Cum a devenit Voiculescu ținta atacurilor după evacuarea Spitalului de Ortopedie Foișor
Spitalul de Ortopedie Foișor a fost evacuat vineri noapte pentru a fi transformat în unitate suport COVID, pe fondul crizei tot mai mari de locuri la terapie intensivă. Managerul spitalului, unul dintre feudalii sistemului aflat în funcție din 1997, s-a opus vreme de trei săptămâni, invocând diferite pretexte, inclusiv în ziua de vineri când ar fi trebuit să elibereze clădirea pentru a face loc pacienților COVID în stare gravă.
Pe fondul crizei sanitare alarmante, oboselii și exasperării, secretarul de stat Raed Arafat a decis total neinspirat evacuarea spitalului în noaptea de vineri.
Pacienții și rudele acestora s-au revoltat în mod legitim, situația s-a tensionat și a fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru a calma spiritele. Chiar dacă nu vorbim de cazuri medicale critice (afecțiuni ortopedice), nimic nu justifică scoterea celor circa 100 de pacienți pe targă sau în scaun cu rotile în puterea nopții și transportarea lor pe întuneric în alte spitale din țară. Oricât de disperată ar fi situația pacienților cu COVID din București, mutarea lor în spitalul Foișor putea aștepta până sâmbătă dimineața, ceea ce în final s-a și întâmplat.
Liberalii au fost primii care au țipat ca din gură de șarpe, cerând, prin vocea unuia dintre vicepreședinții săi, demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Cazul său a fost discutat luni în coaliție, PSD a anunțat o nouă moțiune simplă împotriva ministrului Voiculescu, iar televiziunile de știri au continuat campania împotriva lui, considerat cumva răspunzător pentru imaginile nefericite cu suferinzi plimbați noaptea între spitale.
În cele din urmă Voiculescu a scăpat de remaniere, coaliția merge înainte, iar liberalii s-au mai folosit de o criză pentru a le aplica o copită colegilor de la USR PLUS.
În realitate, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, este ultima persoană care are, pe lege, atribuții și putere de decizie în privința spitalelor din Capitală și ultimul oficial chemat să dea socoteală în cazul particular Foișor. Iată de ce.
În mai 2020, ministrul de atunci, Nelu Tătaru, anunța că spitalele trec de la autoritățile locale în coordonarea ministerului sănătății, inclusiv în ce privește numirea și revocarea managerilor de spital. Numai că PSD, având încă majoritate, a modificat legea în Parlament, astfel încât numirea și revocarea managerilor a rămas la autoritățile locale.
În prezent, Legea 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 prevede, la articolul 10, că ”pe durata stării de alertă, Ministerul Sănătății coordonează activitățile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în cadrul unităților sanitare publice, după caz”. Altfel spus, ministerul coordonează, deși nu are nici o putere reală asupra spitalelor, conduse discreționar de manageri – feudali, ca în cazul Foișor, iar aceștia tratează spitalul fix ca pe o afacere personală.
Pe scurt, primul care ar fi avut puterea să intervină în cazul Foișor este primarul Capitalei, Nicușor Dan. Însă lui nimeni nu i-a cerut să o facă, date fiind relațiile proaste dintre primarul capitalei și actualul ministru al Sănătății încă de pe vremea când Vlad Voiculescu era viceprimar.
Nicușor Dan a făcut însă altceva: l-a păstrat în funcție pe șeful unei structuri din subordinea primăriei Capitalei, care administrează toate cele 19 spitale din București. Numit în mandatul Gabrielei Firea, șef la ASSMB este și în ziua de azi Vasile Apostol, acuzat de viceprimarul Horia Tomescu (PLUS) că a achiziționat în 2020 fără licitație aparate de testare PCR, pentru detectarea infectării cu COVID, care sunt nefolosite și stau în depozitele spitalelor.
În ordinea răspunderii legale, primul care trebuia pus la zid pentru imaginile revoltătoare de la spitalul Foișor este chiar managerul acestui spital, Ioan Cristian Stoica. El s-a pus în ușă și a făcut tot posibilul ca Spitalul Foișor să nu fie transformat în spital COVID.
Ideea transformării Spitalului Foișor în unitate suport îi aparține secretarului de stat Raed Arafat. El a operaționalizat decizia în calitate de șef al DSU. De spitalul Foișor răspunde Primaria Capitalei, condusă de Nicușor Dan. Aici trebuie căutați responsabilii evenimentelor de vineri: la managerul transpartinic, la secretarul de stat din ministerul de interne (condus parcă tot de un liberal) și la primăria Capitalei (cu primar asumat de PNL).
În fine, ultimul pe listă, care a contrasemnat formal ordinul lui Arafat, fără să aibă însă nicio autoritate formală asupra spitalului Foișor, este ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu (USR PLUS).
În calitate de ministru, Voiculescu a făcut deja destule erori la cârma unui minister greu în plină pandemie. Greșelile, unele neforțate, i-au erodat rapid imaginea în primele luni de guvernare. Uneori a lăsat impresia că nu stăpânește problemele din minister, alteori a transmis lipsă de fermitate sau a provocat mult prea des tensiuni în coaliție, făcând figură, așa cum am mai spus, de troublemaker al guvernării.
N-a dat însă dovadă de rea-credință și nu există nici cel mai mic indiciu că este pus pe furt, ca predecesorii săi de la PSD, unde numărăm trei foști miniștri cu probleme penale. Dimpotrivă, Voiculescu urmează mai departe agenda reformistă. Intenția de face schimbări majore în sistem explică în bună măsură și campania dezlănțuită împotriva sa.
De pildă, concursul anunțat pentru funcțiile de șefi ai Caselor Naționale de Sănătate din fiecare județ n-are cum să nu genereze trepidații în sistem, având în vedere miza financiară uriașă. Simpla îndrăzneală de a se atinge de dispecerii sutelor de milioane de euro de la CAS va amplifica atacurile la adresa sa, inclusiv din partea liberalilor.
Din acest motiv pe Voiculescu, și nu pe Arafat sau pe managerul de la Foișor, s-au pus tunurile. Așa a ajuns el, nu adevărații responsabili, ținta atacurilor, după o evacuare cam neinspirat pusă în practică, dar necesară într-o situație sanitară tot mai complicată pentru România.
Dar mai trebuie subliniat ceva în final: Nu ar fi fost nevoie de evacuarea spitalului Foișor dacă, după un an de pandemie, toți managerii de spitale ar fi înțeles că nu există pacienți cu COVID și fără COVID, că există doar pacienți, iar ei trebuie tratați în orice spital ajung. De luni de zile, ministerul sănătății, fie el condus de Tătaru sau Voiculescu, le cere spitalelor să se organizeze în așa fel, cu circuite separate, încât să poată primi inclusiv pacienți cu COVID.
Ce poate fi mai absurd decât atât: avem în România un minister al sănătății pus să facă politici publice de prevenire și combatere a pandemiei, dar ministerul nu are nicio autoritate asupra spitalelor deoarece PSD a dorit, în plină criză, să-și păstreze control asupra acestora prin intermediul administrațiilor locale unde se află la putere.
Poate ar fi cazul ca noua majoritate să treacă totuși – cel puțin pe durata pandemiei – spitalele în subordinea Ministerului Sănătății, așa cum au dorit liberalii anul trecut. Faptul că PSD a dorit să mențină controlul asupra spitalelor din țară nu-l împiedică azi pe Marcel Ciolacu să acuze guvernul de lipsă de eficiență în combaterea pandemiei și să anunțe moțiuni pe bandă rulantă împotriva ministrului sănătății.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
77 comentarii