Cum a cedat patronul Dogan Media în fața Sultanului/ Omul lui Erdogan la cârma navei-amiral a presei turce
Demirören Media Group, condus de un antreprenor apropiat președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a achiziționat toate publicațiile și posturile TV ale Dogan Media Group, printre care se număra și Hürriyet si CNN Türk. Portalul de știri T24 scrie că Grupul Demirören urmează să plătească 1,25 miliarde de dolari pentru această achiziție.
Fostul editorialist de la Hurriyet İzzet Çapa, a anunțat pe twitter că patronul Dogan Media, Aydın Doğan, i-a sunat miercuri la prânz pe toți redactorii și a confirmat vânzarea. Aydın Dogan le-ar fi spus redactorilor că nu mai suportă presiunile din partea guvernului.
Erdoğan nu a fost mulțumit niciodată de linia editorială a ziarului Hurriyet, așa zisa navă-amiral a presei turce. În ultimul rând, Erdoğan a declarat, cât se află în vizită în Algeria, pe 28 februarie (ac), că va da socoteală nu numai armata, ci și presa, în privința puciului “postmodernist” de pe 28 februarie 1997.
Prin aceasta achiziție, Demirören Grup a devenit cel mai important agent pe piața mass-mediei. Dintre 29 publicații ale presei turce, 21 publicații le va deține acest grup. Cele 21 de ziare, ocupă 90% din totalul de ziare aflate în circulație, scrie ziarul Birgun.
Firma de distribuție Yay-sat a fost inclusă în cadrul achiziției. Grație acestei achiziții, nu prea va mai rămâne loc ziarelor de opoziție, care riscă să nu fie distribuite datorită firmei pro-guvernamentale.
Cunoscutul afacerist în domeniul energiei, Erdogan Demiroren, a intrat pe piața mass-mediei, preluând ziarele Milliyet și Vatan în anul 2011, fiind încurajat de Recep Erdogan, care era premier pe atunci. Într-o convorbire telefonică postată pe youtube (*), Demirören a recunoscut acest lucru, manifestându-și regretele în această privință: “De ce m-am băgat în această afacere? Pentru cine?’’ Demiroren a fost atacat de Erdogan, datorită unui articol publicat în ziarul Milliyet.
Editorialistul de la Cumhuriyet, Kadri Gürsel, a dat un avertisment, subliniind asemănarea dintre această afacere și modul în care procedează Putin. ‘’S-a ghidat după modelul lui Putin. Putin își finanțează mass-media prin gaz și petrol. Dar guvernul turc oare cum o fi făcând-o?’’, a scris Kadri Gürsel pe twitter.
După ce a fost anunțată știrea, la ziarele de la Dogan Media s-a simțit o premoniție sumbră. Mulți angajați se așteaptă să fie concediați, a scris İzzet Çapa, care face parte din echipă.
Editorialistul pro-Erdogan Cem Kucuk a postat pe twitter precizând că ziariștii loiali regimului nu au de ce să le fie frică. Iar restul trebuie să rămână liniștiți și ei, căci vor primi indemnizații. ‘’Perioada de pace abia a inceput’’, a scris Kucuk.
De la această achiziție, prețul acțiunilor Dogan Media și Huriiyet a crescut brusc la Bursă din İstanbul: Hurriyet cu 19%, iar Dogan Holding cu 18%, s-a relatat în ziarul Sozcu.
Critici din partea opoziției. Liderul partidului principal de opoziție, Kemal Kılıçdaroglu, a criticat dur această achiziție. ‘’Se conferă unui om drept exclusiv la toată mass-media. İnstrucțiunile vor veni de la Palatul Alb. İmaginați-va, mass-media lui Erdogan va fi ticsită de aceleași titluri de ziar. Adică: unul și același titlu, zece ziare diferite. De la centru vor veni toate titlurile de ziar’’, a declarat liderul de stânga, într-o emisiune transmisă miercuri seară pe CNN Turk.
Afaceristul Aydın Dogan a intrat pe piața mass-media în anul 1979, cumpărând ziarul Milliyet. A cumpărat în 1994 și ziarul Hurriyet, urmând apoi o serie de noi achiziții. El deținea cel mai mare trust mass media din Turcia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank