Cum a făcut ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, propagandă plătită pentru o companie chineză: Evident că Huawei poate solicita daune României la un tribunal internațional / România trebuie să fie deschisă pentru Huawei
Actualul ministru al Finanțelor din partea PSD, Adrian Câciu, a publicat în 2020 un articol și a dat un interviu în care pledează cauza Huawei, compania chineză interzisă de la licitația pentru rețelele 5G în România. Unul dintre articole este marcat cu semnul de publicitate. În declarația de avere, Câciu scrie că a încasat 25.000 de lei de la o firmă de Relații publice, iar într-un interviu la B1 TV a spus că ”nu cred că am făcut advertorial pentru o anumită companie, ci pentru un anumit principiu”.
Articolele în care Câciu, pe atunci analist financiar, pleda cauza Huawei au apărut în plină campanie de lobby a firmei chineze împotriva unui proiect de lege care excludea compania de la licitația pentru rețeaua 5G din România.
- Ce spunea Adrian Câciu în 2020, în articolele în care pleda cauza Huawei:
– ”România a fost prima țară din lume care, în plin război comercial între SUA și China, a semnat un Memorandum 5G cu SUA, un act al cărui scop subliminal ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzați că ar permite spionajul Chinei asupra informațiilor din rețelele IT occidentale, acțiune nedovedită însă”.
– ”Și, dintr-o perspectivă juridică și comercială, evident că Huawei poate solicita daune României la un tribunal internațional. Rămân totuși la opinia că o astfel de lege nu va exista, iar daca va exista va fi declarată neconstituțională”.
– ”Nici un furnizor de tehnologie, mai ales tehnologie 5G, fie acesta Huawei, Nokia sau Eriksson nu va fi îndepărtat din competiție pe criteriul țării din care provine capitalul. Nici un furnizor de soluții tehnologice nu va fi exclus în viziune europeană fie acesta rezident al Uniunii sau nu. Uniunea Europeană va rămâne deschisă tuturor companiilor care respectă normele și standardele europene. Așa va trebui să fie și România”.
De ce avea nevoie Huawei de susținere mediatică și politică
România a exclus de facto Huawei de la licitația 5G printr-o lege promulgată în iunie 2021, la fel cum au făcut și alte state aliate NATO precum SUA, Marea Britanie ori Franța, deoarece există rapoarte care demonstrează că firma chineză ar fi controlată de statul chinez și s-ar fi implicat în activități de spionaj.
În 2020, când dezbaterile pe acest proiect de lege erau în toi, Huawei a lansat o campanie mediatică fără precedent. Pe TV, compania a lansat spoturi publicitare care promovează tehnologia 5G pe care a dezvoltat-o, scoțând în evidență atuurile tehnologice. În paralel, Huawei are o campanie online de promovare a produselor (telefonie mobilă, gadgeturi), a serviciilor de cloud și a propriului magazin de aplicații. Pe lângă campania publicitară, compania chineză a sponsorizat articole scrise de terțe părți prin care este criticat proiectul de lege. Uneori, textele sunt marcate ca fiind ”sprijinite” de Huawei sau ca fiind articole publicitare (exemplu), alteori nu.
Trei dintre aceste articole au legătură cu Adrian Câciu. Unul a fost publicat sub semnătura sa la 19 noiembrie 2020 pe portalul DCNews.ro, fără a fi marcat ca articol publicitar. Cel de-al doilea este un interviu luat lui Câciu (fără să existe un intervievator propriu-zis). Acesta a apărut în Wall-Street.ro pe 17 septembrie 2020, fiind marcat cu semnul distinctiv de publicitate, și Financial Intelligence, cu marcajul ”Proiect editorial susținut de Huawei”. Al treilea articol publicitar pro-Huawei a apărut pe Ziarul Financiar, fără a fi marcat însă drept publicitate.
Luni seară, jurnalistul Stelian Negrea l-a întrebat pe ministrul Adrian Câciu într-o emisiune la B1 TV cum explică aceste articole.
„Colaborarea mea cu schemele de promovare este publică, am declarația de avere. Nu cred că am făcut advertorial pentru o anumită companie, ci pentru un anumit principiu. Nici anul acesta nu am reușit să avem licitație 5G. Nu contează cine ar câștiga, ci ideea de bază este pierderea de competitivitate”, a spus Adrian Câciu.
În declarația de avere a lui Adrian Câciu, pentru anul 2020 apare un venit de 25.700 de lei din drepturi de autor de la McCann Profesional. McCann este agenția de Relații publice care s-a ocupat de promovarea Huawei în România, potrivit PaginadeMedia.ro.
Context. Activarea fără precedent a Huawei în 2020 a fost provocată de proiectul de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Transportului și Comunicațiilor, un proiect care scotea de facto compania chineză din cursa pentru dezvoltarea rețelei 5G în România. Pentru compania chineză ar fi fost încă un pas înapoi în Europa, după deciziile similare luate de mai multe state membre UE, care s-au raliat poziției dure anti-China a Administrației SUA. În cele din urmă, proiectul de lege a fost adoptat.
Legea transpune practic un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G semnat în august 2019 la Washington de Guvernele SUA și României, prin ambasadorii Hans Klemm și George Maior. La acel moment, în plină controversă privind acuzațiile aduse Huawei pentru implicarea în operațiuni de spionaj ale statului chinez, România și SUA se angajau prin acel memorandum ca la licitațiile privind 5G să aplice câteva filtre drastice.
România a amânat însă în mod repetat lansarea licitației pentru construirea licitației 5G.
Tehnologia de internet mobil 5G este a cincea generaţie de conectivitate a internetului mobil, care promite viteze mult mai mari de încărcare şi descărcare, acoperire mult mai largă şi conexiuni mai stabile. Tehnologia 5G se rezumă în principal la utilizarea mai eficientă a spectrului radio şi la a permite mai multor dispositive să acceseze acelaşi internet mobil în acelaşi timp. (Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
43 comentarii