G4Media.ro

Cum a devenit înghețata Ben & Jerry’s parte a rezistenței anti-Trump: Arome…

Cum a devenit înghețata Ben & Jerry’s parte a rezistenței anti-Trump: Arome dedicate refugiaților, homosexualilor și grupărilor care se opun Casei Albe

Producătorul american de înghețată Ben & Jerry’s este cunoscut de mult timp pentru activismul său politic, compania introducând constant diferite arome care susțin multe din cauzele progresiste pe care le promovează. De la arome ce sărbătoresc diversitatea la cele dedicate refugiaților și imigranților, firma înființată în 1978 de către Ben Cohen și Jerry Greenfield s-a situat de peste patru decenii în avangarda mișcării liberale din Statele Unite.

Astăzi, producătorul ce își are cartierul general în Burlington (Vermont) continuă să fie unul care pune cauzele progresiste în centrul acțiunilor și produselor sale, despre care afirmă că sunt parte a rezistenței împotriva politicilor președintelui Donald Trump. Strategia sa a dat naștere, așa cum era de așteptat, și unor controverse puternice, vocile critice acuzând Ben & Jerry’s că provoacă discuții politice doar pentru a-și spori cifra de afaceri.

În luna august a acestui an, cei de la Ben & Jerry’s (compania a fost vândută în 2000 conglomeratului olandezo-britanic Unilever) au anunțat lansarea unor noi arome de înghețată inspirate de mișcarea antifascistă. Producătorul din Vermont a afirmat că o parte din banii proveniți din vânzările înghețatei realizate „cu ingrediente adevărate” vor fi donate organizațiilor care se opun fascismului. Decizia lor a fost salutată de cei din mișcarea Antifa, controversata mișcare antifascistă criticată pentru tacticile sale violente.

Lansarea acestor arome venit la doar câteva luni după ce Ben & Jerry’s au prezentat o înghețată anti-Trump numită „PeCAN Resist!” despre care susținătorii au afirmat că transformă „activismul politic în ceva delicios.”

La momentul respectiv, compania din Vermont a afirmat că noua aromă sărbătorește grupurile care „rezistă politicilor regresive și discriminatorii ale administrației Trump și construiește un viitor care să valorizeze incluziunea, egalitatea și justiția pentru persoanele de culoare, femei, comunitatea LGBTQ, refugiați și imigranți.”

„PeCAN Resist!” este o înghețată de ciocolată cu bucăți de ciocolată albe și negre, pecan, nuci și migdale acoperite cu ciocolată – un amestec divers ales în mod deliberat. Acesta este disponibil la magazinele Scoop Shops participante din întreaga Americă și pe pagina de internet a celor de la Ben & Jerry’s la prețul de 6.99 dolari pentru o pintă (circa un litru).

Ca parte a aceleiași campaniei, cei de la Ben & Jerry’s au anunțat că vor dona 25.000 de dolari către patru organizații non-guvernamentale care militează pentru valori progresiste: Color Of Change (care urmărește eliminarea practicilor care împiedică avansul persoanelor de culoare), Honor the Earth (care promovează energia regenerabilă și justiția de mediu în comunitățile indigene), the Women’s March (care încurajează comunitățile de femei să producă schimbări sociale transformatoare) și Neta (o platformă media independentă realizată de oameni de culoare ce trăiesc în orașele aflate de-a lungul graniței dintre Texas și Mexic).

Designul cutiei de înghețată a fost creat de către artista și activista Favianna Rodriguez, iar textul său afirmă: „Bine ați venit în rezistență. Împreună, PeCAN Resist! Îi onorăm și stăm alături de femei, imigranți, oameni de culoare și milioane de activiști și aliați care rezistă cu curaj atacului președintelui împotriva valorilor noastre, umanității și mediului. Sărbătorim diversitatea națiunii noastre glorioase și ne ridicăm lingurițele în solidaritate pentru toți americanii.”

Simultan, o petiție lansată pe pagina companiei Ben & Jerry’s le solicită suporterilor „să se alăture rezistenței.” Până ieri, documentul fusese semnat de peste 46.000 de persoane, iar strategia a fost rezumată de un comentator care a afirmat: „Mulțumită celor de la Ben & Jerry’s, puteți consuma acum cantități obscene de grăsimi saturate și, în același timp, puteți să-i rezistați lui Trump.”

De altfel, lansarea „PeCAN Resist!” nu a fost singura dată când compania a luat atitudine în chestiuni politice și sociale. De-a lungul celor patru decenii de funcționare, cei de la Ben și Jerry’s au folosit înghețata, iaurtul înghețat și sorbetul pentru a pleda pentru schimbare. Aroma „Chubby Hubby” a fost schimbată în „Hubby Hubby” în 2009, după ce căsătoria între persoane de același sex a fost legalizată în Vermont, statul în care a fost fondată compania. „Chocolate Fudge Brownie” a devenit „Food Fight Fudge Brownie” pentru a susține etichetarea produselor care folosesc organisme modificate genetic, iar „EmpowerMint” a fost lansată în 2016 pentru promovarea drepturilor de vot și pentru a atrage atenția asupra acuzațiilor de suprimare ale votului în Carolina de Nord.

În 2018, înainte de alegerile pentru Congresul american, Cohen și Greenfield (cei doi fondatori ai firmei originale) au prezentat șapte arome pentru candidații progresivi care au candidat împotriva unor republicani.

Într-un videoclip care înfatisa mai mulți bărbați pregătind înghețată într-o bucătărie, Cohen a spus că susține „candidați progresiști extraordinari care îl pot opri pe Trump și pot schimba Congresul.”

Printre arome s-au numărat „Lauren’s Calling” sau „Underwood for the Greater Good,” cu aromă de plăcintă cu mere, caramel și pecan, completată cu o prăjitură Girl Scout, produs dedicat lui Lauren Underwood, o democrată care a candidat pentru Congres într-un district din apropiere de Chicago.

Un altul a fost „Ammar-etto American Dream,” realizat cu cafea – „pentru că acest candidat va zgudui sistemul” – biscotti și amaretto, în onoarea candidatului Ammar Campa-Najjar (California).
Iar Grand Slam Homer, creată ca omagiu pentru candidatul JD Scholten, a fost produsă cu caramel din porumb, „pentru a simboliza angajamentul său față de fermierii din Iowa și comunitatea rurală,” a spus Cohen. (Dintre cei trei, doar Underwood a câștigat alegerile din luna noiembrie a anului trecut, devenind cea mai tânără femeie de culoare din Congres).

Controverse
Existența companiei nu a fost lipsită de controverse, generate tot de activismul politic și social al companiei și liderilor săi. De exemplu, fondatorii săi, Ben Cohen și Jerry Greenfield, au fost arestați în timp ce protestau în afara Capitolului din Washington DC în aprilie 2016, în timpul marșului Democracy Awakens ce a atras atenția asupra implicării banilor în politică.

De asemenea, în urmă cu doi ani, compania a provocat reacții de indignare din partea multor clienți din Australia, după ce le-a interzis să comande două cupe din aceeași aromă până când căsătoria între persoane de același sex nu devenea legală în țară.
„Interzicem două cupe din aceeași aromă și îi încurajăm pe fanii noștri să ia legătura cu parlamentarii lor pentru a le spune că a sosit momentul – să legalizeze căsătoria între persoane de același sex! Dragostea vine în toate aromele!” a scris compania pe site-ul său.

În acel moment, mulți clienți s-au declarat nemulțumiți din cauză că Ben & Jerry’s „ar fi politizat în mod nepermis” tabieturile lor alimentare.

Lansarea aromei „PeCAN Resist!” a fost înconjurată si ea de controverse puternice, după ce s-a aflat că cel puțin una dintre organizațiile care urmau să primescă banii din vânzarea înghețatei, Women’s March, are în frunte persoane care susțin mișcarea BDS, de boicotare a Israelului, și pe pastorul Louis Farrakhan, conducătorul grupării naționaliste de culoare Nation of Islam. Criticii, inclusiv Centrul Simon Wisenthal, le-au indicat pe Tamika Mallory și Linda Sarsour ca fiind două personaje care au pus constant sub semnul întrebării legitimitatea Israelului de a exista și au postat mesaje tweet de susținere a lui Farrakhan.

Decizia celor de la Ben & Jerry’s de a dona bani pentru Women’s March a promovat indignare în Israel, unde compania are o franciză dezoltată și unde președintele Trump este foarte popular. Criticii au cerut boicotarea celor de la Ben & Jerry’s și alegerea produselor companiei Haagen-Dazs.

Brand comercial sau politic?
Vorbind despre lansarea aromei „PeCAN Resist!” cu doar o săptămână înaintea scrutinului din toamna trecută din Statele Unite, revista Forbes a scris atunci că firma din Vermont a făcut „o declarație îndrăzneață.”

Revista a notat că reacțiile pe canalele de media socială au fost puternic polarizate, așa cum este și discursul politic actual din Statele Unite, iar două hashtag-uri principale, #resist și #boycottbenadnjerrys, au dominat răspunsurile internauților.

Vocile conservatoare au cerut imediat boicotarea companiei, un utilizator de Twitter rezumând opinia multora afirmând: „Oamenilor nu le place ca agendele politice să le fie băgate pe gât.”

Tactica companiei legată de lansarea aromei „PeCAN Resist!” pare însă să fi funcționat. La cinci zile de la lansare, acțiunile celor de la Ben & Jerry’s erau în creștere cu 4,74%, ceea ce sugerează că eforturile lor progresiste „pot duce în cele din urmă la profituri mai bune.”

De altfel, analiștii cred că luările de poziții politice și sociale ale celor de la Ben & Jerry’s (și de la alte companii americane, precum Starbucks) ridică o întrebare legitimă: Este o afacere bună să te implici politic? Iar răspunsul, în ciuda unor riscuri evidente, pare să fie un da categoric.

De exemplu, un studiu realizat de către Harvard Business Review a confirmat că firmele mari, așa cum este Ben & Jerry’s, Nike sau Starbucks, au capacitatea de a rezista la un PR negativ generat de controversele politice, iar declarațiile făcute de liderii companiilor reprezintă un factor avantajos pentru afaceri.

Ancheta a dezvăluit că 38% dintre americani cred că directorii firmelor mari au responsabilitatea de a vorbi despre problemele politice/sociale importante care au legătură cu brandul lor, iar 40% dintre cei chestionați au afirmat că e mult mai probabil să cumpere de la o companie pe care o știu că se aliniază valorilor lor. Prin comparație, 45% dintre respondenți au spus că nu vor cumpăra produse de la o companie cu care nu sunt de acord.

Concluzia, în opinia celor de la Forbes, este că „deși prezentarea unei declarații politice puternice poate provoca nemulțumirea publică și boicot pe termen scurt, nu pare că există motive de îngrijorare pentru companiile care doresc să devină politice.” Luările de poziție politice și sociale duc la creșterea publicității și la crearea unei baze de susținători care împărtășesc aceleași valori, lucru care va favoriza compania pe termen lung. „Atâta timp cât liderii companiilor cunosc foarte bine cine sunt clienții lor,” aceștia pot vorbi în siguranță, fără sa se teama pentru consecințele pe termen scurt pentru cifra de afaceri sau pentru viitorul firmei lor.

Exemplul care confirmă cel mai bine această teorie este cel al companiei Nike, cel mai mare furnizor de pantofi și îmbrăcăminte sportivă din lume, precum și un producător major de echipamente sportive, care a reuşit să-şi crească valoarea de piaţă cu 5% în urma campaniei aniversare Just Do It în care a decis să folosească unul dintre cei mai controversați jucători de fotbal american. Colin Kaepernick, fostul conducător de joc al echipei San Francisco 49ers, a apărut în campania publicitară prin care compania cu sediul în Oregon a sărbătorit cea de-a 30-a aniversare a faimosului slogan.

Kaepernick este jucătorul care în urmă cu doi ani a început să protesteze împotriva nedreptăților rasiale și a brutalității poliției, îngenunchind în timpul intonării imnului național al Statelor Unite, înainte de începerea partidelor. Mesajul campaniei Just Do It, suprapus peste chipul în alb-negru a lui Kaepernick, a fost: „Crede în ceva. Chiar dacă aceasta înseamnă să sacrifici totul.” Decizia celor de la Nike de a-l folosi a stârnit reacții imediate printre americani, mulţi dintre ei decizând să boicoteze produsele companiei. Date ulterioare au susținut însa ideea că Nike a făcut un pariu financiar câștigător pe termen lung și a decis că boicotul declanșat merită toate riscurile.

Surse: benjerry.com, Forbes, Washington Times, People, Facebook

Foto: G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. https://m.youtube.com/watch?v=wDYNVH0U3cs

    Go woke, Go broke! Excelent articol ??

    O petiție lansată acum 6 luni a strâns 46k semnături intr-o țara de 360 mil locuitori… e un fenomen nemaiîntâlnit. Antifa e pe punctul de a fi declarată organizație terorista domestică, asta precis o sa ii ajute la vânzări. Niciun cuvânt despre cum Gillette a pierdut vreo 8 miliarde de dolari pe mâna unei reclame care condamna “masculinitatea toxica”. Bai G4, novac asta al vostru “îs the gift that keeps on giving”. Ieri ne povestea de “actrițe porno”, azi înghețată… mâine sa ne spună de audientele uriașe ale CNN și alte lucruri interesante 🙂

    • Asta cu Gillette care a pierdut 8 miliarde cu “masculinitatea toxica” e doar un fake news. Aceste 8 miliarde sint o pierdere raportata la valoarea initiala de achizitie, de prin 2005/2006. S-au schimbat multe de atunci, de exemplu, doar in ultimii 5 ani piata a scazut cu 11%, timp in care Gillete a pierdut vreo 25% din piata, deci inainte si independent de “masculinitatea toxica”.

    • Niciun cuvint despre Gillette care a pierdut 8 miliarde in urma reclamei cu masculinitatea toxica ptr ca Gillette nu a pierdut 8 miliarde din cauza reclamei cu masculinitatea toxica. Gillette a pierdut 8 miliarde raportat la valoarea de achizitie de catre P&G in 2005/2006, deci intr-un interval de 13-14 ani. In interiorul acestui interval de timp, Gillette a mai pierdut vreo 25% din piata intre 2010-2018 (reclama respectiva e din 2019) si doar in ultimii 5 ani piata a scazut cu 11% (poate ati observat si dvs cit a crescut procentul de barbi din mediul inconjurator in ultimii 10-15 ani).

    • Imi cer scuze ptr dublarea mesajului, initial niciunul dintre raspunsurile mele nu fusese publicat. As vrea sa mai adaug doar ca Nike a cistigat 6 miliarde in urma campaniei cu Kaepernick, desi toata lumea preconiza pierderi ingrozitoare.

    • Asa e bah Armandi, a gresit omu, de fapt Gillette a iesit pe plus dupa reclama aia cretina! Grea boala mintala…

    • Și nu vi se pare suspect ca aceasta suma a apărut brusc in 2019 și nu treptat, începând cu 2005/2006, ca in orice aritmetica normala? Acum Gillette ne prezintă reclame cu pompieri și polițiști doar doar mai repara câte ceva…
      Cât despre Nike și kapernick… e jenant sa susțineți ca au câștigat 6%…. kapernick e încă șomer, nicio echipa din nfl nu îl va mai angaja vreodată, 90% din populația globului nu știe cine este, iar acțiunile Nike continua sa crească pe burse datorită consumului și campaniei de mult uitate….Nike nu vinde doar in SUA, vinde și in Romanica sau Bulgaria… câți au auzit de kapernick?

    • Mai mult ca sigur aceasta suma a aparut treptat, doar interesul publicului ptr aceasta suma a aparut deodata(/odata cu reclama). Piata de lame de ras intimpina niste dificultati de citiva ani, Gillette, care in 2010 detinea 75% din aceasta piata, si-a vazut pozitia de lider pusa in pericol de startupuri noi, mult mai flexibile si mai racordate la nevoile clientilor. Un brand mare intimpina probleme foarte serioase in momente de genul acesta si o sa faca, cum spuneti dvs, orice ca sa mai repare cite ceva. De altfel, reclama cu masculinitatea toxica este tot o incercare de a mai repara niste pierderi. Ca strategia de brand e inconsitstenta, e o problema care nu are sens sa fie discutata.
      E important de stiut si ca piata de lame de ras (cu toate accesoriile, cremele si aftershaveurile aferente) este evaluata la 3.5mld/an.
      Exista un peisaj amplu care contribuie la astfel de cresteri si scaderi. La Gillette se pot studia datele anul viitor, cind trendul descendent al pietei se va putea suprapune peste scaderea de capital pe care o deteremina competitia directa si apoi poate fi analizat efectul campaniei cu masculinitatea toxica.
      La Nike-Kaepernick e aceeasi situatie, dar observati, va rog, ca aveti un discurs mult mai nuantat si ia in considerare mult mai multe aspecte, cind vine vorba de (posibilul) cistig al celelilalte tabere.

  2. Bah, chiar am facut pe ei de ras, leftisti ghei…

  3. PInta nu are un litru ci undeva sub jumatate de litru.

  4. Din text să înțelegem că Trump are drept adversari doar pe LGBT isti și pe imigranți susținuți de unele multinaționale (Ben Jerry fac parte din Unilever), idee susținută și de exemplul cu Nike, o companie care nu produce absolut nimic in SUA ( apropo, sloganul just do it are o poveste mai complicată). In plus autointitularea drept „forte progresiste” a unor mișcări de orientare evident marxistă chiar leninistă ne arată că de fapt adversarii lui Trump nu au nici cea mai vaga idee cum sa il învingă la următoarele alegeri.
    Trump va câștiga in 2020 pentru că el este cel mai aproape de imaginea eroului american așa cum este el întipărit in mentalul colectiv. Este un cowboy modern. Se pricepe la arme, la femei, se luptă cu toată lumea pentru idieile lui. Are un discurs apropiat de al părinților fondatori. Economic este protecționist precum a fost Lincoln (războiul de secesiune a fost in primul rand un război între protecționism și liber-schimb, problema sclaviei s-a pus când războiul era început de vreo 2 ani). Democrații nu au inca niciun personaj care sa îi facă față lui Trump și greu de crezut că vor putea inventa vreunul până in noiembrie 2020. Iar presa mainstream (NYT, WP etc) prin atitudinea vadit ostila lui Trump de fapt îl ajuta pe acesta.

  5. Publicația asta face parte din propaganda stangista?

    • Tu ce crezi, daca te uiti la lungimea articolului si la sintagma „rezistenta anti-Trump”?

    • Un adevărat regal, festivalul postacilor trumpetisto-putinisti, iubitori de dictatură și abuzuri. Și mari specialiști, unde mai pui. În orice. ICE Cold, de pildă cu „Atlanticul care sunt un pic mai sus” a arătat, până acum, că se pricepe la: uragane, ecologie, arme de foc, prostituate și, mai nou, lame de ras. Asistatul analfabet, știm, adoarme ascultsndu-se pentru că e plictisitor și „se pișă pe el”. Nimic nou aici. Anonimul cel civilizat și ofensat îl ridică în slăvi pe maimuțoiul roșcovan de mai avea un pic și-l ducea până la Isus. Noroc că s-a oprit la Lincoln care n-are oricum nicio legătură cu mincinosul bătrân și acru, cu un „discurs” de boșorog „fondator” de pulovere tricotate la azil. Auzi, „se pricepe la femei”, de ce, că le ciupe de cur? „Cow-boy”, pe bune? Mai degrabă” cow” decât „boy” având in vedere ca martalogul bășinos se poartă ca o vită bătrână. „Se pricepe la arme”? În ce sens, că a devenit „erou” pentru „mentalul” psihopaților care împușcă oameni?
      Îi mai dă el acolo cu ” leninismul ” el fiind cu fibra îmbâcsită de totalitarism autarhic din moment ce e așa de pătimaș suflător în trumpeta. După care mai vin doi tiriplici dintre care unul întreabă „așa e că e stângistă?” la care ălalalt îi răspunde ceva gen „tu nu vezi că nu vezi?*. Așa ceva, mai rar :))))) oricum ei habar n-au ce e aia ” stânga ” sau „dreapta” doar vorbesc aiurea, au auzit niște termeni a căror semnificație nu o cunosc și îi tot repetă ca papagalii. Dacă era și RTI, le spunea el cum stă treaba, că el știe cu „echiserul politic mondial” , le „obținea” și o „medalie”, ceva. Dar s-a terminat, sârmanul trol, nu mai e. Oricum, aiștilalții fac toți banii.

    • pentru Bad@:
      Michael Moore nu poate fi acuzat de trolling trumpistoputinist dar puncta foarte bine înainte că Trump să fie ales: https://michaelmoore.com/trumpwillwin/
      Pentru Adrian Novac și redacția G4Media:
      Nu înțeleg de ce mai permiteți utilizatorului Bad@ să posteze sau macar sa îi moderați limbajul.

    • Trolul anonim, slujitor al mafiei PRO(ST)-PSD-ALDE, aripa trumpetisto-putinista ar vrea ca toate comentariile în care este ironizată activitatea lui de postac să fie cenzurate. De ce? Ca postacii să poată manipula nestingheriți , dezinforma și pentru a face propagandă extremistă, rasistă, xenofobă, șovinista, să ridice osanale grețoase unor indivizi periculoși, să instige la violență, la ură împotriva semenilor folosind un limbaj agresiv. Asta nu mai e nevoie să fie „moderat”, după parerea anonimului. Toate manifestările trolilor trebuie permise, în schimb trebuie interzise postările care le contracarează și care folosesc fix limbajul postacilor, preluat cu ghilimele. Trolul anonim nu a cerut niciodată ” moderarea „abjecțiilor, injuriilor și jignirilor pe care le aduc altor comentatori tovărășii lui postaci. De fapt, trolii folosesc unele fantoșe gen asistat, marduk, RTI pentru intimidare, după care tot ei, din spatele altor fantoșe anonime se plâng de limbaj. Ce malefefic, cât de scârbos, ce ipocrizie! Dacă g4 ar cenzura, intr-adevar, boții, prezența lui bad@ care este strict și exclusiv în scop igienic, pentru demascarea și destrucurarea acestor mizerii, n-ar mai fi necesară.

    • @Bad@:
      Te-ai cam înfierbântat. Îți recomand o înghețată cu „aroma dedicată”.

    • @Bad@:
      Ti-am zis să încerci „aroma dedicată” nu sa faci cum te taie capul.

    • Bun băiat, a renunțat la „opiniile argumentate” și la „ideile exprimate*, a rămas la ” aromă „. Se vede că slăbiciunea lui e zahărelul. La fel și ălălaltul, e blocat în ” tratatemente” și „injecții”. Excelent. Atâta vreme cât scutesc lumea de „gândirea” lor „politică”, de manipulare și propagandă extremistă, e foarte bine.

  6. Bravo @Bad!