Cum a devenit un preot ortodox ținta trolilor și anti-vacciniștilor după ce a pledat public pentru vaccinare
Când preotul ortodox român Dorel Galan și-a exprimat public dorința sa de a se vaccina împotriva Covid-19, nu se aștepta să fie vizat de troli și de anti-vacciniști. Galan a fost numit „preotul Satanei”, „necredincios” și acuzat că a fost plătit de stat pentru a susține vaccinarea, transmite Agenția France Presse, citată de Rador.
„Am fost atacat brusc de oameni pe care nu-i cunosc, de „hater-i profesioniști”, a declarat pentru AFP bărbatul de 45 de ani, după Liturghia de duminică, la biserica sa din orașul nordic Cluj, transpunând cuvântul englezesc în limba română.
Hărțuirea a fost declanșată de un interviu în care Galan și-a povestit experiența privind infectarea cu coronavirus. În interviu, el a spus că este dispus să fie vaccinat pentru a evita ajungerea altora „la terapie intensivă sau la Domnul prea curând, din ignoranță sau din prostie”.
Mesajul său, împreună cu unul similar al unui alt preot, au fost postate și de ministrul Sănătății ca modalitate de a-i convinge pe cei care nu cred că există virusul că pericolele bolii sunt reale.
„Le-am spus credincioșilor că decizia mea personală este să mă vaccinez pentru că am încredere în autoritățile științifice, nu în șamani, vrăjitori și alții”, spune Galan. Deși ce nu îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze, în predicile sale, el le spune enoriașilor să „întrebe un medic” înainte de a lua o decizie cu privire la această chestiune și să se ferească de cei „care ridică propriile credințe la rangul de adevăruri științifice”.
În România, unde aproximativ 86 la sută din populație este ortodoxă, preoții se pronunță foarte rar în probleme sensibile. Mai mult, multe site-uri vizând credincioșii ortodocși au dat frâu liber negării Covid și teoriilor conspirației.
„Preoții care l-au trădat pe Iisus nu mai au dreptul de a vorbi”, a scris un utilizator. „Desigur, nu este confortabil pentru mine. Nu am experiență în tratarea „urii” de pe Facebook și nu am căutat niciodată să fiu „influencer”, spune preotul care poartă ochelari și are părul cărunt, tuns modern.
Dar Galan a decis că trebuie să vorbească, după ce a oficiat „cea mai grea slujbă din viața lui”, pentru bunicii unui prieten care au murit amândoi de Covid-19.
Au fost doi dintre cei 17.600 de oameni care au murit după ce au luat virusul în această țară europeană cu 19 milioane de locuitori. „Nu am nimic împotriva celor care nu vor să fie vaccinați și, în același mod, ei nu ar trebui să mă învinovățească pe mine dacă încerc să-i protejez pe ei împotriva bolii”, spune Galan.
De la începutul pandemiei, influenta Biserică Ortodoxă din România a făcut eforturi mari, negocind cu statul pentru redeschiderea lăcașurilor de cult, după carantina de aproape două luni din primăvara anului 2020.
În schimbul redeschiderii, Biserica a fost de acord să distribuie clerului o broșură informativă despre vaccinare, care subliniază că este „gratuită, sigură și voluntară”.
În ultimele săptămâni, au existat semne că aversiunea pe scară largă față de vaccin s-ar putea diminua în România, 66% spunând că „sigur” sau „probabil” se vor vaccina, conform unui studiu recent al institutului IRES din București.
În ciuda acordului cu guvernul, preoții nu au nicio obligație să promoveze vaccinului în rândul credincioșilor, în timp ce Capul Bisericii, Patriarhul Daniel, a păstrat tăcerea privind vaccinarea.
Sursa: Urdu Point / Rador
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii