Cum a crescut piața chiriilor în Polonia după ce în țară au intrat 3 milioane de refugiați din Ucraina
De la invazia Rusiei în Ucraina, aproape 3 milioane de persoane au fugit peste graniță, în Polonia, și se estimează că majoritatea au rămas în țară.
Întrucât mulți dintre ei caută un loc de ședere temporară sau pe termen lung, cererea de apartamente de închiriat a crescut vertiginos în marile orașe poloneze care au fost principala destinație a refugiaților, relatează notesfrompoland.com
Acest lucru a dus și mai mult la creșterea prețurilor de închiriere, deja record, alimentate de inflație și de facturile ridicate la energie.
În prima lună a războiului, numărul apartamentelor disponibile pentru închiriere în Varșovia, Gdańsk și Poznań a scăzut cu 34-40%, potrivit datelor Gethome, un serviciu imobiliar. În Cracovia, Wrocław și Łódź, acesta s-a prăbușit cu peste 60%.
Federica Crepaz, care s-a mutat în Gdańsk din Italia pentru muncă în februarie, și-a petrecut primele săptămâni într-un apartament Airbnb, căutând o cameră pe termen lung. După ce a aranjat să viziteze una, „unii proprietari mi-au spus după câteva ore că era deja închiriată”, spune ea. „Am avut sentimentul că dacă voi găsi o cameră va trebui să o iau imediat”.
Colegii ei au avut de dus lupte similare, iar Federica a spus că găsirea unui apartament separat a fost chiar mai dificilă în comparație cu o cameră într-un apartament comun.
La aproximativ două săptămâni după începerea războiului, numărul de vizualizări ale anunțurilor de pe Otodom – un alt serviciu imobiliar popular în Polonia – a crescut cu 166%.
„Odată cu izbucnirea războiului, am putut observa o creștere a numărului de răspunsuri la anunțurile de închiriere. Acestea au fost de trei până la patru ori mai mari decât la sfârșitul lunii februarie, ceea ce reflectă nevoia puternică a refugiaților care vin în Polonia de a-și găsi un acoperiș deasupra capului”, a declarat Karolina Klimaszewska de la Otodom pentru notesfrompoland.com.
Creșterea bruscă a cererii a avut un impact asupra prețurilor de închiriere, Otodom observând că media lunară pentru apartamentele listate pe serviciul său a crescut cu 5%, de la 2.721 zloți în februarie la 2.863 zloți în martie. În Varșovia și Wroclaw, mediile au crescut cu 7% și, respectiv, 8,6%.
Un vârf de cerere face ca vânătoarea de apartamente să fie deosebit de dificilă pentru persoanele cu un buget restrâns, cum ar fi studenții. Există riscul să se revină la situația de acum 15 ani, când proprietarii organizau „castinguri” pentru chiriași, iar universitățile din Cracovia lansau un apel către proprietari să închirieze studenților „la prețuri corecte”, spune Marek Wielgo, analist la Gethome.
De asemenea, situația a avut un impact negativ nu doar asupra cantității, ci și asupra calității apartamentelor oferite spre închiriere. Practica de a împărți un apartament în secțiuni mici pentru a le închiria separat a devenit deja obișnuită și ar putea deveni și mai răspândită în viitor, spune Wielgo.
Studenții, care în mod normal părăsesc apartamentele pe timpul verii pentru a pleca în vacanță, ar putea decide acum să își păstreze locuința, deoarece ar putea fi dificil să găsească o nouă locuință la întoarcerea în septembrie, adaugă Klimaszewska. Acest lucru ar putea duce la o ofertă mai mică pe piață și la prețuri și mai mari. Un lucru este sigur: nu vor lipsi potențialii chiriași.
Chiar dacă găsirea de locuințe de închiriat devine tot mai dificilă, oamenii sunt, de asemenea, mai puțin predispuși să cumpere apartamente acum, comparativ cu anii precedenți, din cauza creditelor ipotecare mai puțin accesibile, combinate cu prețurile în creștere și incertitudinea legată de război.
Prețurile imobilelor din Varșovia au crescut cu aproximativ 10% într-un an, ajungând la o medie de 13.254 zloți (2.860 de euro) pe metru pătrat în februarie, potrivit companiei imobiliare Morizon. Gdańsk, Cracovia, Łódź, Wrocław și Poznań au înregistrat, de asemenea, creșteri de două cifre. Cea mai mare creștere (20,5%) a fost înregistrată în Gdańsk, cu prețuri medii care au atins 12.166 zloți (2.620 euro) pe metru pătrat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii