
Cum a devenit Papa Francisc un fashion icon neașteptat
Moda nu este, poate, primul lucru care îți vine în minte când te gândești la moștenirea papală, însă Papa Francisc, care a murit luni, a avut un stil personal distinct — unul care nu includea celebra geacă albă tip Balenciaga (aceea era generată de inteligență artificială), ci mai degrabă simplitatea reverendelor crem și a pantofilor negri din piele, practici și lipsiți de ostentație, relatează CNN.
Alegerea încălțămintei de către Francisc a fost remarcată pentru prima dată la doar 24 de ore după alegerea sa, în 2013, de către The New York Times, care a subliniat că el „a schimbat dramatic tonul papalității” purtând pantofi negri — despre care se spune că au fost realizați de un prieten din Buenos Aires, orașul său natal — și un ceas de mână simplu. A devenit rapid cunoscut pentru ținutele sale simple, deseori lipsite de ornamente, în contrast cu predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, care opta pentru cruci pectorale împodobite cu pietre prețioase, pantofi roșii de designer și accesorii arhaice, inclusiv o căciulă tradițională din catifea și hermină (camauro), ce a atras atenția prin asemănarea cu o pălărie de Moș Crăciun.

Aprecierile pentru stilul Papei Francisc nu au întârziat să apară: publicația The Cut l-a numit „papa normcore” pentru abordarea sa „simplă, lipsită de zorzoane”. A fost, de asemenea, primul papă care a apărut pe coperta revistei Rolling Stone și a fost desemnat de Esquire drept „Cel mai bine îmbrăcat bărbat al anului 2013”. Au urmat, desigur, meme-urile și produsele artizanale neoficiale de pe Etsy, cu chipul său imprimat pe tricouri, hanorace și căni în stil bootleg ‘90s.
„În timp ce Bradley Cooper, Chris Pine și Joseph Gordon-Levitt au avut ani buni, alegerile lor vestimentare s-au limitat la covorul roșu,” scria Max Berlinger în Esquire. „Între timp, deciziile vestimentare ale Papei Francisc au marcat subtil o nouă eră (și, pentru mulți, o speranță reînnoită) pentru Biserica Catolică.” Articolul a fost unul dintre cele mai citite materiale ale revistei timp de mai multe luni, potrivit lui Berlinger, care a fost invitat ulterior la mai multe emisiuni TV pentru a-și justifica alegerea editorială (a refuzat).
„Mi s-a părut pur și simplu interesant și demn de menționat,” a declarat el pentru CNN într-un interviu telefonic. „Papa de dinaintea lui purta haine foarte ornamentate și scumpe. (Francisc) mergea în închisori și spăla picioarele deținuților. Mi s-a părut că e parte dintr-o schimbare mai amplă, iar hainele erau expresia vizibilă a acestei schimbări.”
Înainte de conclavul din 2013, Francisc — născut Jorge Mario Bergoglio — nici măcar nu se afla printre primii trei favoriți. Părea modest, smerit și ieșea puțin în evidență. Tocmai această simplitate, atât de diferită de cea a predecesorului său, a stârnit interesul publicului. „Ca arhiepiscop al Buenos Airesului, Bergoglio nu a fost niciodată un mare orator,” scria Mark Binelli în articolul de pe coperta Rolling Stone. „Dar, acum că este Papa Francisc, umanitatea lui recognoscibilă pare aproape revoluționară.”

Deși stilul său era adesea interpretat ca semn al umilinței și ascetismului, Carol Richardson, istoric al artei și liturghiei la Universitatea din Edinburgh, susține că diferențele vestimentare dintre cei doi papi reflectau diferențe mai profunde în viziunea asupra rolului de conducător al Bisericii.
„Benedict al XVI-lea folosea hainele pentru a face legătura cu diverse epoci istorice,” a explicat ea într-un apel video. „Fiind un tradiționalist, încerca să afirme continuitatea istorică a papalității.” Alegând să poarte casule din perioada creștinismului timpuriu și paliumuri din tradiția romană antică, el dorea să sublinieze „o legătură neîntreruptă” de la Isus la Sf. Petru și până la sine însuși, potrivit lui Richardson.
Francisc, ca prim papă iezuit, a avut alte priorități. Ordinul Iezuit (Societatea lui Isus) este cunoscut pentru accentul pus pe educație, reflecție și aplicabilitatea în viața reală — limbaj, filozofie, istorie, retorică — ceea ce înseamnă că abordarea practică este mai importantă decât tradiția teoretică sau simbolică.
Chiar și în ciuda minimizării simbolismului, hainele albe purtate de Francisc au o semnificație: albul și roșul sunt culorile tradiționale ale papalității, simbolizând puritatea, caritatea, compasiunea și sacrificiul. Nu există cerințe oficiale privind culoarea pantofilor, deși șosetele papale au fost de regulă albe sau roșii (Francisc a purtat negre, Benedict albe imaculate). Culoarea neagră nu are o simbolistică oficială, dar Richardson notează că frații franciscani, care predică sărăcia și caritatea, sunt cunoscuți pentru încălțămintea neagră și sandalele simple.
„Probabil sunt doar pantofii pe care i-ar fi purtat ca preot,” spune ea. Când imaginea AI cu Papa Francisc în haine de streetwear high-fashion a devenit virală, a fost considerată absurdă pentru un lider spiritual, mai ales unul atât de modest în stil. Dar Richardson recunoaște că această imagine a spus, involuntar, ceva adevărat despre percepția publică: „Chiar dacă era falsă, era totuși un compliment delicat adus unui papă care urmează tradiția… dar care înțelege că preoții trăiesc în lumea de azi. Este vorba despre a înțelege trecutul și prezentul pentru a putea merge spre viitor.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.