Cum a distrus legea Educației Deca-Iohannis singura aplicație digitalizată care funcționa la obținerea gratuității studenților pe transportul din București
Studenții din Capitală care circulă cu transportul în comun de suprafață – autobuze și tramvaie – au de plătit integral abonamentele de transport ale Societății de Transport București (STB), pentru că legea educației intrată în vigoare de exact o lună nu mai permite cumpărarea de abonamente reduse direct, ci presupune ca reducerea de 90% acordată lor să fie decontată la facultăți, atunci când procedurile universităților vor fi gata. O soluție simplă din partea STB ar exista, pe principiul folosit cu succes anul universitar trecut, când studenții care își făceau cont în aplicația YouthTB puteau lua abonamentele de transport gratuit, doar cu câteva click-uri. Acum, însă, toate acele proceduri și tot mecanismul din spatele acordării digitalizate și simple a acelui beneficiu au fost distruse prin prevederile noii legi a Educației Deca-Iohannis și prin legislația subsecventă făcută de Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, scrie Edupedu.ro.
În toată țara, pe transportul public de suprafață, un student nu are în prezent decât să cumpere integral titlul de călătorie pe care și-l dorește, urmând ca de la secretariatul facultății de care aparține să obțină 90% din valoarea titlului de călătorie. Asta presupune noua lege 199/2023 a educației în învățământul superior în lipsa unor norme clare cum este la transportul feroviar și de metrou și după cum explică surse din conducerea STB pentru Edupedu.ro.
Pentru studenții care învață în București, care până luna trecută beneficiau de reducere direct prin aplicația YouthTB, noul cadru legislativ le îngreunează procesul și practic face imposibilă digitalizarea prin singura aplicație mobilă în zona transportului pentru aceștia.
Este vorba de aproape 130.000 de studenți aflați în centrul universitar București, cel mai mare centru universitar din România, potrivit datelor de la Consiliul Naționale pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), adică peste un sfert din totalul de studenți din țară la 1 octombrie 2022.
„Ce se întâmpla înainte era că Primăria Municipiului București acorda acea reducere de 50% din aplicație, erau bani suportați de primărie. Restul de 50% veneau decontați apoi de la facultate prin normele de transport studențesc de atunci. Așa au avut gratuitate, practic, studenții la STB anul trecut”, explică surse din societatea de transport pentru Edupedu.ro.
„Acum a venit legea nouă care spune 90% reducere și, procentele de reducere fiind diferite, trebuie armonizate. Primăria s-a gândit că poate vine cu 10% și 90% să fie decontat de universități, dar rămâne de văzut, asta este ca să venim în ajutorul lor și practic studenții să călătorească în continuare gratuit în București, pe noile reguli, pe STB”, conform acestora.
Citește mai mult pe Edupedu.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii