Cum a compromis grav ministrul justiției un proces penal / Lui Cătălin Predoiu îi rămâne un gest ”cu adevărat de onoare”
Din proprie inițiativă și fără să fie chestionat jurnalistic despre soarta unui anume inculpat condamnat în primă instanță, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a ținut să informeze publicul, într-un interviu difuzat miercuri la Europa FM, că soțul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost între timp achitat. Dacă nu știați, iată, vă anunță avocatul lui, însuși ministrul justiției, nimeni altul.
După ce livrează știrea despre achitare, repet, fără să fi fost întrebat de soarta domnului Hosu, ministrul justiției trage concluzia că fosta șefă DIICOT, Giorgiana Hosu, a demisionat ”pentru o ipoteză care nu s-a realizat”. Ministrul pare convins de ce spune. Iar ce ne spune cu subiect și predicat este că doamna Hosu, propusă tot de domnul Predoiu în funcția de șef DIICOT în februarie 2020, cu aviz negativ de la CSM, a plecat degeaba, pentru că iată, soțul ei, judecat într-un dosar de corupție cu condamnare în primă instanță, a scăpat între timp basma curată.
Giorgiana Hosu a plecat de la șefia DIICOT într-un gest de onoare, ”cu adevărat de onoare”, după cum ține să sublinieze Predoiu.
De aici începe un mic dezastru pentru ministrul justiției, Cătălin Predoiu. Prima problemă: cauza domnului Hosu nu a fost încă judecată. Dosarul are termen pe 7 februarie la Curtea de Apel. Prin urmare, nu avea cum să fie achitat, din moment ce procesul este încă pe rol. Domnul Predoiu revine a doua zi cu scuze pentru eroare, dar se afundă și mai rău. Ministrul susține că avea informația din ”surse neoficiale”, pe care nu le-a numit.
Ce fel de surse are un ministru al justiției și mai ales de ce apelează la ele pentru a urmări soarta unui dosar penal? De ce-l interesează atât de mult cum se termină procesul în cazul soțului fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu? De ce-i pasă atât de mult dacă un inculpat va fi condamnat sau achitat, fie el și sotul fostei șefe DIICOT? Despre asta, puțin mai încolo. Între timp, lucrurile se complică și mai tare pentru ministrul justiției.
Una dintre judecătoarele din completul domnului Hosu este Sabina Daniela Adomniței, soția fostului ministru liberal al educației Cristian Adomniței, condamnat în 2020 la trei ani și două luni cu închisoare într-un dosar de corupție. Decizia nu este definitivă. Judecătoarea Adomniței tocmai a făcut joi un salt în carieră. Secția de judecători din cadrul CSM a delegat-o pe funcția de președinte al Secției I penale a Curții de Apel București (CAB), a doua zi după ce ministrul justiției raportează glorios achitarea.
Ea este ”sursa neoficială” a domnului Predoiu, care este membru de drept în CSM și coleg cu soțul ei pe linie de partid? Într-o nouă încercare de a se disculpa, ministrul justiției continuă vineri seria gafelor. ”A fost convingerea mea că acel dosar s-a soluţionat. Eu nu m-am referit la viitor, cu intenţia de a influenţa în vreun fel instanţa, ci m-am referit la o informaţie care ţinea de trecut. Asta a fost convingerea mea din discuţii din afara cadrului statal, din afara cadrului oficial, de aceea am şi precizat că e vorba de surse neoficiale, medii juridice care n-au legătură cu oficialităţi ale statului. Efectiv a fost o eroare de judecată bazată pe o festă de memorie”, a declarat Predoiu la emisiunea Insider Politic, de la Prima TV.
Așadar, ministrul justiției vrea să ne spună că a fost urechist, că și-a format convingerea referitoare la achitarea soțului fostei șefe DIICOT după niște bârfe colportate eventual de foști colegi avocați cu care își mai omoară timpul la o bere. Să zicem că este așa cum pretinde domnul Predoiu: a vorbit tâmpenii după ce a înțeles greșit niște prostii. Numai că afirmațiile sale despre achitarea unui inculpat care în realitate se va judeca peste două sptămâni au consecințe dintre cele mai grave: procesul domnului Hosu este total compromis de însuși ministrul justiției.
Dacă va fi achitat, opinia publică va spune pe bună dreptate că ministrul justiției a indicat soluția sau știa de ea înainte de pronunțare. Gravissim, în abele situații. Ministrul trebuie să plece. În cazul în care domnul Hosu va fi, totuși, condamnat pentru corupție așa cum a fost condamnat în primă instanță, înseamnă că același ministru al justiției a făcut o propunere profund greșită la DIICOT, împotriva avizului negativ al CSM. În plus, nu vom afla niciodată dacă este o condamnare justificată sau una prin care judecătorii, deși ar fi avut motive de achitare, au pronunțat-o pentru a evita un scandal public. Și în această situație ministrul Predoiu trebuie să plece.
A compromis grav încrederea publică în actul de justiție, i-a afectat independența și a compromis un proces penal în care se joacă soarta unui om.
Apoi, nu vom afla niciodată motivele reale pentru care CSM a promovat-o tocmai acum în funcție pe judecătoarea Adomniței. Pentru merite reale sau a fost un premiu în avans, pentru a-l achita pe soțul fostei șefe DIICOT? Extrem de suspectă este avansarea rapidă a judecătoarei Adomniței, care avansează în mai puțin de doi ani de la judecătoria Iași la Curtea de Apel București, direct șefă de secție penală. Ajunge în completul care îl judecă pe Dan Hosu, inclusiv cu ajutorul ministrului Predoiu. G4Media.ro a documentat pe larg coincidențele suspecte în dosarul Hosu
Să ne amintim cum Giorgiana Hosu a fost ținută în brațe până în ultimul moment de către șeful statului și apărată public de însuși ministrul justiției. Predoiu a avut numai cuvinte de laudă la adresa Giorgianei Hosu la momentul demisiei.
Oricare ar fi soluția pronunțată pe 7 februarie, ea este deja profund viciată de gafele ministrului justiției și de coincidența promovării judecătoarei Adomniței într-o funcție de conducere a doua zi după declarațiile lui Predoiu referitoare la achitarea soțului fostei șefe DIICOT, caz pe care abia urmează să-l judece. Totul arată atât de prost încât demisia de onoare pare acum singura ieșire decentă pentru ministrul justiției. Sigur, se poate agăța mai departe de funcție la fel ca ministrul de interne, Lucian Bode, dar mai adaugă un bolovan în spinarea unui PNL tot mai cocoșat de scandaluri.
Am rămas dator cu o mică explicație. De ce-i pasă atât de mult ministrului justiției de soarta unui inculpat cum este soțul fostei șefe DIICOT? În primul rând, Cătălin Predoiu dorește să-și apere numirea făcută în urmă cu trei ani la șefia DIICOT și să spună, așa cum a sugerat deja, că n-a greșit cu nimic, din moment ce soțul doamnei Hosu a fost sau va fi achitat. ”Am putea spune că doamna Hosu și-a dat demisia de onoare, cu adevărat de onoare, pentru o ipoteză care nu s-a realizat?”, s-a întrebat Cătălin Predoiu în timpul interviului.
În al doilea rând, ministrul justiției sugerează că au greșit flagrant toți cei care i-au cerut insistent demisia doamnei Hosu în urmă cu doi ani, în frunte cu G4Media. Personal, l-am întrebat insistent pe șeful statului în mai multe conferințe de presă de la Cotroceni în 2020, la câteva luni după numire, de ce nu o demite din funcție pe doamna Hosu, șefă de parchet anti-mafia, din moment ce stă în casă cu un inculpat pentru corupție? Argumentul era că domnul Hosu riscă să fie condamnat penal, ceea ce s-a și întâmplat, aruncând o pată rușinoasă asupra justiției penale din România. Cine a mai pomenit șefă de parchet cu soț condamnat penal? Sigur, nimeni nu răspunde pentru faptele altuia, dar aici vorbim iarăși despre încrederea publicului în sistem. Președintele Iohannis a evitat răspunsuri clare iar doamna Hosu a demisionat abia în septembrie 2020, după ce soțul ei a fost condamnat în primă instanță.
În concluzie, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, din dorința de a-și apăra o propunere neinspirată, de a-l proteja pe Klaus Iohannis că a numit-o și păstrat-o luni de zile împotriva evidențelor și de a-i mulțumi inclusiv pe susținătorii din sistem ai doamnei Hosu, tocmai și-a săpat singur groapa. Marea operațiune de reabilitare a eșuat lamentabil. Acum, când a lansat procedura de numire a noilor procurori șefi, Predoiu susține că a comis ”o eroare de judecată bazată pe o festă de memorie” anunțând o falsă achitare de mare răsunet.
Nu vom ști niciodată dacă a spus o prostie cu consecințe grave sau l-a luat gura pe dinainte. În orice caz, ar fi util ca noii procurori șefi să fie numiți de altcineva. Acest ministru al justiției și-a pierdut orice credibilitate. Nu mai este util nimănui, justiției cu atât mai puțin.
Fragmentul de la Europa FM:
Ioana Ene Dogioiu: Domnule ministru, ați anunțat lansarea procedurii pentru numirea procurorilor șefi. Dumneavoastră i-ați propus pe cei care își încheie acum mandatul, minus doamna Hossu, care nu-și mai încheie mandatul. Și l-a încheiat prin demisie atunci când soțul domniei sale a fost condamnat penal..
Cătălin Predoiu: Și ulterior achitat. Am putea spune că doamna Hossu și-a dat demisia de onoare, cu adevărat de onoare, pentru o ipoteză care nu s-a realizat?
Ioana Ene Dogioiu: Eu am menționat doar că domna Hossu nu-și încheie mandatul în acest moment.
Cătălin Predoiu: Da.
Ioana Ene Dogioiu: Spre deosebire de ceilalți pe care i-ați propus acum trei ani.
Ascultă varianta Audio
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
59 comentarii