G4Media.ro

Cum a devenit Voiculescu ținta atacurilor după evacuarea Spitalului de Ortopedie Foișor

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cum a devenit Voiculescu ținta atacurilor după evacuarea Spitalului de Ortopedie Foișor

Spitalul de Ortopedie Foișor a fost evacuat vineri noapte pentru a fi transformat în unitate suport COVID, pe fondul crizei tot mai mari de locuri la terapie intensivă. Managerul spitalului, unul dintre feudalii sistemului aflat în funcție din 1997, s-a opus vreme de trei săptămâni, invocând diferite pretexte, inclusiv în ziua de vineri când ar fi trebuit să elibereze clădirea pentru a face loc pacienților COVID în stare gravă.

Pe fondul crizei sanitare alarmante, oboselii și exasperării, secretarul de stat Raed Arafat a decis total neinspirat evacuarea spitalului în noaptea de vineri.

Pacienții și rudele acestora s-au revoltat în mod legitim, situația s-a tensionat și a fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru a calma spiritele. Chiar dacă nu vorbim de cazuri medicale critice (afecțiuni ortopedice), nimic nu justifică scoterea celor circa 100 de pacienți pe targă sau în scaun cu rotile în puterea nopții și transportarea lor pe întuneric în alte spitale din țară. Oricât de disperată ar fi situația pacienților cu COVID din București, mutarea lor în spitalul Foișor putea aștepta până sâmbătă dimineața, ceea ce în final s-a și întâmplat.

Liberalii au fost primii care au țipat ca din gură de șarpe, cerând, prin vocea unuia dintre vicepreședinții săi, demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Cazul său a fost discutat luni în coaliție, PSD a anunțat o nouă moțiune simplă împotriva ministrului Voiculescu, iar televiziunile de știri au continuat campania împotriva lui, considerat cumva răspunzător pentru imaginile nefericite cu suferinzi plimbați noaptea între spitale.

În cele din urmă Voiculescu a scăpat de remaniere, coaliția merge înainte, iar liberalii s-au mai folosit de o criză pentru a le aplica o copită colegilor de la USR PLUS.

În realitate, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, este ultima persoană care are, pe lege, atribuții și putere de decizie în privința spitalelor din Capitală și ultimul oficial chemat să dea socoteală în cazul particular Foișor. Iată de ce.

În mai 2020, ministrul de atunci, Nelu Tătaru, anunța că spitalele trec de la autoritățile locale în coordonarea ministerului sănătății, inclusiv în ce privește numirea și revocarea managerilor de spital. Numai că PSD, având încă majoritate, a modificat legea în Parlament, astfel încât numirea și revocarea managerilor a rămas la autoritățile locale.

În prezent, Legea 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 prevede, la articolul 10, că ”pe durata stării de alertă, Ministerul Sănătății coordonează activitățile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în cadrul unităților sanitare publice, după caz”. Altfel spus, ministerul coordonează, deși nu are nici o putere reală asupra spitalelor, conduse discreționar de manageri – feudali, ca în cazul Foișor, iar aceștia tratează spitalul fix ca pe o afacere personală.

Pe scurt, primul care ar fi avut puterea să intervină în cazul Foișor este primarul Capitalei, Nicușor Dan. Însă lui nimeni nu i-a cerut să o facă, date fiind relațiile proaste dintre primarul capitalei și actualul ministru al Sănătății încă de pe vremea când Vlad Voiculescu era viceprimar.

Nicușor Dan a făcut însă altceva: l-a păstrat în funcție pe șeful unei structuri din subordinea primăriei Capitalei, care administrează toate cele 19 spitale din București. Numit în mandatul Gabrielei Firea, șef la ASSMB este și în ziua de azi Vasile Apostol, acuzat de viceprimarul Horia Tomescu (PLUS) că a achiziționat în 2020 fără licitație aparate de testare PCR, pentru detectarea infectării cu COVID, care sunt nefolosite și stau în depozitele spitalelor.

În ordinea răspunderii legale, primul care trebuia pus la zid pentru imaginile revoltătoare de la spitalul Foișor este chiar managerul acestui spital, Ioan Cristian Stoica. El s-a pus în ușă și a făcut tot posibilul ca Spitalul Foișor să nu fie transformat în spital COVID.

Ideea transformării Spitalului Foișor în unitate suport îi aparține secretarului de stat Raed Arafat. El a operaționalizat decizia în calitate de șef al DSU. De spitalul Foișor răspunde Primaria Capitalei, condusă de Nicușor Dan. Aici trebuie căutați responsabilii evenimentelor de vineri: la managerul transpartinic, la secretarul de stat din ministerul de interne (condus parcă tot de un liberal) și la primăria Capitalei (cu primar asumat de PNL).

În fine, ultimul pe listă, care a contrasemnat formal ordinul lui Arafat, fără să aibă însă nicio autoritate formală asupra spitalului Foișor, este ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu (USR PLUS).

În calitate de ministru, Voiculescu a făcut deja destule erori la cârma unui minister greu în plină pandemie. Greșelile, unele neforțate, i-au erodat rapid imaginea în primele luni de guvernare. Uneori a lăsat impresia că nu stăpânește problemele din minister, alteori a transmis lipsă de fermitate sau a provocat mult prea des tensiuni în coaliție, făcând figură, așa cum am mai spus, de troublemaker al guvernării.

N-a dat însă dovadă de rea-credință și nu există nici cel mai mic indiciu că este pus pe furt, ca predecesorii săi de la PSD, unde numărăm trei foști miniștri cu probleme penale. Dimpotrivă, Voiculescu urmează mai departe agenda reformistă.  Intenția de face schimbări majore în sistem explică în bună măsură și campania dezlănțuită împotriva sa.

De pildă, concursul anunțat pentru funcțiile de șefi ai Caselor Naționale de Sănătate din fiecare județ n-are cum să nu genereze trepidații în sistem, având în vedere miza financiară uriașă. Simpla îndrăzneală de a se atinge de dispecerii sutelor de milioane de euro de la CAS va amplifica atacurile la adresa sa, inclusiv din partea liberalilor.

Din acest motiv pe Voiculescu, și nu pe Arafat sau pe managerul de la Foișor, s-au pus tunurile. Așa a ajuns el, nu adevărații responsabili, ținta atacurilor, după o evacuare cam neinspirat pusă în practică, dar necesară într-o situație sanitară tot mai complicată pentru România.

Dar mai trebuie subliniat ceva în final: Nu ar fi fost nevoie de evacuarea spitalului Foișor dacă, după un an de pandemie, toți managerii de spitale ar fi înțeles că nu există pacienți cu COVID și fără COVID, că există doar pacienți, iar ei trebuie tratați în orice spital ajung. De luni de zile, ministerul sănătății, fie el condus de Tătaru sau Voiculescu, le cere spitalelor să se organizeze în așa fel, cu circuite separate, încât să poată primi inclusiv pacienți cu COVID.

Ce poate fi mai absurd decât atât: avem în România un minister al sănătății pus să facă politici publice de prevenire și combatere a pandemiei, dar ministerul nu are nicio autoritate asupra spitalelor deoarece PSD a dorit, în plină criză, să-și păstreze control asupra acestora prin intermediul administrațiilor locale unde se află la putere.

Poate ar fi cazul ca noua majoritate să treacă totuși – cel puțin pe durata pandemiei – spitalele în subordinea Ministerului Sănătății, așa cum au dorit liberalii anul trecut. Faptul că PSD a dorit să mențină controlul asupra spitalelor din țară nu-l împiedică azi pe Marcel Ciolacu să acuze guvernul de lipsă de eficiență în combaterea pandemiei și să anunțe moțiuni pe bandă rulantă împotriva ministrului sănătății.

Citește și

Cine este Ioan Cristian Stoica, managerul Spitalului de Ortopedie Foișor, care a întârziat transformarea în spital Covid în plină pandemie timp de câteva săptămâni: ”Un bun profesionist, dar un manager feudal”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

77 comentarii

  1. Cam asa este. Voiculescu a intrat in musuroiul cu furnici lacome si acum este atacat din toate partile. Din pacate si cu sustinerea presei, care a devenit anexa de partid (psd sau pnl).

    • Nu știu ce să zic: Nistorescu nu s-a lepădat de Daddy, chit că l-a văzut intrat la pușcarie cu Ursulică-de-Pluș in brațe. Și mai e și prieten la cataramă cu Doru Bușcu…

    • Mie cel mai mult din comentariul medicului(?) imi place fraza asta: „Dacă ce s-a întâmplat la Foișor se petrecea pe vremea PSD-ului, toți, în frunte cu premierul, ar fi fost arestați a doua zi.”

      E clar, n-a fost membru de partid niciodata, nici gura nu ii pute.

    • Mă tem că a intrat într-un cuib de viespi.

    • Mai e ceva ce doar Malin Bot a spus că V. Voiculescu s-ar fi opus finanțării campaniilor de prevenire a infectării( spoturile acelea poartă mască, blah blah) in mas Media). Cert e că acele spoturi au dispărut. Bani publici către mafia din Media.

    • Voiculescu nu are nicio vina.
      Raspunderea o poarta televiziunile din Cartelul Mafia Media, psd si aur, care, pe fata, au sprijinit actiunile impotriva zadarnicirii raspandirii virusului.
      Fara aceste actiuni criminale, pandemia ar fi fost tinuta sub control. Nu ar mai fi avut loc accidente de acest tip.
      Autoritatile au comunicat foarte bine, au transmis clar, tot ce trebuia comunicat.
      Autoritatile au gresit grav pentru ca au dat zeci de milioane de euro televiziunilor din Cartelul Mafia Media, pentru a transmite mesajele privind pandemia, pe care televiziunile erau oricum obligate sa le difuzeze.
      Autoritatile au gresit grav ca nu au intervenit, vazand ca CNA-ul permite televiziunilor din Cartelul Mafia Media sa faca propaganda, sau sa tolereze propaganda, impotriva masurilor corecte luate de autoritati pentru impiedicarea raspandirii virusurilor.
      Era o ocazie foarte buna pentru a-i revoca pe membrii CNA, care nu si-au indeplinit datoria, care au facut jocul mafiei psd, era o ocazie foarte buna pentru a inchide televiziunile apartinand Cartelului Mafia Media.
      Si in alte tari se intampla asemenea accidente.
      In UE au fost mai putine accidente, pentru ca acolo sunt mai multe spitale, sunt mai multe paturi la ATI, sunt mai multi medici, sunt mai multe ambulante, sunt mai multe autostrazi (pe care pacientii pot ajunge mai repede la spitale).

  2. Totul imi aminteste de trucajele de odiniora din filmele nu numai romanesti . Cum tehnologia vremurilor nu permitea trucarea de calitate tot asa si acum trucajul a ramas undeva la nivelul anilor comunismului . Mintea unora nu se poate schimba orisice ai face . Vor incerca in fel si chip sa manipuleze prin media si sa isi faca din asta un fel de lauda-ma gura sa iti dau friptura .Nivelul trucajelor scade zi la zi . Informatia vine gramada peste noi si raspunsul nu mai poate fi pregatit temeinic .A ajunge – netam nesam -la primarul general si pasind aleatoriu vina catre acesta -este hilar . Primarul poate nici habar nu avea ce se va intimpla . Un fake grosolan ,toata aceasta situatie prezentata in media , functionind conform principiului spuneti voi ceva sa spun eu altceva , de unde se vrea a se scoate un tap ispasitor , dar pina premierul Citu nu se pronunta , totul e doar bascalie .

  3. Excelent articol, care infirmă oarecum acuzațiile mele că Tapalagă face jocul lui Ludovic Orban (când îl ataca ipocrit pe Stelian Ion), care și el cere demisia lui Voiculescu zilele astea.
    Este de fapt cel mai informativ și complet articol asupra acestui subiect, beneficiind desigur și de timpul scurs și clarificările de după criză. Felicitări.

    • „Cel mai informativ si complet articol ” ?!
      Cica Voiculescu a semnat „formal ” ordinul. O notiune care nu exista… Mai avem noi pe unul care a semant „ca primarul” si a fost condamnat la vreo zece ani de puscarie.

    • Cristi, semnătura lui pe decizia aia era doar unul din multele avize pe care le-a primit. Nu poți sa-l faci pe el țap ispășitor (decât daca asta ți-e scopul) în cazul asta, și sa-l scoți basma curata și pe managerul sabotor și pe primăria care l-a menținut atâta timp, ca sa nu mai vorbim de Arafat care a inițiat operațiunea.
      Iar unul din primarii aia care semnau și erau condamnați e din nou primar la sectorul 5 și nu e singurul exemplu.

  4. Săracii, penelisti, useristi și udemeristi, s-au luat cu „treaba” și au uitat că puteau modifica legea aia din prima zi de lucru a noului Parlament!!
    Iar, referitor la răspunderea lui Nicușor și ASSMB, am scris deja de vreo 5 ori!

    • pai nu mai exista majoritate sa schimbe legea. acum nu mai vrea pnl pt ca ministrul sanatatii nu este de la pnl si asa pot sa-l tina in sah pe VV.
      anul trecut aveau interes pt ca ministrul sanatatii era liberal 🙂
      relatiile dintre pnl si psd sunt prezente si stiu ei foarte bine ce fac si de ce fac 🙂
      si se bazeaza si pe jurnalisti ca cei de la antena3, rtv sau newsweek sa propage minciuni…
      mafia este inca la putere si usr, pe langa ca mai fac si stangagii, nu au cum sa striveasca musuroiul. pnl se va opune mereu.

    • penele nu vrea sa modifice legea … si-ar da foc la valiza (la aia financiara)

    • De unde stiti ca nu vrea PNL? Ca doar PSD controleaza directorii de spital? Cica se stiu relatiile dintre Psd si Pnl? Pai ce anul trexut pe vremea lui Tataru nu erau la fel?

      Voiculescu e un ametit si depasit de pozitie. E o cadiula prea mare, cu toata adeverinta lui de la Viena, parca.

    • Dna @GabrielaConstantinescu, lasati-o cat mai jos cu defensiva pentru PNL, ca măcăne … 🏁

    • Poate mama ta e Gabriela. Eu nici macar nu sunt femeie. Idiotule.

    • ala de te semnezi cu numele celorlalti, vei ca esti pe langa. citeste mai bine ce am scris pana sa spui prostii despre altii.
      cand un ministru taie din comisioane si incearca sa fie transparent, cu toate stangaciile de riguare, insemna ca este caciula prea mare pt el? voua va trebuie unu care fura si nu spune nimic, nu?
      intelege nene, nu te fac idiot cum faci tu pe altii, ca ultimul vinovat in toata povestea de la foisor este voiculescu. Pana la el sunt gramezi de oameni, incepand cu directorul de spital si terminand cu febletea voastra nicusor…
      treci al invatat ca nu te pricepi 🙂

  5. Asa este!

  6. Nu este jenant domnule Tapalaga ca acest individ sters pe numele sau Vlad Voiculescu, are nevoie de noi sa il ajutam sa se explice? Ati facut un articol foarte bun, justificativ, dar trebuie sa fim onesti fata de noi insine ca omul asta este prea slab pregatit ca sa realizeze cu adevarat o reforma in sanatate. Comunicarea defectuoasa i-a adus linsajul, nu poti intra in ring sa te bati daca doar te feresti sau fugi de adversar. Asta face Voiculescu de multa vreme, atitudine de un non-combat si am ajuns noi sa-l ajutam sa se bata. Vine si citeste hartii dand dovada ca este prea slab pregatit sa aiba un discut la liber, motivational si justificativ. Culmea este ca in ring este un bataus coclit si obosit, speriat ca ar putea lua un pumn serios. Ducem lipsa de oameni puternici care sa dea cu pumnul in masa, sa faca scandal, cu legea in mana. Uitati-va la inregistrarea cu Voiculescu inainte de intra sa citeasca fituica despre Foisor, el nu era in stare sa ia o decizie privind masca, consiliera era extrem de insistenta, el parand sub influenta etnobotanicilor. Am trecut cu vederea ca tatal sau a fost turnator, l-am crezut baiat reformist, dar este departe de bula care s-a creat in jurul sau. D-asta si liberarii il vad ca pe o prada si abia asteapta sa-l sfasie. Nu pentru mafia din sanatate, sau chestiuni profesionale, ci pentru atitudinea sa. In lumea politica din Romania ca sa rezisti iti trebuie oua, ori acest Vlad Voiculescu le-a pierdut pe drum cu parere de rau.

    • Daca nu are papagal sau atitudine de pradator, nu inseamna ca nu e bun profesionist. Zic sa-l lasam sa-si vada de treaba, ca nu o sa ne para rau.

    • Cine sunt etnobotanicii care il influențează pe V.V. in asemenea hal ?! Or avea ei meserie de viitor, sofisticată și cu legături atât in lumea satului cât și in comunitatea științifică, dar tot or să dea socoteală ! Nemernicii !

    • Bravo Ion Ardeleanu, ai PERFECTĂ DREPTATE!!!

  7. Analiză corectă. Se ridică ceața de pe Sănătate. Și meritul este al USR+. Că tot zic idioții ca sunt copii de securiști…

  8. @Tapalaga: ai fost vreodată operat intr-un spital de ortopedie, ca urmare a unui accident nenorocit? Ei, imaginează-ți că ești dat afară din spital la câteva ore după intervenție, aruncat într-o ambulanță și trimis acasă. Și după aia încearcă să rescrii articolul.

    • Asta nu-l absolva pe Vlad Voiculescu de greselile facute. Pai primul lucru pe care trebuia sa-l faca era sa ceara trecerea spitalelor la MS. Asta era primul lucru pe care il cerea un ministru care stie sa faca management. Pai cum sa-i faci pe aia sa te asculte daca tu n-ai nicio putere ? Dar Voiculescu a avut grija sa se ia la harta cu Ghita in loc sa se preocupe de o problema atat de importanta.

    • La fel de bine, sau chiar mai bine puteam sa stau acasă! Operat. Povești cu pești, parcă erai mai lucid….
      Dar dacă nu ai trecut prin experiență, e tare să-ți dai cu părerea….!
      Va mânca creierul! FB! Ați devenit o șleahtă de fBuci!!!!

  9. Toti postacii PSD/PNL s-au coalizat sa dea in Voiculescu, de parca PSD si PNL au facut ceva cat au fost la putere.

    • Parca era mai aplicat Tataru. El a avut o idee buna cu trecerea spitalelor la MS care nu s-a concretizat atunci. Era datoria lui Voiculescu sa puna pe masa coalitiei acest lucru. N-a facut-o, a avut grija sa se ia la harta cu Ghita.

    • Tătaru doar a făcut show la tv cu cât se plimbă el prin ţară, să se milogească de şefii spitalelor să respecte legea în vigoare. A fost populism şi atât.

    • @Marius, așa e, dar a „uitat”!

    • Mariusica Tataru omu sistemului semnataru legat de decedatii de covid?ingropati necrestineste?
      Aoleu daca asa memorie scurta avem?

  10. Sa râdem cu (de) Tapalaga
    … deși se potrivește și sa râdem cu (de) USR!
    Zic asta ca sunt încă cu mintea la mine și îmi bine amintesc cum USR a cerut demisia lui Vela , a cerut demisia lui Meleșcanu, a lui Daea – Omu’ care plimbă oaia, a lui Moga, a Olguței Karatiste și etc…
    Motivele erau muuuult mai stupide decât catastrofele lui VeVe (recunoscute „cu juma'” de gura și aici în articol).
    Spre exemplu: Vela, în gecuța lui, a încheiat un acord MAI-BOR anul trecut, de Paște! Ia compară, musiu Tapalaga masurile de atunci, cu astea de acum. Ia de comparați, dragi USeRe, atitudinea voastră de atunci cu asta de acum!
    Pe Meleșcanu l-au acuzat de proasta gestionare a procesului electoral în Diaspora! Ok, zic, dar nu e fix același lucru ca acum, pe cazul lui VeVe Ritza? Că, monșer Tapalaga, chiar asa și e, nu ministrul organizează!
    Celebrul ministru senilizat al agriculturii a fost acuzat de declarații antisemite comparând (senil cum am zis) holocaustul cu sacrificarea porcilor! Ok, dar domnu’ VeVitza, nu doar ca e surprins cu declarații despre cum nu vrea el sa poarte mască, dar nici nu o poartă cum s-a văzut, lătrând în rest penibil cum populația o s-o beleasca (oaia lui Daea) în caz de nepurtare! Pai bă, Tăpă, bre USeRe, nu e asta ipocrizie în cea mai pură stare?
    Lui Moga (un ilustru necunoscut) i s-a cerut demisia pentru nefericitul caz Caracal! Ok, dar tot USeRe și herr Tăpă, nu au o problemă în a duce în derizoriu nefericitul caz Foișor, cum nu au o problema în a spune ca nu ministrul Veverița e responsabil, ci oculta mondială, sistemică, PeSeDeeee… (nu a fost și cazul lui Moga, evident, acolo ipocrizia e în habitatul ei natural: mintea și gura userista).
    Karatiste i s-a reproșat ca, atenție la ipocrizie, nu a modificat o lege prin care salariile bugetarilor ar fi crescut cu 100%! Despre ce vorbim, Bobița?!? Odată ca atunci bugetarii, săracii, „ierea” buni, dar ce e mai rău, e ca au cerut o demisie pentru un act de ignoranță, nu pentru un ordin direct ca cel legat de evacuarea de la Foișor! Că ordinul nesemnat de ministru, dragă Tăpă, nu are nici o valoare! Degeaba încerci ipocrit să minimalizeze semnarea lui de VeVe Ritza.
    Concluzia e așa: nu cred să existe ipocrizie mai mare la un partid politic și sper ca ultima ipocrizie a JURNALISTULUI Tapalaga sa fie articolul ăsta!

  11. Da, chiar! S-a terminat concediul de două zile al lui Apostol în care buchisea la răspunsul către G4? Sau s-a dus să dosească banii?

  12. Articol de pupat…. Zici ca VV e degeaba daca e vreo problema, si cel mai bun daca nu e nici o problema.
    Si e tare, afectiunile ortopedice nu sunt afectiuni critice. Pe bune? Un picior rupt u e critic, cand poti muri daca nu esti tratat la timp sau corect?
    Articol jenant, in apararea unui care a promis mult, criticat mult si acum nu livreaza rezultate. Cam de aia e atacat. Ca el e managerul sanatatii in Romania.

    • Eu am fost operata la Foisor: reconstructie si protezare de sold. 10 zile a trebuit sa stau nemiscata in pat! Dureri insuportabile, primele zile nici morfina nu ma ajuta! Dupa 3 zile am fost mutata de la reanimare in salon
      Aproape am lesinat de durere cand m-au pus pe targa, mi-am muscat buzele sa nu urlu de durere. 6 luni a durat recuperarea, pana s-au sudat oasele taiate cu flexul si am putut sa merg din nou. ASA CA HAI SIKTIR JURNALISTILOR SI POLITICIENILOR CARE CONSIDERA CA MUTAREA UNORA CU OASE RUPTE E NON-CRITICA! Sa suferiti de non-critica asta si voi si familiile voastre!
      Ce ati facut pooliticenilor un an de zile de pandemie! Posturi, spagi, contracte!

    • PENTRU SIMONA
      Am facut aceeasi operatie , dar la un spital privat, la Brasov, la un medic exceptional.
      A doua zi am coborat din pat, si cu ajutorul unei carje am inceput sa merg. Nu am avut niciun fel de durere. Ma intreb, ce medic te-a operat de te-ai chinuit atat de rau dupa operatie?

  13. Niste fracturi de logica in articolul asta.

    „Pe fondul crizei sanitare alarmante, oboselii și exasperării, secretarul de stat Raed Arafat a decis total neinspirat evacuarea spitalului în noaptea de vineri.”

    Pai nu a avizat si Voiculescu aceeasi decizie neinspirata?

    „primul care ar fi avut puterea să intervină în cazul Foișor este primarul Capitalei, Nicușor Dan. Însă lui nimeni nu i-a cerut să o facă, date fiind relațiile proaste dintre primarul capitalei și actualul ministru al Sănătății încă de pe vremea când Vlad Voiculescu era viceprimar.”

    Deci Voiculescu are nevoie de Nicusor Dan, dar Dan e vinovat de relatiile proaste. Cum naiba se face ca din problema asta de relatie numai Voiculescu are de suferit? Niciodata Nicusor Dan nu a avut o problema nerezolvata din cauza relatiei proaste cu Voiculescu.

    „În fine, ultimul pe listă, care a contrasemnat formal ordinul lui Arafat, fără să aibă însă nicio autoritate formală asupra spitalului Foișor, este ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu (USR PLUS).”

    Vai saracul. Ultimul pe lista, cel care a contrasemnat, formal, fara autoritate. Alba ca Zapada si vesnic nevinovatul. Ce concept! A semnat formal. Era si el pe acolo si a zis hai sa semnez si eu desi n-am nicio autoritate.

    Dar de ce nu se mentioneaza in articolul asta de marirea capacitatii ATI promisa de atata timp? De ce nu se mentioneaza ca pe Vladutz a trebuit sa-l traga premierul de maneca sa faca mai multe locuri la ATI si Vladutz a iesit sa se scuze ca „nu se pot face locuri peste noapte”. Asta la 3-4 luni de cand e in functie si la mai bine de 1 an de cand a inceput pandemia. De ce nu mentionati ca e prins constant fara masca. Si in loc sa-si puna naibii masca aia sta sa intrebe pe toata lumea
    daca poate sa stea fara masca. Hal de ministru al sanatatii!

    Lasand la o parte povestile de reforme, suntem in pandemie. Asa cum nimeni nu vorbeste de dezvoltare economica pe timp de razboi, reformele din visele umede ale lui Voiculescu ar fi trebuit sa fie in planul 19. Primul lucru si cel mai important pe care il avea de facut era sa asigure locuri in spitale. Nu altceva.

    Toata lumea a sarit pe el pentru ca toata lumea l-a vazut cat de nepregatit si p-afarist este. E simplu. Orice articole de genul celui de mai sus nu fac decat sa mai amane inevitabila plecare a lui Voiculesc de la MS

    • Eu inteleg ca la nivelul tau n-ai dat niciodata un aviz, ca altfel stiai cu ce se mananca. Ca sa intelegi si tu, e doar o semnatura care arata sustinerea entitatii pentru decizia unor experti. E o formalitate legala, ca nu are cum Voiculescu sa contrazica specialistii care au luat decizia. Dar nu ma mira ca inca exista mentalitatea de „sefu le stie pe toate”. Managerul meu nici nu stie sa viteasca propunerile tehnice pe care le fac eu. Diferenta dintre mine si aia care iau decizii la stat e ca eu nu sunt adus pe pile cu diploma de la dunarea calarasi.

    • @Beuclid

      Se vede ca lucrezi la stat, ca altfel stiai cum sunt sefii in privat. Eu n-am vazut pana acum sa te duci cu niste lucruri pe care nu le intelege nimeni si sa ti se aprobe. Ba dimpotriva, daca nu intelege nimeni ce zici, e motiv sigur sa ti se respinga propunerea.

      La stat unde sefu e pus pe pile si nu intelege nimic in general, o fi cum zici. In privat exista o chestie care voua va scapa: raspunderea. Cand semnezi, raspunzi. Cand aprobi, raspunzi. De aici e si expresia „a semnat ca primarul”. Sau mai nou, ca Voiculescu.

    • @Euclid : Eu nu am auzit inca de o situatie in care un sef care sa dea „un aviz” pe un document care iese din institutia sa. Este responsabil 100%. Daca ai fi lucra poate 1 zi in privat ai fi stiut , ca sa iti dau un singur exemplu, ca an de an administratorul/directorul da o declaratie cand depune raportarile financiare la ANAF ca isi asuma total responsabilitatea pentru ele. Chiar daca el nu e contabil si poate la baza e inginer agronom…

    • @NeVinovatul Comentariul tau e mai bun decat articolul! A coborat si Tapalaga pretentiile! Vv e bun ca nu a furat inca si nu poate fi acuzat inca de rea credinta!
      N Dan o sa-si ia mereu șuturi din toate interactiuniile cu vv si din gasca lui . Observăm si la Ghinea cu Pndr! La Drula cu metroul.
      Din acest articolul trebui sa intelegem ca N Dan trebuia sa demita peste noapte toate conduceriile din subordine, desi ca ziarist stie ca e cam greu! Vezi cazul directoarei de la Odeon, demisa de Firea si care si-a castigat in instanta dreptul de a reveni la conducere! Nimic despre angajarea de catre vv a unei colaboratoare apropiate a lui Sorin Grindeanu!

  14. Cine e in spatele lui VV?? Dar al lui Arahat? Să fii serioși VV este o CATASTROFĂ iar Arahat nu e departe…

    • Incerc inca odata. Poate ar trebui sa ne intrebam daca ce scrie in Cotidianul despre distrugerea acestui spital e adevarat.

  15. Directorul spitalului Foisor, si-a pus medicii din subordine sa sune pacientii care urmau sa se opereze. Sau, poate madam Firea a venit cu ideea 🙂
    Medicii care i-au sunat pe pacienti, i-au sfatuit sa reclame la Antena 3 ca nu mai pot fi operati. Tare ciudata aceasta actiune.

  16. Se tot vorbeste de atacuri concertate la adresa lui VV. Eu vad mai degraba o orbire la sustinatorii lui. E cel mai sfant ministru din acest guvern, unii devin isterici la orice critica, „Cum poti gandi rau de Vladut??”. El e un inger venit sa ne salveze de feudali, corupti, canalii. Come on, sunt totusi 30 de ani de democratie in RO. Dupa mine, este clar incompetent raportat la situatie si un obsedat de propria imagine. Cat o mai scalda cu fofilatul si explicatiile? Daca Barna zice asta „Vlad Voiculescu nu e un diamant în ceea ce înseamnă managementul sistemului de sănătate”, oare avem si noi voie sa ne luam de Sfantul Vladut?

  17. TESTARE!

    G4urla in noiembrie in valu 2 ca nu se fac destule teste si tataru e de vina.
    Acuma se fac si mai putine ( de MS pe protocol) dar g4 lauda ministru care n face nimic bravo

  18. Scenariul merge mai departe. Peste câteva luni se va rupe coaliția și PNL va aduce la ciolan psd, pentru că USL a trăit toți acești ani.

  19. În concluzie principalul vinovat este PSD ciuma 🍅.

  20. Cea mai de bun simt analiza pe care am citit-o pe acest subiect! Felicitari pt impartialitate si evidentierea corecta a situatiei!

  21. EU AS NUMI OPERATIUNEA: „GESTUL” LUI ARAFAT (pt.PSD)
    (Presupun ) Scandalul decedatilor COVID , din sicriele desigilate ,ar fi trebuit sa duca la demisia lui Arafat
    .Dar ce sa vezi?!?
    FOISORUL, „acopera si loveste „in cel care trebuia sa-i decida viitorul.
    „Atacurile” recente la adresa lui Arafat ,cred ca au scopul de a ascunde „GESTUL”.

    • Cine opreste parlamentul in care exista majoritate sa schimbe ce a facut PSD-ul?
      Poate faptul ca PNL e acelasi gunoi rosu vopsit in galben?

  22. Da de ce era nevoie de preluarea acestui spital pentru Covid?
    Unde sunt toate spitalele alea de campanie cu corturi militare, pe care le vizita și nu le prezenta Iohannis anul trecut că o mare realizare in luptă cu covidul??
    Ce s-a întîmplare cu ele și cu banii investiți acolo?? Le-a luat vintul ăsta iarnă, au rămas îngropate sub nămeți, alaturi de miile de ventilatoarele alea comandate funiile pe lângă alea 300 recuperate de Arafat de la ambulanțe și trimise la reparat??
    Nu cumva suntem în situația asta pentru că timp de 1 an jumate nu am făcut nimic??!!

    • Indiferent de ce fac spitalele alea, erau 18 pacienti care era internati in ATI. Voi chiar vreti sa ajungem sa murim in ambulanta la poarta spitalului.

    • Nu confundați un cort cu un pat ATI dotat corespunzător, cu sursa de energie, de oxigen, cu aparate de monitorizare și, mai ales, cu DOCTORI specialiști.

      Multi o dau înainte cu paturi ATI, mai multe paturi ATI. Am sa va dau o veste proasta. Mai multe nu se mai poate!!! Sistemul e deja presat la maxim, orice resursă, pat, priza de curent, doctor, priza de oxigen sunt utilizate. De asta apar și atâtea probleme tehnice

      Nimeni nu se poate lupta așa cu pandemia, cum incercam noi. Nici măcar un sistem de sănătate că al Germaniei!!!

      Și singurii care se opun constant relaxărilor de tot felu, cu mersul la schil si cu deschiderii școlilor au fost exact cei huliți acum: Arafat și Vlad Voiculescu.

      Liberalii din guvern anunță programul din noapte de Paste, programul vacantei de 1 Mai și data la care scăpăm de măști. După ei, potopul, să plătească Vlad Voiculescu că nu a scos din buzunar inca 1000 de paturi ATI.

    • NU. Sintem in situatia asta din cauza mobilitatii crescute a oamenilor, care transporta virusul dintr-o parte in alta.

      Vacante peste vacante: la schi, de Paste, vine vara, dar nu e nevoie sa vina vara ca romanii sint in top 5 de turisti in Maldive, Zanzibar si Mexic, …
      se deschide special pt romani…

      Petreceri peste petreceri: revelion, nunti cu sute de invitati, aglomerari in cluburi…

      In timp ce in tarile vestice turismul e interzis, unele au granitele inchise iar carantina e aplicata.

    • Erata: Grecia se deschide pt romani…

  23. Interesant ca cei care-l injura pe Voiculescu nu spun nimic de directorul spitalului Foisor, care a facut posibil acest scandal. Ca si cum spitalul era a lu tasu’. Toti au impresia ca ministrul sanatatii este un fel de sef absolut care face ce vrea muschii lui, dar nu vrea sa faca. Desi d-l Voiculescu este un prost comunicator, cea ce in Romania este egal cu incompetenta intr-o tara de vorbe goale, el chiar incearca sa reformeze sistemul medical din Romania. Dar la noi, daca nu ai tupeu sa spui toate tampeniile (vezi d-na Firea, si d-l Ciolacu), nu esti competent. Cred ca ar trebui ca d-l Voiculescu sa lase timiditatea de persoana bine crescuta si sa spuna lucrurilor pe nume.

  24. F.bun articol, multumim.

  25. În România aproape în orice instituție sau loc de muncă, unde Statul este angajator, s-au format găști, grupuri de interese și caste privilegiate, ale căror specific, este acela de a asigura traiul, dar mai ales BUNĂSTAREA și PROSPERITATEA, (din relațiile și influența tranzacționată, urmare ocupării respectivei poziții profesionale în cadrul unor instituții sau ministere), membrilor acestor găști.
    Încet, încet, s-au cristalizat adevărate FEUDE, care s-au preocupat constant și tenace,(indiferent cine se afla la guvernare vremelnic) să-și consolideze și maximizeze (la început) capacitatea de rezistență (mai ales la schimbările la vârf din politică), iar ulterior s-au preocupat fiecare dintre aceste FEUDE, să-și asigure (prin lobby la factorul politic din zona de interes) legi, norme, reglementări sau baze de date (ce nu pot fi interconectate cu baze de date ale altor instituții din România), care să le permită să-și permanentizeze posibilitățile de căștig financiar. Prin aceste reglementări/privilegii legale, au primit EXCLUSIVITATEA emiterii, unor documente, avize sau autorizații, astfel încât populația sau alte instituții,  să plătească ori taxe suplimentare oficiale (din care, se autofinanțau respectivele instituții!) ori direct mită,  pentru a primi anumite servicii (în condițiile în care funcția de la bun început a acelei instituții era să deservească contribuabilii !). Urmare autofinanțării, nu mai erau puși în situația să de-a socoteală (în fața Curții de conturi) despre cum se cheltuie acele sume care nu erau asigurate de la bugetul statului.
      Mai apoi, în cadrul acestor FEUDE a început în mod oneros, formarea unor MENTALITĂȚI similare acelora din  sectele religioase care, deși nu aveau nimic în comun cu realitatea contribuabililor sau a votanților, ele au fost popularizate (inoculate) în rândul aserviților respectivei FEUDE (angajati ai statului român, plătiți din banii noștri!), ca fiind ABORDAREA CORECTĂ  în derularea relațiilor cu prostimea (noi ceilalți care nu suntem bugetari). În acest mod, noi am fost nevoiți, pentru a primi ceea ce solicităm (un aviz, un anume document, un act de identitate, o autorizație de orice fel, etc.), să stăm la cozi, să mituim, am fost supuși diferitelor umilințe pentru a recepționa un serviciu social/contraprestație socială, garantat/ă de legile de facto, dar refuzate, sub diverse pretexte, de acești FAVORIZAȚI ai sistemelor. Aici putem să enumerăm toate sistemele guvernate de stat:
    – serviciile sociale sau de asistență socială (pensii, somaj, venituri minim garantate)
    – serviciile de sănătate( prestațiile din spitale, jaful de la casa de asigurări, celebra țeapă cu cardul de sănătate, morții din spitale, incendii grave mortale în spitale, cauzate fie din lipsa unor minime standarde de igienă/dotări/empatie, etc)
    – serviciile de încasare impozite și taxe ( ANAF sau DITL sau diverse servicii asigurate de primării)
    – serviciile de asigurare a pazei și siguranței cetățeanului( poliție, jandarmerie, procuratură) unde suntem cu toții de acord că s-au întâmplat evenimente inexplicabile în ultimii 30 de ani (corupție, abuz, lipsa acțiunilor punitive contra celor care au furat, săvârșit tâlhării, fărădelegi, dar și fraternizarea polițiștilor cu interlopii- cazul de la Neamț de acum câțiva ani sau cazul de la Caracal).
    – serviciile pentru prestații diverse (autorizări construcții, înmatriculări auto, firme, avize diverse, licențe transport, de comercializare către stat sau populație produse diverse, etc)
    – serviciile de reprezentare politică, (legi electorale, sistemele de vot, de înregistrare și evidență a votanților, de decontare a cheltuielilor efectuate de partide în campania electorală etc)
    – serviciile de reprezentare consulară ( serviciile oferite cetățenilor români din străinătate, personalul din ambasade sau consulate, etc)

    Nu avem în România, autostrăzi, educație performantă, spitale și servicii în sănătate corecte, nu sunt respectate termene legale la emiterea unor documente, avize, autorizații, etc, fiindcă toți acești angajați ai statului, în loc să fie preocupați de îndeplinirea sarcinilor de serviciu specifice, prevăzute în fișele posturilor pe care le ocupă, sunt exclusiv și masiv preocupați de propria PROSPERITATE, dar și de permanentizarea și impunerea avantajelor (de statut sau de poziție privilegiată) pe care le au, față de noi ceilalți.

    De exemplu, în ultimul an pe fondul Pandemiei, deși există prevederi ( Legi și OG) care stipulează posibilitatea legală de-a fi primite și emise documente (semnate cu semnatura digitală) de TOATE instituțiile din România, acești funcționari bugetari din marea majoritate a instituțiilor statului român, REFUZĂ să proceseze și să emită documente în format digital, fiindcă ori nu știu să acceseze aplicații simple gen email, sau să aplice semnatura digitală pe documente în format PDF ori fiindcă nu se acceptă posibilitatea ca noi cetățenii acestei țări să avem cel mai mic drept ( GARANTAT) în relația instituțională cu ei.
    Un astfel de eveniment nefericit, ce a fost provocat de niște salariați ai statului român, (beneficiari de drepturi excesive și oneroase, care au sfârșit prin a se constitui întro gașcă de interese, care au tangență cu o activitate economică specifică, cu aplicabilitate în viața noastră cotidiană), este greva de la metroul bucureștean, de acum câteva săptămâni.

    Acești „funcționari” ai statului nostru, au ajuns în decurs de 30 de ani să-și întemeieze un adevărat CARTEL MAFIOT, iar când le-au fost amenințate sursele de venituri, au considerat că este „dreptul lor legitim” să ne șantajeze, închizând și capturand metroul din București pentru o zi.
    Acesta este un exemplu dus la extrem, dar câte alte greve, ale lucrătorilor bugetari din alte zone ale statului, nu au generat pierderi considerabile pentru noi ceilalți, dar câștiguri (de orice fel) foarte avantajoase pentru respectivii bugetari, mergând până la asigurarea și GARANTAREA unor pensii ( speciale sau nu) în cuantumuri bănești inimaginabile intro țară civilizată din vest.

  26. Excelent articol, analiza pertinenta, cu argumente logice. Felicitari Dan!!!!

  27. Ce pretentii sa avem de la PNL cand d-nu Fenechiu urla ca din gură de șarpe că un judecător a îndrăznit sa-i condamne un coleg avocat. Si-au dat mana pe sub masă pnlistii si psdistii. Si unii si altii la fel de incompetenti.

  28. Corect și… revoltător.
    Dar articolul conține o inexactitate importantă:
    „…Nu ar fi fost nevoie de evacuarea spitalului Foișor dacă, după un an de pandemie, toți managerii de spitale ar fi înțeles că nu există pacienți cu COVID și fără COVID, că există doar pacienți, iar ei trebuie tratați în orice spital ajung. De luni de zile, ministerul sănătății, fie el condus de Tătaru sau Voiculescu, le cere spitalelor să se organizeze în așa fel, cu circuite separate, încât să poată primi inclusiv pacienți cu COVID.”
    A doua parte este inexactă. Poate doar de o lună! Altfel ar fi super-grav, adică o dispoziție a Ministerului sa fie în mod general încălcată timp de un an de toate spitalele!?
    Acum un an dr. Arafat a dat dispozițiile pentru circuite separate. Ministerul a susținut ideea. Dar se vede azi că doar pur formal… De PUNEREA ÎN APLICARE răspundea Ministerul, nu? Poate că li s-a creat managerilor de spitale posibilitatea să se fofileze când au fost nominalizate pentru Covid doar câteva spitale mari. Și, ca să vezi, s-au fofilat TOȚI managerii celorlalte spitale! Fără consecințe, timp de un an!? După părerea mea culpa principală aparține Ministerului.

    • Poti sa dai tu cate orine vrei sa faci din kk bici dar doar pe hartie merge cu recolte record la hectar.
      CAm asa e si cu spital de picioare ingrijind covidu de la plamani.
      Daca era cladirea esentiala trebuiau sa vina cu un plan de relocare a celor care erau in spitalul dedicat picioarelor.
      Dar heirupu la ordin si incompetenta tuturor celor implicati.

  29. Cei care susțineți pe acest MÂRȘAV DIABOLIC care este ministrul sănătății, vă doresc ca voi și copiii voștri să aveți nevoie de serviciile medicilor de la Spitalul Foișor și bineînțeles să nu aveți parte de ele.

  30. @Midhu.Confirm, dar adaugă-l pe lista și pe Mititelu, Craiova, Gazeta de Sud, aflat în detenție și el.

  31. Domnule Tăpălagă, nu putem aștepta o reformă reală în sănătate de la un ministru care nu știe dacă este legal/moral/normal să nu poarte mască la o conferință de presă. Dacă dumneavoastră aveți impresia că domnul Vlad Voiculescu este persoana capabilă să facă o reformă într-un domeniu atât de dificil si plin de interese obscure precum cel al sănătății, cu tot respectul dar am impresia că sunteți foarte, dar foarte naiv.

    • Perfect de acord. Si apoi reforma se face prin lege. Deocamdata nici un proiect de lege nu pare sa scoata capul din ministerul sanatatii. Sistemul de santate din Romania functioneaza exact ca pe vremea regimului comunist al lui Ceausescu. Nici cea mai mica schimbare. Nici cea mai mica lege de modernizare. Aceleasi spitale, aceiasi eterni directori, aceeasi eterni profi, aceleasi metehne.

  32. Exemplu de bune practici tot de la USR+: Drula si Metrorex. Ca sa incerce sa sparga buboiul de la Metrorex, Catalin Drula la inceputul mandatului a trimis corpul de control, a facut audit acolo, a luat la puricat contractele. Apoi, a schimbat consiliul de administratie. In tot acest timp, a comunicat starea de fapt de la Metrorex, pe baza raportului corpului de control. A trimis plangeri penale. Dupa vreo 3 luni, conducerea Metrorex (girata de Drula) a dat o lovitura crunta sindicatului, prin eliberarea spatiiilor. Actiunea a fost pregatita de cand Drula a preluat mandatul, metodic si aproape fara cusur din punct de vedere legal.
    Comparativ cu Drula, ce a facut Voiculescu?

    • Deși am fost cel mai vocal contestatar al metodelor folosite de Cătălin Drulă în scandalul cu sindicatul lui Rădoi, încep să cred faptul că numai cu ranga se mai poate face curățenie în această țară. Cel mai trist și deranjant lucru îl reprezintă faptul că multe persoane nevinovate cad victime ale acestor „reforme”, prea multe și acest lucru nu este corect, dar mă tem că este un lucru inevitabil. Revenind la Voiculescu, acest ministru este cea mai mare dezamagire din partidul USR+.

  33. Dar VV nu trebuia sa faca o reforma? Adica un spital public poate sta in afara sistemului public de santate din Romania si jurnalistul autor al acestui articol nu are nici o problema cu asta? Problema spitalului Foisor este a ministrului Voiculescu in mod evident, un spital public de o asemenea talie nu se poate gasi in afara aurotatii ministerului sanatatii. Nu exista nici o scuza pentru asta.

  34. um g4media e abonata la cascavaletele plusri+diest

  35. La poporul asta de oi blegovane nu le trebuie un ministru al sanatatii ca Voiculescu care sa opreasca hemoragia si risipa banilor furari-lasa ca pun securicii din PNL un ministru al sanatatii pe masura-un „profesionist „pe masura-unul din clanul Duduianu, Sportivilor, Stoaca sau alte clanuri mafiote la alegere-vivat romani-inainte pe calea progresului