistemelor de securitate socială prevede că o persoană are dreptul la prestaţii familiale în conformitate cu legislaţia statului UE în care trăieşte, inclusiv pentru membrii familiei sale care au reşedinţa în alt stat membru. Aşadar nu se impune ca un astfel de cetăţean să dispună de un anumit statut, cum ar fi cel de salariat, pentru a avea dreptul la ajutoare băneşti pentru copii.

Curtea mai arată că din Regulamentul european pentru coordonarea sistemelor de securitate socială reiese că prestațiile familiale pentru copiii cu reședința în alt stat membru pot fi acordate şi în baza altor temeiuri, nu numai în temeiul unei activități remunerate în bani.

„Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială și în special articolul 67 coroborat cu articolul 11 alineatul (2) din acesta trebuie interpretat în sensul că, într‑o situație precum cea în discuție în litigiul principal, eligibilitatea unei persoane la prestații familiale în statul membru competent nu impune ca această persoană să desfășoare o activitate salariată în statul membru respectiv și nici ca acesta din urmă să îi acorde o prestație în numerar ca urmare sau ca o consecință a unei astfel de activități”, au decis judecătorii de la Luxemburg.

Decizia CEJ nu este o hotărâre pentru litigiul în sine, subliniază judecătorii Curţii. Cazul românului Eugen B. se va întoarce la Înalta Curte din Irlanda.

Alocațiile pentru copiii care locuiesc în alte țări ale UE sunt un subiect de discuție și în Germania. Iar în Austria, guvernul a decis recent ca alocațiile să fie adaptate la nivelul de trai din țara de reședință a copilului, deci – în cele mai multe cazuri – să fie reduse. Comisia Europeană consideră că măsura Austriei este discriminatorie față de cetățenii UE și a anunțat că va depune o plângere contra Austriei la Curtea de Justiție a UE.


Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează