Cum a devenit Elon Musk cea mai populară personalitate străină din Rusia
Cea mai populară persoană din Rusia în acest moment este, desigur, Elon Musk. Toată lumea îl iubește: oficiali, oameni de afaceri și cetățeni obișnuiți deopotrivă. Gestul său neobișnuit din timpul unui discurs înainte de inaugurare i-a surprins pe mulți, deoarece în Rusia se crede că seamănă cu un salut nazist. Cu toate acestea, acest lucru nu a făcut nimic pentru a păta imaginea proprietarului SpaceX și a rețelei sociale X, scrie ziaristul rus Mihail Zygar, pe site-ul The last pioneer.
Este destul de surprinzător faptul că, în luna premergătoare învestirii lui Donald Trump, majoritatea conversațiilor din Rusia s-au învârtit în jurul lui Elon Musk. Toate speranțele sunt puse în el.
În urmă cu opt ani, când Trump a fost ales pentru prima dată președinte al Statelor Unite, el era considerat „omul Rusiei” de mulți moscoviți. Acum, nimeni nu mai nutrește astfel de iluzii. În schimb, titlul de „omul nostru din America” a trecut la Elon Musk.
Din Rusia cu X
Cel mai recent zvon care circulă printre elitele politice rusești este despre posibila deblocare a fostului Twitter. Platforma X a fost interzisă în Rusia în 2022, la scurt timp după invazia din Ucraina. Dar multe s-au schimbat de atunci, iar mulți oficiali ruși cred acum că X trebuie deblocat urgent pentru a contribui la normalizarea relațiilor cu America. Unul dintre prezumtivii susținători ai acestei idei este purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta ar susține că Musk nu este un inamic al Rusiei și nici rețeaua sa socială. La urma urmei, X a fost cel care a răspândit interviul lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin la o audiență globală. Acest fapt a mulțumit Kremlinul.
Acest lucru nu înseamnă neapărat că guvernul rus are pârghii reale de influență – mai degrabă, pare să creadă că cel mai bogat om din lume este profund interesat de Rusia și se bucură de rolul său autoproclamat de negociator șef neoficial cu Moscova.
Prietenie tulbure
În biografia populară a lui Elon Musk, publicată în 2015, există o poveste despre cum antreprenorul în devenire a călătorit la Moscova în 2001 pentru a cumpăra o rachetă balistică. Inițial, negocierile au fost lipsite de rezultate – un general ar fi chiar scuipat în direcția lui Musk când a auzit planurile acestuia de a coloniza alte planete. În cele din urmă, afacerea a căzut din cauza prețului: rușii doreau 8 milioane de dolari pentru o rachetă, în timp ce Musk era dispus să plătească aceeași sumă pentru două.
Cu timpul, seriozitatea lui Musk a devenit evidentă. În Rusia, a existat cândva un oficial care a încercat să concureze cu el: Dmitri Rogozin, un cunoscut politician populist și chiar naționalist, pe care Putin l-a numit inexplicabil la conducerea Roscosmos, echivalentul rus al NASA. Rogozin a fost dornic să demonstreze că este superior lui Musk și a făcut frecvent declarații absurde. De exemplu, el a sugerat în batjocură că, după retragerea programului navetei spațiale, americanii vor trebui să își trimită astronauții la ISS folosind o trambulină. Când Musk a lansat cu succes Crew Dragon către ISS, el a răspuns pe Twitter cu un triumfător „HA! Trambulina funcționează”, oferind o replică perfectă la bravada goală a oficialului rus.
Cariera lui Dmitri Rogozin, de altfel, s-a încheiat fără glorie. Acesta a fost concediat chiar la începutul războiului și, ulterior, a plecat într-un turneu de propagandă în Donbas, unde a fost rănit în timp ce lua masa într-un restaurant – suferind leziuni la nivelul feselor. Incidentul a stârnit un val de glume, deoarece practic nimeni nu a ratat ocazia de a-l ironiza. Cât despre Musk, glumele despre el în Rusia au încetat de mult. Cu cât s-a aliniat mai mult politic cu Trump, cu atât elita politică a început să îl privească mai serios.
Mulți în Rusia au propriile lor povești despre întâlnirile întâmplătoare cu Musk. De exemplu, acesta are un mare respect pentru Serghei Korolev, fondatorul programului spațial sovietic, și a menținut legătura cu familia lui Korolev – un contrast puternic cu indiferența autorităților ruse față de moștenirea inginerului vizionar care a trimis primul om în spațiu.
„Un om care nu poate fi oprit”
După începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei, Musk a oferit forțelor armate ucrainene acces la rețeaua sa Starlink. Cu toate acestea, după cum a raportat The Wall Street Journal și au confirmat surse de la Moscova, Musk a început, de asemenea, să discute în mod regulat cu Vladimir Putin și cu alți oficiali ruși, precum Serghei Kirienko, adjunctul șefului de cabinet al Kremlinului însărcinat cu politica internă. Cu cât aceste conversații durau mai mult, cu atât Musk devenea mai critic la adresa Ucrainei și a președintelui acesteia, Volodimir Zelenski. La Moscova, sunt convinși că Musk se bucură de acest rol, acționând efectiv ca un secretar de stat neoficial pentru relațiile cu Rusia.
Din punctul de vedere al elitei ruse, Musk este oarecum influențat de Putin. Se pare că este flatat de faptul că este un interlocutor obișnuit al președintelui rus și pare să aibă încredere în multe dintre argumentele lui Putin. Putin, la rândul său, încearcă să răspundă la fel. În urmă cu un an, în timpul unui interviu cu Tucker Carlson, președintele rus l-a numit pe Musk „un om care nu poate fi oprit”.
Elon Musk a fost mult timp admirat de oligarhii ruși, care văd în el întruchiparea visurilor lor. Un om de afaceri care exercită puterea la nivel de stat fără a deține nicio funcție oficială reflectă perfect aspirațiile marilor afaceriști ruși din anii 1990, când problemele erau rezolvate prin amenințări, intimidare și forță brută. Nimeni nu și-ar fi putut imagina atunci că ceva similar se va întâmpla în Occident.
Musk și Berezovski
Observând pașii inițiali ai tandemului Trump-Musk prin prisma istoriei politice rusești, este greu să scapi de un sentiment de déjà vu. În urmă cu exact 25 de ani, la Moscova s-a întâmplat ceva extrem de asemănător.
La acea vreme, Vladimir Putin tocmai fusese ales președinte al Rusiei, în spatele său aflându-se atotputernicul oligarh Boris Berezovski.
Berezovski a jucat un rol esențial în asigurarea președinției pentru Putin. El credea că noul lider rus îi va rămâne îndatorat, păstrând loialitatea și supunerea la care Berezovski se așteptase. Cu toate acestea, oligarhul și-a depășit mult prea repede limitele.
La doar trei luni după învestirea lui Putin, Berezovski a demisionat din funcția de membru al parlamentului rus și a fugit la Londra, intrând în exil voluntar. El era încrezător că va fi doar temporar, convins că Putin se va clătina, că nimeni nu va îndrăzni să-i ia puterea și averea. Dar Berezovski s-a înșelat.
Alexander Nevzorov, un star al jurnalismului rus din anii 1990 și cândva un aliat de încredere al lui Putin – acum un critic feroce și un exilat politic – a scris recent pe blogul său că Musk este destinat să urmeze calea lui Berezovski în următoarele luni. Potrivit lui Nevzorov, doi masculi alfa nu pot coexista în aceeași cameră. După ce Steve Bannon a declarat public că Musk și Trump trebuie să fie separați, mulți au început să discute acest lucru ca și cum ar fi o concluzie inevitabilă.
Această perspectivă, însă, provine parțial din faptul că, după cum recunosc mulți oameni de afaceri ruși, elitele țării se tem de Musk chiar mai mult decât se tem de Donald Trump. Proprietarul X, Tesla și SpaceX la cârma afacerilor globale pare chiar mai imprevizibil decât Trump la Casa Albă. Musk inspiră cele mai multe speranțe, dar și cele mai mari temeri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.