G4Media.ro

Cum a exploatat propaganda rusă incendiile din Grecia: A trimis uriașele avioane…

Sursa Foto: Huffington Post

Cum a exploatat propaganda rusă incendiile din Grecia: A trimis uriașele avioane rusești Beriev în Ucraina în loc să le utilizeze la stingerea focului/ Ce nu spune propaganda Moscovei

De câteva zile, odată cu avalanșa de incendii din Grecia, trolii ruși lucrează tură dublă.  Noua poveste, care este promovată de diverse părți și care a reușit să se răspândească într-o mare parte a societății, are de-a face cu avioanele Beriev, uriașele aeronave rusești pentru stingerea incendiilor care în alți ani erau închiriate (bineînțeles, nu cedate gratis) timp de o lună de statul grec pentru a ajuta la stingerea focului, relatează Huffington Post, citată de Rador.

Propaganda este așa: Grecia a sacrificat acest ajutor valoros pentru a fi alături de Ucraina care se apără și a avut multe de îndurat, dar iată că acum ardem și noi.
Micul detaliu care este păstrat sub tăcere este, desigur, că aceste uriașe avioane Beriev, pentru care Grecia a mai și plătit chirie, sunt cele mai nepotrivite pentru operațiuni deasupra reliefului abrupt al țării.

Aceste avioane sunt concepute pentru a funcționa pe vastul teritoriu rusesc și nu în locuri cu spațiu îngust de manevră ca în munții Greciei. Capacitatea lor operațională este semnificativ limitată, deoarece, pentru ca piloții să nu fie puși în pericol, aceștia sunt forțați să arunce încărcătura de apă de la destul de mare înălțime și, prin urmare, apa fie se evaporă, fie își ratează ținta.

Ei, dar astea sunt chestiuni de amănunt, desigur, pentru că povestea avioanelor Beriev pare să-și atingă, dacă nu altceva, scopul ei comunicațional, adică de a face publicitate presupusei mărinimii a Rusiei (care o fi aia?…) și, în același timp, a eficienței acesteia, la fel de inexistente, în lupta împotriva incendiilor (de ce nu se amintește ce s-a întâmplat cu incendiile din Siberia din 2021).

Nu este doar Rusia cea care practică o politică hibridă pe baza incendiilor din Grecia. Erdogan a trimis două avioane și un elicopter de pompieri pentru a ajuta la stingerea incendiilor din Rodos și pentru a primi mulțumirile premierului grec. Tocmai în Rodos, unde Turcia susține în ultimii ani că există o minoritate turcă și își dirijează organizațiile să susțină pe lângă forurile internaționale că această minoritate se află sub un regim de opresiune.

Pe de altă parte, de ce nu?, poate în viitorul imediat – în contextul așa-zisei politici a problemelor mărunte – Turcia va trece peste acest ajutor și va propune coresponsabilitate „pentru o problemă atât de critică social și ecologic”. Pentru că Mitsotakis rămâne Mitsotakis, dar Erdogan nu este Tsipras.

Dacă, pe de altă parte, este important să vorbim despre exemple de ajutor substanțial, care denotă o adevărată dinamică de apropiere și de cooperare mai strânsă, atunci este exemplul țărilor din Europa de Est (Polonia, România, Slovacia), cu care avem un parcurs comun în mai multe probleme geopolitice critice și bineînțeles, un substrat de experiențe istorice similare, interacțiuni și legături culturale care ar putea fi un teren propice pentru cultivarea relațiilor.

Dar îi vom vedea din nou în acțiune pe trolii ruși și spălarea creierelor pe care o fac aceștia, pentru a ni se întipări bine în minte că orice deschidere în Europa de Est trebuie făcută prin intermediul rușilor.

În ceea ce privește aeronavele de stingere a incendiilor, se știe că există un deficit uriaș la nivel internațional în ceea ce privește producerea lor, deoarece în deceniile anterioare de căutare frenetică a profiturilor, de dereglementare a oricărei instituții de protecție și îngrijire, investițiile în avioane de stingere a incendiilor erau considerate depășite.

Iată, așadar, un domeniu excelent de a obține glorie, și anume ca Grecia să înceapă să-și producă propriile echipamente de stingere a incendiilor, dincolo de comenzile care au fost deja plasate. Nu ar fi vorba de avioane de război de generația a 6-a. În plus, o multitudine de noi tehnologii (avioane fără pilot, elicoptere electrice etc.) își așteaptă aplicabilitatea inovatoare în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor.

Dacă Grecia ar profita de capacitatea internă de a produce know-how și mijloace pentru a-și rezolva propria problemă, va putea apoi să o exporte, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un domeniu atât de actual, ce are legătură cu o consecință directă a crizei climatice…

Sursa: Huffington Post/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Frumos ar fi sa și prevenim incendiile, de exemplu prin combaterea poluării și dezastrului climatic.