G4Media.ro

Cum a divizat societatea indiană un comentariu despre mâncare al soacrei premierului…

Sursa foto: captură video

Cum a divizat societatea indiană un comentariu despre mâncare al soacrei premierului britanic Rishi Sunak / O simplă remarcă despre linguri a reaprins dezbaterea despre sistemul de caste din India

Alimentele sunt folosite în întreaga lume pentru a uni oamenii. Dar în India, un comentariu al popularei scriitoare, filantroapă și educatoare Sudha Murty despre obiceiurile sale alimentare a stârnit o dezbatere aprinsă pe rețelele de socializare despre vegetarianism. Viața acesteia și a soțului ei – miliardarul indian din domeniul software NR Narayana Murthy – a fost mult mai mult analizată de când ginerele lor, Rishi Sunak, a devenit prim-ministru al Marii Britanii. Dar remarca recentă a mamei și bunicii în vârstă de 72 de ani – la o emisiune culinară populară numită „Khaane Mein Kya Hai?”, care se traduce aproximativ prin „Ce este pentru prânz/cină?” – a făcut ca numele ei să fie în trend pe Twitter timp de trei zile întregi, relatează BBC.

Descriindu-se ca fiind „o vegetariană pură”, care nu mănâncă nici măcar ouă, Sudha Murty a spus că, în călătoriile sale în străinătate, își transporta adesea propria mâncare și că „una dintre cele mai mari temeri ale mele este că aceeași lingură ar fi putut fi folosită atât pentru mâncăruri vegetariene, cât și pentru cele non-vegetariene”.

„Așa că, atunci când călătoresc, caut un restaurant pur vegetarian. Și am la mine o geantă întreagă plină de mâncare. Obișnuiam să le tachinez pe bunicile mele cu zeci de ani în urmă, când își cărau singure mâncarea. Obișnuiam să le întreb de ce nu puteți mânca mâncarea care este disponibilă acolo? Dar acum mă comport ca ele”, a adăugat ea.

Videoclipul cu comentariul ei a devenit viral pe rețelele de socializare, părerile fiind împărțite în mod egal între cei care o critică și cei care îi iau apărarea.

Faptul că s-a autointitulat „vegetariană pură” – o descriere pe care milioane de indieni o folosesc pentru a se distinge de cei care se identifică drept vegetarieni, dar mănâncă ouă – i-a supărat pe mulți dintre cei care spun că acest lucru își are rădăcinile în noțiunile de puritate dictate de sistemul de caste și arată sensibilitatea ei de castă superioară brahmanică. Chiar dacă unii istorici spun că brahmanii din unele părți ale Indiei mâncau carne în mod tradițional – și mulți încă o fac – a fi vegetarian a ajuns cumva să fie asociat cu puritatea.

„Vegetarianismul, așa cum este practicat în India, este imbricat în ordinea castelor. Fiind o alegere personală, are o singură linie de apărare – este o chestiune de obișnuință, care este greu de încălcat chiar dacă se recunoaște fundamentul său de castă”, a scris pe Twitter cercetătorul în științe sociale Janaki Srinivasan.

„Oare vegetarienii nu înțeleg conceptul de săpun? Acest nivel de paranoia și concentrarea pe «puritate» și «contaminare» este 100% un produs al brahmanismului”, a scris un alt utilizator Twitter.

Unii au împărtășit fotografii ale lui Sudha Murty alături de cele ale lui Sunak care poartă farfurii cu carne gătită.

Criticile vehemente i-au surprins pe mulți din India – unde cel puțin 20% dintre oameni se identifică drept vegetarieni care consumă doar alimente pe bază de plante și lactate -, unii mărturisind că fac același lucru.

„Voi mânca cu plăcere alături de un non-vegetarian. Dar mă voi simți extrem de inconfortabil dacă se folosesc aceleași linguri pentru mâncarea vegetariană și non-vegetariană. Mai degrabă voi sări peste masă. Dacă nu înțelegeți acest lucru, este problema voastră. În sprijinul lui #SudhaMurthy & a tuturor în alegerile lor alimentare”, a scris Arun Bothra, un înalt oficial de poliție.

Jurnalista Sheela Bhatt a declarat că știe multe persoane care se comportă exact ca Sudha Murty și a cerut ca aceasta să fie lăsată în pace.

Unii au subliniat, de asemenea, cercetările potrivit cărora majoritatea indienilor care mănâncă carne urmează un fel de legi și tradiții alimentare. De exemplu, mulți hinduși care mănâncă carne evită carnea de vită, în timp ce musulmanii evită carnea de porc.

Un utilizator al Twitter a explicat că nu doar vegetarienii, ci și mulți indieni carnivori au evitat „supa franțuzească de ceapă făcută din bulion de vită și cartofii belgieni tăiați gros, prăjiți în seu de vită”, în timp ce mulți musulmani au devenit vegetarieni atunci când nu erau siguri dacă carnea era halal.

Criticile și opiniile contradictorii nu sunt surprinzătoare într-o țară în care vechiul sistem de caste, care îi împărțea pe hinduși în ierarhii stricte și acorda numeroase privilegii castelor superioare, sancționând în același timp represiunea castelor inferioare de către grupurile privilegiate, încă evocă emoții puternice.

Chiar dacă discriminarea pe bază de castă este ilegală de zeci de ani, această formă de discriminare continuă să fie exercitată asupra societății, iar cei care se află la baza sistemului continuă să raporteze discriminarea și excluderea.

În ultimul deceniu, vegetarianismul a fost, de asemenea, din ce în ce mai mult transformat în armă în India, grupuri de justițiari hinduși atacând și linșând musulmani și dalit pentru că transportau sau mâncau carne de vită (hindușii consideră vaca un animal sfânt).

În acest context istoric, criticii lui Sudha Murty spun că o persoană de talia și eminența sa ar trebui să fie mai atentă la ceea ce spune în public.

Ea nu a reacționat la furtuna de pe Twitter pe care comentariul său a generat-o și este puțin probabil să o facă, deoarece nu este prima dată când remarcile sale au ținut prima pagină a ziarelor în ultimele luni.

În luna mai, ea a fost puternic trolată pe rețelele de socializare după ce a declarat unui prezentator TV că un ofițer de imigrare din Londra a refuzat să creadă că adresa ei este 10 Downing Street, reședința premierului, și a întrebat-o dacă „glumește”. Ea a spus că a crezut că a fost din cauza „aspectului ei simplu”.

Cu o lună înainte, ea a ținut prima pagină a ziarelor din India pentru că a spus în glumă că „așa cum eu mi-am făcut soțul om de afaceri”, fiica ei, Akshata Murty, l-a „făcut pe soțul ei [Sunak] prim-ministru”.

Lăudăroșenia ei, cel puțin în ceea ce o privește pe ea însăși, nu a fost niciodată pusă sub semnul întrebării – este bine cunoscut faptul că ea i-a împrumutat 250 de dolari soțului ei în 1981 pentru a-i înființa compania IT.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Hmm, eu as fi scris titlul: Cum un comentariu a divizat societatea indiana … nu ”Cum a divizat societatea indiana un comentariu … ”. Ce mister amuzant cu traducerile acestea!

  2. Așa e când se urcă scroafa în cireș.

  3. mi se pare ca se face din tantar armasar. articolul este deplasat. bunica mea avea o lingura de lemn pe care o folosea cand facea mancare de post. daca stia ca ai folosit-o la mancare cu carne, is cumpara alta lingura pentru ca cea veche este spurcata. niciodata nu am comentat modul gandirii al bunicii mele. am respectat religia ei, ortodocsa